ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Φτώχεια, ανεργία και αποκλεισμός από την Εκπαίδευση

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ
Οι φτωχότεροι μεταξύ των φτωχών και αποκλεισμένοι από την Εκπαίδευση και την εργασία είναι τα ΑμεΑ, όπως αποτυπώνεται σε μια σειρά στοιχεία, που αφορούν την κατάσταση στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση και συμμετοχή των ΑμεΑ στην Εκπαίδευση, μεταξύ άλλων προκύπτει πως τα άτομα με περιορισμό/αναπηρία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να σταματήσουν τη φοίτησή τους στις χαμηλότερες βαθμίδες της Εκπαίδευσης, υψηλότερα ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψης της Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και μεγαλύτερη συμμετοχή στον δείκτη NEETs (δηλαδή νέων που δεν βρίσκονται σε δομές Εκπαίδευσης - Κατάρτισης, αλλά ούτε και εργάζονται).

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ με τις μεγαλύτερες ανισότητες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην Εκπαίδευση των ατόμων με περιορισμό/αναπηρία ηλικίας από 16 ετών και πάνω, με το βαθμό εκπροσώπησής τους να μειώνεται καθώς ανεβαίνει η βαθμίδα εκπαίδευσης:

Το 2016 το 42,8% των ατόμων στην Ελλάδα που έχουν τελειώσει το πολύ έως και την κατώτερη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δηλώνουν περιορισμό δραστηριότητας/αναπηρία. Στο μεσαίο μορφωτικό επίπεδο η αναλογία ατόμων με αναπηρία εμφανίζεται χαμηλότερη (14,9%) και μόλις ένα στα 10 άτομα (12,3%) που έχουν ολοκληρώσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χαρακτηρίζεται ως άτομο με αναπηρία.

Επίσης, η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011, καταγράφει ποσοστό συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία ηλικίας 15 - 64 ετών στην τυπική εκπαίδευση 1,4% και στη μη τυπική 0,6%. Στις ίδιες ηλικίες καταγράφει υψηλή τιμή του δείκτη πρόωρης εγκατάλειψης της Εκπαίδευσης/Κατάρτισης (39,2%), ενώ το ποσοστό ατόμων 15 έως 34 ετών που βρίσκονται εκτός Εκπαίδευσης και εργασίας ανέρχεται σε 55,3%.

Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή/απογραφή του αριθμού των αναπήρων στη χώρα, ενώ στην Εκθεση δεν διευκρινίζεται αν στους άνεργους ανάπηρους περιλαμβάνονται και εκείνοι οι ικανοί προς εργασία, που όμως δεν εργάστηκαν ποτέ, παρατίθενται τα παρακάτω:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013, η Ελλάδα κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας των ΑμεΑ (37,2%) στην ΕΕ και ταυτόχρονα τον 2ο χαμηλότερο δείκτη απασχόλησης των ΑμεΑ (30,5%). Από το 2008 έως το 2013 ο δείκτης ανεργίας αυξάνεται κατά 116,4% και ο δείκτης απασχόλησης μειώνεται κατά 15,9% την ίδια περίοδο.

Το 2016 τα νοικοκυριά με «πολύ χαμηλή ένταση εργασίας» στα άτομα με αναπηρία κατατάσσονται στην 3η θέση (33,8%) μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ. Το 33,5% των νοικοκυριών με ΑμεΑ στερείται βασικά υλικά διαβίωσης και κατατάσσεται στη 2η υψηλότερη θέση. Το 61,7% είναι αντιμέτωπο με τη φτώχεια (1η ψηλότερη θέση). Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ταξικού αναπηρικού κινήματος, η ανεργία στα ΑμεΑ ξεπερνά το 90%.

Ρεσιτάλ υποκρισίας και διαστρέβλωσης

Ολα τα παραπάνω στοιχεία καταγράφονται και στην Ετήσια Εκθεση για την Εκπαίδευση 2017 - '18, που παρουσίασε το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, δίνοντας βήμα στον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Ηλιόπουλο, να παρουσιάσει «με το κεφάλι κάτω» την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και σε ό,τι αφορά τα ΑμεΑ.

Ο υφυπουργός μίλησε για «παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για κατάργηση των αναπηρικών επιδομάτων», αποσιωπώντας ότι τα ΚΕΠΑ συνεχίζουν ακάθεκτα τη σφαγή στα επιδόματα (μόνο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πάνω από 80.000 ανάπηροι έμειναν χωρίς επίδομα), όταν οι ανάπηροι ματώνουν για να πληρώσουν από την τσέπη τους θεραπείες, φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις, όταν η λεγόμενη «λειτουργικότητα της αναπηρίας», που πρόσφατα νομοθετήθηκε, στρώνει το έδαφος για επιπλέον «κόφτες» στα δικαιώματα των αναπήρων. Για όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι», εξαγγέλλοντας εκπαιδευτικό πρόγραμμα για 3.000 άτομα...


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Πλειστηριασμοί και από τους δήμους

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «τρέχει» τους πλειστηριασμούς με ...υπερηχητικές ταχύτητες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ηλεκτρονική πλατφόρμα μετρά 9.198 περιπτώσεις πλειστηριασμών, που μέχρι το Δεκέμβρη υπολογίζεται πως θα έχουν ολοκληρωθεί. Και μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να αφορούν δάνεια και χρέη προς τις τράπεζες, ωστόσο και οι δήμοι, από χτες, με ένα «κλικ», βγάζουν «στο σφυρί» κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες για χρέη ακόμα και για μια κλήση της δημοτικής αστυνομίας... Για να σχηματίσουμε μια καλύτερη εικόνα, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι οφειλές προς τον δήμο αφορούν συνήθως ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού (πληρώνονται μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ), τέλη νεκροταφείου, οφειλές νερού, τροφεία παιδικών σταθμών, τέλη κατάληψης πεζοδρομίων, το τέλος επιτηδεύματος, τέλη διαφήμισης, χρέη από ενοίκια δημοτικών κτιρίων και υποδομών, κλήσεις από τη στάθμευση αυτοκινήτων, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας κ.λπ. Θυμίζουμε ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να διασταυρώνουν στοιχεία οφειλετών με άλλους κρατικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς (εφορία, Ε9, ΔΕΗ), να μπλοκάρουν και να κάνουν κατασχέσεις λογαριασμών, να αποτρέπουν την έκδοση φορολογικής ενημερότητας και να κινούν διαδικασίες προκατάσχεσης και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, τα οποία πλέον μπορούν να πλειστηριάζουν.

* * *

Είναι φανερό ότι η επίθεση στο λαό δυναμώνει, καθώς με «όπλο» τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, κράτος, τράπεζες και δήμοι απειλούν να του αρπάξουν ό,τι έχει και δεν έχει, προκειμένου να εισπράξουν από οικογένειες που τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη. Ταυτόχρονα όμως δυναμώνει και η καταστολή ενάντια σε όποιον αντιδρά στην αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, σε όποιον βάζει εμπόδια στους πλειστηριασμούς. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ψηφίσει τροπολογία με την οποία διώκει αυτεπάγγελτα όποιον εμποδίσει πλειστηριασμό, με ποινή φυλάκισης από 3 μέχρι 6 μήνες κατ' ελάχιστο. Σε ό,τι αφορά εξάλλου τους δήμους, είναι φανερό ότι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί απευθύνονται στη συντριπτική πλειοψηφία των μικροοφειλετών των δήμων, στη «μαρίδα» όπως λέμε, καθώς τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα βρίσκουν τρόπους να τη βγάλουν «καθαρή». Το παράδειγμα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο δήμος Πάτρας είναι χαρακτηριστικό: Από τους 144.000 οφειλέτες στο δήμο, μόνο οι 204 οφείλουν ποσά 55.547.368,01 ευρώ συνολικά. Δηλαδή το 46,25% του συνόλου των χρεών προς τον δήμο. Για τους μεγαλοοφειλέτες, για όσους δηλαδή χρωστούν πάνω από 50.000 ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων είναι επιχειρηματικοί όμιλοι, η αρμόδια υπηρεσία του δήμου έχει προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Από τις δεσμεύσεις όμως των λογαριασμών, τα αποτελέσματα, πλην μεμονωμένων περιπτώσεων, ήταν πενιχρά έως αμελητέα στο σύνολο, καθώς οι μεγάλοι οφειλέτες καλύπτονται συνήθως από νόμους και δικαστικές αποφάσεις, που τους παρέχουν ασυλία...

* * *

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες ασφυξίας για τα λαϊκά νοικοκυριά, με τη φοροληστεία να δυναμώνει, έχει μεγάλη σημασία να ενισχυθεί ο αγώνας συνδικάτων και φορέων ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις, για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, κόντρα στις απειλές των τραπεζών και της κυβέρνησης. Να δυναμώσει η πάλη για ουσιαστική ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από τα χρέη σε τράπεζες, εφορίες και δήμους, για κατάργηση των χαρατσιών, για μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους, όπως αυτά που διεκδικούν τα ταξικά συνδικάτα, Ομοσπονδίες και ενώσεις των ΕΒΕ, το κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Συμβολή και στήριξη σ' αυτόν τον αγώνα είναι και η απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, μετά από εισήγηση της διοίκησης του δήμου, να οργανώσει παμπατραϊκή κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς, την Τρίτη 22 Μάη, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, μαζί με τους φορείς, σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρεια, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης μια σειρά από μέτρα ανακούφισης των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, όπως η πλήρης διαγραφή χρεών σε μακροχρόνια ανέργους και ενταγμένους στο ΚΕΑ, σε άτομα που έχουν οικογενειακό εισόδημα την τελευταία 5ετία κατά μέσο όρο έως 12.000 ευρώ, μία (1) κατοικία και δεν έχουν κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο, σε πολύτεκνους, τρίτεκνους, ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και μία (1) κατοικία κ.ά.


Κ. Πασ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ