ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Κίνδυνος στα Βαλκάνια

«

Ταραχή σε ομίχλη». Ισως αυτός να είναι ο πιο κατάλληλος τίτλος της κατάστασης στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη FYROM και ενεργούμενα τους Αλβανούς «Ουτσεκάδες». Ολοι γνωρίζουν πως γίνεται πόλεμος ακόμη και με βαρέα όπλα, π.χ. τεθωρακισμένα, πυροβολικό, όλμοι κλπ., αλλά ουδείς τον ομολογεί με το όνομά του. Ισως αυτό να οφείλεται στο ότι από τον καιρό της πολεμικής επέμβασης το 1991 των Αγγλοαμερικάνων στον Κόλπο και μετέπειτα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, η κοινή γνώμη εθίστηκε να χαρακτηρίζει έναν πόλεμο ανάλογα με την καταστρεπτικότητα των όπλων που χρησιμοποιούνται.

Αποδεχόμενος όμως τη γνωστή ρήση του Κλαούζεβιτς ότι «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα», παραμερίζω το τεχνικό μέρος του πολέμου και προχωρώ από την τεχνική στην πολιτική υποκρισία. Από την πρώτη, της πολεμικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, διακηρύχτηκε από τους εκτελεστές του ότι είναι «πόλεμος που υπαγορεύεται από το Διεθνές Δίκαιο και γίνεται για λογαριασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Το ζήτημα ίσως να οδηγούνταν εκεί εάν δεν αποκαλυπτόταν ότι τα πολεμοφόδια που χρησιμοποιήθηκαν συνιστούσαν ραδιενεργό ύλη κι ότι μεγάλο τμήμα των θυμάτων ήταν άμαχος πληθυσμός Αλβανόφωνων Κοσσοβάρων, για λογαριασμό των οποίων υποτίθεται γινόταν η πολεμική επέμβαση.

Υπό το φως των σημερινών, μάλιστα, τρεχουσών γεγονότων στην FYROM αποκαλύπτεται ότι δέσμιοι και δεσμώτες, είτε το καταλαβαίνουν είτε όχι, γίνονται εργαλείο για την επιβολή της ανομολόγητης κυριαρχίας των ευρω-ατλαντιστών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της υπαρκτής Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά επιτελεία της Δυτικής Συμμαχίας δείχνουν σαν να αδυνατούν να επιβάλουν τη θέλησή τους για ειρήνευση σε δυο - τρεις χιλιάδες περίπου μισθοφόρους «Ουτσεκάδες» τους οποίους αυτοί εξέθρεψαν, οργάνωσαν κι εξόπλισαν. Εξαφνα, οι αμοραλιστές του ευρω-ατλαντισμού παρουσιάζονται σαν φιλελεύθεροι εστέτ του δέκατου ένατου αιώνα.

Ισως κι αυτό ακόμη να μπορούσε να ξεχαστεί ως λεπτομέρεια της πολεμικής οξύτητας των γεγονότων. Ομως δεν ξεχνιέται όταν σημαίνει, θελημένα ή αθέλητα, συνειδητά ή ασυνείδητα, την εγκατάλειψη σε σκοτεινούς ατραπούς. Είναι άκρως επικίνδυνο κι ανήθικο οι υποδαυλιστές υπαρκτών διαφορών μεταξύ εθνών και λαών, οι δημιουργοί κι εκτελεστές πολεμικών συρράξεων στη βάση αυτών των διαφορών, να δημιουργούν την ατμόσφαιρα μιας ανημπόριας να συμμαζέψουν εκείνα που οι ίδιοι προηγουμένως αμόλησαν. Διαφορές αυτής ή εκείνης της μορφής μεταξύ των λαών υπήρξαν και θα υπάρχουν. Το ζήτημα είναι να μπορούν οι άνθρωποι να τα αντιμετωπίζουν σύμφωνα με διεθνείς κανόνες που οι ίδιοι εκπόνησαν μέσα από αίμα και δάκρυα.

Στο κρίσιμο ζήτημα της FYROM κυκλοφορούν τόσα και τέτοια σενάρια ώστε να επιβεβαιώνουν την ιστορική αλήθεια ότι οι κάθε λογής κατακτητές ουδέποτε είχαν ένα εκ των προτέρων σίγουρο στημένο σενάριο. Μόνο το σκοπό της κατάκτησης είχαν και ένα κατά προσέγγιση σχέδιο εκτέλεσής της. Συνομοσπονδία, διχοτόμηση, προσάρτηση, νέο κράτος, γειτονικά κράτη κι ένα σωρό άλλα μπερδεύονται ως πιθανότητες της κρίσης στα νότια Βαλκάνια. Τα μικρά κι αδύναμα κράτη ανησυχούν. Αντίθετα, οι διπλωμάτες του ευρω-ατλαντισμού μελετούν τη νέα διάταξη των στρατιωτικών τους δυνάμεων που θα χρειαστούν στις νέες συνθήκες. Μια νέα πολιτική οσμή αμόλησαν αυτοί και τα όργανά τους. Πρόκειται για τη συγκρότηση νέων εθνικών ομοιογενών οντοτήτων που θα απομακρύνει τον κίνδυνο συγκρούσεων στο μέλλον.

Ετσι προσπαθούν να δικαιολογήσουν συνοριακές ανακατατάξεις που μέσα τους έχουν το εθνικό σπέρμα πιο ανελέητων συγκρούσεων, κυρίως όμως, φέρουν την επιδίωξη της διαμόρφωσης τέτοιων πολιτικών και γεωγραφικών χώρων που θα εξυπηρετούν τις μελλοντικές τους επιδιώξεις. Μια κύρια επιδίωξη στα Βαλκάνια είναι η μετατροπή τους σε μάχιμη δύναμη κατά της Ρωσίας. Αυτό δεν μπορεί να ξεχνιέται. Οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν γενίτσαρους. Η τωρινή τρέχουσα κρίση της FYROM με ενεργούμενα τους Αλβανούς «Ουτσεκάδες» αποκαλύπτει, με όλα τ' άλλα, ότι οι θεωρίες και τα ιδεολογήματα περί «διεθνοποιήσεων» και προπάντων «παγκοσμιοποιήσεων» είναι ένας αέρας κοπανιστός.

Απλώς αποβλέπει να δεσμεύσει την ανθρωπότητα με τα χαλκεία της τέταρτης υπέρτατης θεάς, της θεάς του υπέρτατου κέρδους. Οι «παγκοσμιοποιημένοι» άθλιοι της Νέας Τάξης μεταβάλλουν έθνη και λαούς σε «εθνοποιήσιμους» και «παγκοσμιοποιήσιμους» με τη δύναμη των όπλων και της προπαγάνδας μιας κοσμοπολίτικης καταναλωτικής κοινωνίας. Το πρόβλημα της FUROM μπορεί να πάρει αυτή ή εκείνη την κατεύθυνση που κι αυτή θα 'χει τη σημασία της για την ελευθερία και την ειρήνη στην περιοχή. Το κύριο όμως είναι το δίδαγμα των ενεργειών μιας υπερεθνικής λέσχης που εκθέτει την ανθρωπότητα σε θανατερούς κινδύνους.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ