ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Καταδικάζουν τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού

Κοινή ανακοίνωση με πρωτοβουλία του ΚΚΕ υπογράφουν έως τώρα 35 κόμματα

Στην ανακοίνωση σημειώνουν: «Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καταδικάζουν αποφασιστικά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στην παλαιστινιακή γη, στη Λωρίδα της Γάζα, που έχει προκαλέσει λουτρό αίματος, δολοφονώντας εν ψυχρώ άοπλους διαδηλωτές, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Η προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την πρεσβεία των ΗΠΑ, παρά και ενάντια στη γενική κατακραυγή διεθνώς, αποχαλίνωσε την επιθετικότητα του Ισραήλ, που συνεχίζει να κατέχει παράνομα τα εδάφη της Παλαιστίνης και να σφαγιάζει το λαό της.

Ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις των χωρών που ακολουθούν πολιτική ίσων αποστάσεων, εξομοιώνοντας το θύτη με το θύμα, ενώ είναι απαράδεκτη η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκή Ενωσης, η οποία την ώρα της οργανωμένης σφαγής των Παλαιστινίων καλεί σε "αυτοσυγκράτηση όλων των πλευρών", αναβαθμίζοντας την ίδια στιγμή τις σχέσεις της με το κράτος του Ισραήλ.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στον Παλαιστινιακό λαό και στον δίκαιο αγώνα του για το δικό του ανεξάρτητο και κυρίαρχο Παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Απαιτούμε την άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και καλούμε τους λαούς να δυναμώσουν τις κινητοποιήσεις για να σταματήσει άμεσα η δολοφονική επέμβαση του ισραηλινού στρατού στα Παλαιστινιακά εδάφη και να ανακληθεί η απόφαση των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ».

Τα κόμματα που υπογράφουν έως τώρα είναι:

1. Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας

2. Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό, PADS

3. Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας

4. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

5. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

6. Ενωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία

7. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα

8. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

9. Κόμμα Τουντέχ Ιράν

10. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας

11. Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

12. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ

13. Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία)

14. Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

15. ΑΚΕΛ

16. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας

17. Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας

18. Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

19. Κομμουνιστικό Κόμμα Μπανγκλαντές

20. Δημοκρατικό Προοδευτικό Βήμα, Μπαχρέιν

21. Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

22. Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

23. Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν

24. Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα

25. Παραγουάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

26. Ρουμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

27. Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

28. Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ

29. Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης

30. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

31. Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι Λάνκα

32. Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (JVP) Σρι Λάνκα

33. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

34. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας

35. Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Θρήνος για τις απώλειες και καταδίκη της ισραηλινής θηριωδίας

Από διαμαρτυρία χτες στην Τεχεράνη

Copyright 2018 The Associated

Από διαμαρτυρία χτες στην Τεχεράνη
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Στην ανάκληση των πρεσβευτών από Τσεχία, Ρουμανία, Αυστρία και Ουγγαρία προχώρησε χτες το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιλογή τους να συμμετάσχουν με εκπρόσωπό τους στην τελετή εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Η ενέργεια αυτή κρίθηκε απαραίτητη καθώς, όπως επισημάνθηκε, συνιστά παράβαση «του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ» που δεν αναγνωρίζουν την κατεχόμενη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αυτά ενώ στη Λωρίδα της Γάζας δεν καταλαγιάζει ο απόηχος της βαρβαρότητας των ισραηλινών στρατευμάτων, τη Δευτέρα, σε βάρος χιλιάδων Παλαιστίνιων αμάχων, με απολογισμό 63 νεκρούς από τις ισραηλινές σφαίρες. Το πένθος και ο πόνος για το χαμό δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων κυριαρχούσαν, ενώ οι ανάγκες των νοσοκομείων παραμένουν τεράστιες.

Και χτες συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις καταδίκης του εγκλήματος του ισραηλινού στρατού στη Γάζα σε πολλές πόλεις του κόσμου, όπως σε Τεχεράνη, Παρίσι, Σικάγο, Σάο Πάολο.

Αντιπαράθεση Ισραήλ - Τουρκίας

Συνεχίστηκαν, εξάλλου, και οι εντάσεις στις ταραγμένες σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας μετά την ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στους ηγέτες τους και την ανάκληση πρεσβευτών και προξένων, με την Τουρκία να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί γεωπολιτικά τη σφαγή στη Γάζα, ως δήθεν υπερασπιστής των Παλαιστινίων. Χτες, το Ισραήλ διαμαρτυρήθηκε σε Τούρκο διπλωμάτη της πρεσβείας στο Τελ Αβίβ για την «απρεπή συμπεριφορά» των αρχών στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης σε βάρος του Ισραηλινού πρέσβη, Εϊτάν Νεχ, ο οποίος κλήθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα.

Επιπλέον, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τον γενικό πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη να επιστρέψει «προσωρινά» στη χώρα του.

Χτες βράδυ, ακολούθησε η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «σοβαρή ανησυχία» για την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη εκτιμώντας πως σχετίζονται με τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Ο Πρόεδρος Πούτιν τάχθηκε υπέρ «αποτελεσματικού διαλόγου» για την εξεύρεση λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, καταδίκασε τη βαρβαρότητα των ισραηλινών αρχών και εξέφρασε την υποστήριξή του στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού «για πατρίδα» τονίζοντας ότι η χώρα του «πάντα θα υποστηρίζει» τα δίκαια αιτήματα των Παλαιστινίων.

«Χάσαμε τον πόλεμο» της εικόνας...

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, συνταγματάρχης Τζόναθαν Κόρνικους, μιλώντας σε Αμερικανοεβραίους παρουσίασε τη φονική βία των ισραηλινών στρατευμάτων σε άοπλους Παλαιστίνιους διαδηλωτές ως «ήττα στον πόλεμο των δημοσίων σχέσεων», λες και ο φόνος 63 διαδηλωτών στις αρχές της βδομάδας είναι «παιχνίδι».

Υποστήριξε ότι το Ισραήλ «απέτυχε να ελαχιστοποιήσει» τα θύματα και ότι «ορισμένοι χτυπήθηκαν κατά λάθος». Τόνισε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες «έδρασαν επαγγελματικά υπακούοντας στις εντολές ανωτέρων τους» και ότι η «Χαμάς» κέρδισε στον πόλεμο δημοσίων σχέσεων καταφέροντας χτύπημα «νοκ άουτ» στο Ισραήλ. Πρόσθεσε ακόμη πως τελικά... «ο μεγάλος αριθμός θυμάτων έκανε μεγάλη ζημιά».

Παρ' όλα αυτά επέρριψε την ευθύνη... στη «Χαμάς», «που ήθελε νεκρούς».

Η δραματική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και οι εξελίξεις στη Συρία συζητήθηκαν χτες εκ νέου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα δεκάδες θύματα. Σήμερα, έχει συγκληθεί έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου και για αύριο έχουν προγραμματιστεί σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη και σύνοδος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πυρετώδεις διεργασίες και σχέδια για «διατήρηση» της συμφωνίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Ο Τραμπ έπαιξε το πρώτο του χαρτί αλλά δεν υπολόγισε καλά τη δεύτερη κίνηση... καθώς το Ιράν δεν ακολούθησε το σχέδιο αυτό», δήλωσε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, αναφερόμενος στην επιλογή της ιρανικής κυβέρνησης να μην αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μετά την ανάλογη απόφαση των ΗΠΑ.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως οι προχτεσινές κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον μεταξύ άλλων και σε βάρος του διοικητή της Τράπεζας του Ιράν, Βαλιολάχ Σεΐφ, είναι «μία απόπειρα να εκτροχιαστούν οι προσπάθειες για τη διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα».

Χτες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε να καταβληθεί «κάθε δυνατή προσπάθεια» για να διατηρηθεί η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επειδή, σε αντίθετη περίπτωση, «θα διακυβεύσει σοβαρά την ειρήνη και την ασφάλεια σε αυτήν την ταραχώδη περιοχή». «Θέλω να συμφωνήσουμε σε μία κοινή στάση για τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και το Ιράν», πρόσθεσε ο Γιούνκερ μεταβαίνοντας στη Σόφια.

Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, επανήλθε για μία ακόμη φορά στη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα τονίζοντας ότι μολονότι «δεν είναι ιδανική», είναι «καλύτερα να παραμείνουμε σε αυτή». Πρόσθεσε ακόμη ότι το Ιράν εξακολουθεί να τηρεί τη συμφωνία και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφερόμενη στην προχτεσινή πολύωρη συνάντησή της με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και του Ιράν, είπε πως συμφώνησαν να επεξεργαστούν «μερικές πρακτικές λύσεις» που θα επιτρέψουν στις χώρες της ΕΕ και στο Ιράν να διατηρήσουν και να εμβαθύνουν τις μεταξύ τους σχέσεις και σε επίπεδο οικονομίας και εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου... Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι οι διαβουλεύσεις με το Ιράν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων είναι πιθανό να συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα στη Βιέννη.

Πληροφορίες ρωσικών και ιρανικών ΜΜΕ, που επικαλούνται διπλωματικές πηγές, ανέφεραν πως ισχυρές χώρες της ΕΕ σκέφτονται μεταξύ άλλων να παρακάμψουν τις συνέπειες των αμερικανικών πιθανών κυρώσεων σε βάρος τους με αφορμή τη διατήρηση της συμφωνίας με το Ιράν χρησιμοποιώντας στις συναλλαγές για τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου ευρώ αντί για δολάρια.

Πάντως, χτες, η διαδικτυακή ιστοσελίδα που ασχολείται με θέματα Ενέργειας «energyvoice.com» υποστήριξε ότι το γαλλικό μονοπώλιο Ενέργειας TOTAL, που είχε υπογράψει τον περασμένο Ιούλη σημαντικές συμφωνίες με την ιρανική κυβέρνηση για την εκμετάλλευση των τεράστιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο South Pars, σκέφτεται να υπαναχωρήσει από τις συμφωνίες αυτές γιατί το 90% των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου περνά μέσα από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Διευθυντικά στελέχη του μονοπωλίου φέρεται να δήλωσαν πως θα τηρήσουν τις συμφωνίες μόνο εφόσον δοθούν εγγυήσεις πως θα εξαιρεθούν από τις αμερικανικές κυρώσεις πριν από τις 4 Νοέμβρη 2018.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ