ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Δυσβάσταχτος ο «Ολυμπιακός» λογαριασμός

«Είναι βέβαιο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα κοστίσουν πολύ ακριβά. Θα τους "χρυσοπληρώσουμε"»!

Μιά αποκαλυπτική φράση από συζήτηση που είχαμε πριν από μερικούς μήνες με αρμόδιο παράγοντα που ασχολείται με την προετοιμασία της διοργάνωσης, που επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα, καθώς το κόστος των Ολυμπιακών έργων και παρεμβάσεων αυξάνεται συνεχώς.

Τον Ιούνη του 2000 η κυβέρνηση παρουσίασε μια πρώτη εκτίμηση για το κόστος των κρατικών δαπανών (κρατικός προϋπολογισμός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) που θα δαπανηθούν για την Ολυμπιάδα. Σύμφωνα λοιπόν με εκείνον τον προϋπολογισμό, θα χρειαζόταν 1,15 τρισ. δρχ. για τα Ολυμπιακά έργα και δράσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ομως, πριν από μερικές μέρες διά στόματος υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτα έγινε γνωστό ότι ήδη ο προϋπολογισμός έχει φτάσει το 1,5 τρισ. δρχ. και γίνονται προσπάθειες για «να μην ξεπεράσει αυτό το ποσό»...

Τα παραπάνω ποσά δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν (προς τα πάνω) αρκετές φορές, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εκτιμήσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που κάνουν λόγο για τελικό κόστος που θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 2,5 τρισ. δρχ.!

Σήμερα παρουσιάζουμε τον προϋπολογισμό των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών - Επικοινωνιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ μιλά στο «Ρ», για τα οικονομικά της Ολυμπιάδας ο Γ. Μαγγανάς, οικονομολόγος, μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων της ΚΕ του ΚΚΕ


Κυβερνητικά «μαγειρέματα» για τον προϋπολογισμό

Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ», αποδεικνύουν ότι το 1,5 τρισ. δρχ. για την Ολυμπιάδα, μάλλον είναι προϋπολογισμός - «φάντασμα»!

Μια μόνο γεύση από τα «μαγειρέματα» του προϋπολογισμού των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που επιχειρεί η κυβέρνηση, φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Ρ», δύο μέρες πριν η διυπουργική επιτροπή εξετάσει και αποφασίσει για το κόστος της διοργάνωσης.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως αποφάνθηκε οριστικώς και αμετακλήτως, την προηγούμενη βδομάδα ότι ο προϋπολογισμός Ολυμπιακών έργων για το 2004 δε θα ξεπεράσει το 1,5 τρισ. δραχμές. Στην ουσία πρόκειται για ομολογία ότι αυτά που έλεγε περί 1,15 τρισ. δραχμές ακριβώς πριν ένα χρόνο, ήταν λόγια του αέρα. Και είμαστε ακόμα στο 2001...

Είναι αμφίβολο αν το ύψος του προϋπολογισμού μείνει μόνο στο συγκεκριμένο ποσό. Οχι μόνο για το γεγονός ότι οι υπερβάσεις έργων, αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση για τη χώρα μας (πώς αλλιώς θα γιγαντώνονταν το κατασκευαστικό κύκλωμα). Υπάρχει ακόμα ένα επιπρόσθετο στοιχείο.

Προϋπολογισμός - «φάντασμα»

Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, τα στοιχεία που παρουσιάζει αποκλειστικά σήμερα ο «Ρ», αποδεικνύουν ότι το 1,5 τρισ. δρχ. μάλλον είναι προϋπολογισμός - «φάντασμα»!

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός δύο μόνο υπουργείων - του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Μεταφορών -, ανέρχεται σε κάτι παραπάνω από 1 τρισ. δραχμές, σε 1,01 τρισ. δραχμές! Ποσό το οποίο είναι αυξημένο κατά 35,4% σε σχέση με την αρχικές εκτιμήσεις. Και όλα αυτά πριν αρχίσει ακόμα η εκτέλεση των προγραμματισμένων επενδύσεων...


«Αθήνα 2004»

Τι σημαίνει αυτό; `Η ότι τα υπόλοιπα δέκα υπουργεία που εμπλέκονται στην υπόθεση θα «βολευτούν» με 500 δισ. δρχ. ή ότι κάποιος μας κοροϊδεύει. Κι αυτό γιατί αν λάβουμε υπόψη ότι μόνο για την Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, προβλέπεται να διατεθούν 120 δισ. δραχμές, ενώ σημαντικές θα είναι οι δαπάνες των υπουργείων Ναυτιλίας, Παιδείας, Πολιτισμού.

Επίσης, ο προϋπολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» που φτάνει - σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία - τα 620 δισ. δρχ., ενώ το κόστος κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού που αναμένεται να φτάσει τα 125 δισ. δρχ.

Αν αθροίσουμε όλα τα παραπάνω ποσά τότε το τελικό κόστος της Ολυμπιάδας θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 2 τρισ δρχ.

Δημιουργούνται, λοιπόν, σοβαρότατα ερωτηματικά αν ο προϋπολογισμός 1,5 τρισ. δραχμές έχει κάποια σχέση με την πραγματικότητα, η χρησιμοποιείται καιροσκοπικά και προπαγανδιστικά για τη συγκυρία της στιγμής. Δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά μήπως η κυβέρνηση κρύβει την πραγματικότητα για τον προϋπολογισμό της Ολυμπιάδας, για να εφησυχάσει τον ελληνικό λαό. Γιατί ας μην ξεχνάμε. Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, την άκρως εμπορευματοποιημένη Ολυμπιάδα του 2004.

Οι πολυεθνικές απλώς περιμένουν στη γωνία να κάνουν λογαριασμό...


Με δεδομένο δε ότι η κυβέρνηση θέλει μέχρι το 2010 να μειώσει το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εξοικονομήσει πολλά τρισ. δραχμές. Θα πρέπει να χρηματοδοτήσει επίσης και το νέο πανάκριβο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και αν το μεταθέτει χρονικά, ενώ θα πρέπει να διεξαχθούν και οι πανάκριβοι - απ' ό,τι δείχνουν τα στοιχεία- ολυμπιακοί αγώνες. Σαν πολλά τρισ. δε μαζεύονται; Ποιος θα τα πληρώσει; Ποιος άλλος εκτός από τον ελληνικό λαό;

Οι πίνακες

Οι πίνακες που δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ» παρουσιάζουν όλα τα προς εκτέλεση έργα των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών. Τα έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ διακρίνονται σε συγκοινωνιακά και σε αθλητικά.

Οι δύο στήλες παρουσιάζουν επίσης: η πρώτη την αρχική εκτίμηση για τον προϋπολογισμό του έργου και η δεύτερη αυτή που διαμορφώθηκε μετά από περισσότερο... ώριμη σκέψη. Ετσι ο προϋπολογισμός των Συγκοινωνιακών Εργων στην Αττική αυξήθηκε από 403 δισ. δραχμές σε 552 δισ. δραχμές.

Στα δε αθλητικά έργα ο προϋπολογισμός αυξήθηκε από 110 σε 139 δισ. δραχμές.

Συνολικά, δηλαδή, ο Κ. Λαλιώτης θα διαχειριστεί επενδύσεις σχεδόν 700 δισ. δραχμές και είναι αυξημένος κατά 34,7% σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις.


Αντίστοιχα, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Μεταφορών είναι αυξημένος κατά 36,9% από 233 δισ. δραχμές σε 319 δισ. δραχμές.

Συνολικά τα δύο υπουργεία θα χειριστούν προϋπολογισμό 1,01 τρισ δραχμές και το ξαναεπισημαίνουμε. Ολα αυτά πριν ξεκινήσουν τα έργα. Γιατί το τελικό κόστος μπορεί να μας δημιουργήσει ισχυρούς πονοκεφάλους...



Μ. Λ.


Μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα!

Συνέντευξη με τον Γιώργο Μαγγανά, οικονομολόγο και μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων της ΚΕ του ΚΚΕ

«Η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, εκτός από τις πολύ σοβαρές κοινωνικοπολιτικές και ιδεολογικές επιπτώσεις, θα αποτελέσει σοβαρότατη οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων». Αυτό επισημαίνει, με συνέντευξή του στο «Ρ» ο οικονομολόγος Γ. Μαγγανάς, σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

- Η κυβέρνηση έχει συνδέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Γενικά, παρουσιάζει το 2004 ως μια ευκαιρία για άνθηση της οικονομίας. Ισχύει κάτι τέτοιο;

- Η προετοιμασία και τέλεση Ολυμπιακών Αγώνων σε οποιαδήποτε χώρα αποτελεί, εκτός των άλλων, οικονομικό γεγονός μεγάλης εμβέλειας. Μπορεί, μάλιστα, να υποστηριχτεί ότι αποτελεί, κυρίως, οικονομικό γεγονός. Είναι, επομένως, αναμενόμενο να προκύψει μια ορισμένη και, σε μερικές περιπτώσεις, σημαντική αναζωογόνηση των κλάδων, που εμπλέκονται στην προετοιμασία και τέλεση των Αγώνων, όπως, για παράδειγμα, των κατασκευών, του τουρισμού και των τηλεπικοινωνιών, αλλά και κλάδων, που από μια πρώτη ματιά δε φαίνεται να έχουν άμεση σχέση με το γεγονός.

Το ΚΚΕ δεν αντέτεινε ποτέ στα επιχειρήματα της κυβέρνησης τον ισχυρισμό ότι δε θα παρατηρηθεί ένταση της οικονομικής δραστηριότητας και άνοδος των σχετικών δεικτών. Το θέμα, ωστόσο, εστιάζεται στο τι είδους είναι αυτή η δραστηριότητα, ποιες ανάγκες ικανοποιεί, ποια συμφέροντα εξυπηρετεί, ποιες είναι, τελικά, οι πολιτικές επιλογές που καθόρισαν τις πηγές χρηματοδότησης και τις κατευθύνσεις αξιοποίησης του κεφαλαίου που θα δαπανηθεί.

- Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

- Στα ερωτήματα αυτά, και ο πλέον καλοπροαίρετος παρατηρητής των εξελίξεων θα απαντούσε ότι οι ανάγκες που ικανοποιούνται είναι από μικρές έως ανύπαρκτες (ειδικές αθλητικές υποδομές στο Λεκανοπέδιο με ημερομηνία λήξης, οδικά έργα, «ευπρεπισμοί» κ.ά.) Εάν, επιπλέον, ληφθεί υπόψη το κόστος και οι προσπάθειες που απαιτούνται και θα απαιτηθούν, τα συμφέροντα που εξυπηρετούνται είναι τεράστια και αψευδής μάρτυρας αυτού είναι η σπουδή που δείχνουν τα στελέχη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της «αθλητικής βιομηχανίας», για την έγκαιρη και «σωστή» προετοιμασία της Ελλάδας, ότι θα ωφεληθούν οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, που θα αναλάβουν την κατασκευή των έργων και την παροχή υπηρεσιών, ενώ το σημαντικότερο μέρος του κόστους θα το αναλάβει το κράτος.

Οι οπαδοί της τέλεσης των Αγώνων του κεφαλαίου στη χώρα μας δεν έχουν πρόβλημα να συμφωνήσουν με αυτές τις διαπιστώσεις, προβάλλοντας ταυτόχρονα τη γνωστή θέση, σύμφωνα με την οποία, όταν οι μεγάλοι κάνουν φαγοπότι, όλο και κάτι θα πέσει από το τραπέζι για τους μικρούς, ή, επί το κομψότερον, όταν το επιχειρηματικό κεφάλαιο ευδοκιμεί, η γενική ευημερία είναι εξασφαλισμένη - χώρια το όφελος από τη διεθνή προβολή της χώρας. Επομένως, το αρχικό ερώτημα σχετικά με την ευκαιρία οικονομικής άνθησης «γενικά» τίθεται σε σωστή βάση, εάν προστεθεί και η παράμετρος «για ποιον».

- Για ποιον, λοιπόν;

- Μια απλή σύγκριση μεγεθών είναι αρκετή: Οι δαπάνες που έχει αναλάβει το κράτος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπερκαλύπτουν το χρέος του προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, χρέος, που, κατά τα άλλα, δεν μπορεί άμεσα να αποπληρωθεί και που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για τις ανεπάρκειες του ασφαλιστικού συστήματος, οι οποίες, με τη σειρά τους, γίνονται το πρόσχημα για την κατεδάφισή του.

Η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, εκτός από τις πολύ σοβαρές κοινωνικοπολιτικές και ιδεολογικές επιπτώσεις, θα αποτελέσει σοβαρότατη οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, όχι μόνο λόγω του ύψους της «εφ' άπαξ» εισφοράς από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά κυρίως από τη σπατάλη πόρων, που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν άλλες μορφές οικονομικής δραστηριότητας και να ικανοποιήσουν πραγματικές λαϊκές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στην άθληση.

- Πάντως, γίνεται πολύς λόγος για αύξηση του ΑΕΠ από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων...

- Πράγματι, γίνεται αρκετός λόγος για μια αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, ως αποτέλεσμα της όλης δραστηριότητας, που σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις αναφέρουν μια μεσοπρόθεσμη αύξηση της τάξης του 1,9%. Πέρα από τις όποιες ενστάσεις μπορεί να υπάρξουν, σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού της νέας αξίας που παράγεται σε μια χώρα και απεικονίζεται στο ΑΕΠ της.

Και εδώ ανακύπτει το ερώτημα, τι είδους θα είναι αυτή η αύξηση και ποιος θα την καρπωθεί. Ενα μέρος της αύξησης θα αποτελείται από τους μισθούς των εργαζομένων, που θα απασχοληθούν σε όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την Ολυμπιάδα. Το συντριπτικά μεγαλύτερο, όμως, μέρος αυτής της αύξησης θα απεικονίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα, τα κέρδη των καπιταλιστικών ομίλων που εμπλέκονται και θα εμπλακούν στο μέλλον.

Η δραστηριότητα αυτή θα αφορά κυρίως κατασκευαστικά έργα και κλάδους υποδομών, τομείς, δηλαδή, που είτε δε δημιουργούν μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας, είτε ενεργοποιούνται στην αναδιανομή ήδη υπάρχοντος εισοδήματος, χωρίς να ενισχύουν και να διευρύνουν την παραγωγική βάση της χώρας. Γι' αυτό το λόγο, η επίκληση της αύξησης του ΑΕΠ έχει κύρια προπαγανδιστικό χαρακτήρα, στην προσπάθεια να πειστούν οι εργαζόμενοι για τα πρόσθετα οφέλη, που δήθεν θα απολαύσουν.

- Κατά καιρούς, η κυβέρνηση δημοσιοποιεί εκτιμήσεις για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων. Πιστεύετε ότι αυτές οι εκτιμήσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

- Η κυβέρνηση δημοσιοποιεί εκτιμήσεις, σχετικά με το μέρος του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα επωμιστεί άμεσα ο ελληνικός λαός. Παλαιότερες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,25 τρισ. δρχ., σήμερα αναζητούνται 2 τρισ. δρχ. και γίνεται προσπάθεια το ποσό να συγκρατηθεί στο 1,5 τρισ. δρχ. Η ταχύτητα, με την οποία γίνονται αυτές οι επανεκτιμήσεις, καθώς και οι σκοπιμότητες που οπωσδήποτε θα υπαγορεύουν μια κατευναστική τακτική από τη μεριά της κυβέρνησης, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού.

Ακόμα και εάν γίνει αποδεκτό ότι τα μεγέθη κατά κάποιο τρόπο απεικονίζουν τη σημερινή πραγματικότητα, η εμπειρία της κατασκευής μεγάλων έργων στη χώρα μας δείχνει ότι οι κατασκευαστικές εταιρίες απαιτούν και πετυχαίνουν σημαντικές αυξήσεις των αρχικών τιμών. Στο γεγονός αυτό πρέπει να προστεθεί και ο παράγοντας των χρονικών περιορισμών, που κάνουν αντικειμενικά αδύνατη την όποια αναβολή παράδοσης των έργων, πράγμα που μάλλον θα αξιοποιήσουν οι εταιρίες και όχι προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου.

- Ο προϋπολογισμός της «Αθήνα 2004» εμφανίζεται ισοσκελισμένος. Ωστόσο, πρόκειται να αναπροσαρμοστεί έως τη διεξαγωγή των Αγώνων. Θεωρείτε ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερος από την αρχική εκτίμηση;

- Η ανώνυμη εταιρία, που έχει αναλάβει την οργάνωση και τέλεση των Αγώνων, εμφάνιζε τον προϋπολογισμό της αρχικά ισοσκελισμένο και, αργότερα, πλεονασματικό. Ενα ζήτημα είναι η μεγάλη καθυστέρηση, που παρατηρείται σχετικά με την παρουσίαση του επικαιροποιημένου προϋπολογισμού της εταιρίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το πρόβλημα δεν είναι η μορφή του συγκεκριμένου προϋπολογισμού. Και αυτό, επειδή το σημαντικότερο μέρος των εξόδων το έχει αναλάβει το κράτος. Είναι πιθανόν η εταιρία να εμφανίσει πλεονασματικό προϋπολογισμό ή και θετικό οικονομικό απολογισμό. Μια τέτοια εικόνα μπορεί να παρουσιαστεί με τη βοήθεια της ΔΟΕ και του ελληνικού κράτους, για να τονιστεί η επιτυχία του «εθνικού εγχειρήματος», ενώ, στην πράξη, το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων θα το καλύψει ο ελληνικός λαός.

- Θα υπάρξει μείωση της ανεργίας, λόγω της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων;

- Ο φάκελος διεκδίκησης της Ολυμπιάδας έκανε λόγο για 130.000 θέσεις εργασίας, που θα δημιουργούσε η ανάληψή της από την Ελλάδα. Νεότερες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ υπολογίζουν τον αριθμό αυτό στις 90.000. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας, όπως είναι γνωστό, ξεπερνάει τους 500.000. Οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, όσες θα είναι τελικά, θα είναι, στο μεγαλύτερο μέρος τους, θέσεις απασχόλησης με ημερομηνία λήξης, θέσεις όπου θα εφαρμοστούν τα νεότερα επιτεύγματα της αντεργατικής πολιτικής, όπως ο νόμος 2874 και ό,τι άλλο έως τότε εισαχθεί και εφαρμοστεί στη νομοθεσία και πρακτική.

Η πλειοψηφία των θέσεων αυτών θα αξιοποιηθεί για την ατομική και προσωρινή λύση του προβλήματος όχι κατ' ανάγκη των ανέργων. Το γεγονός ότι ορισμένα στελέχη θα έχουν συμπληρώσει τα βιογραφικά τους με πλούσιες εμπειρίες και το εισόδημά τους με μερικά εκατομμύρια, δεν αλλάζει την εικόνα για την πλειοψηφία όσων ασχοληθούν με εκτελεστικές εργασίες διεκπεραίωσης, που θα πάρουν την άγουσα του απασχολήσιμου, συναντώντας και τους εθελοντές, των οποίων οι ελπίδες για κάποια θέση εργασίας μετά τους Αγώνες θα σβήσουν μαζί με τη φλόγα στην τελετή λήξης. Ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα της μείωσης της ανεργίας. Για το τελευταίο απαιτείται άλλη πολιτική, άλλη οικονομία, με την οποία δεν μπορεί να συμβαδίσουν τα οράματα για Ολυμπιακά κέρδη των μονοπωλίων.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ