ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούνη 2001
Σελ. /32
Επιζήμιες αυταπάτες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μπόλικη η φιλολογία των ημερών για την αντιπαράθεση Ευρώπης - ΗΠΑ, με την ευκαιρία της περιοδείας Μπους και των συναντήσεών του με τις ηγεσίες των χωρών - μελών της ΕΕ. Ορισμένοι, μάλιστα, έσπευσαν να καλλιεργήσουν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες για το περιεχόμενο των όποιων διαφωνιών και αντιθέσεων.

Οχι, δε διαφωνούμε στο γεγονός της ύπαρξης διαφωνιών και αντιθέσεων, μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. Βεβαίως, και υπάρχουν και βρίσκονται, πρώτα και κύρια, στο συνεχώς εντεινόμενο ανταγωνισμό του αμερικανικού και δυτικοευρωπαϊκού κεφαλαίου, κυρίως του γερμανικού. Αλλωστε, τα Βαλκάνια -και η χώρα μας μαζί- ζουν έντονα, τα τελευταία χρόνια, τις συνέπειες του ανταγωνισμού αυτού, με όσα δραματικά έχουν γίνει και γίνονται ακόμη στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την ευρύτερη περιοχή. Ούτε διαφωνούμε -κάθε άλλο- με την όποια δυνατή αξιοποίηση και εκμετάλλευση των αντιθέσεων αυτών, από τα μαζικά κινήματα και τους λαούς.

Διαφωνούμε ριζικά, όμως, με τον όποιο εξωραϊσμό των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και, ιδιαίτερα, με αντιλήψεις, που θέλουν να μετατρέψουν τα εργατικά και λαϊκά κινήματα σε «νεροκουβαλητές» του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού κέντρου. Η Ευρώπη της ειρήνης, της ασφάλειας, της κοινωνικής προκοπής και Δικαιοσύνης δε βρίσκεται στην ατζέντα του δυτικοευρωπαϊκού κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Οπως δε βρίσκεται και η ειρήνη και η ασφάλεια του πλανήτη στην ατζέντα του Μπους και των αμερικανικών πολυεθνικών.

Το ψέμα του Αλ. Παπαδόπουλου...

Στην πρόσφατη, προ ημερήσιας διάταξης, συζήτηση στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, για να δείξει ότι η κυβέρνηση παράγει έργο στον τομέα της δημόσιας υγείας, αναφέρθηκε σε μερικά νέα νοσοκομεία που ισχυρίστηκε ότι ολοκληρώνονται και, οσονούπω, λειτουργούν. Ανάμεσα σ' αυτά συμπεριέλαβε και το νέο νοσοκομείο Τρικάλων ως προέκταση του παλιού. Προχτές, ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Τρικάλων. Κι εκεί ενημερώθηκε - από τον πρόεδρο του ΔΣ, την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών και το σωματείο των εργαζομένων - ότι το νέο νοσοκομείο όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά οι εργασίες για την κτιριακή κατασκευή του έχουν σταματήσει και ο εργολάβος έχει κηρυχτεί έκπτωτος. Υπολογίζεται δε - αν και όποτε ξαναξεκινήσουν οι εργασίες - ότι θα χρειαστούν άλλα τρία, τουλάχιστον, χρόνια για να τελειώσει το νέο νοσοκομείο και ποιος ξέρει πόσο ακόμη για να λειτουργήσει κανονικά. Μέχρι τότε, όσοι Τρικαλινοί αρρωστήσουν δε θα μπορούν να γιατρευτούν, καθώς οι τεράστιες ελλείψεις καθιστούν προβληματικό το παλιό νοσοκομείο και θ' αναγκάζονται είτε να ψάχνουν νοσοκομείο σε άλλη πόλη, είτε να πληρώσουν τα μαλλιοκέφαλά τους στους ιδιώτες για να βρουν την υγειά τους.

Βεβαίως, το γεγονός ότι ο Αλέκος Παπαδόπουλος είπε ένα ακόμα ψέμα στη Βουλή των Ελλήνων, δεν προβληματίζει, καθώς όλοι γνωρίζουν πια πως οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έχουν εξελιχθεί σε «μαστόρους του ψεύδους»...

... και η πρόταση του ΚΚΕ

Το συγκεκριμένο ψέμα στη Βουλή του υπουργού Υγείας θα έπρεπε, όμως, να προβληματίζει ιδιαίτερα τον νέο πρόεδρο του ΔΣ του Νοσοκομείου Τρικάλων Κώστα Σαμπαρίνα. Αλλά κρίνοντας από την αισιοδοξία που εξέφρασε - κατά τη συνάντησή του με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ - για γρήγορη επανέναρξη των εργασιών, ώστε, σε εύθετο χρονικό διάστημα, να ολοκληρωθεί το έργο, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι, μάλλον, δεν ανησυχεί. Κι αν μεν δεν ανησυχεί επειδή αγνοεί με ποιους έχει να κάνει, καθότι καινούριος σ' αυτή τη δουλιά, υπάρχει ακόμα χρόνος για να διορθωθεί. Αν, όμως, δηλώνει ήσυχος, ενώ συνειδητοποιεί τον κίνδυνο να καταλήξει το έργο στις ελληνικές καλένδες - όπως έγινε με το νέο Νοσοκομείο Βόλου και πολλά άλλα - τότε, εκών άκων, συμβάλλει κι αυτός στο «αποκοίμισμα» και όσων επαγρυπνούν, νοιάζονται και θέλουν ν' αγωνιστούν για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών δημόσιας υγείας στα Τρίκαλα.

Εν πάση περιπτώσει, λύση και σ' αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί παρά να προέλθει μέσα από τον αγώνα των ενδιαφερομένων. Ο Σπύρος Χαλβατζής, μιλώντας με τους γιατρούς και τους άλλους εργαζομένους του νοσοκομείου, πρότεινε να δημιουργηθεί μια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στο νοσοκομείο, του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων του νομού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι άλλων μαζικών φορέων, η οποία θ' αναλάβει την οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα για την ολοκλήρωση του νέου νοσοκομείου.

«Χώρος» ίσον ΣΥΝ;

Δεν αποτελούν είδηση πλέον οι διάφορες εκδηλώσεις που κάνει ανά την Ελλάδα ο «χώρος διαλόγου της Αριστεράς», οι οποίες απευθύνονται σε ολιγομελή ακροατήρια που δεν καλύπτουν ούτε τον αριθμό των μελών του ΣΥΝ στις αντίστοιχες περιοχές.

Είδηση, όμως, αποτελεί το γεγονός, ότι σ' ένα «χώρο» που διαφημίζεται ως η έκφραση της πολυχρωμίας των αριστερών κομμάτων, κινήσεων και δυνάμεων, και στην οποία συμμετέχουν συνήθως, ως ομιλητές, εκπρόσωποι του ΣΥΝ, της ΚΕΔΑ, της ΑΚΟΑ και σε ορισμένες περιπτώσεις εκπρόσωποι του ΔΗΚΚΙ κ.ά., τελικά οι επιτροπές που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις αποτελούνται αποκλειστικά από στελέχη του ΣΥΝ.

Ετσι, στη Χαλκίδα σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, όπου θα κάνει εκδήλωση ο «χώρος» με το γνωστό πάνελ των ομιλητών από δυνάμεις που συμμετέχουν στο «χώρο», την οργανωτική επιτροπή του «χώρου» αποτελούν -όπως μας πληροφορεί το σχετικό δελτίο Τύπου - 5 μέλη της ΝΕ Εύβοιας του ΣΥΝ οι κ. Βλαχογιώργος, Ακριώτης, Βατούγιος, Ενωτιάδης και Μπαχάρας.

Είπαμε πολυχρωμία και πολυφωνία βρε παλικάρια, έ, όχι και να το παρακάνουμε... Γιατί έτσι που το πάτε θα υποθέσουμε -και βάσιμα- ότι η ΝΕ Εύβοιας του ΣΥΝ πήρε απόφαση να μετατραπεί η ίδια σε... χώρο!

ΒΙΒΛΙΟ
Ο «δημοσιογράφος» Ερρίκος Σλήμαν

Ο δαιμόνιος Γερμανός έμπορος Ερρίκος Σλήμαν, ο παθιασμένος μελετητής των επών του Ομήρου, ο αυτοδίδακτος «θεμελιωτής» της ελληνικής αρχαιολογικής επιστήμης, απολύτως διαλεκτικά σκέφθηκε ότι η ποίηση δεν είναι πέραν της πραγματικότητας. Επομένως, ότι η «Ιλιάδα» και η «Οδύσσεια» δεν ήταν αποκυήματα της μυθοπλαστικής φαντασίας ενός «τυφλού» ραψωδού. Οτι ήταν αποτυπώσεις πραγματικών γεγονότων, προσώπων και τόπων. Με αυτή τη σκέψη, κλείνοντας τα αυτιά του στις απόψεις Ευρωπαίων ιστορικών και αρχαιολόγων ότι ο Ομηρος απλώς παραμυθολογούσε, τόλμησε να «εκστρατεύσει» στην Τουρκία, να «στρατεύσει», έναντι πινακίου φακής, πεινασμένους εργάτες - σκαφτιάδες και - με ακατάβλητο από όλες τις αναποδιές και δυσκολίες - πείσμα βάλθηκε να αποδείξει ότι η εκστρατεία των Ελλήνων έγινε. Οτι η Τροία υπήρξε. Επομένως και ο «Θησαυρός του Πριάμου». Αυτόν, κυρίως, «κυνηγούσε»... ως γνήσιος κεφαλαιοκράτης χρυσοθήρας που ήταν, καταστρέφοντας ακόμα και αρχαιότητες που δεν τον ενδιέφεραν. Το εγχείρημά του ο Σλήμαν το «τεκμηρίωσε» και γραπτά. Στις 23 Οκτωβρίου του 1871 η αθηναϊκή «Εφημερίς των Συζητήσεων» (όργανο του τότε πρωθυπουργού Ε. Δεληγιώργη), πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι «Ο γνωστός αρχαιολόγος κ. Ερρίκος Σχλίεμαν αποκατασταθείς πρότινος οριστικώς εν Ελλάδι, μετέβη εσχάτως εις Τρωάδα όπως επαναλάβει τας αρχαιολογικάς ανασκαφάς του» και ότι η εφημερίδα θα δημοσιεύσει μια σειρά ανταποκρίσεών του από την Τροία, σχετικές με την πρόοδο και τα ευρήματα των ανασκαφών του.

Οι 17 ανταποκρίσεις - επιστολές του Σλήμαν σε άπταιστη καθαρεύουσα (16 από τον τόπο της ανασκαφής, το Ισαρλίκ και μία που έγραψε στην Αθήνα), τις οποίες δημοσίευσε η «Εφημερίς των Συζητήσεων» στο διάστημα δύο χρόνων (1871-1873) και οι οποίες ήταν γνωστές μόνο στην αρχαιολογική κοινότητα, αποτελούν, πλέον, «κοινό κτήμα». Δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στον τόμο που κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις «Ωκεανίδα», με τίτλο «Ανταποκρίσεις από την Τροία». Εκτός των ανταποκρίσεων, ο τόμος περιλαμβάνει ένα κείμενο του Σλήμαν δημοσιευμένο στο περιοδικό «Παρνασσός», σε μετάφραση του συγγενούς του Π. Καστρωμένου, με τίτλο «Περιήγησις ανά την Τρωάδα κατά τον Μάιον του 1881», κείμενό του για τις ανασκαφές του στην Πύλο και Φυγάλεια, κείμενό του για την ανασκαφή του στις Μυκήνες, καθώς και κείμενα του αρχαιολόγου Γεωργίου Νικολαΐδη, σχετικά με το αναπάντητο - μέχρι σήμερα - ερώτημα για το πού ακριβώς βρίσκεται η πραγματική θέση της Τροία. Ο τόμος, με εισαγωγή και σχόλια του γιατρού - φιλολόγου Γεωργίου Λαγανά, εμπλουτίζεται με 39 φωτογραφίες που τράβηξε ο Σλήμαν από την ανασκαφή.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Πρόσωπο
Τζορτζ Τένετ

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα συγχαρητήρια του Αμερικανού Προέδρου, την υποστήριξη της ΕΕ και ορισμένων αραβικών ηγεσιών, κέρδισε ο διευθυντής της CIA μετά την «επιτυχή» έκβαση των μαραθώνιων συνομιλιών που είχε με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, προκειμένου να καταλήξει στην πολυσυζητημένη κατάπαυση του πυρός.

Ο Τζορτζ Τένετ χρησιμοποίησε όλες τις δυνατές μεθόδους: μαραθώνιες συνομιλίες, ασαφείς προτάσεις, εκβιασμούς όλων των ειδών, από την ανακοίνωση της «άξαφνης αποχώρησής» του μέχρι τον οικονομικό εκβιασμό προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Και όλα αυτά, με απόλυτη μυστικότητα, αφού ως επικεφαλής της CIA δεν όφειλε να κάνει δηλώσεις. Η «μυστικότητα» διατηρείται και μετά την επίτευξη του στόχου, αφού ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο της περίφημης εκεχειρίας.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι παρουσιάζουν τη δική τους ερμηνεία για το περιεχόμενο της εκεχειρίας, που έχει γίνει σαφές, από τα πρώτα 24ωρα της εφαρμογής της, ότι δεν εμπεριέχει χρονοδιάγραμμα. Μοναδικό ξεκάθαρο σημείο του σχεδίου Τένετ είναι ότι επιμελημένα «επιλέγει» ορισμένα σημεία από την, ούτως ή άλλως, ετεροβαρή έκθεση Μίτσελ, ρίχνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την εφαρμογή της στην Παλαιστινιακή Αρχή, και δεν ικανοποιεί κανένα πολιτικό της αίτημα. Αγνοεί το φλέγον ζήτημα των εποικισμών και αφήνει για το απώτερο μέλλον, όπως και η «ειρηνευτική διαδικασία», τις επίμαχες αποφάσεις του ΟΗΕ.

Πιθανώς δεν είναι απαισιόδοξες οι εκτιμήσεις των περισσοτέρων αναλυτών ότι το σχέδιο Τένετ, απλώς, επανέφερε στο προσκήνιο μια, χαμηλότερης δημοσιότητας, αμερικανική διαμεσολάβηση χωρίς να προσφέρει παρά μόνο ένα διάλειμμα στην έκρυθμη κατάσταση της περιοχής.


Ε.Μ.

Δύστος

Είκοσι στείλαν

στο βυθό,

στα τάρταρα,

στον Αδη,

είκοσι ναύτες

στο λαιμό

επήραν

ένα βράδυ,

ε, ας μη βγούνε

και αυτοί

για το έγκλημα τους

λάδι!

*

Είκοσι στείλαν

στο βυθό

τους έπνιξε

το κύμα

τους θυσίασαν

σαν σφαχτά

για τον παρά,

το χρήμα,

ας πάψει να 'ναι

η εργατιά

των αφεντάδων

θύμα!


Ο οίστρος
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org