ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποκατασταθούν πλήρως οι διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία

Eurokinissi

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, με την οποία ζητάει την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με τη Συρία και το άνοιγμα των πρεσβειών στην Αθήνα και τη Δαμασκό, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην Ερώτηση του Κόμματος σημειώνεται:

«Οπως είναι γνωστό, η ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό ανέστειλε τη λειτουργία της τον Ιούλη του 2012, "για λόγους ασφαλείας", όπως αναφέρεται ακόμη και σήμερα στην επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Λίγο αργότερα, απελάθηκε η πρέσβης της Συρίας στην Αθήνα και η πρεσβεία της ανέστειλε τη λειτουργία της (Δεκέμβρης 2012).

Οι εξελίξεις αυτές συνέβησαν όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και η ευθυγράμμιση της τότε ελληνικής κυβέρνησης με ΗΠΑ και ΕΕ, που ανοιχτά τάχθηκαν υπέρ της ανατροπής της ηγεσίας της Συρίας.

Σήμερα έχουν περάσει 8 χρόνια από τότε και έχει γίνει σαφές ότι προς στιγμήν έχουν αποτύχει οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των συμμάχων τους, που μεταξύ άλλων εξόπλισαν και στήριξαν ένοπλες ισλαμιστικές δυνάμεις, επιδιώκοντας τη βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης της Συρίας. Η κυβέρνηση της Συρίας ελέγχει σήμερα το σύνολο της χώρας, με εξαίρεση ένα τμήμα, που παρανόμως κατέχει η Τουρκία και θύλακες συμμοριών.

Επιπλέον, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας περιπλέκονται ακόμη περισσότερο με το απαράδεκτο σύμφωνο της Τουρκίας με την εγκάθετη ηγεσία της Λιβύης, που είναι κι αυτό αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη.

Οι εξελίξεις δημιουργούν ένα επικίνδυνο "μείγμα" για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και απαιτείται η άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η λήψη μέτρων για συνεννόηση και συνεργασία με γειτονικές χώρες και λαούς».

«Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΚΕ θέτει το θέμα των διπλωματικών σχέσεων με τη Συρία», σημειώνεται και ερωτάται ο υπουργός Εξωτερικών:

 • Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να αποκατασταθούν οι διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία, να ανοίξει συριακή πρεσβεία στην Αθήνα και ελληνική πρεσβεία στη Δαμασκό;
 • Ποια είναι τα προβλήματα που καθυστερούν ή εμποδίζουν το άνοιγμα των πρεσβειών;

Από σήμερα η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Θράκη

Ξεκινά σήμερα 17 Ιούνη και ολοκληρώνεται αύριο 18 Ιούνη η επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στον Εβρο και στη Ροδόπη.

Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη:

 • Στις 9.30 π.μ. θα συναντηθεί με τον αντιπεριφερειάρχη Ν. Εβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, στην Αντιπεριφέρεια Εβρου.
 • Στις 11 π.μ. θα επισκεφτεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Στη διάρκεια της επίσκεψής του θα συναντηθεί με τον διοικητή του Νοσοκομείου, Βαγγέλη Ρούφο, και έπειτα με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.
 • Στις 6 μ.μ. θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Εβρου.
 • Στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Φάρου στην Αλεξανδρούπολη.

Αύριο Πέμπτη:

 • Στις 10 π.μ. θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Ορεστιάδας και πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Βασίλη Μαυρίδη, στο δημαρχείο Ορεστιάδας.
 • Στις 11 π.μ., στην Κοινότητα Καστανεών, θα συναντηθεί με τον κοινοτάρχη Σταύρο Τζιαμαλίδη.
 • Στις 11.30 π.μ. θα επισκεφθεί το Φυλάκιο 1 στη Ν. Βύσσα Ορεστιάδας.
 • Στις 12.30 μ.μ. θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», στο καφενείο «Ο Πλάτανος» στη Ν. Βύσσα Ορεστιάδας.
 • Στις 5 μ.μ. θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Αρριανών, Αμέτ Ριτβάν, στην έδρα του δήμου στη Φιλλύρα.
 • Στις 6 μ.μ. θα συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης στη Φιλλύρα.
 • Στις 8 μ.μ. θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Μαρωνείας - Σαπών, Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο, στο δημαρχείο Σαπών.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org