ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ
Καθημερινές αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς και κλάδους

Αμείωτες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους συνδικαλιστικοί φορείς σε κλάδους και χώρους δουλειάς ενάντια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς κυβέρνησης - εργοδοσίας. Με παρακαταθήκη τα επιτυχημένα συλλαλητήρια της προηγούμενης Πέμπτης σε όλη τη χώρα, Σωματεία, Συνδικάτα και Ομοσπονδίες κλιμακώνουν την πάλη τους, αντιδρώντας στις απολύσεις και στη συρρίκνωση εργατικών δικαιωμάτων, όπως περικοπές των ΒΑΕ κ.ά. Απαιτούν την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, όπως και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας.

Παράλληλα προχωρούν και οι πρωτοβουλίες από συνδικάτα και μαζικούς φορείς που συντονίζουν τη δράση τους σε περιοχές με οξυμένα λαϊκά προβλήματα, πραγματοποιώντας συσκέψεις για την οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης. Οπου ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις συντονισμού αναπτύσσεται η κοινή δράση για να μπουν εμπόδια στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και της κυβέρνησης.

Το μπαράζ των αγωνιστικών παρεμβάσεων τόσο σε χώρους δουλειάς όσο και σε υπουργεία από δεκάδες φορείς των εργαζομένων δίνει τον τόνο: «Φτάνει πια. Πληρώσαμε πολλά. Την κρίση να πληρώσουν τα αφεντικά!».

Αύριο η μέρα πανελλαδικής δράσης στον κλάδο του Μετάλλου

Κάλεσμα στα σωματεία του κλάδου να οργανώσουν μέρα πανελλαδικής δράσης αύριο, Πέμπτη, απευθύνουν τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Φθιώτιδας και Βοιωτίας.

Τα αιτήματα που προτάσσουν είναι τα εξής: Κατάργηση των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών διατάξεων. Εισόδημα για όλους. Αυξήσεις στους μισθούς κατά 10%. Κανείς μεταλλεργάτης κάτω από τα 830 ευρώ. Ολος ο κλάδος στα ΒΑΕ. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους. Κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, στο πλαίσιο της μέρας δράσης, θα προχωρήσει το πρωί σε Γενικές Συνελεύσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Συγκέντρωση εργαζομένων θα γίνει στην είσοδο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στην αρχή της βάρδιας.

To Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζει: Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 π.μ., εξόρμηση στο εργοστάσιο της «ΕΚΜΕ» και στις 8 π.μ. στην «AGROTECH». Αύριο, Πέμπτη, στις 7 π.μ., παρέμβαση στη «ΣΙΔΕΝΟΡ» ενάντια στις απολύσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, εξόρμηση στην «KLEEMANN» και πολύμορφη παρέμβαση με αφορμή τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Επίσης, αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., προγραμματίζει συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου θα συζητήσει για τις νέες εργασιακές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, θα κάνει απολογισμό της δράσης του τελευταίου διαστήματος και θα οργανώσει τη δράση του για τη συνέχεια.

Και οι εργατοπατέρες οργανώνουν... fast track συνέδριο

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) όχι μόνο δεν κάνει το παραμικρό για την ανάπτυξη αγώνων για τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου, αλλά προχωρά σε ένα συνέδριο που θα κάνει μόνο εκλογές, χωρίς καμιά συζήτηση για τα τεράστια προβλήματα των μεταλλεργατών, χωρίς καμία κουβέντα για το πώς θα συντονιστεί και θα αναπτυχθεί η πάλη με επίκεντρο τον κάθε χώρο δουλειάς.

Στο πλαίσιο αυτό, σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΟΕΜ, η πλειοψηφία αποφάσισε να κάνει ένα συνέδριο μερικών ωρών στις 4 Ιούλη...

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - είχε πριν από λίγο καιρό αποκλείσει από το προεδρείο και την Εκτελεστική Επιτροπή τη ΔΑΣ, παρότι αποτελεί την πρώτη δύναμη. Οπως σημείωνε η ΔΑΣ σε καταγγελία της, το καταστατικό της Ομοσπονδίας προβλέπει ότι κρίσιμες αποφάσεις για τη διεξαγωγή των συνεδρίων τις παίρνουν το προεδρείο και η Εκτελεστική Επιτροπή και όχι το Διοικητικό Συμβούλιο. Γίνεται κατανοητό ότι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση «για να έχουν την ελευθερία των κινήσεων το επόμενο διάστημα, να συνεχίσουν το έργο τους (...) τη διαμόρφωση πλαστών, ψεύτικων συσχετισμών στο συνέδριο, ώστε η διοίκηση που θα εκλέγεται να είναι πλειοψηφικά στην υπηρεσία των βιομηχάνων του κλάδου, να διευκολύνει την προώθηση της αντεργατικής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων στους χώρους δουλειάς».

Πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα
Οχι στην περικοπή των ΒΑΕ στους ΟΤΑ

Στάση εργασίας (7.30 π.μ. - 11.30 π.μ.) και συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας, αύριο Πέμπτη, οργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καλώντας τους εργαζόμενους στους δήμους να πάρουν μαζικά μέρος ενάντια στην περικοπή των ΒΑΕ, απαιτώντας την ένταξη επιπλέον ειδικοτήτων σε αυτά, αλλά και προβάλλοντας το αίτημα για μόνιμες προσλήψεις και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η ανακοίνωση του πορίσματος Επιτροπής, στην οποία έχει ανατεθεί από την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση η επανεξέταση του καθεστώτος των ΒΑΕ. Κάλεσμα απευθύνει και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Περάματος.

Στη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση συμμετέχει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων στην Περιφέρεια Αττικής (ΣΥΠΑ), απαιτώντας να δοθεί επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όλους όσοι εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες. Το ΔΣ το ΣΥΠ καλεί σε συμμετοχή «τους συναδέλφους Επόπτες Δημόσιας Υγείας, Απολυμαντές, Επισκέπτες Υγείας, Κτηνίατρους, Οδηγούς, Χειριστές Μηχανημάτων, τους εργαζόμενους στην ασφαλτόστρωση, σηματοδότηση, στην καθαριότητα των κτιρίων κ.λπ., στο πράσινο, τους εργαζόμενους στον τεχνικό έλεγχο οχημάτων, στον έλεγχο του εμπορίου και του περιβάλλοντος, τους γεωπόνους κ.τ.λ.».

Στάση εργασίας στα ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά

Σε στάση εργασίας, από τις 6 π.μ. έως τις 12 το μεσημέρι, και Γενική Συνέλευση στις 9.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά προχωρά σήμερα Τετάρτη η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών. Ανάλογη στάση εργασίας είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη Πέμπτη, ενώ οι εργαζόμενοι προετοιμάζονται για απεργιακές κινητοποιήσεις. Διεκδικούν την ένταξή τους στα ΒΑΕ και την απόσυρση του αναχρονιστικού βασιλικού Διατάγματος (152 του 1968), που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην εξέλιξη των πληρωμάτων, αφού δεν αναγνωρίζεται η θαλάσσια υπηρεσία.

Ενάντια στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης

Σε κινητοποίηση καλεί σήμερα Τετάρτη το Συντονιστικό Εργατικών Σωματείων και φορέων Δυτικής Μακεδονίας στις 3.30 μ.μ. στο δημαρχείο Εορδαίας, ενάντια στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης, με αφορμή και την επίσκεψη στην περιοχή του Κ. Μουσουρούλη, συντονιστή του Σχεδίου «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Επίσης, το συντονιστικό οργανώνει σύσκεψη Σωματείων και Φορέων την Τρίτη 23 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας για τον συντονισμό της δράσης και τη συνέχεια του αγώνα.

Κινητοποίηση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε κινητοποίηση στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα, την Κυριακή 21/6, στις 10.30 π.μ., ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Την ίδια μέρα, καλεί σε συνέλευση για τους εργαζόμενους στις νότιες συνοικίες της Αθήνας, στις 7 μ.μ., στο γήπεδο μπάσκετ του δήμου Αλίμου (Κουμουνδούρου 92 - 96, πλησίον σταθμό μετρό «Αλίμου»).

Σύσκεψη με εργαζόμενους σε δημοσκοπικές εταιρείες

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους στις δημοσκοπικές εταιρείες σε σύσκεψη το Σάββατο 20/6, στις 9.30 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β). Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που οργάνωσε το προηγούμενο διάστημα, καλεί τους εργαζόμενους να συζητήσουν για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο και να διαμορφώσουν πλαίσιο διεκδίκησης και πρόγραμμα δράσης. Επίσης, ο Σύνδεσμος προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 28/6, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.

Συνέλευση στο Συνδικάτο Φαρμάκου

Γενική Συνέλευση την Κυριακή 21 Ιούνη, στις 10.30 π.μ., πραγματοποιεί το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση στις 25 Ιούνη και κάλεσμα για αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα

Από τη μεγάλη κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης στην Αθήνα
Από τη μεγάλη κινητοποίηση της περασμένης Τετάρτης στην Αθήνα
Σε νέα κινητοποίηση προχωρά το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία, την Πέμπτη 25/6, στις 4 μ.μ., στο Σύνταγμα (οδός Βασιλέως Γεωργίου).

Τα σωματεία, δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες με τις οποίες οι εργαζόμενοι του κλάδου παλεύουν για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους, συνεδρίασαν προχτές, πήραν απόφαση για νέα κινητοποίηση και παράλληλα απευθύνουν κάλεσμα στα σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα να πάρουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες την ίδια μέρα στις περιοχές τους.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, στην Αττική το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας στις 25/6, από τις 3 μ.μ. έως τις 7 μ.μ.

Οπως καταγγέλλει το κλαδικό Συνδικάτο, τα μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση με τον Ν. 4690/2020 και την ΚΥΑ που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο, ισοδυναμούν με «ταφόπλακα στην προσπάθεια εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων να επιβιώσουν αυτό το καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα».

«Για τους εποχικούς εργαζόμενους στα ξενοδοχεία η επαναπρόσληψή τους εξακολουθεί να είναι υπό αμφισβήτηση, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας», επισημαίνει το Συνδικάτο και εξηγεί ότι «οι ξενοδόχοι διατηρούν την επιλογή να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις και να αναστείλουν τις συμβάσεις όσων εργαζομένων θεωρούν ότι έχουν "υποχρέωση"», με χιλιάδες εργαζόμενους να κινδυνεύουν να μην πάρουν καν το επίδομα των 534 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, οι προβλέψεις για επαναπρόσληψη και ένταξη των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής έχουν μείνει μέχρι στιγμής μόνο στα χαρτιά, καθώς η διαδικασία «σκοντάφτει» συνεχώς σε εμπόδια και είναι ζήτημα αν μέχρι χτες είχε επαναπροσληφθεί έστω και ένας εποχικός σε όλη τη χώρα.

Σε ακόμα χειρότερη θέση έχουν βρεθεί οι εποχικοί εργαζόμενοι σε επισιτιστικές επιχειρήσεις, καθώς στη δική τους περίπτωση το δικαίωμα στην επαναπρόσληψη έχει πάει... περίπατο. Οσοι πήραν τον προηγούμενο χειμώνα επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα με τη χορήγηση του επιδόματος από τον Ιούνη μέχρι τον Αύγουστο, ενώ όσοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν ως άνεργοι δεν θα λάβουν το επίδομα ούτε και τώρα.

Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και επισιτισμό, η αναστολή των συμβάσεων συνεχίζεται, το εισόδημα περιορίζεται στα 534 ευρώ το μήνα, ενώ τα αντεργατικά «εργαλεία» με τα οποία έχει εφοδιάσει η κυβέρνηση τις επιχειρήσεις, όπως για τη μείωση ωραρίου και μισθών, περιμένουν τους εργαζόμενους όταν φτάσει η ώρα να επιστρέψουν στη δουλειά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η καταβολή του επιδόματος «ειδικού σκοπού» για τον Μάη έγινε μόλις την περασμένη Δευτέρα, εντείνοντας στο μεταξύ τις δυσκολίες επιβίωσης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Τέλος, οι δυσκολίες αυτές είναι πολλαπλάσιες για τους χιλιάδες εργαζόμενους με «τις άθλιες 16 μορφές ελαστικής απασχόλησης», όπως η διαλείπουσα εργασία και οι συμβάσεις μιας μέρας, για τους οποίους «δεν προβλέπεται απολύτως τίποτε!», όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο.

«Επειδή για μας τους εργαζόμενους και τα σωματεία μας η ζωή μας δεν μπαίνει σε ζύγι ανάλογα με το πόσα βγάζει ο εργοδότης, δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα που έχει ξεκινήσει για να παραμείνουμε ζωντανοί, υγιείς, αξιοπρεπείς. Ολα μας τα αιτήματα εξακολουθούν και είναι επίκαιρα. Τίποτε δεν τελείωσε», τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο.

«Θα προχωρήσουμε μέχρι να επαναπροσληφθεί και ο τελευταίος εργαζόμενος του κλάδου. Μέχρι να μπει σπίτι μας το εισόδημα που είχαμε υπολογίσει για να επιβιώσει η οικογένειά μας. Μέχρι να ανασταλούν, αντί για τη δουλειά μας, όλες οι χρεώσεις και πληρωμές σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες, εφορία. Μέχρι να μας διασφαλίσουν, κράτος και εργοδοσία, ότι θα πάρουν όλα τα μέτρα για να μείνουμε στη δουλειά μας υγιείς και ασφαλείς», ξεκαθαρίζει.

  • Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο Καζίνο Πάρνηθας, που βρίσκονται σε αναστολή των συμβάσεών τους από τις 13 Μάρτη, χωρίς να γνωρίζουν πότε θα ξαναπιάσουν δουλειά. Στο πλευρό τους βρέθηκε το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, διεκδικώντας να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων με βάση την επιχειρησιακή ΣΣΕ.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Απεργία ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις

Κινητοποίηση στο δημαρχείο Πεντέλης πραγματοποίησαν χτες το πρωί, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση τομέων της καθαριότητας, οι εργαζόμενοι του δήμου.

Οι εργαζόμενοι απέκλεισαν το δημαρχείο προκειμένου να εμποδίσουν τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ωστόσο η συνεδρίασή της έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν μόνο οι εκλεγμένοι της δημοτικής αρχής! Σε αυτήν τη διαδικασία - παρωδία αποφασίστηκε η κατακύρωση διαγωνισμού για την παράδοση σε ιδιώτη του οδοκαθαρισμού και μεταφοράς ογκωδών απορριμμάτων.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα και τα αιτήματά τους. Ακόμα, στην κινητοποίηση συμμετείχε κλιμάκιο της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και ο Σπύρος Κωνσταντάς, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πεντέλης και δημοτικός σύμβουλος.

Απεργία σήμερα στην «TASTY» ενάντια στην εκδικητική απόλυση εργάτη

Από τις στάσεις εργασίας στην «Bake Hellas»
Από τις στάσεις εργασίας στην «Bake Hellas»
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Tasty Foods», αντιδρώντας στην απόλυση συναδέλφου τους. Σημειώνεται ότι προκλητικά η εργοδοσία απέλυσε τον συγκεκριμένο εργαζόμενο, ο οποίος είναι υποψήφιος για την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας στο εργοστάσιο, η ψηφοφορία για την ανάδειξή της οποίας έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη. Η εκδικητική απόλυση του εργάτη έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με τη μαζική Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού σωματείου, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια στάσης εργασίας, να αποφασίζει ομόφωνα την κλιμάκωση του αγώνα για την ανάκληση της απεργίας.

Σημειώνεται ότι η εργοδοτική πρόκληση δεν σταμάτησε στην τρομοκρατική απόλυση του εργάτη, αφού, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, σέρνει στα δικαστήρια το σωματείο για να βγάλει παράνομη την απεργία. Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία, καταγγέλλοντας τη διοίκηση της εταιρείας, η παραπάνω κίνηση «θα πέσει στο κενό. Το ταξικό κίνημα δεν πρόκειται να φοβηθεί με καμία δικαστική απόφαση. Ο μόνος νόμος που πρόκειται να πειθαρχήσουμε, είναι το δίκιο των εργατών!». Και καλεί τα σωματεία του κλάδου, συνολικά την εργατική τάξη, να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Κινητοποιήσεις στην «Bake Hellas»

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται τις τελευταίες μέρες και οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις «Bake Hellas» στο Σχηματάρι Βοιωτίας (θέση Περιβόλι Μηλίου), με βασικό αίτημα την επαναφορά του ωραρίου που ίσχυε μέχρι πρότινος, δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι να αλλάζουν βάρδια στις 6.00, στις 14.00 και στις 22.00. Στο δίκαιο αίτημα η εργοδοσία απαντά με εκβιασμούς και απειλές, αμφισβητώντας τη νομιμότητα των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν από την Ομοσπονδία του κλάδου.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι της «Bake Hellas» προχώρησαν σε δίωρες στάσεις εργασίας τόσο τη Δευτέρα όσο και χτες Τρίτη. Στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο σημειώνει ότι εκτός από την αλλαγή στις εργασιακές συνθήκες, η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβαρύνει επιπλέον και οικονομικά, καθώς δεν μπορούν να φτιαχτούν group για το πήγαινε - έλα στη δουλειά, και εργαζόμενοι αναγκάζονται είτε να πηγαίνουν νωρίτερα από την ώρα που αρχίζει η βάρδια, είτε να τελειώνει η βάρδιά τους αλλά να περιμένουν κάποιον άλλον για να σχολάσει για να φύγουν μαζί του. Οπως σημειώνει, «αυτά τα καψόνια τα κάνει η εργοδοσία γιατί θέλει να επεκτείνει τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στο άλλο εργοστάσιο της εταιρείας, που βρίσκεται επίσης στο Σχηματάρι (θέση Παλαιοπαναγιά)». Επίσης, στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας τονίζει ότι η εργοδοσία εκβιάζει και απειλεί τους εργαζόμενους ότι θα υποβάλει μηνύσεις σε βάρος τους, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι νόμιμη κινητοποίηση. Εκτός από την επαναφορά του ωραρίου, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την εφαρμογή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στα τυποποιημένα τρόφιμα, την αναπλήρωση του εισοδήματος που χάθηκε από αναστολή σύμβασης ή άλλο λόγο, την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης καθώς και την πρόσληψη καθαρίστριας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε μεγάλα εργοτάξια

Σε Γενικές Συνελεύσεις και στάσεις εργασίας (12 μ. έως 1 μ.μ.) στα έργα όπου ανάδοχοι είναι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες προχωρά αύριο, Πέμπτη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, για να ενημερώσει τους εργαζόμενους.

Συνελεύσεις θα γίνουν στα παρακάτω εργοτάξια: Ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, πρώην «Παπαστράτος» στον Πειραιά, επέκταση του «River West» (λεωφ. Κηφισού), «Leroy Merlin» (πρώην «Πεταλούδα», λεωφ. Κηφισού), «Lidl» (Πειραιώς & Χαμοστέρνας), κολεγίου «Saint Catherine's» (Λυκόβρυση), γηπέδου ΑΕΚ και υπογειοποίηση, μετρό (Πειραιά και Κορυδαλλού). Παράλληλα, σε συναντήσεις με τους εργοταξιάρχες των έργων, το Συνδικάτο θα θέσει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων του κλάδου, ενώ στις 25 Ιούνη θα συνεχίσει με νέες στάσεις εργασίας και συνελεύσεις στα παραπάνω εργοτάξια.

Περιοδείες, εξορμήσεις και συζητήσεις με τους οικοδόμους προγραμματίζονται το ίδιο διάστημα και σε μικρότερους χώρους δουλειάς.

Αύριο επίσης το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής έχει κηρύξει στάσεις εργασίας στα εργοτάξια πρώην «Παπαστράτου» (έναρξη βάρδιας μέχρι 8 π.μ.), στο πρώην «Μουζάκη» («Πεταλούδα»), στο «River West» και στο κολέγιο «St. Catherine» (12 μ. μέχρι 1 μ.μ.). Το Συνδικάτο προβάλλει τα αιτήματα: Επανένταξη όλων των ηλεκτρολόγων στα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Υπογραφή νέας Κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις. Οι Συμβάσεις να είναι υποχρεωτικές χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Σύσκεψη σωματείων και φορέων του Πειραιά

Σε σύσκεψη προχωρούν αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στον χώρο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας (Κράκαρη) σωματεία και φορείς του Πειραιά, με αντικείμενο την εκτίμηση των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στην εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση, καθώς και τη συζήτηση για τη συνέχιση της πάλης.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας απευθύνει κάλεσμα στα σωματεία και τους φορείς της ευρύτερης περιοχής να συμμετάσχουν στη σύσκεψη, προκειμένου, όπως αναφέρει, «να οργανώσουμε από κοινού την αγωνιστική μας απάντηση στα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά τη στήριξη της εργοδοσίας με μεγάλα οικονομικά πακέτα και ταυτόχρονα τον νέο κύκλο χτυπήματος κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων και χειροτέρευσης συνολικά των όρων ζωής και δουλειάς, στρώνοντας το έδαφος στην επόμενη αντεργατική μέρα. Επίσης, να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για κοινή δράση για τα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής».

Σήμερα η κινητοποίηση των Επιτροπών Αγώνα Επιστημόνων

Οι Επιτροπές Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι) καλούν σήμερα, Τετάρτη 17 Ιούνη, όλους τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες στο υπουργείο Εργασίας, στις 19.30 για να διαδηλώσουν για τα οξυμένα προβλήματά τους. Στο κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά και συμμετέχουν στην κινητοποίηση το ΣΜΤ, το ΣΕΤΗΠ, η Ενωση Λογιστών και Ελεγκτών (ΕΛΕΠΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) και άλλοι μαζικοί φορείς εργαζόμενων επιστημόνων, φοιτητών και συνταξιούχων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ