ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Δυναμώνει η καταδίκη για τη σφαγή στη Γάζα

Με κινητοποιήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, πικετοφορίες, Επιτροπές Ειρήνης, σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα εκφράζουν την υποστήριξή τους στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, καταδικάζουν τη νέα σφαγή στη Γάζα από το Ισραήλ και καταγγέλλουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία την ίδια ώρα που μοιράζει «λόγια συμπάθειας» στους Παλαιστινίους αναβαθμίζει την πολιτική - οικονομική - στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το κράτος - δολοφόνο.

Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης οργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη νέα δολοφονική επίθεση στην Παλαιστίνη όπως και για τη Νάκμπα του 1948, σήμερα, Πέμπτη 17 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης.

Επίσης, σήμερα:

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων διοργανώνει πικετοφορία στις 6 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Στην κινητοποίηση καλούν επίσης τα Σωματεία Οικοδόμων, Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, Επισιτισμού και Συνταξιούχων ΙΚΑ του νομού.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας διοργανώνει συγκέντρωση καταδίκης της δολοφονικής μηχανής του Ισραήλ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη.

Στο μεταξύ, μαχητική συγκέντρωση και πορεία καταδίκης της δολοφονικής μηχανής του Ισραήλ πραγματοποιήθηκαν χτες το απόγευμα και στην Ξάνθη με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης, της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης του ΔΠΘ και του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης.

Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας, διέσχισε το κέντρο της πόλης, τις μειονοτικές γειτονιές, την παλιά πόλη και κατέληξε στο σημείο εκκίνησης, με ενδιάμεσο σταθμό το Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, όπου οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη συνεργασία και τις συμφωνίες που προωθεί με το Ισραήλ.

Με τα πανό, τα πλακάτ με τους δολοφονημένους Παλαιστίνιους και με τα συνθήματα σάλπισαν ξεσηκωμό ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, κάλεσαν να δυναμώσει η αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης.

ΠΑΜΕ: Εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό οργανώνει το ΠΑΜΕ αύριο, Παρασκευή 18/5, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να παραβρεθούν και να δυναμώσουν τον αγώνα «ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους με θύματα τους λαούς της Παλαιστίνης, της Συρίας, της ευρύτερης περιοχής».

Τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό καταδικάζουν με ανακοινώσεις τους οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Εργαζομένων Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΠΡΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΕ Αχαΐας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», Λήμνου, η Ενωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς - Ιθάκης, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης.

Ακόμη, ανακοίνωση καταδίκης εξέδωσε και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης.

ΒΟΥΛΗ
Ψήφιση διακρατικών συμφωνιών σε βάρος των λαών

Ψηφίστηκαν χτες από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής οι δύο νέες αντιδραστικές συμφωνίες που έφερε η κυβέρνηση με μορφή νομοσχεδίου και οι οποίες αφορούν τη «Συμφωνία Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κρατών - μελών με την Κούβα» και την «επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Για την πρώτη, η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, επισήμανε ότι επειδή το ΚΚΕ διαχρονικά «εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στην Κούβα και το λαό της, υπερασπίζεται την κουβανική Επανάσταση και τις κατακτήσεις της και απαιτεί να σταματήσουν ο αποκλεισμός των ΗΠΑ και κάθε επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις», καταψηφίζει τη συγκεκριμένη συμφωνία.

Τόνισε ότι η ΕΕ, ως διακρατική ιμπεριαλιστική ένωση, όπως φάνηκε και με τις ίσες αποστάσεις που κράτησε από τη σφαγή των ΗΠΑ - Ισραήλ σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης, «έχει τις δικές της επιδιώξεις, τους δικούς της στόχους, με βασικό να στρώνει το χαλί για συνθήκες επέκτασης συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και της κερδοφορίας τους, αλλά και υπονόμευσης των λαϊκών κατακτήσεων. Οι στόχοι λοιπόν αυτοί είναι εμφανέστατοι στο κείμενο συμφωνίας, όπου αναφέρεται σε ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα», τα οποία «στη γλώσσα της ΕΕ, του κεφαλαίου, σημαίνουν επέμβαση στα εσωτερικά κρατών, στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας, διαμόρφωση του εδάφους για την επέμβαση μονοπωλιακών επιχειρηματικών συμφερόντων, με κριτήριο το κέρδος. Σημαίνουν υπονομευτικές ενέργειες κατά των κατακτήσεων της κουβανικής Επανάστασης, των κατακτήσεων του κουβανικού λαού».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «το Κόμμα μας αντιμετωπίζει αποφασιστικά κάθε λογής αντικομμουνιστικές επιθέσεις στην κουβανική Επανάσταση και καταδικάζει έμπρακτα την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα» και απαίτησε «να σταματήσουν ο αποκλεισμός των ΗΠΑ, οι κάθε λογής επιθέσεις στο λαό της Κούβας, που έχει την αποκλειστική ευθύνη για την πορεία ανάπτυξης της χώρας του».

Σχετικά με τη δεύτερη συμφωνία, την οποία επίσης καταψήφισε, η Δ. Μανωλάκου ανέφερε ότι εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ως «σημαιοφόρος» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, «να υλοποιήσετε ό,τι συμφέρει τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ», ικανοποιώντας με αυτόν τον τρόπο «τους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου». Στο πλαίσιο αυτό, και με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, επιδιώκει να συμβάλει ώστε με γρήγορες διαδικασίες να ενταχθούν στην ΕΕ οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Αλβανία. Για το σκοπό αυτό, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, «η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει να παρέχει τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη στην αλβανική αστική τάξη», ανέφερε η Δ. Μανωλάκου, «στο πώς θα αλυσοδέσουν το λαό της γειτονικής χώρας στα δεσμά της ΕΕ», παίρνοντας τα κατάλληλα αντιλαϊκά μέτρα.

Η ΝΔ υπερψήφισε τη Συμφωνία για την Κούβα, ενώ καταψήφισε αυτήν για την Αλβανία, διότι, όπως εκτίμησε ο εισηγητής της, Σ. Κεδίκογλου, «δεν έχει ενσωματωθεί το κεκτημένο της ΕΕ στην εθνική τους έννομη τάξη», με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο να τον κατηγορεί για «περίεργη τάση ουσιαστικά άρνησης του ευρωπαϊκού χαρακτήρα που ανέκαθεν είχε το κόμμα σας, και λόγω των στρατηγικών επιλογών του ιδρυτή του». Υπέρ και στις δύο ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ενώ η Ενωση Κεντρώων ψήφισε «παρών» στη δεύτερη. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε, αφού πρώτα επιδόθηκε σε ένα ακόμα αντικομμουνιστικό ντελίριο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό!

Το νέο αποτρόπαιο έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης από το Ισραήλ καταδικάζουν με δηλώσεις τους οι κομμουνιστές δήμαρχοι Καισαριανής, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την υποκρισία και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που βαθαίνει τη συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο.

«Η αλληλεγγύη που διαχρονικά εδώ και δεκαετίες έχει δείξει ο καισαριανιώτικος λαός, συνολικά ο λαός της Ελλάδας, στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, τώρα πρέπει να εκφραστεί πιο έντονα, πιο μαχητικά.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να εφαρμοστεί η απόφαση της Βουλής του Δεκέμβρη 2015, την οποία αρνείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, και να αναγνωρίσει άμεσα το Παλαιστινιακό κράτος. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια εναντίον των λαών.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας και την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό!», σημειώνει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι βαρύτατες. Η ελληνική κυβέρνηση, από τη μια "ξεπλένει" τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, αναγορεύοντάς τον "παράγοντα ειρήνευσης" και "επαναφοράς της διεθνούς νομιμότητας" στην περιοχή, και από την άλλη αναβαθμίζει διαρκώς την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Ο καθένας σήμερα πρέπει να αποφασίσει: Με το δολοφόνο ή με το θύμα!

Ο Παλαιστινιακός λαός δεν έχει κανένα άλλο στήριγμα εκτός από την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση των λαών. Στον δίκαιο αγώνα του μόνο στους λαούς μπορεί να στηριχτεί», σημειώνει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος.

Ενώ ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, στη δήλωσή του σημειώνει ότι «οι σχεδιασμοί για το μοίρασμα του "μαύρου χρυσού" έχουν την υπογραφή των ΗΠΑ και της ΕΕ. Το φιτίλι μιας γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή είναι αναμμένο. Καλούμε το λαό σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση! (...)

Στεκόμαστε στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού, στον δίκαιο αγώνα του κατά της ισραηλινής κατοχής, που διαιωνίζεται με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Καταδικάζουμε τη βία, τον αυταρχισμό, τις δολοφονίες αγωνιστών, τις φυλακίσεις, το απαράδεκτο τείχος, τους εποικισμούς του Ισραήλ, την προσπάθεια ταύτισης του θύτη με το θύμα.

(...) Καταδικάζουμε την υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέναντι στο λαό της Παλαιστίνης και απαιτούμε να εφαρμόσει την απόφαση της Βουλής, του Δεκέμβρη 2015, και να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, να απεμπλακεί από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που αποτέλεσμα έχουν το αιματοκύλισμα των λαών».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Καταγγέλλει τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας «καταγγέλλει και καταδικάζει τις νέες σφαγές σε βάρος του πολύπαθου και άοπλου Παλαιστινιακού λαού που πραγματοποιεί το κράτος - δολοφόνος του Ισραήλ, τη στιγμή των εγκαινίων της πρεσβείας των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στην Ιερουσαλήμ».

Μεταξύ άλλων η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σημειώνει ότι «σ' αυτές τις εγκληματικές τους ενέργειες, οι δολοφόνοι του Ισραήλ έχουν την αμέριστη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υποκριτικά καλεί θύτες και θύματα να απέχουν από πράξεις βίας!

Συνένοχη σ' αυτά τα εγκλήματα είναι και η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει συνάψει στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ και σε κάθε περίπτωση - όπως στην πρόσφατη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου - αθωώνει την ισραηλινή κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι αυτή η συμμαχία είναι προς όφελος της ειρήνης».

Καλεί την κυβέρνηση «να υλοποιήσει την απόφαση της ελληνικής Βουλής για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους και να σταματήσει να συνεργάζεται με το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο».

Απαιτεί να κλείσουν αμέσως οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου στην Ελλάδα, που είναι ορμητήρια των ιμπεριαλιστών, και να επιστρέψουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.

«Καλούμε τον ελληνικό λαό, τους αγωνιστές της Αντίστασης και του ΔΣΕ, που στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, με κίνδυνο της ζωής του, έσωσε χιλιάδες Ισραηλίτες απ' τα νύχια των φασιστών, να εκδηλώσει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό και τα θύματα των ισραηλινών εγκληματικών επιθέσεων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ