ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Σόνια Κουφοπούλου
Σόνια Κουφοπούλου
Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 40ημερών από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μας

ΣΟΝΙΑ Ν. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ

θα τελέσουμε το μνημόσυνό της την Κυριακή, 24 Ιούνη, στην εκκλησία της Παναγίτσας Ανω Πατησίων - Κυπριάδου στις 10.00 π.μ.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Νίκος προσφέρει στο ΚΚΕ 30.000 δρχ.

Θάνατος αγωνιστή

φΩΤ.

Την περασμένη Πέμπτη, 7 Ιούνη 2001, πέθανε ξαφνικά, ύστερα από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, στο χωριό Αγναντα του νομού Αρτας, ο αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης και δραστήριος υποστηριχτής του ΚΚΕ ΜΗΤΣΙΟΣ ΛΕΝΗΣ.

Γεννήθηκε το 1928 στο γειτονικό χωριό Κτιστάδες και αφού τελείωσε το Δημοτικό, φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων. Πολύ γρήγορα, στα χρόνια της χιτλεροφασιστικής Κατοχής, οργανώθηκε στις αντιστασιακές οργανώσεις και πάλεψε με θάρρος και συνέπεια για τη λευτεριά της πατρίδας και για μια καλύτερη ζωή.

Στη μεταβαρκιζιανή περίοδο, όταν εξαπολύθηκε άγρια αιματηρή τρομοκρατία από το κράτος και το παρακράτος των δωσιλόγων και της μαύρης αγγλοστήριχτης αντίδρασης, πιάστηκε μαζί με άλλους συμμαθητές του και την καθηγήτρια Πρίντζου και παραπέμφθηκε στο έκτακτο Στρατοδικείο. Καταδικάστηκε μαζί με συγκατηγορουμένους του και την ηρωική καθηγήτρια σε θάνατο. Οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα, αλλά την τελευταία στιγμή οι δήμιοι, λόγω έντονων διαμαρτυριών και της νεαρής του ηλικίας του, απέφυγαν να τον εκτελέσουν. Τον έκλεισαν ξανά στις φυλακές Κέρκυρας και Ιντζεδίν, όπου έμεινε 10 χρόνια.

Στα χρόνια της στρατιωτικοφασιστικής χούντας πιάστηκε για άλλη μια φορά και κλείστηκε στο στρατόπεδο της Γιούρας.

Μετά την απελευθέρωσή του, κατάφερε και έφυγε μετανάστης στη Σουηδία, από όπου επέστρεψε στα 1995.

Οπου και αν βρέθηκε, πήρε δραστήρια μέρος στους αγώνες του λαού και υπεράσπισε ανυποχώρητα τις ιδέες του μαρξισμού - λενινισμού και του κομμουνιστικού κινήματος. Μ' αυτό το πνεύμα διαπαιδαγώγησε και τα παιδιά του.

Στη μνήμη του η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Κωνσταντία, τα παιδιά του, οι νύφες και τα εγγόνια του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Περισσού, 50.000δρχ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Επέτειος

Ο Δήμος Καισαριανής και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν, σήμερα 17-6-01, στις 10.30 π.μ., στη Μονή Καισαριανής, τιμητική εκδήλωση για τους 10 ΕΠΟΝίτες, αντάρτες του ΕΛΑΣ, που έπεσαν στη μάχη που έδωσαν εναντίον Γερμανοτσολιάδων στις 16/17/6-1944. Θα τιμηθούν όλοι οι Καισαριανιώτες πατριώτες αγωνιστές που εκτελέστηκαν ή έπεσαν πολεμώντας τον εχθρό κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Πούλμαν για τη Μονή, θα ξεκινήσουν από την πλατεία Καισαριανής στις 9.30 π.μ.

Γενική Συνέλευση

Ο Σύνδεσμος Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ πραγματοποιεί, αύριο Δευτέρα 18-6-01, στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία του (Δουκίσσης Πλακεντίας 3, Αμπελόκηποι), εκλογοαπολογιστική συνέλευση.

Συνάντηση Πολιτικών Προσφύγων

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας, στις 23/24/6-01. Πούλμαν αναχωρούν το Σάββατο 23-6-01 από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής (έως 20/6) στα τηλ.: 52.30.526 και 52.30.534.

Εγκαίνια Μουσείου Εθνικής Αντίστασης

Το ΔΣ της «Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή», με τη συμπλήρωση 52 χρόνων από το θάνατό του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Γιάννη Αλεξάνδρου - Διαμαντή, διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν του και εγκαινιάζει, στο σπίτι όπου γεννήθηκε - αναπαλαιώθηκε πρόσφατα - Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και Λαογραφικό. Η εκδήλωση γίνεται την Κυριακή 24-6-01 στις 11.00 π.μ. στη Λιλαία (Κ. Αγόριανη) Δήμου Παρνασσού. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που αναχωρούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 π.μ. Τηλ: 82.34.296 και 82.22.952

27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Αγκαλιάζει» σιγά σιγά τη χώρα

Οι εκδηλώσεις που γίνονται από σήμερα είναι οι εξής: Σήμερα Κυριακή 17 του Ιούνη στην Οργάνη Ροδόπης, στις 8 μ.μ., με θέμα τα ναρκωτικά.

Τη Δευτέρα 18/6, εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν:

- Στους Αμπελόκηπους, όπου οι μαθητικές οργανώσεις του 7ου Διαμερίσματος καλούν τους νέους και τις νέες, στις 8 μ.μ., στο σχολικό συγκρότημα (πρώην Πολυκλαδικό) να συζητήσουν για την Παιδεία και να ξεφαντώσουν.

- Στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, η ΟΒ Μαθητών πραγματοποιεί εκδήλωση στην κεντρική πλατεία στα Μετέωρα, στις 8 μ.μ., με θέμα τα ναρκωτικά.

Την Τρίτη 19/6:

- Στα Μελίσσια, οι μαθητικές οργανώσεις της ΚΝΕ ξεφαντώνουν στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών (Ηρώου 1, κάθετος Λ. Δημοκρατίας).

- Στο Πάρκο Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, η ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση στις 8 μ.μ., που θα είναι αφιερωμένη στον «τρομονόμο».

- Στο Ηράκλειο Κρήτης οι μαθητικές ΟΒ καλούν τους νέους και τις νέες στην πλατεία Ελευθερίας, στις 8 μ.μ., για να διασκεδάσουν αλλά και να συζητήσουν για τα ναρκωτικά και τον ελεύθερο χρόνο.

ΧΙΟΣ
Θα τους υποδεχτούν όπως τους αρμόζει...

Με δυναμικές κινητοποιήσεις θα υποδεχτούν τα γεράκια του ΝΑΤΟ οι κάτοικοι της Χίου. Συγκεκριμένα, πολύμορφες κινητοποιήσεις αποφάσισαν να διοργανώσουν στη Χίο μέλη μαζικών οργανώσεων το τριήμερο 20-22 του Ιούνη, περίοδο κατά την οποία στο νησί θα πραγματοποιείται ΝΑΤΟική Σύνοδος για τους εξοπλισμούς, με την παρουσία και συμμετοχή αξιωματούχων του ΝΑΤΟ σε κεντρικό ξενοδοχείο του νησιού.

Την απόφαση για την πραγματοποίηση των αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων πήραν από κοινού εκπρόσωποι φορέων και πολίτες της Χίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης του νησιού.

Ετσι, το φιλειρηνικό κίνημα του νησιού θα διοργανώσει συναυλία διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο «Χανδρής», όπου θα πραγματοποιείται η σύνοδος των «γερακιών» του πολέμου. Παράλληλα, θα υπάρξει έκθεση φωτογραφίας από τα πρόσφατα εγκλήματα του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας.

Επίσης, οι φιλειρηνιστές θα κάνουν πικετοφορία διαμαρτυρίας ενάντια στην παρουσία των «γερακιών» του θανάτου στο νησί, ενώ θα πραγματοποιήσουν και καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου, ώστε να εκδηλωθεί με έντονο τρόπο η διαμαρτυρία του χιώτικου λαού στη ΝΑΤΟική αυτή σύναξη.

Τέλος, θα γίνουν από την Επιτροπή Ειρήνης Χίου και τους φορείς παραστάσεις στο νομάρχη, στο δήμαρχο Χίου, στο μητροπολίτη Χίου, προκειμένου οι αρχές του νησιού να απέχουν από κάθε εκδήλωση υποδοχής ή συμμετοχής σε γεύματα που τυχόν θα παραθέσουν οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ στη διάρκεια της Συνόδου τους.

ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, γιαγιά, αδελφή, θεία και εξαδέλφη

ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΑΡΥΑ

ετών 73

κηδεύουμε αύριο Δευτέρα 18-6-2001 και ώρα 4.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

Ο σύζυγος Αλέκος. Τα παιδιά Βαλεντίνα και Βαλέριος, Δήμητρα. Τα εγγόνια Ελένη και Αλέξανδρος. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Τα εξαδέλφια. Οι συγγενείς.

Απεργούν οι γιατροί του ΙΚΑ

Από αύριο αρχίζουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΙΚΑ και θα κλιμακωθούν μέχρι την Παρασκευή, αν δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις συναντήσεις της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) την ερχόμενη Τετάρτη (20.6.2001) με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτση και τη διοίκηση του ΙΚΑ, αλλά και στη συνάντηση που θα έχει επίσης την Τετάρτη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλο.

Οι γιατροί του ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας την ερχόμενη Τρίτη (19.6.2001) στις 10.30 π.μ.

Οι γιατροί του ΙΚΑ αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης και διεκδικούν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

  • Με απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρούν και πανεπιστημιακοί γιατροί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για την εφαρμογή διατάξεων του νόμου 2889/2001 που τους αφορούν.
  • Την ερχόμενη Τρίτη (19.6.2001) θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ και την Τετάρτη (20.6.2001) θα γίνει Γενικό Συμβούλιο, όπου και θα αποφασιστεί η πορεία της δράσης των υγειονομικών. Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει και το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ για να καθορίσει την παραπέρα πορεία του.
Αύριο η συνέλευση του ΕΣΥΝ

Τη Γενική Τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευσή του πραγματοποιεί αύριο, Δευτέρα, το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και καλεί τα μέλη του να παραστούν.

Η συνέλευση θα γίνει στις 5 μ.μ., στην Αίθουσα Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org