ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ 24ΩΡΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
«Ηχηρό» μήνυμα αγώνα για την Υγεία - Πρόνοια που έχει ανάγκη ο λαός!

Μαζική συμμετοχή στις χτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις σε πόλεις όλης της χώρας

Τη φωνή τους με τους υγειονομικούς ένωσαν η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ
Τη φωνή τους με τους υγειονομικούς ένωσαν η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ
Χιλιάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις προνοιακές δομές, έχοντας στο πλευρό τους συνδικάτα και φορείς, με τις χτεσινές κινητοποιήσεις τους στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας, έστειλαν μαζικό, «ηχηρό» μήνυμα στην εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, που θέλει την Υγεία - Πρόνοια εμπόρευμα και τους εργαζόμενους σε αυτήν αναλώσιμους, που βάζει την προστασία της ίδιας της ανθρώπινης ζωής στο ζύγι της απαράδεκτης λογικής «κόστους - οφέλους».

Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε πόλεις όλης της χώρας, από τις Σέρρες μέχρι την Κρήτη, οι εργαζόμενοι στην Υγεία - Πρόνοια διαδήλωσαν στο δρόμο, σε ΥΠΕ και διοικήσεις νοσοκομείων, διεκδικώντας άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, Υγεία για όλους.

Κατήγγειλαν επίσης τις εκατοντάδες απολύσεις που ήδη τρέχουν στο... «ενισχυμένο και θωρακισμένο» σύστημα Υγείας, καθώς χιλιάδες συμβασιούχοι (ΟΑΕΔ, ΕΟΔΥ, επικουρικοί, εργολαβικοί που αποτελούν περίπου το 25% του συνόλου) στα δημόσια νοσοκομεία και τα διαχρονικά αποψιλωμένα Κέντρα Υγείας πρόκειται να απολυθούν τους επόμενους μήνες, ενώ μπροστά στον κίνδυνο της ανεργίας είναι και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή.

Από τη μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας
Από τη μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας
Την απόφαση για τη χτεσινή απεργία είχαν πάρει οι Ομοσπονδίες Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η ΕΙΝΑΠ. Με στάση εργασίας συμμετείχε και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ.

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα, σε μια από τις μαζικότερες απεργιακές διαδηλώσεις του κλάδου τα τελευταία χρόνια, δεκάδες σωματεία ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια στην πορεία μέχρι το υπουργείο Υγείας, συμμετείχαν με τα πανό τους μεταξύ άλλων η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ, Σωματεία Εργαζομένων και Επιτροπές Αγώνα σε ΚΑΤ, «Ευαγγελισμό», «Θριάσιο», «Αττικόν», «Ερυθρό Σταυρό», «Αγ. Σάββα», «Λαϊκό», «Σωτηρία», Νοσοκομείο Νίκαιας, Ασκληπιείο, «Γεννηματά», ΓΟΝΚ, «Αμαλία Φλέμινγκ», «Ελπίς», «Ελενα», Παίδων «Αγία Σοφία», στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, στην ΤΟΜΥ Ν. Φιλαδέλφειας κ.ά.

Συμμετείχαν επίσης από άλλες πόλεις Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από τα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, ΑΧΕΠΑ, ΨΝΘ, Θεαγένειο, Χανίων, Σερρών, Πύργου, Καλαμάτας, Χαλκίδας, το Κέντρο Υγείας Ρεθύμνου κ.ά.

Μαζί τους διαδήλωσαν η ΠΟΜΕΕΑ και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ).

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Κατά μήκος της πορείας, εργαζόμενοι από το «Αιγινήτειο» και το «Αρεταίειο» κατέβηκαν για να τους χειροκροτήσουν, ενώ σωματεία άλλων κλάδων, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι κ.ά. ενώθηκαν με τον κύριο κορμό της πορείας.

Στον πεζόδρομο Κοραή, στη διαδήλωση μπήκαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, φωνάζοντας «Τέρμα στο εμπόριο για την αναπηρία. Πρόνοια δημόσια και δωρεάν Υγεία», ενάντια στη νέα κατακρεούργηση αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων, ενώ τα προηγούμενα χρόνια πάνω από 200.000 βαριά ανάπηροι έμειναν χωρίς επίδομα. Μαζί τους, ο Σύλλογος Γυναικών 2ου Διαμερίσματος, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Σεπολίων «Η Αναγέννηση», οι Επιτροπές Νέων Εργαζομένων και Ανέργων Αθήνας, το Στέκι Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης φώναξαν: «Υγεία και Ασφάλιση για μας και τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση και εμάς δικαίωμά μας».

Η πορεία έφτασε στο υπουργείο Υγείας, περιμετρικά του οποίου βρίσκονταν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, προκαλώντας την καταγγελία των υγειονομικών.

Στο πλευρό των διαδηλωτών στο υπουργείο Υγείας βρέθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μετά από πολύωρο «κρυφτούλι» και την έντονη πίεση των υγειονομικών, τελικά ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ και συμβασιούχων. Απέφυγε ωστόσο να δεσμευτεί σε οποιοδήποτε από τα κρίσιμα ζητήματα που του έθεσαν οι εργαζόμενοι: Για τη μονιμοποίηση των ελαστικά απασχολουμένων, την ένταξη στα ΒΑΕ (ισχυρίστηκε ότι... δεν ήξερε καν για τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής), για την ανάγκη ουσιαστικής αύξησης του προϋπολογισμού για την Υγεία (οι «αυξήσεις» που διαφημίζει η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ούτε το 1/3 των απωλειών των τελευταίων τριών ετών), για την κάλυψη των ελλείψεων στην ΠΦΥ, την ανάγκη επίταξης των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα Υγείας, ενόψει ενός πιθανού 2ου κύματος της πανδημίας, για τον ενιαίο κλάδο νοσηλευτών, τον τερματισμό του αυταρχισμού στα νοσοκομεία κ.λπ. Για το ανθυγιεινό επίδομα που λαμβάνει το νοσηλευτικό προσωπικό, ισχυρίστηκε ότι θα ...εισηγηθεί να συνεχιστεί.

Σημειώνεται μάλιστα ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέφυγε για άλλη μια φορά να συναντήσει αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ και τους αντιπροσώπους των Ενώσεών της που είχαν έρθει απ' όλη την Ελλάδα και περίμεναν με τις ώρες...

Πολύμορφες απεργιακές δράσεις σε όλη τη χώρα

Η μεγάλη διαδήλωση κατευθύνεται στο υπουργείο
Η μεγάλη διαδήλωση κατευθύνεται στο υπουργείο
Οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ στον οδό Αριστοτέλους και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Μαζική ήταν η παρουσία των συμβασιούχων ΟΑΕΔ, επικουρικών και όλων των ελαστικά απασχολούμενων, που μαζί με τους συναδέλφους τους μόνιμους και αορίστου χρόνου απαίτησαν μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής και άλλων φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ, ενώ μαζική ήταν και η παρουσία των συνταξιούχων από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Στην Κατερίνη, σωματεία πραγματοποίησαν παρέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια της οποίας ανάρτησαν γιγαντοπανό με το σύνθημα «Ο καπιταλισμός είναι ο ιός, δώστε λεφτά για την Υγεία».

Στα Γιάννενα, μαζική απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και συλλαλητήριο στους δρόμους της πόλης πραγματοποιήθηκαν από τους Συλλόγους Εργαζομένων ΠΓΝΙ, «Χατζηκώστα» και «Αγ. Γεωργίου» - Ασυλο Ανιάτων. Με χαιρετισμούς από το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, η απεργιακή συγκέντρωση απέδειξε την καθολική στήριξη στον αγώνα για την Υγεία που έχει ανάγκη ο λαός. Ξεχωριστή στιγμή η ομιλία του συμβασιούχου Σωτήρη Ζώτου, εκ μέρους της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Αγώνα συμβασιούχων ΠΓΝΙ, η οποία τιμητικά τέθηκε επικεφαλής του συλλαλητηρίου. Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο Ιωαννίνων και συνενώθηκαν με τους συναδέλφους τους από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ, που την ίδια ώρα πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία ενάντια στη συζητούμενη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου Ιωαννιτών. Χαιρετισμό στους διαδηλωτές απηύθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Τίνα Ζέκα.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Αρτα και Λευκάδα με τη στήριξη των Εργατικών Κέντρων, ενώ στην Κέρκυρα συμβολική κινητοποίηση έξω από το νοσοκομείο πραγματοποίησε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών».

Στο Ηράκλειο, πραγματοποιήθηκε μια από τις πιο μεγάλες συγκεντρώσεις στην ΥΠΕ, ύστερα από κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης τα Σωματεία Εργαζομένων των νοσοκομείων Αγ. Νικολάου, Ιεράπετρας, επικουρικοί και εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην 7η ΥΠΕ, ο Σύλλογος Νοσηλευτών Λασιθίου και εκπρόσωπος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηρακλείου, ενώ πολυπληθής ήταν η παρουσία εργαζομένων από το «Βενιζέλειο». Παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες σωματείων άλλων κλάδων και φορέων.

Στην Πάτρα, μετά από κάλεσμα των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην 6η ΥΠΕ, όπου οι απεργοί υγειονομικοί έθεσαν τα προβλήματα και τις ελλείψεις των δομών Υγείας της περιοχής, καταγγέλλοντας και το κλείσιμο των δύο νοσοκομείων την προηγούμενη περίοδο (409 και Νοσημάτων Θώρακος). Στην κινητοποίηση το λόγο έλαβαν εργαζόμενοι διάφορων κλάδων, ενώ νέο αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε για την Τρίτη 23/6 στην 6η ΥΠΕ.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στη Θεσσαλία, συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Βόλο. Στη Λάρισα στο πλευρό τους ήταν αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, μέλη συνταξιουχικών σωματείων και της Ενωσης Γυναικών (μέλος ΟΓΕ). Στην Καρδίτσα, μαζί με την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας και τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου συμμετείχαν σωματεία και φορείς του νομού. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία τους και των συμβασιούχων πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην διοικητική διευθύντρια του νοσοκομείου. Στα Τρίκαλα έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του ΤΕΠ από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου και την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Τρικάλων. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εργατικά Σωματεία και ο Σύλλογος Γυναικών.

Στην Κύμη, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πύλη του. Τη συμπαράστασή του εξέφρασε ο εκλεγμένος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Κύμης - Αλιβερίου, Κώστας Κέκης. Επίσης, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Κύμης - Αλιβερίου πραγματοποίησε εξόρμηση στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου.

Στην Ικαρία, υγειονομικοί και εργαζόμενοι άλλων κλάδων, αυτοαπασχολούμενοι και συνταξιούχοι πήραν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Κηρύκου, όπου όλοι οι φορείς του νησιού ανέδειξαν την τραγική κατάσταση σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας και κατήγγειλαν την τακτική των μετακινήσεων, όπως τελευταία έγινε και με την παιδίατρο από το ΓΝ Ικαρίας σε αυτό της Σάμου.

Πραγματική απειλή η πολιτική που θεωρεί ότι η υγεία του λαού «κοστίζει»

Από το χαιρετισμό της προέδρου της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτης Ρέτζιου

Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας απηύθυνε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Ηταν 7 Απρίλη που με υψωμένες τις γροθιές στείλαμε μήνυμα ελπίδας, ότι θα νικήσουμε. Η πραγματική απειλή για την υγεία του λαού, για τα δικαιώματα των εργαζομένων αποδείχτηκε ότι δεν είναι ο κορονοϊός. Η πραγματική απειλή για τα δικαιώματά μας είναι η πολιτική που μας θεωρεί αναλώσιμους, που θεωρεί ότι η ζωή και η υγεία του λαού "κοστίζει". Η πολιτική που θέλει να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες σ' αυτούς που "έκαναν την πάπια" την περίοδο της επιδημίας, στους ιδιώτες, για να αλώσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Σήμερα η φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα ακούστηκε δυνατά. Απαιτούμε να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος. Να μονιμοποιηθούν άμεσα οι επικουρικοί, οι ΟΑΕΔίτες, εργολαβικοί. Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στη ζωή με αξιοπρέπεια και δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω απ' αυτό. Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αυξήσεις στους μισθούς μας».

Σχολιάζοντας την υποκρισία της κυβέρνησης, ανέφερε: «Αυτοί που μας χειροκροτούσαν την περίοδο της επιδημίας και που αποκαλύπτεται τώρα πόσο υποκριτικά είναι τα χειροκροτήματά τους, να εντάξουν τον κλάδο μας στα Βαρέα - Ανθυγιεινά».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποιήσεις έξω από δεκάδες δομές Υγείας και Πρόνοιας στις γειτονιές

Με αφορμή την πανυγειονομική απεργία, σωματεία και φορείς της Αττικής έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης και διεκδίκησης ενός σύγχρονου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πλήρως στελεχωμένου και χρηματοδοτούμενου αποκλειστικά από το κράτος. Απ' άκρη σ' άκρη του Λεκανοπεδίου, σωματεία και φορείς μίλησαν με εργαζόμενους κι ασθενείς, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό ένοχο για την ένδεια της ΠΦΥ.

Μεταξύ άλλων, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, συνεχίζοντας τη δραστηριότητα που αναπτύσσει για την Υγεία, πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε Κέντρα Υγείας. Μέλη σωματείων, Ομάδων Γυναικών της ΟΓΕ και εκπρόσωποι άλλων φορέων βρέθηκαν στα Κέντρα Υγείας Λαυρίου, Κερατέας, Σπάτων, Ν. Μάκρης και Κορωπίου. Συνομίλησαν με ασθενείς και υγειονομικούς, ανέδειξαν την αναγκαιότητα να δημιουργηθεί άμεσα δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική, καθώς και για πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας.

Με παρεμβάσεις στα ΠΕΔΥ της Δυτικής Αθήνας, σωματεία και φορείς από Αγίους Αναργύρους - Καματερό, Ιλιον και Πετρούπολη εξέφρασαν τις διεκδικήσεις τους για Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας, πλήρως στελεχωμένα με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα, ειδικά στην ΠΦΥ, αλλά και το γεγονός ότι ολόκληρη η Δυτική Αττική στηρίζεται μόνο σε ένα νοσοκομείο, το «Αττικόν».

Από τις χτεσινές παρεμβάσεις στη Δυτική Αθήνα και την Ανατολική Αττική
Από τις χτεσινές παρεμβάσεις στη Δυτική Αθήνα και την Ανατολική Αττική
Παρέμβαση στο «Ασκληπιείο» Βούλας πραγματοποίησαν μαζικοί φορείς της περιοχής, συνομιλώντας με ασθενείς και υγειονομικούς, καταγγέλλοντας όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις για την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) Ταύρου πραγματοποίησαν ο Σύλλογος Γυναικών Μοσχάτου - Ταύρου, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας και άλλοι φορείς της περιοχής.

Αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιήθηκαν και στον Πειραιά, όπου εργατικά σωματεία, Ενώσεις Γονέων και Σύλλογοι Γυναικών προχώρησαν σε εξορμήσεις στο Νοσοκομείο «Μεταξά», στο Κέντρο Υγείας στον Οίκο Ναύτου, στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, στο ΠΕΔΥ Δραπετσώνας, στην ΤΟΜΥ Κορυδαλλού και στο ΠΕΔΥ Περάματος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών και με την πρόταση νόμου για ένταξη στα ΒΑΕ

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε δήλωσή του για την πανελλαδική απεργία των υγειονομικών, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε τα εξής:

«Στεκόμαστε στο πλάι των υγειονομικών που σήμερα απεργούν για να μη γίνει καμιά απόλυση, για να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, για προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού. Στηρίζουμε τον αγώνα τους και με την πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την ένταξη του νοσοκομειακού προσωπικού στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα».

Κλήθηκαν για εξηγήσεις οι υπεύθυνοι της κλινικής «Ταξιάρχαι»

Ως ύποπτοι τέλεσης κακουργηματικής πράξης καλούνται από τον εισαγγελέα συνολικά 5 άτομα από την κλινική «Ταξιάρχαι», για να δώσουν εξηγήσεις στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται με αντικείμενο το αν οι υπεύθυνοι της κλινικής παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, 13 ασθενείς που νοσηλεύονταν στην εν λόγω κλινική έχουν αποβιώσει λόγω της προσβολής τους από τον ιό.

15 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού

Στο μεταξύ, 15 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα ανακοινώθηκαν χτες από τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 12 από αυτά εντοπίστηκαν στην περιοχή της Ξάνθης, εκ των οποίων τα 11 στον Εχίνο.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 3.148. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 259.736 κλινικά δείγματα. Δώδεκα άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επιπλέον, άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και ο συνολικός αριθμός των θανόντων είναι 185.

Τα αιτήματα των υγειονομικών
  • Καμία απόλυση επικουρικού. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμων γιατρών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
  • Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση, από τον κρατικό προϋπολογισμό, του δημόσιου συστήματος Υγείας.
  • Ανάπτυξη, στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων της ΠΦΥ.
  • Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό.
  • Ενταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος. 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο, με μία εφημερία τη βδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα.
  • Αμεση επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα του 2009. Οχι άλλο έναντι πληρωμή των εφημεριών. Εγκαιρη αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων). Κατάργηση του απαράδεκτου 9%.
  • Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη. Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης από την εργοδοσία και το κράτος.
  • Κατάργηση στο σύνολό τους των Υπουργικών Αποφάσεων Πολάκη. Αμεση αποσύνδεση της βαθμολογικής εξέλιξης των επιμελητών των ΤΕΠ από την απόκτηση του τίτλου της εξειδίκευσης της επείγουσας ιατρικής. Αύξηση των εκπαιδευτικών κέντρων για την εξειδίκευση της επείγουσας ιατρικής. Απονομή του τίτλου της εξειδίκευσης στην επείγουσα ιατρική, χωρίς εξετάσεις και χωρίς κανένα άλλο προαπαιτούμενο σε όσους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με δύο (2) έτη προϋπηρεσίας σε ΤΕΠ, ΜΕΘ και στο ΕΚΑΒ το επιθυμούν.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ