ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η ντροπή πρέπει να εξαντλήσει τα όριά της

Εντάξει, παραδίδομαι! Ομολογώ το μεγαλείο σας και ομολογώ, ανυπόκριτα, και το λάθος μου να σας θεωρώ άχρηστους. Είστε, πράγματι, ικανοί. Για την ακρίβεια, είστε μοναδικοί. Ομως, παρακαλώ, κατανοήστε και τη στάση μου... Πού να φανταστώ, ο κακόμοιρος, ο άσχετος, ότι άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές, άνθρωποι ένα τίποτα, δηλαδή, θα βάζατε κάτω όλα τα συστήματα ασφαλείας του κόσμου! Θα κάνατε το Λευκό Οίκο και το αμερικανικό Πεντάγωνο να τρίβουν τα μάτια τους. Θα γινόσαστε, εσείς οι ορεσίβιοι, οι χασοβράκες, παράδειγμα και δακτυλοδεικτούμενοι!

Μάλιστα, κύριοι. Το έπος της Ελλάδας (ξανά) ανασταίνεται. Με κάνετε να νιώθω βαθιά υπερήφανος. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ελληνικό έργο. Και πρέπει να τους στηρίξουμε πάση θυσία. Ο καθένας, και εγώ πρώτος, νιώθω σαν να βρίσκομαι στα στρατόπεδα της Αυλίδας, έτοιμος για την εκστρατεία εναντίον της Τροίας. Μέρος αυτού του ανεπανάληπτου μεγαλείου. Και σας ικετεύω, ολοκληρώστε το έργο σας. Δώστε μεγαλύτερη χαρά στη χαρά μου. Μη διστάζετε. Εχετε ήδη το κορίτσι, την Ελλάδα, στα πόδια σας, ανάμεσα στα σκέλια σας, δώστε του μια να τελειώνουμε. Θυσιάστε την Ιφιγένεια, θυσιάστε κάθε έννοια σοβαρότητας, κανένας δε θα σας παρεξηγήσει.

Η Ιστορία, γραμμένη από σας τους ίδιους και τους ομοίους σας, δε θα αναφερθεί στις ντροπές. Θα γράψει με θετικά γράμματα για τα τρία συρματοπλέγματα περιμετρικά του Ολυμπιακού Χωριού που κατασκευάζετε. Θα γράψει για το ύψος τους και για το μάκρος τους. Θα γράψει για τα πολεμικά πλοία που θα βάλετε να περιφρουρούν το λιμάνι. Θα γράψει για τα δρακόντεια μέτρα γύρω από το στάδιο. Θα γράψει για τις μυστικές κάμερες, για τις ηλεκτρονικές εισόδους, για τα ηλεκτρονικά μάτια, για τους σκύλους της αστυνομίας, για τις μπλοκαρισμένες γαλαρίες, μέσα από τις οποίες θα οδηγούνται από γήπεδο σε γήπεδο οι αθλητές. Θα γράψει για τους 40.000 αστυφύλακες, για τους 100.000 χαφιέδες, για τους 200.000 πράκτορες. Θα γράψει για τον ύμνο στην αστυνομοκρατία. Θα αναστηθεί ο Χούβερ και θα σας δώσει συγχαρητήρια!

Και με όλα αυτά τα στατιστικά, θα πετύχετε το στόχο σας, θα ανατρέψετε τα καθιερωμένα. Ποιος να ασχοληθεί με τα αθλητικά ρεκόρ; Το άλμα επί κοντώ μοιάζει παιχνιδάκι μπροστά στο δικό σας άλμα της περιφρούρησης των ξενοδοχείων. Σε 200 περιμετρικά μέτρα απόσταση δε θα κυκλοφορεί μύγα. Θα ελεγχθούν εξονυχιστικά και οι γύρω πολυκατοικίες. Ποιος να ασχοληθεί με τα 400 ανδρών και τα 200 γυναικών, όταν θα σκέφτεται το μεγαλείο των δεκάδων ελικοπτέρων, που θα σχίζουν τους αιθέρες και θα χτενίζουν ασταμάτητα τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις; Ποιος θα νοιάζεται για τη δισκοβολία, όταν ανά πάσα στιγμή θα βλέπει να εξελίσσεται μπροστά του η χορογραφία των αστυνομικών μπλόκων; Οταν τα ουρλιαχτά των περιπολικών θα σκεπάζουν όλους τους θορύβους της πόλης; Οταν οι ταράτσες θα είναι σπαρμένες με ελεύθερους σκοπευτές;

Τέτοια μεγαλεία! Είμαστε, αληθινά, τυχεροί που ζούμε στις μέρες μας. Τυχεροί που έχουμε εσάς για κυβέρνηση. Ανθρώπους αποφασισμένους να αποδείξετε στην ανθρωπότητα πως είστε αδίστακτοι. Πως ο «τρομονόμος», που περάσατε στη Βουλή, μαζί βέβαια με τη ΝΔ, είναι μόνο η αρχή. Πως θα κάνετε οτιδήποτε περνάει από το χέρι σας για να γελοιοποιήσετε τελείως και οριστικά το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Τι περισσότερο, λέτε, να κάνανε οι εχθροί αυτής της ιδέας; Τίποτα, σπάσατε όλα τα ρεκόρ.

Μη σταματάτε, όμως, κύριοι. Μην επαναπαύεστε. Εχετε κι άλλη κατηφόρα να διανύσετε. Θα έρθουν και άλλοι ελεγκτές να επιθεωρήσουν τα «έργα». Η Μοσάντ δεν είπε ακόμα «ναι», η CIA δεν έδωσε ακόμα το «πράσινο». Μην ξεχνάτε πως στην Αθήνα το 2004 γίνεται η πρόβα τζενεράλε. Ποιος νοιάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες; Εδώ θα δοκιμαστεί η αστυνόμευση του μέλλοντος για τα προτεκτοράτα. Εδώ θα δοκιμαστούνε τα σύγχρονα όπλα κατά των διαδηλώσεων. Τρεις μήνες πριν την έναρξη πρέπει να σταματήσουν οι ταξικοί αγώνες. Να εφαρμοστεί η ποινή του κατ' οίκον περιορισμού των συνταξιούχων, των ανέργων και των απολυμένων. Ολων των επικίνδυνων και αντεθνικώς δρώντων στοιχείων. Οι φοιτητές, αυτά τα άκρως ύποπτα άτομα, πρέπει να φυλακιστούν κατά τη διάρκεια των αγώνων, και οι μαθητές, τα εκκολαπτόμενα αυτά τρομοκρατικά στοιχεία, να φορέσουν ομοιόμορφες στολές και να μπούνε υπό την εποπτεία του αρχιεπισκόπου. Ο λαός, γενικά, πρέπει να μπει σε καραντίνα. Ελεύθεροι θα μείνουν όσοι χρειάζονται για να γεμίζουν οι κερκίδες και όσοι δέχονται να δείχνουν ευτυχισμένοι και να χειροκροτούν άκριτα. Η ντροπή, για να 'ναι μεγάλη ντροπή, όπως αρμόζει στην περίσταση, πρέπει να εξαντλήσει τα όριά της.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Και οι οργανώσεις των γυναικών στην υπεράσπισή της

Οι γυναικείες οργανώσεις δηλώνουν ενωμένες την αντίθεσή τους και διαμαρτύρονται για την ανατροπή του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. «Οι Ελληνίδες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς συντάξεις», διακήρυξαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που έγινε την περασμένη βδομάδα στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη τους απέναντι στη νέα γενιά. «Δε θα αφήσουμε να μας πάρουν μέσα από τα χέρια τις κατακτήσεις μας», τόνισαν και οι δεκαέξι γυναικείες οργανώσεις, που, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, συνυπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια. Γιατί, όμως, πιστεύουν ότι μεγάλος αριθμός γυναικών κινδυνεύει να μείνει χωρίς σύνταξη τα επόμενα χρόνια; «Ο συνδυασμός των αλλαγών στο ασφαλιστικό καθεστώς, με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, μας οδηγεί σ' αυτήν την ασφαλή πρόβλεψη», υπογραμμίζουν.

Αλλωστε, δεν είμαστε μόνες, υπογράμμισε στην εισήγησή της η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου, που μόλις είχε γυρίσει από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Ολο το γυναικείο κίνημα είναι πολύ ανήσυχο στην Ευρώπη, γιατί η κοινωνική πολιτική συρρικνώνεται παντού και οι γυναίκες βρίσκονται «στο πόδι». Ειδικότερα όμως στην Ελλάδα, έχουμε μακρόχρονες παραδόσεις.

Οι ελληνικές γυναικείες οργανώσεις αγωνίστηκαν ενωμένες για πολλά θέματα στο παρελθόν και σ' ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό κινητοποιήθηκαν και το 1992 και το 1999 με την έκθεση Σπράου...

Γνωρίζουν οι Ελληνίδες και βιώνουν «στο πετσί» τους την προσπάθεια γενίκευσης της ευέλικτης εργασίας, την ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης - όπως σημειώνουν στο κοινό κείμενο οι οργανώσεις - την υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, τις ελλείψεις των οποίων καλούνται να καλύψουν οι γυναίκες κι ακόμα την αυξανόμενη και μακρόχρονη ανεργία.

Οι αιτίες

Σε ακόμη χειρότερη θέση, λένε, βρίσκονται οι γυναίκες της υπαίθρου και οι νέες κοπέλες και επισημαίνουν: «Το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ κι ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε. Οι κύριοι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση είναι οι μέχρι σήμερα πολιτικές που ασκήθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Η κακή διαχείριση των δεσμευμένων αποθεματικών των Ταμείων, η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροαπαλλαγή, η μη ασφάλιση του 1/3 των εργαζομένων Ελλήνων και σχεδόν όλων των μεταναστών είναι οι αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση».

Αποφασισμένες να πολεμήσουν ενάντια στη διαστροφή της αλήθειας από τους ιθύνοντες, γιατί γνωρίζουν ότι δεν είναι οι γυναίκες υπεύθυνες ούτε για το δημογραφικό ούτε για την καταλήστευση των Ταμείων, δηλώνουν ότι θα ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης σ' όλη την Ελλάδα. Πρώτο τους όπλο, το κείμενο που υπέγραψαν, στο οποίο τονίζουν ότι «το κράτος οφείλει ήδη στις γυναίκες την εφαρμογή στην πράξη μιας σειράς δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί και δεν έχουν εφαρμοστεί.

1. Την ένταξή τους στην αγορά εργασίας με πλήρη ημερήσια σταθερή απασχόληση, αύξηση των μισθών και συντάξεων, όπως από πολλά χρόνια έχει υποσχεθεί.

2. Την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανασφάλιστων εργαζομένων στο φασόν, στις εποχικές δουλιές και στα συμβοηθούντα μέλη της οικογένειας. Ουσιαστικό έλεγχο για τις συνθήκες εργασίας και ασφάλισης των ξένων εργατριών, καθαριστριών, οικιακών βοηθών.

3. Την κατάρτιση των νόμων που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις.

4. Την εφαρμογή στην πράξη της ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών.

5. Την απόδοση των εκατομμυρίων εισφορών, κυρίως των γυναικών που εργάστηκαν κάποια χρόνια και αποχώρησαν από την παραγωγή, τόσο εξ αιτίας οικογενειακών βαρών, όσο και άλλων λόγων.

6. Την κάλυψη των ανέργων γυναικών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επίδομα ανεργίας, για όσο χρόνο διαρκεί η ανεργία.

7. Την επιβολή αυστηρών κυρώσεων για τους εργοδότες που χρησιμοποιούν ανασφάλιστη εργασία».

Μας χρωστάνε...

Η πολιτεία, όχι μόνο δεν έκανε όσα όφειλε απέναντι στη γυναίκα που τόσο εκμεταλλεύεται, αλλά προσπαθεί κυριολεκτικά να τη «στύψει», ξαναβάζοντάς τη στο περιθώριο. Γιατί τι άλλο μπορεί να σημαίνει η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, που στερεί από τη γυναίκα την οικονομική ανεξαρτησία και την τοποθετεί στο έλεος του εργοδότη, και όλων αυτών από τους οποίους είναι εξαρτημένη;

Οι δεκαέξι γυναικείες οργανώσεις, συνειδητοποιώντας τους κινδύνους που προκύπτουν από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα για το μέλλον:

  • Να κατοχυρωθεί, να επεκταθεί και να εξασφαλιστεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της Κοινωνικής Ασφάλισης, που πρέπει να είναι υποχρεωτική, με παροχές υψηλής ποιότητας για όλες τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις υποαπασχολούμενες, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες.
  • Να μη συνδεθεί η Κοινωνική Ασφάλιση με την ιδιωτική ασφάλιση.
  • Να μειωθούν τα ηλικιακά όρια και να διατηρηθεί η πενταετής διαφορά στην ηλικία συνταξιοδότησης, ως ελάχιστη αναγνώριση της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στην κοινωνία και όχι ως διάκριση λόγω φύλου.
  • Να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και να κατοχυρωθεί η κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη ή στο 80% του μισθού, ως μέτρο περιφρούρησης του συνταξιούχου από την εξαθλίωση.
  • Να υπάρξει ουσιαστική κοινωνική προστασία και ασφάλιση με κάλυψη των αναγκαίων πόρων με τριμερή χρηματοδότηση, κυρίως από την πολιτεία και την εργοδοσία και χωρίς αύξηση των εισφορών των εργαζομένων.
  • Να καλυφθούν τα ελλείμματα απ' αυτούς που τα δημιούργησαν και να αποδοθεί στα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία η διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.
  • Να διευρυνθούν οι ασφαλιστικές, υγειονομικές και κοινωνικές παροχές από το κράτος σε όλους και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες (γυναίκες με ειδικές ανάγκες, χήρες, διαζευγμένες χωρίς ασφάλιση, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ.). Οταν το Σύνταγμα κατοχυρώνει θετικές διακρίσεις υπέρ των γυναικών, είναι προκλητικό να αφαιρούνται τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα στο όνομα της «ισότητας».
  • Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές της αγρότισσας, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική της αυτονομία.
Ενημέρωση, παντού!

Οι δεκαέξι γυναίκες οργανώσεις δηλώνουν ότι θα ενημερώσουν για τα θέματα αυτά τις γυναίκες σε όλη τη χώρα, θα αγωνιστούν να ματαιώσουν τα σχέδια, που έχουν σκοπό να πλήξουν τις παραπάνω αρχές και θέσεις, θα αγωνιστούν να μην προχωρήσουν οι νομοθετικές αλλαγές που θα περιορίσουν τις δημοκρατικές και κοινωνικές μας ελευθερίες.

Πώς, όμως, θα προγραμματίσουν τις αντιδράσεις τους, ενόψει, μάλιστα, του καλοκαιριού; Σε ερώτηση που τέθηκε μετά τη συνέντευξη, ήταν κατηγορηματικές και μίλησαν πολύ συγκεκριμένα. Το κείμενο που υπογράφτηκε θα κυκλοφορήσει σε χιλιάδες αντίτυπα, που θα φτάσουν στα μέλη όλων των οργανώσεων σ' όλη την Ελλάδα. Κι όχι μόνο αυτό: Κάθε γυναίκα, σ' όποιο τόπο και χώρο κι αν βρεθεί, θα αναλάβει να συζητήσει και να ενημερώσει τις γυναίκες που θα συναντήσει. Στη Γενεύη, όπου σήμερα γίνεται η Διάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και συγκεντρώνονται οι εκπρόσωποι των G8 (των πλουσιότερων κρατών του κόσμου), οι γυναικείες οργανώσεις θα πάρουν μέρος στη διαδήλωση με τις αντιπροσωπείες τους και θα μοιράσουν το κείμενο διαμαρτυρίας, μεταφρασμένο στα γαλλικά. Μετά το ραντεβού και τη συνάντηση με τον υφυπουργό Ν. Φαρμάκη, οι οργανώσεις, όπως είπε η πρόεδρος της «Παναθηναϊκής» κ. Αγγέλα Φραντζεσκάκη, θα ξανασυσκεφθούν για την παραπέρα πορεία των ενεργειών τους. Τέλος, το κείμενο θα προωθηθεί στο Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών.

Οι οργανώσεις που υπέγραψαν το κείμενο διαμαρτυρίας είναι οι ακόλουθες: Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών, Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, Ενωση Γυναικών Ελλάδας, Ενωση Γυναικών Κρήτης, Ενωση Ελληνίδων Νομικών, Ινστιτούτο Ισότητας, Κέντρο Ερευνας Γυναικείων Οργανώσεων, Λύκειο Ελληνίδων, Επιτροπή Επιστημόνων, Ομοσπονδία Γυναικείων Σωματείων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Η Παναθηναϊκή», Πανελλήνια Ενωση Μητέρων Ελλάδας, Σοροπτιμιστική Ενωση Ελλάδας, Σύλλογος Ελληνίδας Νοικοκυράς, Τελεσίλλα (Ελληνικό Φεμινιστικό Δίκτυο), ΧΕΝ Ελλάδας.


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org