ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Ενας νέος Γολγοθάς για μισή και προσωρινή λύση

«Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο είναι ίδιοι. Εμείς ήρθαμε στην Ελλάδα να δουλέψουμε και να μπορέσουμε να ζήσουμε και όχι να δημιουργήσουμε προβλήματα». Τα λόγια ανήκουν στην Ιλιάνα Ιλίεβα, μετανάστρια στην Ελλάδα από τη γειτονική Βουλγαρία. Λόγια που θα σου πουν αν τους ρωτήσεις και οι υπόλοιποι περίπου 1.000.000 αλλοδαποί μετανάστες στην Ελλάδα. Ανθρωποι που η ανάγκη και το δικαίωμα για δουλιά τούς έφερε στη χώρα μας, για να μπορέσουν να επιβιώσουν, να ζήσουν την οικογένειά τους, να δώσουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον. Εργαζόμενοι, που η πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου τούς έχει μετατρέψει σε έρμαια στις ορέξεις του κάθε εργοδότη.

Ανασφάλιστοι, ακόμα και με πανεπιστημιακά διπλώματα δουλεύουν ως ανειδίκευτοι, με μισθούς πολύ κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις, με εργασία χωρίς ωράριο, στις πιο δύσκολες εργασιακές συνθήκες, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι περισσότεροι και χωρίς δικαίωμα μόρφωσης των παιδιών τους. Είναι η σχεδόν δωρεάν εργατική δύναμη που παράγει μέσα στις βιοτεχνίες, στα γιαπιά, στα χωράφια, στα καζάνια των πλοίων, στα σπίτια των πλουσίων.

Αυτή την τραγική κατάσταση έρχεται όχι απλώς να συντηρήσει αλλά και να τη θεσμοθετήσει η κυβέρνηση με τον καινούριο νόμο για τη νομιμοποίηση των μεταναστών. Ενας νόμος που στην ουσία επιβάλλει την προσωρινότητα, την ομηρία και την ψυχολογική βία για κάθε μετανάστη, νομιμοποιώντας στην κυριολεξία τη «μαύρη εργασία» και διαφοροποιώντας τους εργαζόμενους. Σκοπός, η απομάκρυνση όσων περισσότερο γίνεται από τους σημερινούς μετανάστες, ώστε από εδώ και πέρα κάθε μετανάστης που θα έρχεται να είναι ελεγχόμενος και για όσο διάστημα θέλει ο εργοδότης και τα διάφορα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η όλη διαδικασία νομιμοποίησης, που ξεκίνησε στις 5 του Ιούνη, θα διαρκέσει μόλις δύο μήνες και μέχρι σήμερα εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες που φτάνουν από τους μετανάστες για τα τεράστια εμπόδια που αντιμετωπίζουν σε όλους τους τομείς, με τη γραφειοκρατία, το χαράτσι που τους επιβάλανε και φτάνει μέχρι τις 700.000 για όποιον θέλει να πάρει προσωρινή άδεια διαμονής, αλλά και τα φαινόμενα ρατσισμού από συγκεκριμένους δήμους. Ολα αυτά, βέβαια, είναι για την πρώτη φάση χορήγησης προσωρινής παραμονής, καθώς είναι άγνωστο πόσοι θα καταφέρουν, ακόμα και αν πάρουν την εξάμηνη άδεια, να μπορέσουν να συνεχίσουν αποδεικνύοντας ότι εργάζονται νόμιμα, όταν οι εργοδότες έχουν ήδη αρχίσει να απολύουν όσους τολμούν και ζητούν ασφάλιση και μισθούς σύμφωνα με τις συμβάσεις.

Απέναντι σε όλα αυτά η μοναδική λύση για τους μετανάστες είναι ο συντονισμός της δράσης τους με τη δημιουργία σωματείων για κάθε κοινότητα. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, προχώρησαν στην ίδρυση συντονιστικής επιτροπής, για να παλέψουν ενωμένοι και να απαιτήσουν ίσα δικαιώματα, ίση εργασία. Γι' αυτό έχουν ζητήσει, και σε αρκετές περιπτώσεις έχουν πάρει, την υποστήριξη εργατικών σωματείων και συνδικάτων. Η Συντονιστική αρκετό καιρό πριν την έναρξη της διαδικασίας νομιμοποίησης κινητοποιήθηκε. Εστειλε στη Βουλή υπομνήματα με τις προτάσεις της και πάλεψε ώστε η κυβέρνηση να ακούσει τη γνώμη των επίσημων κοινοτήτων. Αντί γι' αυτό, όμως, το υπουργείο Εσωτερικών φρόντισε μόλις πέντε μέρες πριν τις 5 του Ιούνη απλώς να τους ενημερώσει, αποδεικνύοντας ότι λίγο ενδιαφέρει τι θα πουν οι ίδιοι, ενώ η προπαγάνδα ότι ενημερώνει με τηλέφωνα και φυλλάδια αποδείχτηκε ότι στην ουσία περισσότερο παραπληροφορεί παρά εξυπηρετεί και διευκολύνει τους μετανάστες.

Οργανωμένη διεκδίκηση για ίσα δικαιώματα

Για την κυβέρνηση και τους εργοδότες αυτή είναι η μόνη ανεκτή στάση
Για την κυβέρνηση και τους εργοδότες αυτή είναι η μόνη ανεκτή στάση
Για την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν με τη διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών που ξεκίνησε στις 5 Ιούνη, αλλά και το πώς συντονισμένα προσπαθούν να παλέψουν για ένα μέλλον με ίσα δικαιώματα και εργασία απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και των εργοδοτών, που τους θέλουν φτηνό εργατικό δυναμικό, μίλησαν στο «Ρ» τρία μέλη της συντονιστικής των κοινοτήτων. Ο Ισέτε Ντερέτζε από την Αιθιοπική κοινότητα, η Ιλιάνα Ιλίεβα από τη Βουλγάρικη κοινότητα και ο Ιωσήφ Αζέρ του Σαμουήλ από την Αιγυπτιακή κοινότητα ενώ στη συζήτηση παραβρέθηκε και ο Σ. Μαυροκεφαλλίδης από το αντιρατσιστικό τμήμα της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης. Τη συνάντηση φιλοξένησαν τα γραφεία της κοινότητας των Φιλιππινέζων «ΚΑΣΑΠΙ». Ο πρόεδρος όμως, Τζο Βαλένσια, δεν μπόρεσε να μας μιλήσει καθώς, όπως μας είπε, έπρεπε να βρει τρόπο να φύγει στο εξωτερικό για να αντιμετωπίσει ένα οικογενειακό πρόβλημα. Κατάσταση που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι μετανάστες όταν κάποιος δικός τους παθαίνει κάτι, αδυνατούν να φύγουν και μετά να γυρίσουν.

Οποιος πληρώνει κι όχι όποιος δουλεύει...

Ο Ισέτε Ντερέτζε που είναι και πρόεδρος του συντονιστικού των κοινοτήτων, ξεκινάει πρώτος για να πει ότι όλοι οι μετανάστες περίμεναν ένα νόμο για τη νομιμοποίησή τους αλλά όπως αυτός έγινε, προκύπτουν πολλά προβλήματα. «Μας ζητάνε να αποδείξουμε ότι είμαστε ένα χρόνο στην Ελλάδα με πιστοποιητικά και λογαριασμούς. Ποιος θα τους βρει αφού κανένας μας δεν είναι νόμιμος. Καταθέσαμε υπομνήματα στην κυβέρνηση προτείνοντας να βεβαιώνεται αυτό με έγγραφο που θα υπογράφεται από συμβολαιογράφο ή δικηγόρο του Αρείου Πάγου με δύο μάρτυρες από το χώρο δουλιάς, προτείναμε ακόμα να γίνει η διαδικασία σε έξι μήνες γιατί οι δύο είναι ελάχιστοι για τα προβλήματα που προκύπτουν. Η κυβέρνηση όμως μας αγνόησε. Αντίθετα, μας εξαναγκάζει αν δεν έχουμε πιστοποιητικά να αγοράσουμε ένσημα από το ΙΚΑ με 461 χιλιάδες, το ΤΕΒΕ με 481 χιλιάδες και τον ΟΓΑ με 91 χιλιάδες για ένα χρόνο, πληρώνοντας έτσι επιπλέον μαζί με το παράβολο των 50.000 δραχμών. Αν έχει κάποιος χρήματα δηλαδή έστω και μία μέρα να βρίσκεται στην Ελλάδα μπορεί να αποδείξει ότι μένει ένα χρόνο!» σημειώνει.

Με το ζόρι παράνομοι

Το λένε σ' όλες τις γλώσσες «νομιμοποίηση με δικαιώματα»
Το λένε σ' όλες τις γλώσσες «νομιμοποίηση με δικαιώματα»
Στην κουβέντα μπαίνει η Ιλιάνα Ιλίεβα για να συμπληρώσει τα προβλήματα: «Πάμε στα γραφεία και οι υπάλληλοι μετά από τα σεμινάρια τριών μηνών δεν ξέρουν ούτε το νόμο και δυσκολεύουν τον κόσμο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που έδιωξαν ανθρώπους επειδή αποδείκνυαν ότι βρίσκονται στην Ελλάδα δύο και τρία χρόνια, ζητώντας να αποδείξουν μόνο για ένα χρόνο! Υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις ρατσιστικής συμπεριφοράς όπως στο δήμο Νέας Μάκρης. Εκεί ο δήμαρχος έχει καταγράψει όλους τους αλλοδαπούς σε δύο ντοσιέ. Ενα κίτρινο και ένα μπλε. Μόνο όσους είναι στο μπλε δέχεται και μάλιστα δεν τους δίνει τη βεβαίωση αλλά ένα μικρό χαρτάκι με αριθμό. Στο Δήμο της Νέας Σμύρνης δε δέχονται αιτήσεις αν δεν πας με τον εργοδότη σου και με τρεις μάρτυρες από τη δουλιά σου να βεβαιώνουν ότι εργάζεσαι νόμιμα».

Δε θέλουν τις κοινότητες

Ο Ιωσήφ Αζέρ συμπληρώνει: «Δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα ούτε τα χαρτιά. Αυτοί τη στιγμή πολλοί δεν ξέρουν αν τα χαρτιά τους είναι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ή στο δήμο που μένουν». Το ερώτημά μας για την ενημέρωση που παρέχει η κυβέρνηση με το γνωστό τηλεφωνικό αριθμό 1464, φέρνει την άμεση αντίδραση και των τριών. «Αυτούς που έχουν βάλει εκεί δεν ξέρουν τίποτα. Εμείς είχαμε προτείνει να ενημερώνουν επίσημα οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων που μελετούν το νόμο εδώ και τρία χρόνια. Δε θέλουν όμως να συνεργαστούν με τις κοινότητες» λέει ο Ισέτε. Η Ιλιάνα συμπληρώνει: «πιστεύω ότι δε θέλουν να νομιμοποιηθούμε, μας θέλουν προσωρινούς γι' αυτό τα κάνουν όλα αυτά».

Επισημοποιούν τη μαύρη εργασία

Από τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων
Από τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των κοινοτήτων
Ακόμα και να ξεπεράσει όμως κάποιος τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και των εμποδίων θα συναντήσει μεγαλύτερα στη δεύτερη φάση της ανανέωσης. Εκεί που μπαίνει ο παράγοντας εργοδοσία. «Για να ανανεώσουμε την προσωρινή άδεια πρέπει μέσα σε έξι μήνες να αποδείξουμε ότι εργαζόμαστε νόμιμα και είμαστε ασφαλισμένοι, μας λέει ο Ισέτε, η πλειοψηφία όμως των μεταναστών είναι ανασφάλιστοι. Επίσης με τον νόμο επισημοποιούν τη μαύρη εργασία. Απόδειξη ότι ζητάνε να έχεις 50 ένσημα για να ανανεώσουν την άδεια. Οπότε ο εργοδότης ακόμα και αν δουλεύεις ένα χρόνο σου πληρώνει μόνο για 50 ημέρες». Η παρέμβαση της Ιλιάνα ήταν ενδεικτική της κατάστασης: «κανένας εργοδότης δε δέχεται να σε πληρώνει κανονικά και να σου κολλάει ένσημα. Ηδη αρκετοί έχουν απολύσει αλλοδαπούς επειδή ζήτησαν ένσημα. Αν είχαμε άδεια παραμονής και εργασίας θα είχαμε τουλάχιστον ένα όπλο».

Η ελπίδα στην οργάνωση

Η ελπίδα όμως δε χάνεται αν αγωνιστείς. Ετσι και οι μετανάστες «δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια», οργανώνουν την αντίστασή τους και την πάλη τους. «Φτιάξαμε το συντονιστικό για να παλέψουμε ενωμένα» μας λέει ο Ισέτε και συνεχίζει: «Μαζευόμαστε από όλες τις κοινότητες κάθε Κυριακή και Δευτέρα στα γραφεία της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών (Χαλκοκονδύλη 37 5ος όροφος), καταγράφουμε τα προβλήματα και διαμορφώνουμε προτάσεις. Εχουμε στείλει δεκάδες υπομνήματα στην κυβέρνηση. Θα κάνουμε ακόμα και κινητοποιήσεις και μαζικές ενημερώσεις. Παράλληλα έχουμε απευθύνει κάλεσμα αλληλεγγύης σε συνδικάτα και αρκετά μάς έχουν υποστηρίξει γιατί και εμείς είμαστε κομμάτι των εργαζομένων». Η Ιλιάνα συμπληρώνει: «δε ζητάμε τίποτα υπερβολικό αλλά να είμαστε και εμείς νόμιμοι». Ακόμα πιο χαρακτηριστικά συνεχίζει ο Ιωσήφ «δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τη συμβολή μας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Δουλεύουμε και παράγουμε όπως όλοι οι εργαζόμενοι».

Τούς θέλουν προσωρινούς

Στην κουβέντα παρεμβαίνει ο Σ. Μαυροκεφαλλίδης για να καταγγείλει και αυτός με τη σειρά του τον νόμο και την τακτική της κυβέρνησης. «Διέδιδαν πριν τον νόμο ότι η νομιμοποίηση θα στοιχίζει 700.000 δραχμές για να δείξουν τώρα "ευαίσθητο πρόσωπο" με τις 91.000 του ΟΓΑ. Το θέμα όμως είναι, ότι η πλειοψηφία των μεταναστών θα πληρώσουν για τους έξι μήνες προσωρινής παραμονής. Το μόνο που πράττουν με το νόμο είναι η καλλιέργεια της προσωρινότητας και η ομηρία. Θέλουν να απομακρύνουν τους σημερινούς μετανάστες για να εφαρμόσουν τον καινούριο νόμο και να φέρνουν όσους θέλουν για όσο χρονικό διάστημα θέλουν οι εργοδότες. Η κυβέρνηση αρνείται να δεχτεί τις προτάσεις των μεταναστών, αντίθετα όμως πουλάει τον ένα χρόνο παραμονής τουλάχιστον 500.000 δραχμές!!!». Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Σ. Μαυροκεφαλλίδης για την ενημέρωση των μεταναστών από το 1464. «Υπάρχουν πολλές καταγγελίες από ανθρώπους που δουλεύουν στην υπηρεσία πως οι παραπάνω τους κάνουν ξεκάθαρο, ότι θα απαντάνε ό,τι τους λένε αυτοί και όχι ό,τι πρέπει κανονικά. Είναι καθοδηγούμενο και στα πλαίσια των σχεδίων για να κάνουν μαύρη τη ζωή αυτών των ανθρώπων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οργάνωση και αλληλεγγύη

Ως άκρως αντιδραστικό έχει καταγγείλει το νόμο της κυβέρνησης για τη νομιμοποίηση των μεταναστών το ΚΚΕ, ζητώντας την άμεση κατάργησή του. Παράλληλα έχει καλέσει τους μετανάστες να αυτοοργανωθούν και να παλέψουν με δικά τους αιτήματα, που θα καταθέσουν στην ελληνική κυβέρνηση και στις κυβερνήσεις των κρατών τους. Ακόμα να παλέψουν μέσα από τα εργατικά συνδικάτα που είναι οι βασικές οργανώσεις αλληλεγγύης τους, κάτι που συμφέρει και τους Ελληνες εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ με σαφείς θέσεις και απόψεις έχει κάνει ξεκάθαρο στον ελληνικό λαό και το λαϊκό κίνημα ότι πρέπει να ζήσουμε με τους μετανάστες, όταν μάλιστα προβλέπεται μέχρι το 2025 να προστεθούν ακόμα 40 εκατομμύρια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σήμερα υπολογίζονται σε 10% του συνολικού πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ είναι: Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, με εξαίρεση των εγκληματικών στοιχείων. Με τη νομιμοποίηση να έχουν ίσα δικαιώματα και ίση εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, με ίσους μισθούς, με κοινωνική ασφάλιση, συμμετοχή στα συστήματα παιδείας και υγείας, κάλυψη των ανέργων από το ταμείο ανεργίας και να είναι δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Το ΚΚΕ θεωρεί τους μετανάστες αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και πιστεύει ότι πρέπει να έχουν επαφή με το προοδευτικό κίνημα αλληλεγγύης, όπως τη «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», αλλά και άλλες προοδευτικές ενώσεις που μπορούν να τους βοηθήσουν, όπως δικηγόρων και γιατρών.

Οσον αφορά το νόμο τον θεωρεί απαράδεκτο και άκρως αντιδραστικό, ο οποίος συμπληρώνεται από τις επιχειρήσεις «σκούπα» της αστυνομίας και τις συνεχείς απελάσεις. Καταγγέλλει ακόμα το νόμο για τη «χαφιεδίστικη» αντίληψη που προβλέπει, ειδικότερα για τις δημόσιες υπηρεσίες, υποχρεώνοντας τους υπαλλήλους να καταγγέλλουν όταν εντοπίζουν παράνομο μετανάστη.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ενοχη σιωπή στο μεταλλαγμένο ΝΑΤΟ - πόλεμο

Η σημερινή αναφορά μάς θυμίζει το αστυνομικό θρίλερ της Αγκάθα Κρίστι: Ηταν δέκα μικροί νέγροι και σιγά σιγά εξαφανίζονταν. Ετσι, λοιπόν, εκείνα τα παλιότερα χρόνια, ήταν διάφορες επιτροπές, με διαφορετικούς όμως φιλειρηνικούς προσανατολισμούς, από την ενεργητική αντίσταση στους εξοπλισμούς, στα πυρηνικά όπλα, στις ξένες βάσεις, στην επιθετικότητα και τον πόλεμο, όπως ήταν και είναι η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Υπήρχαν και άλλες που ταλαντεύονταν, κατά την περίσταση, ανάμεσα στη σύμπραξη σε κοινές δραστηριότητες, ως τον παθητικό «ειρηνισμό» (πασιφισμό), ή, ακόμη, την αποδοχή ότι η ειρήνη προστατεύεται με περισσότερους... εξοπλισμούς.

Τι απόγιναν οι επιτροπές αυτές, εκτός από τη μία, την ιστορική, την πρωτοπόρα, την αγωνιστική, δηλαδή την ΕΕΔΥΕ, όταν τα πράγματα άλλαξαν, έγιναν σκληρότερα για τους λαούς; Τι έγιναν όταν επιβλήθηκε η παντοκρατορία των ΗΠΑ - ΕΥΡΩ - ΝΑΤΟ, όταν οι βομβαρδισμοί σε καιρό «ειρήνης» αποτέλεσαν το σύμβολο της «νέας τάξης» στη Βοσνία, στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία και όπου αλλού «προστατεύονται» με την πολεμική θηριωδία, τα συμφέροντα του κεφαλαίου;

Σαν τους δέκα μικρούς νέγρους οι επιτροπές αυτές, εκτός από τη μία, την απροσκύνητη και αταλάντευτη ΕΕΔΥΕ, περιέπεσαν σε αφάνεια και τήρησαν «σιγήν ασυρμάτου», ενώ τα προβλήματα της ειρήνης - και του περιεχομένου της - οξύνονται, στη νέα μονοκρατορική μετάλλαξή τους, όταν περιοχές ολόκληρες, όπως τα Βαλκάνια οδηγούνται στη μεθοδευμένη αποσταθεροποίηση, όταν παραβιάζονται όλες οι διεθνείς αρχές και συμβάσεις;

Πού είναι η φωνή τους, όταν ο κόσμος οδηγείται σε νέα ένταση και των πυρηνικών εξοπλισμών, με την αμερικανική πρόκληση του πολέμου των άστρων»; Πού η φωνή τους, όταν οι σχέσεις επικυριαρχίας στη χώρα μας γίνονται χειρότερες και απαιτούν σύμπραξη «διευκολύνσεων» και εμπλοκή σε περιπέτειες;

Πού είναι η φωνή τους, όταν οι βάσεις παραμένουν ως ορμητήρια πολέμων;

Γνωρίζουμε την αμήχανη σιωπή τους: - «Μα τώρα τα πράγματα άλλαξαν». Και πραγματικά άλλαξαν προς το χειρότερο, ως καθημερινή επιδρομική απειλή κατά των λαών και των κατακτήσεών τους. Και απαιτούν ΑΓΩΝΕΣ.


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ