ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ανδρέας Χαραλαμπίδης
Ανδρέας Χαραλαμπίδης
Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου αδελφού μας αγωνιστή ΑΝΔΡΕΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ, ο οποίος εκτελέστηκε στις 16 Ιούνη 1949, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ «Αγ. Κωνσταντίνου» Ηλιούπολης.

Μένη - Νίκος Αγαθίας

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ και των αγωνιστών αδελφών ΓΙΩΡΓΟΥ και ΚΩΣΤΑ ΚΕΜΕΡΛΗ προσφέρω στο ΚΚΕ 200.000 δρχ.

Π.Κ.Σ.

* * *

Σήμερα, 17 Ιούνη συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο της ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης. Μαζί με το σύζυγό της ΜΑΤΘΑΙΟ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗ, ο οποίος πέθανε το 1990, αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, παρέμειναν πιστοί στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού και ως το τέλος της ζωής τους πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στην υπόθεση του ΚΚΕ.

Στη μνήμη τους η κόρη τους Νίκη Τακιβίδου προσφέρει 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 40.000 δρχ. στη ΝΕ Ημαθίας.

* * *

Φωτ. 2

Πέρασαν 7 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αξέχαστη ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ Μαλιοκάπη - ΒΛΑΧΟΥ. Πέθανε στις 8 Απρίλη 1994 στη Θεσσαλονίκη και κηδεύτηκε στο χωριό Σκαλοχώρι Κοζάνης. Γεννήθηκε το 1921. ΕΠΟΝίτισσα στην Κατοχή, αγωνίστηκε και αυτή για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Μετά τη Βάρκιζα κυνηγήθηκε από τους τρομοκράτες του Καλαμπαλίκη και το 1947 αναγκάστηκε να καταφύγει στα τμήματα Πηλίου του ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε μάχες στο Πήλιο και στον Κίσσαβο. Το 1949 πήγε με αποστολή στο Γράμμο. Συμμετείχε στις μάχες στο Τσάρνο, στη Χελώνα και σε άλλες.

Κούλα Μασμανίδου
Κούλα Μασμανίδου
Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από το τέλος του Εμφυλίου.

Στις 24 Δεκέμβρη 2000 έπαψε να χτυπά η καρδιά του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΒΛΑΧΟΥ. Γεννήθηκε στο Σκαλοχώρι Κοζάνης από γονείς αγρότες. Παιδί πολυμελούς οικογένειας, αν και ήταν πολύ καλός μαθητής, αναγκάστηκε να μπει στη βιοπάλη μόλις τελείωσε το Δημοτικό για να βοηθήσει τον πατέρα του.

Στον πόλεμο του '40-'41 υπηρέτησε στο 27ο Σύνταγμα.

Το 1942 ήταν από τους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ, πολέμησε τους κατακτητές και τραυματίστηκε.

Μαχητής του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, του απονεμήθηκε ο βαθμός του λοχαγού Πεζικού. Τραυματίστηκε στις μάχες άλλες τρεις φορές.

Στην Τασκένδη, όπου κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας, δούλεψε 28 χρόνια στις οικοδομές. Εκεί παντρεύτηκε την Ευφροσύνη Μαλιοκάπη. Είχαν τρία παιδιά.

Επέστρεψαν στην πατρίδα το 1977. Ζούσαν στη Θεσσαλονίκη.

Θα τους θυμούμαστε πάντα ως θαρραλέους αγωνιστές για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εύοσμου Θεσσαλονίκης και 10.000 δρχ. στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

Τα παιδιά τους, οι γαμπροί, οι νύφες και τα εγγόνια τους.

* * *

Φωτ.

Στις 10 Ιούνη έγινε το μνημόσυνο του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΚΛΑΒΑ, μέλους του ΚΚΕ.

Η Κομματική Οργάνωση Λάρισας δύσκολα θα μπορέσει να αναπληρώσει το μεγάλο κενό, πολιτικό και ηθικό, από την απώλεια του αγωνιστή. Υπήρξε υπόδειγμα κομμουνιστή και πιστού εκφραστή των αγωνιστικών χαρακτηριστικών. Η ζωή, η δράση και η προσφορά του στο λαϊκό κίνημα αποτελούν παράδειγμα και κληρονομιά για τους νέους αγωνιστές.

Στη μνήμη του πρόσφεραν στη ΝΕ Λάρισας: Η γυναίκα του Ευαγγελία Μπακλαβά 10.000 δρχ., η αδελφή του Ελευθερία χήρα Γιώργου Μαλέκα 5.000 δρχ. και οι συνάδελφοί του συνταξιούχοι του ΙΚΑ 23.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΝΑ ΚΟΤΤΑ, η οποία έφυγε από τη ζωή στα 87 χρόνια της, στις 3 Ιούνη 1995, ήταν αταλάντευτη αγωνίστρια ως το τέλος της ζωής της. Εζησε πολλά χρόνια εξορία στη Χίο, στο Τρίκκερι και στο Μακρονήσι.

Ως το θάνατό της αγωνιζόταν για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη της τα εξαδέλφια της Μαγδαληνή, Ελένη, Δημήτρης προσφέρουν 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας.

* * *

Φωτ. 3

Την 1η Ιούνη έκλεισαν 9 χρόνια από τότε που η αγαπημένη μας μάνα και σύζυγος ΠΑΡΘΕΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογενειακή ζωή μας.

Στη μνήμη της, καθώς και στη μνήμη της αξέχαστης γιαγιάς μας και μάνας ΕΥΓΕΝΙΑΣ και του αδελφού μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ, αξιωματικού του ΕΛΑΣ, ο οποίος σκοτώθηκε στα Πετρανά Κοζάνης στις αρχές Νοέμβρη 1944 σε μάχη με συνεργάτες των Γερμανών τρομοκράτες της ΠΑΟ, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Οικογένεια Γ. Παναγιωτίδη

* * *

Φωτ.

Στις 20 του περασμένου Μάη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας ΠΑΣΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ, μέλους του ΚΚΕ. Παιδί πολιτικών προσφύγων μεγάλωσε και παντρεύτηκε στη Ρουμανία.

Επαναπατρίστηκε με τη γυναίκα του και τα παιδιά του το 1979 και αντιμετώπισε όλες τις δυσκολίες των πολιτικών προσφύγων για να συντηρήσει την οικογένειά του και να μεγαλώσει τα παιδιά του.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Σύρμω, τα δύο παιδιά, τα εγγόνια του και η πεθερά του προσφέρουν 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό του σύντροφο και 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστός ως το θάνατό του.

* * *

ΦΩΤ.

Ο αγωνιστής ΘΟΔΩΡΟΣ ΧΑΤΖΗΕΠΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, ο οποίος «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή, γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Ολυμπιάδα Ελασσόνας. Ο πατέρας του και μία αδελφή του έζησαν πολιτικοί πρόσφυγες στην Τασκένδη.

Ο Θ. Χατζηεπίδης, που κακοποιήθηκε άγρια από τους ΜΑΥδες του χωριού του, αναγκάστηκε το 1948 να καταφύγει στο ΔΣΕ. Το 1949 τραυματίστηκε σε αεροπορική επιδρομή. Εμεινε 13 μέρες απομονωμένος χωρίς ιατρική περίθαλψη και πιάστηκε αιχμάλωτος. Οδηγήθηκε στο Μακρονήσι.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος, επέστρεψε στο χωριό του, παντρεύτηκε και απόκτησε τρεις κόρες. Το διάστημα που ζούσε στο χωριό του ήταν γραμματέας της ΚΟΒ. Αργότερα εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ως το τέλος της ζωής του ήταν αταλάντευτος αγωνιστής και τακτικός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη του η γυναίκα του και οι κόρες του προσφέρουν 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη» και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Ανατολικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ και ο κουνιάδος του Θωμάς Κολπαχίδης 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 10 Ιούνη έκλεισαν 40 μέρες από το θάνατο του αγωνιστή ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΦΑΚΑ. Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η ΚΟΒ Ροδοτοπίου Ιωαννίνων, της οποίας ήταν μέλος, πρόσφερε στη ΝΕ Ιωαννίνων 30.000 δρχ.

* * *

Φωτ.

Στις 15 Ιούνη έκλεισαν 14 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος σύντροφός μου ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟΚΑΛΗΣ. Ηταν μέλος του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και έμεινε πιστός στα ιδανικά του αγώνα ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη του αδελφού του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΤΟΚΑΛΗ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος «έπεσε» στη μάχη της Παναγίτσας Εδεσσας το 1947, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Βέροιας της ΠΕΑΕΑ και 1.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Κατίνα Τόκαλη

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγαπημένης θείας μου ΣΟΥΛΑΣ ΜΑΣΜΑΝΙΔΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό της, προσφέρω 30.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Ζ. Μασμανίδου

* * *

Φωτ.

O ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΛΦΟΣ, του Βασιλείου και της Ελένης, το γένος Χορτιάτη, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1931. Καταγόταν από μεσοαστική οικογένεια. Ο παππούς του Ιωάννης Μέλφος υπήρξε ξεχωριστή προσωπικότητα, μάχιμος εκπαιδευτικός σε Γυμνάσια της Μακεδονίας κατά την τελευταία περίοδο της τουρκοκρατίας και με ενεργό συμμετοχή στον Μακεδονικό Αγώνα.

Η εποχή του Γιάννη Μέλφου χαρακτηρίζεται από μεγάλα γεγονότα τα οποία σημάδεψαν τη γενιά που βίωσε στην Ελλάδα τη δικτατορία του Μεταξά, τον πόλεμο του '40-'41, την τριπλή Κατοχή, την Εθνική Αντίσταση, με αποκορύφωμα τον εμφύλιο πόλεμο και μετέπειτα τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Ολα αυτά επηρέασαν από μικρή ηλικία τον Γιάννη Μέλφα και του διαμόρφωσαν την αξιόλογη και αριστερή προσωπικότητά του.

Φοίτησε στο Πειραματικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Δραστήριος, με κοινωνικές ευαισθησίες, υπήρξε μέλος των πρώτων ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων του Πειραματικού Σχολείου από το 1951, ενώ την ίδια περίοδο συμμετείχε στην ομάδα των συνεργατών της εκδοτικής προσπάθειας του Συλλόγου του περιοδικού «Πυρσός», στο οποίο δημοσιεύτηκαν ποιήματά του. Το '53-'54 ήταν μέλος της «Φοιτητικής Ενωσης» και αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών» και μέλος της «Ευρωπαϊκής Ενωσης Νέων». Το 1963 παντρεύτηκε τη Μαργαρίτα Μιχαηλίδου, φυσιογνώστρια, και απέκτησαν δυο παιδιά, τον Βασίλη και τον Νίκο.

Το 1963 αναμείχθηκε στην υπόθεση Λαμπράκη, καταθέτοντας ως μάρτυρας κατηγορίας κατά των τραμπούκων στη δίκη που έγινε το 1966, αφού ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονικής απόπειρας εναντίον του βουλευτή της ΕΔΑ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσει μια στενή παρακολούθηση από την Ασφάλεια, η οποία συνεχίστηκε και μετά το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967. Παρ' όλα αυτά συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ως στέλεχος της «Δημοκρατικής Αμυνας» στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της αντιδικτατορικής δράσης του είχε επαφές και συνεργασία με στελέχη της Αριστεράς.

Γι' αυτές τις δραστηριότητές του πιάστηκε από τη χούντα το Μάη 1968, με όλες τις τότε συνέπειες. Το 1986 αναγνωρίστηκε η αντιστασιακή δράση του.

Μετά τη μεταπολίτευση ήταν μέλος του ΔΣ Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας - Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, καθώς και μέλος του ΔΣ του Ελληνοτσεχοσλοβακικού Συνδέσμου.

Μετά τη μεταπολίτευση ασχολήθηκε με τη μελέτη ιστορικών γεγονότων.

Πέθανε πρόωρα στις 28 Μάη 1996.

Ο Γιάννης Μέλφος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις ανθρώπινες σχέσεις και αξίες με πίστη στις προοδευτικές ιδέες και με ήθος. Πάντα υπερασπιζόταν την αλήθεια και το δίκαιο. Τα γνωρίσματα αυτά έκαναν εμάς πολύ τυχερούς που τον γνωρίσαμε. Τα πέντε χρόνια που μας χωρίζουν από το χαμό του δε στάθηκαν ικανά να λησμονήσουμε το μεγαλείο του, γιατί ο Γιάννης Μέλφος ζει ακόμα ανάμεσά μας.

Αγαπητέ Γιάννη, πάντα θα σε θυμούμαστε.

Γιάννης Πατσακίδης, πρόεδρος Παραρτήματος Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 15 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΜΑΝΩΛΗ ΜΠΡΟΚΟΥ, μέλους του ΚΚΕ, από την Κριτσά Λασιθίου Κρήτης.

Στη μνήμη του η κόρη του Αναστασία, ο γαμπρός του Αντώνης Παπαδάκης και τα εγγόνια του Χρήστος, Μανώλης, Ιωάννα, Κατερίνα προσφέρουν 30.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΙΓΚΑΣ, ο οποίος πέθανε στα 53 χρόνια του στις 17 Ιούνη 1984, παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του μαρξισμού-λενινισμού ως το τέλος της ζωής του. Τα τελευταία λόγια του προς την οικογένειά του ήταν: Πάντα κοντά στο Κόμμα της εργατικής τάξης. Το μόνο που λέει την αλήθεια το λαό.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πάνω Πετραλώνων.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του, από τα Παλαιά Σφαγεία

* **

Στη μνήμη των γονιών μου παλαίμαχων κομμουνιστών ΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΓΙΑΝΝΗ προσφέρω στο ηρωικό ΚΚΕ 25.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πάνω Πόλης Θεσσαλονίκης.

Βάϊος Βαγιάννης

* * *

Φωτ.

Στις 16 Ιούνη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος και αξέχαστους πατέρας μας ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΥΛΓΚΕΡΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Στράτος και Δημήτρης Δούλγκερης



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ