ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για την πανελλαδική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 24/6 η μεγάλη διαδήλωση του ΠΑΜΕ στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο

Στην αγορά εξόρμησαν χτες οι συνταξιούχοι
Στην αγορά εξόρμησαν χτες οι συνταξιούχοι
Τα συνθήματα του Διημέρου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων, που οργανώνει στις 24 και 25 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ, μεταφέρουν στους εργαζόμενους κάθε κλάδου και χώρου δουλειάς οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Μια βδομάδα πριν την πανελλαδική κινητοποίηση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 24/6, με συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, οργανώνουν τη μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση, με εξορμήσεις και περιοδείες. Το Διήμερο θα συνεχιστεί και την Κυριακή 25/6, με Συνάντηση Συνδικάτων και Συνδικαλιστών από τα Βαλκάνια και χώρες της ευρύτερης περιοχής, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Μέχρι στιγμής, αποφάσεις συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη έχουν λάβει 96 συνδικαλιστικοί φορείς, μεταξύ των οποίων 8 Εργατικά Κέντρα και 11 Ομοσπονδίες. Τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση έχει αποφασίσει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), ενώ σχετικό κάλεσμα απευθύνουν και Αγροτικοί Σύλλογοι από την Κέρκυρα.

Συνέντευξη Τύπου και περιοδείες από το ΠΑΜΕ

Συνέντευξη Τύπου με θέμα το Διήμερο θα παραχωρήσει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 19/6, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του ΠΑΜΕ.

Επίσης, μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας θα πάρουν μέρος σε συσκέψεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, με βάση το εξής πρόγραμμα:

-- Αύριο Κυριακή 18/6 στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».

-- Τη Δευτέρα 19/6 στο «Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού» (1.30 μ.μ.), στο «Ιατρικό Κέντρο Μαρουσιού» (2.30 μ.μ.), σε πλοία στο λιμάνι του Πειραιά (από τις 6.30 π.μ.), στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στη «ΝΙΚΗ Εκδοτική», στο ξενοδοχείο «Novotel», σε εργοτάξια του μετρό, στους εργάτες των δήμων Πετρούπολης, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Ν. Ιωνίας, στην εταιρεία καλλυντικών «Johnson», στην εταιρεία κτηνιατρικών PROVET, στο εργοστάσιο «Μπισκότα Παπαδοπούλου», στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, στο ΝΥΜΑ.

-- Την Τρίτη 20/6 σε «Ευρωκλινική» (6 π.μ.) και «Ερρίκος Ντυνάν», σε πλοία στο λιμάνι του Πειραιά (από τις 8 π.μ.), στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στα πρακτορεία Τύπου («Αργος», «Ευρώπη» και «Ιρις»), σε επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας («Τσακίρης» - «Λαμπρινίδης»), στο ξενοδοχείο «Hilton», σε εργοτάξια του μετρό, στους εργάτες των δήμων Χαϊδαρίου και Διονύσου, στη φαρμακοβιομηχανία ΕΛΠΕΝ, στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στον Ταύρο, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλ. Κυριακού», στο διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ.

Εξορμήσεις και συζήτηση για το περιεχόμενο του Διημέρου

Εξόρμηση στους εργαζόμενους στο εμπορικό κέντρο «Mall» στο Μαρούσι έκανε χτες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Ο Σύλλογος άνοιξε τη συζήτηση για το Διήμερο αξιοποιώντας τις αρχαιρεσίες του, που ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες. Κάθε εργαζόμενος που πήρε μέρος στις εκλογές του σωματείου έμαθε για το Διήμερο, την πανελλαδική κινητοποίηση, το περιεχόμενο και τα αιτήματα της πρωτοβουλίας.

Το άνοιγμα του Συλλόγου και οι δηλώσεις συμμετοχής συνεχίζονται με εξορμήσεις σε πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ, στο κέντρο της πόλης αλλά και σε συνοικίες.

Στα «πηγαδάκια» που στήθηκαν στη χτεσινή εξόρμηση πολλοί εργαζόμενοι συζήτησαν με ενδιαφέρον για το Διήμερο, εξέφρασαν τη συμφωνία τους με την πρωτοβουλία και επιδοκίμασαν το γεγονός ότι τα σωματεία θέτουν στην ημερήσια διάταξη τη δραστηριότητα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συζήτησαν με το σωματείο νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι, οι οποίοι επισήμαναν πως έχουν μπροστά τους τη στρατιωτική τους θητεία και προβληματίζονται έντονα για τις εξελίξεις.

Την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για το Διήμερο μοίρασε χτες κλιμάκιο συνταξιουχικών σωματείων στο κέντρο της Αθήνας, στη Βαρβάκειο αγορά. Οι συνταξιούχοι που προχτές διαδήλωσαν στην Αθήνα κατήγγειλαν πως η πολιτική που με αλλεπάλληλες περικοπές μετατρέπει τις συντάξεις σε προνοιακά βοηθήματα είναι η ίδια που δίνει τεράστια κονδύλια για εξοπλισμούς, αποστολές και συμμετοχή σε ασκήσεις άμεσα συνδεδεμένες με τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Οπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων, οι συνταξιούχοι θα ταξιδέψουν και θα διαδηλώσουν στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Αντίστοιχη δραστηριότητα προγραμματίζουν τα σωματεία και για τις επόμενες μέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, εκτός από τις εξορμήσεις σε γιαπιά και εργοτάξια, έχει κηρύξει την Τρίτη 20/6 μέρα δράσης των οικοδόμων στις γειτονιές. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει πλατύ άνοιγμα με τραπεζάκια του Συνδικάτου, στους παρακάτω χώρους: Αιγάλεω (πλατεία Εσταυρωμένου), Ζωγράφου (πλατεία Γαρδένιας), Βύρωνα (πλατεία Καραολή - Δημητρίου), Ιλιον (πλατεία Γ. Γεννηματά), Πατήσια (πάρκο Φιξ), Ηλιούπολη (πλατεία Εθνικής Αντίστασης), Δάφνη (σταθμός μετρό), Καλλιθέα (πλατεία Κύπρου), Ν. Ιωνία (πεζόδρομος Μικράς Ασίας), Μενίδι (πλατεία Αγιου Βλάσση), Περιστέρι (πλατεία Δημαρχείου), Χαλάνδρι (πλατεία).

Το Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού Κ. Μακεδονίας προγραμματίζει εξορμήσεις σε επιχειρήσεις στις Σέρρες, στην Κατερίνη, στην Ημαθία, ενώ αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., στο ΕΚΘ, οργανώνει σύσκεψη επιχειρησιακών σωματείων.

Γενική Συνέλευση οργανώνει αύριο Κυριακή και το Σωματείο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος, στις 12 το μεσημέρι στο ΕΚΘ.

Τα λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από την Αττική

Ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής εργαζομένων και συνταξιούχων συνεχίζουν να συγκεντρώνονται από τα σωματεία, τα λεωφορεία που θα δρομολογηθούν για να ταξιδέψουν οι διαδηλωτές από την Αττική στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν το Σάββατο 24/6, στις 6 π.μ., από τα εξής σημεία:

-- Από το πάρκινγκ του ΣΕΦ (σταθμός ΗΣΑΠ Φαλήρου): Σωματεία και εργαζόμενοι από τους κλάδους: Μετάλλου, Τύπου - Χάρτου, χημικής βιομηχανίας, οικοδόμων, εργαζομένων στο ξύλο, αστικών συγκοινωνιών, ναυτεργατών, λιμενεργατών, οδηγών φορτηγών, ναυτιλιακών υπαλλήλων, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, τουρισμού και επισιτισμού, εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, ΟΤΑ παράρτημα Πειραιά, λογιστών Πειραιά, δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, δημόσιας Υγείας, ιδιωτικής Υγείας Αθήνας και Πειραιά, εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό και στις ασφαλιστικές εταιρείες, επιτροπής μισθωτών δικηγόρων.

-- Από το πάρκινγκ του ΟΑΚΑ (λεωφόρος Κύμης, σταθμός ΗΣΑΠ Ειρήνης): Σωματεία και εργαζόμενοι από τους κλάδους: Φαρμάκου, ιματισμού - δέρματος, Ενέργειας, οικοδόμων, ηλεκτρολόγων, μισθωτών τεχνικών, αερομεταφορών, τηλεπικοινωνιών, ταχυδρομείων και ταχυμεταφορών, τουρισμού - επισιτισμού, λογιστών Αθήνας, ΟΤΑ, δημόσιας εκπαίδευσης, δημόσιας Υγείας, εργαζομένων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνα και από την ΟΒΣΑ.

-- Από το δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας: Σωματεία και συνταξιουχικές οργανώσεις των δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μεγάρων.

-- Από το Αγαλμα μεταλλωρύχων του Λαυρίου: Τα σωματεία του Εργατικού Κέντρου και των συνταξιούχων του Λαυρίου.

-- Από το Ταχυδρομείο του Γέρακα: Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από την περιοχή των Μεσογείων.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και ανέργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς αγρότες της περιοχής να πάρουν μέρος στη μεγάλη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη, απηύθυνε και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων και τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την παραχώρηση νέας βάσης στη λυκοσυμμαχία, στο πολεμικό αεροδρόμιο της Λάρισας.

Η αναχώρηση από τη Λάρισα για τη Θεσσαλονίκη θα γίνει το Σάββατο 24/6, στις 10 π.μ., από το χώρο της Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης (δίπλα στον Πηνειό) και η μετακίνηση του κόσμου θα είναι δωρεάν, αφού τα έξοδα θα καλυφθούν από το ΕΚΛ και τα εργατικά σωματεία. Προκειμένου να καθοριστεί ο αριθμός των λεωφορείων, είναι απαραίτητο όσοι θα πάρουν μέρος να το δηλώσουν στο ΕΚΛ (τηλ. 2410.250.708) και στα σωματεία.

Διήμερα στις 1 και 2 Ιούλη σε νησιά του Αιγαίου

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση Αντιπολεμικών - Αντιιμπεριαλιστικών Διημέρων αναλαμβάνουν τα Εργατικά Κέντρα, σε συνεργασία με μαζικούς φορείς, την ΕΕΔΥΕ και τις Επιτροπές Ειρήνης, στα νησιά του Αιγαίου. Οι εκδηλώσεις που σχεδιάζονται σε Μυτιλήνη, Κω και Σάμο θα γίνουν 1 και 2 του Ιούλη.

Αρχαιρεσίες και συνελεύσεις

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στον όμιλο «Forthnet - Nova» ολοκληρώνει σήμερα τις αρχαιρεσίες του, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (11.00 - 19.00).

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Θεσσαλονίκης Βορείου Ελλάδος πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση αύριο στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 32, 1ος όροφος).

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα» πραγματοποιεί εκλογές στις 20 και 21 Ιούνη, στο ξενοδοχείο «Αθηνά» (Κ. Παλαιολόγου 53), με το εξής πρόγραμμα: Τρίτη 20/6, 14.00 - 22.00 και Τετάρτη 21/6, 12.00 - 19.00.

-- Την παράταση των εκλογών στην Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, μόνο για την Τρίτη 20/6, αποφάσισε η εφορευτική επιτροπή. Η ψηφοφορία θα γίνεται στο Δημαρχείο Κερατσινίου (9.00 - 13.30) και στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, 4ος όροφος (09.00 - 13.30).

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Αρτας πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Τετάρτη 21/6 στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Εκδηλώσεις σωματείων και φορέων

-- Το Σωματείο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Αχαΐας, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα το δικαίωμα στην εργασία και την οργάνωση της πάλης κατά της ανεργίας, αύριο Κυριακή, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Κεφαλληνίων (Αράτου 39).

-- Εκδήλωση με θέμα «Γυναίκα βγες μπροστά, διεκδίκησε τις σύγχρονες ανάγκες σου στην εργασία - τη μητρότητα - τον ελεύθερο χρόνο» οργανώνει η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), τη Δευτέρα 19/6, στις 19.30, στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λάρισας (Παπακυριαζή 44). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Κική Καρυώτη, πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Λάρισας, και η Αγγελική Δασκαλάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ