ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
KΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Καταγγέλλει τις διώξεις στελεχών του από τον κρατικό μηχανισμό

Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας
Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας
Τις στημένες κατηγορίες της ισπανικής αστυνομίας περί τρομοκρατίας για να ποινικοποιήσει τη δράση των κομμουνιστών, καταγγέλλει με ανακοίνωση της Εκτελεστικής του Γραμματείας το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας.

Η ανακοίνωση σημειώνει:

«Οι κρατικοί μηχανισμοί οργανώνουν σκευωρία ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας και τις κολεκτίβες νέων κομμουνιστών.

Η δίωξη των κομμουνιστών στη χώρα σημειώνει ένα μεγάλο άλμα με τη σύλληψη δυο αγωνιστών του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας την Τρίτη 14/6 εκ των οποίων ο ένας ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος και με το ένταλμα σύλληψης άλλων τριών αγωνιστών.

Ο σχεδιασμός της αστυνομίας κατηγορεί για τρομοκρατία τα μέλη του κόμματος επειδή τάχα έριξαν βόμβες μολότοφ σε ένα χωριό στην Αστούριας στις 15 Γενάρη και παραπέμπει τους συλληφθέντες αγωνιστές στο Εθνικό Δικαστήριο.

Αυτές οι κατηγορίες της αστυνομίας δεν έχουν καμία βάση καθώς τέτοιες δραστηριότητες δεν ανταποκρίνονται στην πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας για τη μαζική πάλη, η οποία εκφράζεται στα ντοκουμέντα του και στη θεωρητική και πολιτική πρακτική του.

Αυτός ο ωμός χειρισμός που στόχο έχει να αποξενώσει την επαναστατική οργάνωση από τη στήριξη των εργαζόμενων μαζών, μπορεί να κατανοηθεί μόνο στο πλαίσιο της έντασης της ταξικής πάλης με τις αυξανόμενες δυσκολίες του ισπανικού καπιταλισμού να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση του συστήματος και της τρομοκρατίας του μπλοκ της εξουσίας ενάντια στην άνοδο των λαϊκών και εργατικών αγώνων που αναζητούν μια σοσιαλιστική και κομμουνιστική διέξοδο.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο οι μυστικές υπηρεσίες επινόησαν κάθε είδους τέχνασμα για να ενοχοποιήσουν το κομμουνιστικό κίνημα που πάλευε ενάντια στη φασιστική δικτατορία. Σήμερα, στο πλαίσιο της πάλης ενάντια στον κομμουνισμό που εξελίσσεται στους κόλπους της ΕΕ, το κεφάλαιο χρησιμοποιεί νέες μεθόδους για να σταματήσει την οργάνωση των κομμουνιστών στην Ισπανία. Ετσι δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι συλλήψεις έγιναν σε έναν από τους δήμους που το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας εξέλεξε αντιπρόσωπο στις τοπικές εκλογές, στο δήμο Καρένιο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή καταγγέλλει αυτό το στημένο σκηνικό της αστυνομίας, που ακολουθεί το προηγούμενο μιας άλλης δίκης που θα γίνει στη Βαρκελώνη την 1η Δεκέμβρη η οποία εξαπολύει ψευδείς κατηγορίες ενάντια σε τρία μέλη της οργάνωσης. Η κατάσταση καταγγέλθηκε διεθνώς ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έκανε Ερώτηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Η Εκτελεστική Επιτροπή δηλώνει κατηγορηματικά ότι δε θα δεχτεί εκβιασμούς από τον κρατικό μηχανισμό ή τους άλλους σχεδιασμούς που μπορεί να οργανωθούν ενάντια στην πολιτική δραστηριότητα και στους αγωνιστές του.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των κρατούμενων αγωνιστών χωρίς επιβαρύνσεις. Απαιτεί επίσης άμεση εξέταση όλων αυτών που συμμετείχαν στην προετοιμασία αυτής της ωμής επιχείρησης και τη διερεύνηση των ευθυνών στους κρατικούς μηχανισμούς που την οργάνωσαν.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας καλεί όλους τους εργαζόμενους και τις λαϊκές μάζες να στηρίξουν αυτές τις θέσεις και να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης για τους συλληφθέντες συντρόφους που θα οργανωθούν άμεσα και καταγγέλλει αυτή την κίνηση των κρατικών μηχανισμών».

ΤΣΕΧΙΑ
Οι αντικομμουνιστές αναγορεύονται «ήρωες»

ΠΡΑΓΑ.--

Συνεχίζονται και εντείνονται οι αντικομμουνιστικές επιθέσεις στην Τσεχία, σε μια προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας και εξίσωσης του φασισμού με το σοσιαλισμό. Η Κάτω Βουλή της χώρας ενέκρινε την επίσημη αναγνώριση της λεγόμενης «τρίτης αντίστασης», δηλαδή αυτού που αποκαλούν «αντικομμουνιστικό αντιστασιακό κίνημα». Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, η Κάτω Βουλή ενέκρινε με 132 ψήφους υπέρ και 33 κατά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που είχε προτείνει η κυβέρνηση συνασπισμού (Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών «ODS», νεοφιλελεύθερο «TOP 09» και Κόμμα Δημοκρατικών Υποθέσεων «VV»), το οποίο ουσιαστικά αναγορεύει τις αντικομμουνιστικές δυνάμεις «ήρωες», που δρούσαν κατά της σοσιαλιστικής εξουσίας στην Τσεχία ως «τρίτη αντίσταση».

Με βάση αυτό, ανάμεσα στα άλλα, οι υποτιθέμενοι «αγωνιστές» που δρούσαν κατά της σοσιαλιστικής εξουσίας, ακόμα και με εγκληματικές πράξεις, δολιοφθορές και σαμποτάζ την περίοδο 1948-1989 θα λάβουν το καθεστώς του «βετεράνου του πολέμου» καθώς και συγκεκριμένες κοινωνικές παροχές, που σήμερα λαμβάνουν οι αντιφασίστες μαχητές. Ανάμεσα στα άλλα θα λάβουν 100.000 τσεχικές κορόνες (περίπου 4.150 ευρώ) και όσοι λαμβάνουν κατώτατους μισθούς θα πάρουν σημαντική αύξηση.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί και στη Γερουσία και στη συνέχεια να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους.

Οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας καταψήφισαν το αντικομμουνιστικό νομοσχέδιο. Εξάλλου, σε προηγούμενη συνεδρίαση της Βουλής (Φλεβάρης 2011) η γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης της Πράγας, Μάρτα Σεμέλοβα (δασκάλα που αντιμετώπισε διώξεις επειδή μέσα στην τάξη μιλούσε στους μαθητές για τις κατακτήσεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης), είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση, ανάμεσα στα άλλα, για παραχάραξη της Ιστορίας.

ΧΙΛΗ
Μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Για μία ακόμη φορά το κέντρο της πρωτεύουσας της Χιλής έγινε το επίκεντρο των διαδηλώσεων των φοιτητών, αλλά και των εκπαιδευτικών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ήταν το αποκορύφωμα των χτεσινών κινητοποιήσεων και ημέρα πανεθνικής απεργίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Κινητοποιήσεις που έχουν αρχίσει εδώ και δύο μήνες με αίτημα την αύξηση της χρηματοδότησης της Δημόσιας Παιδείας και την πλήρη μεταρρύθμιση του νόμου για την Παιδεία, που αποτελεί προϊόν της χούντας του Αουγκούστο Πινοτσέτ και το οποίο χαρακτηρίζεται από τον ταξικό αποκλεισμό και βασίζεται στο κέρδος, ενώ τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα λειτουργούν αποκλειστικά με τους όρους της αγοράς.

Αίτημα που το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα έχει χρόνια τώρα και φυσικά ποτέ δεν εισακούστηκε από το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» που ήταν στην εξουσία δύο δεκαετίες. Εξάλλου, και το «Κίνημα των Πιγκουίνων», το κίνημα των μαθητών το 2008 είχε στο επίκεντρό της τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της εποχής Πινοτσέτ. Ωστόσο, η κυβέρνηση της «σοσιαλίστριας» Μπατσελέτ τότε προχώρησε μόνο σε μετριοπαθείς μεταρρυθμίσεις, δεσμευόμενη για τη συνέχεια, που φυσικά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Τις κινητοποιήσεις τις διοργάνωσε η Συνομοσπονδία Φοιτητών της Χιλής και η Ενωση των Πανεπιστημιακών, αλλά στο πλευρό τους χτες βρέθηκαν και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Παιδείας και συνδικάτα εργαζομένων. Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως την Τάλσα, το Βαλπαρέσο, την Κονσεπσιόν, το Κοπιαπό, το Πουέρτο Μοντ και άλλες. «Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν μπορεί να συνεχίσει να παρέχει εκπαίδευση μόνο για τις ελίτ. Η εκπαίδευση πρέπει να δίνει ίσες ευκαιρίες και να μην παράγει την ανισότητα», τόνισε ο Χάιμε Γκαχάρδο, πρόεδρος του συνδικάτου των Πανεπιστημιακών, σύμφωνα με το δίκτυο «Τελεσούρ». Η Παιδεία είναι δικαίωμα τόνισε και η Καμίλα Βαγιέχο, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Φοιτητών, ενώ η εφημερίδα του ΚΚ Χιλής «El Siglo» χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις ως «γεγονός που μπορεί να καθορίσει την τύχη των εκατομμυρίων Χιλιανών».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η επιχείρηση εκφοβισμού των κομμουνιστών θα πέσει στο κενό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη σύλληψη στελεχών του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας

Για τη σύλληψη στελεχών του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την προκλητική και ιδιαίτερα επικίνδυνη επιχείρηση ασφαλιτών στα γραφεία του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας, που έγινε την Τρίτη (14/6), και τη σύλληψη δυο στελεχών του με χαλκευμένες και κατασκευασμένες κατηγορίες.

Αναδεικνύεται και με αυτό το παράδειγμα ότι η αστική δημοκρατία δεν είναι τίποτα άλλο από δικτατορία των μονοπωλίων. Σήμερα οι εργαζόμενοι μπορούν να προβληματιστούν και να βγάλουν συμπεράσματα γιατί η αντιλαϊκή επίθεση της πλουτοκρατίας, των κυβερνήσεών της και της ΕΕ είναι συγχρονισμένη με τον αντικομουνισμό. Το αληθινό και επίκαιρο ερώτημα είναι: Ποια τάξη βρίσκεται στην εξουσία; Δημοκρατία για ποια τάξη; Τα εργατικά, λαϊκά και δημοκρατικά δικαιώματα μπορούν να διασφαλιστούν μόνο στη λαϊκή εξουσία που κουμάντο θα κάνει ο λαός στον πλούτο που παράγει, στο σοσιαλισμό.

Το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο με τους δυο διωκόμενους συντρόφους του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή τους και να σταματήσει κάθε δίωξή τους. Η επιχείρηση εκφοβισμού των κομμουνιστών θα πέσει στο κενό!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ