ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Την Τρίτη διαδηλώνουν οι συνταξιούχοι στην Αθήνα

Διπλασιάστηκε η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ

Από τη συμμετοχή των συνταξιούχων στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη
Από τη συμμετοχή των συνταξιούχων στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη
Στην Αθήνα ετοιμάζονται να διαδηλώσουν οι συνταξιούχοι όλης της χώρας, την Τρίτη 23 Ιούνη, μετά από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κάλεσμα συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο απευθύνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών. «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει συμφωνήσει με την τρόικα στην υπογραφή νέας συμφωνίας - μνημονίου και στη λήψη αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων, η "σκληρή" διαπραγμάτευση θα φέρει νέα σκληρά μέτρα σε βάρος μας».

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στα πολυιατρεία του ΠΕΔΥ προχωρά αύριο, Πέμπτη, στις 9 π.μ., ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας. Επίσης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, συμμετέχει στην Πανελλαδική συγκέντρωση και ανακοινώνει ότι τα πούλμαν θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί μπροστά από το Αγαλμα Βενιζέλου. Για δηλώσεις συμμετοχής, στα τηλέφωνα 2310237694 - 6934349568 - 6940260249 και 6947925698.

Τέλος, με μεγάλη αύξηση στη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ). Συγκεκριμένα, ψήφισαν 1.600 συνταξιούχοι από 860 στις προηγούμενες εκλογές. Οι συνταξιούχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Διοικητικού Συμβουλίου, εκτιμώντας την πλούσια και αποτελεσματική δράση του Συλλόγου, τον ταξικό του προσανατολισμό όλα αυτά τα χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση για το αποτέλεσμα, «το νέο ΔΣ αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες, να αγωνιστεί για τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων αυτοτελώς αλλά και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ και τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις». Επίσης, καλεί στην πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στις 23 Ιούνη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση για προβλήματα των εργατών στις στοές της Κασσάνδρας

Ζητάει μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και ενίσχυση της περιοχής με κρατικές δομές Υγείας και εξειδικευμένους γιατρούς

Οι εργαζόμενοι στις στοές των μεταλλείων έχουν μέσο όρο ζωής 63 χρόνια και με τους νόμους που έχουν ψηφιστεί χρειάζονται 37 χρόνια δουλειάς για να πάρουν σύνταξη

Motion Team

Οι εργαζόμενοι στις στοές των μεταλλείων έχουν μέσο όρο ζωής 63 χρόνια και με τους νόμους που έχουν ψηφιστεί χρειάζονται 37 χρόνια δουλειάς για να πάρουν σύνταξη
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας.

Ενδεικτικά, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 50 στα 55 χρόνια, με βάση το νόμο Σιούφα το 1993, ενισχύθηκε με νέα αύξηση κατά δύο χρόνια με τους αντιασφαλιστικούς νόμους της τελευταίας τριετίας. Δηλαδή, ένας εργαζόμενος χρειάζεται πλέον 37 χρόνια δουλειάς μέσα σε δύσκολες και άγριες συνθήκες στις υπόγειες στοές, την ώρα που ο μέσος όρος ζωής των εργαζομένων στα μεταλλεία βρίσκεται περίπου στα 63 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες!

Την ίδια στιγμή, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που προβλέπεται λόγω των παραπάνω συνθηκών, φορολογείται. Πρόσθετα στα παραπάνω, παρά το μεγάλο αριθμό εργαζομένων στα μεταλλεία, απουσιάζουν από την περιοχή αξονικοί και ακτινολογικοί τομογράφοι, δεν υπάρχει πρόβλεψη για ειδικευμένους γιατρούς που σχετίζονται με πνευμονολογικές παθήσεις και ασθένειες.

Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία αναγκάζονται να πηγαίνουν σε πρωτοβάθμιες υγειονομικές υπηρεσίες που απέχουν από την περιοχή τους μέχρι και 80 χιλιόμετρα.

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει την κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρει, ώστε να επιστρέψει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 έτη και για τη φοροαπαλλαγή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Επίσης, για την πλήρη κάλυψη των κενών στις υποδομές Υγείας με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους και να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, αλλά και για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των εργαζομένων στα μεταλλεία.

Ευχαριστήρια επιστολή

Με αφορμή την Ερώτηση, οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας απέστειλαν ευχαριστήρια επιστολή στο ΚΚΕ. Σ' αυτήν, σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα: «Εκπρόσωποι του ΚΚΕ μάς συνάντησαν αρκετές φορές μέχρι σήμερα, μας αντιμετώπισαν με ειλικρίνεια και άνοιξαν καλά τα μάτια και τα αυτιά τους προκειμένου να κατανοήσουν τις ανάγκες μας (...)

Το ΚΚΕ στηρίζει την εργατική τάξη και τα δικαιώματά της με απόλυτη συνέπεια, διαχρονικά (...) Δεν έχουμε λόγο να σταθούμε στις θέσεις του κόμματος σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα. Θέλουμε και οφείλουμε να σταθούμε στην ουσιαστική υποστήριξη που λαμβάνουμε ως κλάδος σκληρά εργαζόμενων Ελλήνων, που τα συμφέροντά τους θίγονται με πολλαπλούς τρόπους εδώ και πολύ καιρό».

Στρατηγική επιλογή της ΕΕ οι ανατροπές στην Ασφάλιση

Εκδήλωση στις Βρυξέλλες διοργάνωσε τη Δευτέρα η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα «Ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα» διοργάνωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τη Δευτέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Μίλησαν ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων, ο Μανώλης Ραλλάκης, Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Τάσος Ζερβός, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής. Εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ χαιρετισμό απηύθυνε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι οι συνεχείς περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η υποβάθμιση της Υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι περικοπές στις κοινωνικές παροχές και η αβάσταχτη φορολογία, βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των συνταξιούχων.

Ανέφεραν, ακόμα, ότι τα αντιλαϊκά αντισυνταξιουχικά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων παγιώνονται και η ζωή των συνταξιούχων και της εργατικής - λαϊκής οικογένειας συνεχίζει να κυλάει το ίδιο άσχημα. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι συνταξιούχοι στις άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς η πολιτική της ΕΕ θέτει και τις κατακτήσεις των συνταξιούχων κάτω από τη λογική του «κόστους», μιας ανάπτυξης δηλαδή που υπηρετεί τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στο χαιρετισμό του, υπογράμμισε τα παρακάτω: «Η αποκρουστική φύση της ΕΕ γίνεται ακόμα πιο φανερή στο Εργασιακό και το Ασφαλιστικό, καθώς σχετίζονται άμεσα με τον πυρήνα της πολιτικής της ΕΕ, τη μείωση της εργατικής δύναμης. Η αντιασφαλιστική επίθεση θα ενταθεί και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τη νέα "συμφωνία - μνημόνιο", όποτε και αν γίνει.

Το Ασφαλιστικό θα μένει πάντα ανοιχτό, όπως ομολογούν όλα τα κείμενα της ΕΕ, με μνημόνια διαρκείας, καθώς η ουσία του βρίσκεται στην ανταγωνιστικότητα, με μείωση του μη μισθολογικού κόστους και της κρατικής ενίσχυσης του ασφαλιστικού συστήματος για να εξοικονομηθούν πόροι για το κεφάλαιο και τη στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση».

Εκλογές στο σωματείο της «UNIFY»

Εκλογές πραγματοποιήθηκαν στο Σωματείο Εργαζομένων της εταιρείας πληροφορικής «UNIFY», με τη συνδικαλιστική παράταξη «Ταξική Ενότητα Εργαζομένων» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) να κατεβάζει για πρώτη φορά ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, παρά τις προσπάθειες των αντιδραστικών δυνάμεων να την εμποδίσουν. Η παράταξη εξέλεξε μία έδρα στο ΔΣ και έναν αντιπρόσωπο στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ). Για το Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισαν 136 εργαζόμενοι. Η «Ταξική Ενότητα» πήρες 20 ψήφους και μία έδρα, το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» πήρε 116 ψήφους και τέσσερις έδρες. Για το ΕΚΑ ψήφισαν 133. Η «Ταξική Ενότητα» πήρε 27 ψήφους και έβγαλε έναν αντιπρόσωπο και το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» 100 ψήφους και έναν αντιπρόσωπο. Επίσης, ύστερα από πρόταση της «Ταξικής Ενότητας», η οποία υπερψηφίστηκε από τους εργαζόμενους στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, δημιουργήθηκε και εκλέχτηκε η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας.

Επίσκεψη συνδικαλιστών από το Σουδάν

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Χαρτούμ του Σουδάν επισκέφθηκε, χτες, τα γραφεία του ΠΑΜΕ και είχε συνάντηση με στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας. Οι συνδικαλιστές από το Σουδάν θα έχουν συναντήσεις με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας και άλλους μαζικούς φορείς. Συμμετείχαν επίσης σε εκδηλώσεις που οργάνωσε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας για τα 70χρονα της ΠΣΟ, προχτές το απόγευμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ