ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής επί τάπητος

Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

«Πολύ μεγάλες» προσδοκίες δήλωσαν ότι έχουν Τσίπρας - Ζάεφ για να «τρέξουν» τα ευρωατλαντικά σχέδια

Eurokinissi

«Πολύ μεγάλες» προσδοκίες δήλωσαν ότι έχουν Τσίπρας - Ζάεφ για να «τρέξουν» τα ευρωατλαντικά σχέδια
Αρχίζει σήμερα το πρωί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια της Βουλγαρίας, με «ατζέντα» τους σχεδιασμούς για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής, ρόλο σημαιοφόρου των οποίων έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Κομμάτι αυτών των σχεδιασμών είναι και η εξεύρεση «λύσης» στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, εξ ου και στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου θα υπάρξει συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - ΠΓΔΜ.

Και οι δύο πλευρές, όπως και Ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι, εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την ύπαρξη μιας συμφωνίας το αμέσως επόμενο διάστημα, που θα «ξεκλειδώσει» τη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ καταρχάς στο ΝΑΤΟ, δείχνοντας έτσι και το πραγματικό επίδικο, όπως και τους λόγους της «επιτάχυνσης» των σχετικών διεργασιών.

Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, εξάλλου, τις προηγούμενες μέρες σκιαγραφήθηκε μια συμφωνία με «χαρακτήρα αλλεπάλληλων δεσμεύσεων» με στόχους και χρονοδιαγράμματα, γεγονός που καταδεικνύει ότι τα σημαντικά ζητήματα, όπως ο αλυτρωτισμός, θα παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

«Προσηλωμένη» στο στόχο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι η ΠΓΔΜ, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζ. Ζάεφ, σε γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του από το ίδρυμα «Κόνραντ Αντενάουερ», με αφορμή εκδήλωση για το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων. Οπως ανέφερε, «η ΠΓΔΜ δεν έχει καμία εναλλακτική λύση πέρα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτόν τον στόχο. Μας έχει ενθαρρύνει η στρατηγική της ΕΕ για τη διεύρυνση και η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ».

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλ. Τσίπρας θα έχει διμερείς επαφές και με άλλους ηγέτες, όπως η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, ενώ χτες βράδυ συμμετείχε στις εργασίες της συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ). Ανάλογες επαφές αναμένεται να έχει και ο Ζ. Ζάεφ, ενώ το ενδιαφέρον των Βρυξελλών για το ονοματολογικό προκύπτει τις τελευταίες βδομάδες και από τις πολύ πυκνές επαφές που υπάρχουν σε χαμηλότερο, διπλωματικό επίπεδο, στο τρίγωνο Αθηνών - ΕΕ - Σκοπίων.

Κατά την προσέλευσή τους στη σύνοδο του ΕΣΚ οι Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ, στην ερώτηση τι προσδοκίες έχουν απ' τη σημερινή μέρα απάντησαν «πολύ μεγάλες» ο πρώτος και «μόνο επιτυχία» ο δεύτερος.

Ευρωατλαντική «ομοφωνία»...

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Γ. Χαν, πάντως, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στα «ΝΕΑ» εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «μπορεί να βρεθεί λύση» και ότι αυτό που μετράει είναι η «ποιότητα της συμφωνίας». Οπως λέει, «εάν αυτό είναι εφικτό στη Σόφια τόσο το καλύτερο, αλλά το πιο σημαντικό είναι η αποφασιστικότητα των δύο ηγετών να καταλήξουν σε συμβιβασμό που είναι αποδεκτός και για τις δύο χώρες. Μια λύση δεν είναι μόνο καλή για την ΠΓΔΜ αλλά και για ολόκληρη την περιοχή». Επαναλαμβάνει εξάλλου πως «καμία χώρα που έχει ανοικτά συνοριακά ζητήματα με τους γείτονές της δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ».

Ταυτόχρονα, και ο Αμερικανός πρέσβης στην ΠΓΔΜ, Τζ. Μπέιλι, με δηλώσεις του χτες, επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του στη «δέσμευση» των Σκοπίων απέναντι στο ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η χώρα του αναμένει την «πρόοδο» της γείτονος στην πορεία της προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Να καταγραφεί, σχετικά, και ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, που μετείχε στις εργασίες της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στη Σόφια, δήλωνε, αναδεικνύοντας και τη στρατηγική ταύτιση των αστικών πολιτικών δυνάμεων σε αυτά τα θέματα: «Αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της χώρας μας η είσοδος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

...σε φόντο όξυνσης των ανταγωνισμών

Εξάλλου, εικόνα «κυριαρχίας» στην περιοχή επιδιώκει να φιλοτεχνήσει η ΕΕ, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάσχεσης της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια, μέσα και απ' τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Για το σκοπό αυτόν το χρήμα ρέει άφθονο για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων που αφορούν σε έργα υποδομής, διασύνδεση υποδομών, ψηφιακών μέσων κ.ά. Οπως δηλώνει ο επίτροπος Γ. Χαν, «η Σύνοδος θα επιβεβαιώσει ξανά, και μια για πάντα, την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων. Αλλά η σημασία της Συνόδου δεν περιορίζεται μόνο σε δηλώσεις. Θα παρουσιάσουμε μια δέσμη διασυνδεσιμότητας με συγκεκριμένα έργα στους τομείς των μεταφορών, της Ενέργειας και της ψηφιοποίησης, τα οποία θα ενισχύσουν τους δεσμούς των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εντός της περιοχής και με την Ευρωπαϊκή Ενωση...».

Στο χτεσινοβραδινό ανεπίσημο δείπνο των ηγετών συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως η ψηφιακή καινοτομία, οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και η συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, σε συνέχεια της ανακοίνωσης αποχώρησης των ΗΠΑ. Η ΕΕ έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της για το πώς θα επηρεαστούν ευρωενωσιακά μονοπώλια απ' την εξέλιξη αυτή. Σε μια δήλωση που αντανακλά την όξυνση του ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, δήλωσε χτες πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, «έχει απαλλάξει την Ευρώπη από όλες τις ψευδαισθήσεις» καθώς «μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πως, αν χρειαστούμε χείρα βοηθείας, θα τη βρούμε στην άκρη του χεριού μας». Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι ενωμένη προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα «νέο φαινόμενο - την καπριτσιόζικη συμπεριφορά της αμερικανικής κυβέρνησης» και κατέληξε λέγοντας: «Κοιτάζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του Προέδρου Τραμπ, κάποιος θα μπορούσε ακόμη και να σκεφθεί πως με τέτοιους φίλους, τι τους θέλουμε τους εχθρούς».

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Ενόψει αποφάσεων το επόμενο δίμηνο

Με άξονες την παραπέρα προετοιμασία του ΝΑΤΟ για αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ των κρατών - μελών του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε παρουσία της αναπληρώτριας γενικής γραμματέα του ΝΑΤΟ, Ρ. Γκοτμούλερ, και του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, στρατηγού Μ. Κωσταράκου, ενώ η συζήτηση εστίασε στις λεγόμενες πολιτικές και στρατιωτικές προτεραιότητες της λυκοσυμμαχίας ενόψει της Συνόδου των υπουργών Αμυνας τον Ιούνη, αλλά και όσων αναμένεται να αποφασιστούν στο ανώτατο δυνατό επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη.

Ακολούθησε συνάντηση της Επιτροπής με τους Α/ΓΕΕΘΑ από χώρες στενούς «εταίρους» του ΝΑΤΟ, δηλαδή Αυστραλία, Γεωργία, Ιορδανία, Φινλανδία και Σουηδία. Η συζήτηση επικέντρωσε στις στρατιωτικές συνεισφορές (προσωπικό και μέσα) στην «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα» στη νότια «γειτονιά» της Ευρώπης. Ενδεικτικά, συζήτησαν την αποστολή «εκπαιδευτών» στο Ιράκ για τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, καθώς και άλλα σχέδια για την «προβολή σταθερότητας» που σχεδιάζει το ΝΑΤΟ σε ζώνες όπου αντιπαρατίθεται με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ακολούθησε ενότητα αφιερωμένη στη λεγόμενη Αποτροπή και στην Αμυνα, συγκεκριμένα στην ενίσχυση της δομής της λυκοσυμμαχίας, ώστε να ανταποκρίνεται επαρκέστερα στις νέες συνθήκες ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης. Σε αυτήν τη λογική, εστίασαν σε επιμέρους ζητήματα όπως η περιλάλητη «στρατιωτική κινητικότητα», η ανάπτυξη των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και η ανταλλαγή πληροφοριών.

Η Σύνοδος λήγει με ενημέρωση «σχετικά με τις προσαρμογές της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ στις σύγχρονες συνθήκες», ως κομμάτι της γενικότερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού του ΝΑΤΟ, για τις ανάγκες αντιπαράθεσης με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ετοιμάζεται δε και σχετική εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας ενόψει της Συνόδου των υπουργών Αμυνας τον Ιούνη.

«Η Συμμαχία προσαρμόζεται - πολιτικά, στρατιωτικά και θεσμικά. Προχωρώντας προς το μέλλον, είναι πρωταρχικής σημασίας να βελτιώσουμε τη συνολική μας στρατιωτική συνοχή, να αυξήσουμε την απόδοση των δυνατοτήτων μας και να συνενώσουμε περαιτέρω την πολιτική - στρατιωτική συνεργασία, που είναι τόσο μοναδική και θεμελιώδης για τη Συμμαχία μας», είπε επ' αυτού ο πρόεδρος της επιτροπής, Πάβελ.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Στις συμπληγάδες των αμερικανικών σχεδιασμών

Νέα παρέμβαση του πρέσβη των ΗΠΑ

«Πιστεύω ότι για τις ΗΠΑ, αναλογιζόμενος τις προκλήσεις της στρατηγικής κατεύθυνσης της Τουρκίας, δεν έχουμε σημαντικότερο σύμμαχο από την Ελλάδα». Αυτά είπε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, μιλώντας χτες σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για την Ενέργεια, αποτυπώνοντας «γλαφυρά» το πώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «διαθλώνται» μέσα από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή, την προσπάθεια η Τουρκία να κρατηθεί στο ευρωατλαντικό «στρατόπεδο» των ανταγωνισμών αλλά και τους επικίνδυνους ρόλους που αναλαμβάνει στα σχέδια αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό της αστικής τάξης.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο πρέσβης - σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου της πρεσβείας - είπε ότι «η Ελλάδα έρχεται κάθε ημέρα αντιμέτωπη με απρόβλεπτες συμπεριφορές. Είτε πρόκειται για συγκρούσεις σκαφών στο ανατολικό Αιγαίο είτε για την απαράδεκτη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει σπίτι τους στο πνεύμα της συμμαχικής μας σχέσης εδώ και πολύ καιρό».

Σε ό,τι αφορά το βασικό θέμα της εισήγησης και δείχνοντας το «υπόβαθρο» των σχεδίων των ενεργειακών κολοσσών και των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ είπε ότι «τα ενεργειακά ζητήματα δεν δέσποζαν τόσο πολύ στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ όσο σήμερα», ενώ κατά την ανακοίνωση ο πρέσβης «εξέφρασε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλους τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους τους για να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια».

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στις «ευκαιρίες» που βλέπουν οι ενεργειακοί κολοσσοί των ΗΠΑ, όπως η «Exxon Mobil» και η «General Electric», στην Ελλάδα, σε τομείς όπως οι ΑΠΕ και η εξόρυξη υδρογονανθράκων, καθώς και στις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της Ενέργειας.

Ο πρόεδρος της Βουλής επισκέφτηκε τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς

Στο μεταξύ, τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης επισκέφτηκε χτες ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης. Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Ν. Βούτσης έκανε λόγο για «αναίτια κράτηση», ενώ είπε ότι «το αίτημα για την άμεση αποφυλάκισή τους είναι πλέον πιο ζωντανό, επιτακτικό και ρεαλιστικό παρά ποτέ. Εκτίθενται, κάθε μέρα που περνάει, στη διεθνή κοινή γνώμη και στον ελληνικό λαό όσοι δημιούργησαν και παρατείνουν αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση σε βάρος δύο νέων ανθρώπων».

Εξάλλου, με τον Τούρκο ομόλογό του, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, συναντήθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης, στο περιθώριο της συμμετοχής του στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, χτες στις Βρυξέλλες. Επισήμως, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέφερε στον ομόλογό του ότι «θα πρέπει να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο» και ότι «απαιτείται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την απελευθέρωση των δύο στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» που κρατούνται στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, χτες, 14 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν ξανά σε παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, συντηρώντας την τουρκική επιθετικότητα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ