ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2019
Σελ. /24
ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Στην πρώτη γραμμή για τις ανάγκες των εργαζομένων

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στις διεκδικήσεις που βάζει στην πρώτη γραμμή η «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για ανθρώπινα ωράρια και συνθήκες εργασίας, για πραγματική κάλυψη των ανέργων και όχι για προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας που εφαρμόζουν από κοινού κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και διοίκηση Τζιτζικώστα. Για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, για τα δίκαια αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ανέδειξε ότι για όλα τα παραπάνω πρέπει να έχει λόγο η Περιφέρεια. «Γιατί π.χ. δεν γίνεται να κατευθύνεις επιδοτήσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα και του τουρισμού και ταυτόχρονα να μη λες κουβέντα για τις συνθήκες γαλέρας με τις οποίες δουλεύουν αρκετοί εργαζόμενοι, μεταξύ τους πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Δεν γίνεται να λες ότι προτεραιότητά σου είναι η αλληλεγγύη στον άνθρωπο και να στηρίζεις την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την επέκταση του ωραρίου με τις λεγόμενες "Λευκές Νύχτες", όπως κάνει η παράταξη Τζιτζικώστα με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής».

Υπογράμμισε ότι «υπεύθυνος» για την κατάσταση που ζει ο λαός της περιοχής είναι «οι κατευθύνσεις της ΕΕ και μια πολιτική που στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους, ένας δρόμος ανάπτυξης που στο επίκεντρό του έχει τα κέρδη τους.

Μια πολιτική που εφαρμόζουν από κοινού τόσο η διοίκηση Τζιτζικώστα που πρόσκειται στη ΝΔ, όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκλεκτός της οποίας είναι ο κ. Γιαννούλης».

Παρουσιάζοντας τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που μπορεί να έρθει στο προσκήνιο με ισχυρό ΚΚΕ και «Λαϊκή Συσπείρωση», με επίκεντρό του τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, είπε μεταξύ άλλων:

«Ετσι μπορεί να απογειωθούν η αγροτική παραγωγή, η βιομηχανία μεταποίησης, άλλοι δυναμικοί κλάδοι στους οποίους υπάρχει παραγωγική υποδομή στην Περιφέρεια». «Ετσι μπορούν να βρουν δουλειά χιλιάδες εργαζόμενοι, επιστήμονες από όλες τις ειδικότητες, με αξιοπρεπές εισόδημα και διασφαλισμένο ελεύθερο χρόνο και μάλιστα έχοντας στην ευθύνη τους το σχεδιασμό, την υλοποίηση, τον έλεγχο της παραγωγής και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Σε αυτόν το δρόμο δεν θα υπήρχε ανάγκη για εισαγωγή προϊόντων που μπορούμε να παράγουμε και μάλιστα ανώτερης ποιότητας, δεν θα απαξιώνονταν βιομηχανίες όπως η ΕΛΒΟ και η ΕΒΖ, δεν θα παραδίδονταν ο ορυκτός πλούτος της περιοχής, ο χρυσός σε πολυεθνικές εταιρείες».

ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Με το ΚΚΕ να δείξουμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος

«Στις δημοτικές εκλογές, ανάμεσα σε πολυάριθμους υποψηφίους, δήθεν "ανεξάρτητους" ή χρισμένους από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, με ιστορικό και βαριές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση του λαού, για τη κατάσταση της πόλης, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχουν "σωτήρες" πέρα από τον ίδιο το λαό της», σημείωσε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Κάλεσε το λαό μπροστά στην κάλπη «να μην τους δώσει "ελευθέρας" για νέα αντιλαϊκά μέτρα που όλοι έχουν στα συρτάρια τους. Για να τα βγάλουν μετά τις εκλογές, να πάρουν πίσω διπλά και τρίδιπλα τα ψίχουλα που δίνουν προεκλογικά, για να ξεχάσουμε το καρβέλι που έκλεψαν».

Ανέδειξε ότι η καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης, τα προβλήματά της, έχουν σχέση με την ΕΕ, με τη πολιτική των μνημονίων, του κεφαλαίου, στο οποίο παραδίνονται οι δήμοι, οι καθημερινές ανάγκες του κόσμου. «Το νερό που ιδιωτικοποιείται, η Καθαριότητα, ο απαράδεκτος ΟΑΣΘ, ο δημόσιος χώρος που τον νοικιάζεις πανάκριβα για να σταθμεύσεις από δήμο και ιδιωτική εταιρεία. Η ΔΕΘ, η παραλία, που παραδίνονται στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αυτή η ουσία μένει η ίδια για όλους τους άλλους υποψηφίους. Το περιτύλιγμα, η ονομασία μόνο αλλάζει. Αν θα είναι εργολάβος, ΣΔΙΤ, δημοτικοποίηση ή ΚΟΙΝΣΕΠ σαν όχημα των μεγάλων συμφερόντων.

Γιατί εκεί βρίσκονται τα κέρδη. Και από κει μπορούν να τα πάρουν από το λαό, να πληρώσει ακόμα περισσότερο για μια πόλη πιο ακριβή, με ακόμα βαρύτερους τοπικούς φόρους και ανταποδοτικά τέλη, πιο εχθρική στον ίδιο, πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα. Ανοιχτή γι' αυτήν, κλειστή για το λαό της Θεσσαλονίκης».

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα των κομμουνιστών δημάρχων, «που έδειξαν πως οι αγώνες δεν πάνε χαμένοι. Οτι γίνεται, ακόμα και μέσα στο σημερινό ασφυκτικό περιβάλλον, όχι βέβαια να λυθούν όλα τα προβλήματα, αλλά να βρεθούν κάποιες λύσεις, να δοθούν ανάσες στο λαό.

Χρειάζεται όμως να "σπάσουν αυγά". Να υπάρξει σύγκρουση με τα συμφέροντα, την ΕΕ και τις Οδηγίες της, την κυβέρνηση και τους νόμους της».

Στάθηκε επίσης στην ταύτιση των άλλων υποψηφίων, που «είναι τόσο εξόφθαλμη και μπορεί να υποψιάσει το λαό. Να τον κάνει να σκεφτεί πιο βαθιά, πιο ριζοσπαστικά».

Και κατέληξε λέγοντας: «Να εμποδίσουμε τα σχέδιά τους. Να κερδίσουμε έδαφος, νίκες. Να δώσουμε ανάσες στο λαό. Πάνω απ' όλα να δείξουμε πως υπάρχει κι άλλος δρόμος: Η αγωνιστική ανάταση του λαού, η πάλη του, που ανοίγει το δρόμο για μια άλλη κοινωνία, των αναγκών του, των πραγματικών δυνατοτήτων του».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥ
Χρέος των στρατευμένων η πάλη ενάντια στα ΝΑΤΟικά σχέδια

«Οπως και κάθε γωνιά της πατρίδας έτσι και η Θεσσαλονίκη δείχνει με τον πιο εμφατικό τρόπο πως μεγαλώνουμε, δυναμώνουμε! Κάθε στιγμή γινόμαστε περισσότεροι, μέχρι να γίνουμε όλοι! Λέμε ένα δυνατό ΝΑΙ στο ΚΚΕ, φωνάζοντας ΟΧΙ στην ΕΕ, στις πολιτικές της και όσους τις εφαρμόζουν». Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Γιάννης Αγγέλου.

Αναφέρθηκε στη μαύρη επέτειο των 20 χρόνων από τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, που επί 78 μέρες είχε στόχο τα Βαλκάνια. Οπως είπε, ήταν «μια επίδειξη δύναμης των ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους. Ενα έγκλημα κατά των λαών της Βαλκανικής, που πέρασε στην Ιστορία σαν ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Αναφέρθηκε, επίσης, και στη μαύρη επέτειο των 70 χρόνων από τη δημιουργία του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει στιγμή της ελληνικής Ιστορίας από την είσοδο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ που ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός να μην έχει παίξει το ρόλο:

-- Αφενός του υπονομευτή της δημοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας (από τους Πιουριφόι και την εκτέλεση Μπελογιάννη μέχρι τη χούντα των συνταγματαρχών) και

-- αφετέρου της έκθεσης του τόπου στους κινδύνους που συνεπάγεται η εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία.

Μια εμπλοκή που πριν οι κυβερνήσεις του παλιού δικομματισμού και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν και αναβαθμίζουν, προσφέροντας την ελληνική επικράτεια ως μια απέραντη βάση, καλώντας το ΝΑΤΟ σε ρόλο τάχα "ναυαγοσώστη" προσφύγων στο Αιγαίο, λειτουργώντας σαν "γεωστρατηγικός μεντεσές" του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή, μετατρέποντας τη χώρα σε ταχυδρόμο του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Μακεδονία και διατηρώντας ελληνική στρατιωτική παρουσία υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟ σε Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Αφγανιστάν και τώρα στα Σκόπια. Οι ρόλοι μεντεσέ που πρόθυμα αναλαμβάνει η κυβέρνηση, δεν την καθιστούν παράγοντα σταθερότητας, αλλά παράγοντα κινδύνων για τους λαούς. Πάνε τους ανταγωνισμούς ένα βήμα παραπέρα, ενώ διαμορφώνουν το έδαφος για να φουντώνουν εθνικισμοί και αλυτρωτισμοί που αξιοποιούνται κάθε φορά από τους εθνικιστές. Από τη Συρία και τη Λιβύη, μέχρι την Ουκρανία και τα Βαλκάνια οι ανταγωνισμοί είναι που ανάβουν το φιτίλι του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των επεμβάσεων.

Για όλα αυτά, καλώ τους συναδέλφους μου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, άνδρες και γυναίκες, να πάρουν γενναία θέση απέναντι στη χρησιμοποίησή τους στα ΝΑΤΟικά σχέδια. Να αντιληφθούν πως υπηρετούν τον λαό μας και χρέος τους είναι η υπεράσπιση των συνόρων μας. Να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν το ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα με ξεκάθαρες πατριωτικές θέσεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ