ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Παρέμβαση σε όλες τις γωνιές του πλανήτη

Τη θέληση του συγκεκριμένου ιμπεριαλιστικού οργανισμού να «παίξει» στο παγκόσμιο γεωστρατηγικό «παιχνίδι» δείχνει το κείμενο Συμπερασμάτων

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας, της θερινής Συνόδου Κορυφής, να συγκέντρωσαν η διεύρυνση και οι «ευρωτουρκικές» σχέσεις, ωστόσο η συζήτηση των 25 δεν περιορίστηκε εκεί. Στα κείμενα των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου, που θα χαράξουν και τις πολιτικές της ΕΕ, στο επόμενο διάστημα, υπάρχουν εκτενείς αναφορές στη Μέση Ανατολή και την Παλαιστίνη, στο Ιράκ, στο Ιράν, στο Λίβανο, αλλά και στη στρατηγική που προτίθενται να ακολουθήσουν οι «25» στην Αφρική και στο Ανατολικό Τιμόρ.

Αναφορές που δηλώνουν ξεκάθαρα τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις της Ενωσης, απέναντι στους λαούς αυτούς, προκειμένου να ελέγξουν και να καθοδηγήσουν, ανάλογα με τα συμφέροντά τους τις εξελίξεις και να επιβάλλουν τις πολιτικές τους.

Ιράν

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Συμβουλίου για το Ιράν, στην οποία «δεσμεύεται για μία διπλωματική λύση, που να ικανοποιεί τις διεθνείς ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και ταυτόχρονα να επιβεβαιώνει το δικαίωμα του Ιράν να κάνει ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας σύμφωνα με τη Συνθήκη περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων».

Σε αυτά τα πλαίσια το Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την πρωτοβουλία του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, των ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Κίνας, Ρωσίας και ΗΠΑ, που συμφωνήθηκε στη Βιέννη την 1η Ιούνη 2006, υποστηρίζοντας πλήρως την «ισόρροπη προσέγγιση», που περιέχεται στη συμφωνία και «προτρέπει το Ιράν να ακολουθήσει το θετικό δρόμο που του διανοίγεται»...

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα, ότι οι «25» εκφράζουν «ικανοποίηση» για τις συναντήσεις του Χαβιέ Σολάνα και των αντιπροσώπων Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, Ρωσίας, με τις ιρανικές αρχές την 6η Ιούνη στην Τεχεράνη και για «την εποικοδομητική ατμόσφαιρα εντός της οποίας διεξήχθη η επίσκεψη».

Καταλήγοντας το Συμβούλιο «καλεί το Ιράν να ανταποκριθεί θετικά σε αυτή τη μεγάλης εμβέλειας πρωτοβουλία και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, υπό τις οποίες μπορούν να επαναληφθούν οι συνομιλίες».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα κείμενα δε γίνεται αναφορά σε χρονοδιαγράμματα, κάτι που ζητούν οι ΗΠΑ, ενώ γίνεται προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ενός «καλού κλίματος», μεταξύ Βρυξελλών και Τεχεράνης...

Μέση Ανατολή

Οσον αφορά την οριακή κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά την απόφαση για διακοπή της καταβολής της αποζημίωσης στον παλαιστινιακό λαό, λόγω της νίκης της Χαμάς στις πρόσφατες εκλογές, οι «25» έδωσαν το πράσινο φως για τη δημιουργία ενός μηχανισμού, που θα διοχετεύει τα χρήματα με απόλυτο έλεγχο, στα διάφορα μέρη χωρίς να περνάνε από την κυβέρνηση. Στόχος να ενταθεί η πολιτική εκβιασμού και να περάσει το μήνυμα στον παλαιστινιακό λαό, ότι ουσιαστικά δεν έχει δικαίωμα να εκλέγει ελεύθερα την κυβέρνησή του αν αυτή δεν είναι αρεστή στις Βρυξέλλες...

Το Συμβούλιο περιορίζεται ακόμα σε επιφανειακή καταδίκη της ισραηλινής βίας κατά της Παλαιστίνης, ωστόσο δεν παραλείπει να καλέσει «την Παλαιστινιακή Αρχή να λάβει μέτρα για να βελτιωθεί η ασφάλεια και να αποτραπούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ»...

Ιράκ

Τα Συμπεράσματα χαιρετίζουν το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ και προβλέπουν ταχύ πολιτικό διάλογο με τη νέα κυβέρνηση. Οι «25» δηλώνουν δε ότι η ΕΕ θα υποστηρίξει - θα προσπαθήσει να επιβάλλει την πολιτική της - στο Ιράκ σε μία σειρά τομείς, όπως:

- Το πρότυπο δημοκρατικής διακυβέρνησης.

- Θα συμβάλλει στην επικράτηση του κράτους δικαίου και της αντίληψης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

- Θα υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη του Ιράκ.

- Θα αυξήσει την παρουσία του στο Ιράκ με τον προσεχή διορισμό του επικεφαλής αντιπροσωπείας της Επιτροπής στο Ιράκ.

Μέτρα τα οποία κάνουν σαφή την πρόθεση της Ενωσης τόσο για οικονομική διείσδυση στο Ιράκ, όσο και για διεκδίκηση μερίδας ελέγχου των εξελίξεων, ενώ ο ιρακινός λαός προσπαθεί να κλείσει τις πληγές του...

Λίβανος

Αναφορικά με το Λίβανο, το Συμβούλιο τάσσεται υπέρ της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ενότητας και της ανεξαρτησίας του Λιβάνου ζητώντας να εφαρμοστεί η Απόφαση 1559 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και «καλεί τη Συρία να σφίξει το χέρι που της δίνει η κυβέρνηση του Λιβάνου», κατόπιν των συμφωνιών που προέκυψαν από τον «εθνικό ενδολιβανικό διάλογο».

Καταδικάζει τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κυανή Γραμμή και καλεί όλα τα μέρη να τη σέβονται πλήρως, ενώ επαναλαμβάνει την απόλυτη υποστήριξή του στην κυβέρνηση του Λιβάνου.

Αφρική

Σαφής είναι η πρόθεση της ΕΕ, όπως παρουσιάζεται στα κείμενα των Συμπερασμάτων, να προωθήσει τα οικονομικά της συμφέροντα και την ιμπεριαλιστική πολιτική της και στην Αφρική, εκμεταλλευόμενη τόσο τις εμφύλιες διαμάχες, όσο και τις άλλες εντάσεις που μαίνονται στην περιοχή.

Γίνεται αναφορά στα σχέδια για μία δεύτερη διάσκεψη ΕΕ - Αφρικής, ενώ επαναλαμβάνεται η υποστήριξη της Ενωσης στις συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης και τονίζεται η «σπουδαιότητα» εγκαθίδρυσης μίας ευρωαφρικανικής εταιρικής σχέσης στο θέμα της «μετανάστευσης και της ανάπτυξης»...

Ανατολικό Τιμόρ

Καταλήγοντας οι «25» εκφράζουν «ανησυχία» για την κατάσταση στο Αν. Τιμόρ, και καλούν όλα τα μέρη «να αποφύγουν οιαδήποτε άσκηση βίας», δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο «ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα ΗΕ» στην περιοχή, ενώ προτίθεται να «μελετήσει μέτρα σταθεροποίησης στα πλαίσια ενός μηχανισμού ταχείας αντίδρασης»... Οπως ήταν αναμενόμενο δε λένε κουβέντα για τις λεγόμενες «ειρηνευτικές δυνάμεις» - τις ξένες δυνάμεις επέμβασης από την Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Μαλαισία, Πορτογαλία, που σήμερα βρίσκονται εκεί και αποβλέπουν στην αποσταθεροποίηση της χώρας, για να ελέγξουν την περιοχή και την πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου θαλάσσια περιοχή της μικρής χώρας.

Επεμβάσεις στα Βαλκάνια

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας).-

Εμφανής είναι η διάθεση της ΕΕ να εμπλακεί πιο ενεργά στο «νέο χάρτη» που διαμορφώνουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στα Βαλκάνια.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται στο Κείμενο των Συμπερασμάτων, η ΕΕ «είναι πρόθυμη να αναλάβει ουσιαστικότερο ρόλο στο Κοσσυφοπέδιο μετά τον καθορισμό του καθεστώτος του, ιδίως στους τομείς της αστυνομίας, του κράτους δικαίου και της οικονομίας».

Την ίδια στιγμή αναπτύσσει τις σχέσεις της με το Μαυροβούνιο «ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος», ενώ δηλώνει πρόθυμη «να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Σερβία για Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης», με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει προηγουμένως «πλήρης συνεργασία της Σερβίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Γιουγκοσλαβία».

Οσον αφορά τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, προτρέπει τις αρχές του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου να συνεχίσουν τη «μεταρρύθμιση της αστυνομίας», ενώ για την ΠΓΔΜ ζητά να διεξαχθούν οι εκλογές στις 5 Ιούλη «σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

Γενικότερα ενθαρρύνει την πρωτοβουλία για τη μετατροπή των Βαλκανίων σε μια «περιφερειακή ζώνη ελεύθερων συναλλαγών», όπου τα μονοπώλια θα έχουν όλη την ελευθερία και τις υποδομές να δρουν ανενόχλητα.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
«Ναι» στην πολιτική ενοποίηση, «ναι» στη διεύρυνση

Πρόβλημα ...αντίληψης εκτιμά ότι έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ο Συνασπισμός. Σε δήλωση του Μ. Σαμπατακάκη, μέλους της ΠΓ και υπεύθυνου για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ότι η κρίση της ΕΕ είναι κρίση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της»! Μάλιστα, όπως αναφέρει εν συνεχεία, «αυτές τις πολιτικές δοκίμασαν να συνταγματοποιήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ερήμην των λαών. Κρίθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και απορρίφθηκαν». Και προς αποφυγήν κάθε παρεξηγήσεως ο Μ. Σαμπατακάκης σπεύδει να διευκρινίσει ότι ο ΣΥΝ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι σταθερά προσανατολισμένοι στην ανάγκη για πολιτική ενοποίηση και εργάζονται για ένα «νέο» ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Προτείνει ακόμα την είσοδο των λαών στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση ως προϋπόθεση για να βγει η ΕΕ από την κρίση!

Σε ό,τι αφορά στη διεύρυνση ο ΣΥΝ τάσσεται υπέρ της, συστήνοντας στην ΕΕ να «είναι ανοιχτή στις χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση, βοηθώντας και οικονομικά», και στις προς ένταξη χώρες «να καταβάλουν συστηματικές προσπάθειες εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό πρότυπο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ