ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Η ΕΕ, μήτρα της «ανθυγιεινής» πολιτικής

Την ανάγκη ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, που στο κέντρο του θα έχει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και θα κατοχυρώνει επαγγελματικά και επιστημονικά δικαιώματα των γιατρών, υπογράμμισαν στις παρεμβάσεις τους οι αντιπρόσωποι της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών στη χτεσινή, δεύτερη, μέρα των εργασιών του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Οι αντιπρόσωποι της Πανεπιστημονικής κατέδειξαν ότι οι επιλογές των κυβερνήσεων για εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποιήσεις και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της Υγείας, έχουν ως πηγή τη βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ελεύθερη και χωρίς εμπόδια δράση του κεφαλαίου και σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, όπου η αποδοτικότητα των κεφαλαίων είναι τετραπλάσια απ' τη μέση απόδοση συνολικά της Ελληνικής Οικονομίας. Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται και σήμερα και θα λήξουν αύριο με την εκλογή του Γενικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΟΕΝΓΕ και αντιπροσώπων για την ΑΔΕΔΥ.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Αλλότριο καθήκον ο γιατρός Εργασίας

Την αντίθεσή της εκφράζει η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του νοσοκομείου και ζητά την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας

Στιγμιότυπο απ' την ημερίδα για την Υγιεινή και Ασφάλεια, που οργάνωσαν στον «Ευαγγελισμό» από κοινού η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, το Σωματείο Εργαζομένων και η Πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ στις 8/12/2005
Στιγμιότυπο απ' την ημερίδα για την Υγιεινή και Ασφάλεια, που οργάνωσαν στον «Ευαγγελισμό» από κοινού η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, το Σωματείο Εργαζομένων και η Πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ στις 8/12/2005
Με την ανάθεση καθηκόντων γιατρού Εργασίας σε γιατρό του παθολογικού τομέα, τα οποία θα ασκεί παράλληλα με τα υπόλοιπα καθήκοντά του, προχωρά η Διοίκηση του «Ευαγγελισμού», αντί να προωθήσει τις απαραίτητες προσλήψεις γιατρών και τεχνικών Ασφαλείας καταγγέλλει με αναφορά της προς την Επιθεώρηση Εργασίας η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΕΥΑΕ).

Η εκ των ενόντων προσπάθεια κάλυψης των αναγκών του νοσοκομείου γίνεται μετά τους ελέγχους που έκανε η Επιθεώρηση Εργασίας και διαπίστωσε ότι τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου είναι στην κυριολεξία γυμνά από υπηρεσίες Υγιεινής και Ασφάλειας, ενώ δεν έχει γίνει εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου. Στον «Ευαγγελισμό», με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, θα έπρεπε να υπάρχουν, τουλάχιστον, δύο γιατροί Εργασίας και τρεις τεχνικοί Ασφαλείας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Με τη μη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας η Διοίκηση του «Ευαγγελισμού» και το υπουργείο Υγείας έρχονται να ακυρώσουν τόσο την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας όσο και τη σημασία και την αναγκαιότητα παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προστασίας της υγείας και της ασφάλειας της επαγγελματικής υγείας των εργαζομένων του νοσοκομείου, σημειώνει η ΕΥΑΕ στην αναφορά της προς την Επιθεώρηση Εργασίας και ζητά να προβεί στις νόμιμες ενέργειες.

Επίσης, με ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους η ΕΥΑΕ επισημαίνει ότι δε γίνεται καμία συστηματική καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων παρότι συμβαίνουν δεκάδες καθημερινά (τρυπήματα από βελόνες, μυοσκελετικά, μεταδοτικές ασθένειες όπως φυματίωση, ηπατίτιδα Β και C, βρουκέλωση κλπ.). Δεν υπάρχει γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου που υποχρεούται να έχει ο εργοδότης - διοίκηση του νοσοκομείου επισημαίνει σε άλλο σημείο και υπογραμμίζει: «Η επιβάρυνση της υγείας και η πιθανότητα ατυχημάτων αυξάνεται λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, των βαρδιών και των εφημεριών, της εργασίας μη μόνιμου προσωπικού (προγράμματα stage), όπως και λόγω της ιδιωτικοποίησης τμημάτων του νοσοκομείου που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (π.χ. καθαριότητα).

Η ΕΥΑΕ εκφράζει την αντίθεσή της στην ανάθεση καθηκόντων γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας σε ιδιωτικές εταιρίες (Εξωτερική Υπηρεσία Προστασίας και Πρόληψης) και υπογραμμίζει: «Τα νοσοκομεία είναι χώροι ανθυγιεινοί και επικίνδυνοι. Γι' αυτό και στις διεκδικήσεις των συνδικάτων θα πρέπει να έχουν ξεχωριστή θέση τα αιτήματα για χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων, ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά επαγγέλματα με εξάωρο συνεχές ωράριο, πενθήμερο, 30ωρο και σύνταξη στα 50 οι γυναίκες και στα 55 οι άντρες. Δεν είναι τυχαίο ότι γενικά στους Δημόσιους Οργανισμούς δεν υφίσταται η έννοια του εργατικού ατυχήματος και της επαγγελματικής ασθένειας».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ
Ελιγμός αποκλιμάκωσης των κινητοποιήσεων

Ανέστειλε χτες την απεργία, που ήταν προγραμματισμένη για τις 21 και 22 του Ιούνη

Σε ελιγμό για την αποκλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών του ΙΚΑ προχώρησε στη χτεσινή ολομέλεια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) η συνδικαλιστική ηγεσία που πρόσκειται στη ΝΔ. Επιβεβαιώνοντας έτσι τη θέση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών ΙΚΑ (ΔΗΠΑΚ) ότι η ηγεσία όχι μόνο δεν έχει στόχο την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων των γιατρών και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΙΚΑ στους ασφαλισμένους, αλλά, αντίθετα, βάζει πλάτη για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ είχε προκηρύξει απεργία για τις 21 και 22 Ιούνη, όμως ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, στην οποία πήγε η μονοπαραταξιακή Εκτελεστική Γραμματεία, έγινε φανερός ο ελιγμός για αποκλιμάκωση. Και αυτό, ενώ δεν υπήρξε καμία ουσιαστική δέσμευση από τον υπουργό για τη λύση των προβλημάτων, αλλά υπήρξε, αντίθετα, δέσμευση για την κατάθεση νόμου εντός των ημερών, που θα καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και θα θεσμοθετεί «την ελεύθερη επιλογή εργασιακής σχέσης» από τους γιατρούς. Μάλιστα, ο υπουργός για το φλέγον ζήτημα των 5.500 συμβασιούχων παρέπεμψε στη δημιουργία επιτροπής για την προκήρυξη ορισμένων μόνο οργανικών θέσεων το Σεπτέμβρη.

Απεργούν οι συμβασιούχοι

Απεργία στις 21 και 22 Ιούνη πραγματοποιούν και οι συμβασιούχοι γιατροί του ΙΚΑ, διεκδικώντας αναγνώριση του εξαρτημένου χαρακτήρα της εργασίας τους στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ως αορίστου χρόνου και ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη από το ΙΚΑ, αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και επαναχορήγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης.

Στον αντίποδα, η ΔΗΠΑΚ Γιατρών ΙΚΑ πρότεινε μέτρα κλιμάκωσης του αγώνα, με δυο ακόμα 48ωρες απεργίες εντός του Ιούλη πάνω σε ένα διευρυμένο πλαίσιο που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των γιατρών και των ασφαλισμένων με αιχμή την κατάργηση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Κοινή δράση με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία στις 22 Ιούνη και με το ευρύτερο συνδικαλιστικό κίνημα, με στόχο τη δημιουργία του αναγκαίου μετώπου ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που συντηρεί και οξύνει τα προβλήματα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οργή για τις καθυστερήσεις στο ΙΚΑ

Τη διαλυτική κατάσταση, στην οποία βυθίζεται διαρκώς το ΙΚΑ, καταγγέλλει με επιστολή του προς τον διοικητή του Ιδρύματος η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Πειραιώς και πέριξ δήμων. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει την οργή που προκαλεί η μεγάλη καθυστέρηση στον προγραμματισμό των ραντεβού. Εξηγώντας ότι πολλές φορές ένας ασθενής πρέπει να περιμένει ακόμα και 1,5 με 2 μήνες για να εξεταστεί από γιατρό, τονίζει πως αυτή η καθυστέρηση «εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη ζωή των ασφαλισμένων» και ότι «ορισμένες ειδικότητες τραβάνε ακόμη πιο μακριά, ενώ, αν υπήρχαν γιατροί, θα συντόμευαν την επίσκεψη του ασθενή». Γι' αυτό κι η Ενωση ζητά την άμεση στελέχωση του ΙΚΑ Πειραιά με το απαραίτητο προσωπικό.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Κινητοποίηση την Τρίτη

Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, 1.300 βασικό μισθό, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και νοσηλείας απαιτούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Επείγοντα την ερχόμενη Τρίτη στις 8 π.μ. καλώντας ασθενείς και επισκέπτες σε συμμαχία και αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων (ΣΕΝΕ) τονίζεται ότι υπάρχουν στο νοσοκομείο 1.200 κενές οργανικές θέσεις, υπάρχουν 12 κλειστές κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, την ώρα που η κυβέρνηση ενοικιάζει ΜΕΘ απ' τον ιδιωτικό τομέα, οι κυβερνήσεις έχουν αναθέσει σε εργολάβους την καθαριότητα, τη φύλαξη, την εστίαση, τα έργα με παχυλές εργολαβίες και με μισθούς εξευτελιστικούς για τους υπαλλήλους τους. Οι μονάδες, τα νοσηλευτικά τμήματα, τα επείγοντα, τα χειρουργεία, τα εργαστήρια λειτουργούν εδώ και καιρό μόνιμα με προσωπικό ασφαλείας ή και κάτω από αυτό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της περίθαλψης και για τις αντοχές των εργαζομένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ