ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Λανσάρεται ως ικανότερη για τις «σωστές μεταρρυθμίσεις» του κεφαλαίου

...και διαβεβαιώνει ότι και ως αντιπολίτευση θα στηρίξει σειρά αντιλαϊκών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για λογαριασμό των μονοπωλίων

Μια ακόμα κάλπικη για το λαό διαχωριστική γραμμή μεταξύ «λαϊκιστών» και «μεταρρυθμιστών» λανσάρει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι επιδιώκει να διευρύνει την επιρροή του κόμματός του στους δεύτερους. Ταυτόχρονα, οξύνει την κριτική του προς το «μείγμα» διαχείρισης που προκρίνει η κυβέρνηση, μιλά για μεγάλο κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες αναθέρμανσής της. Ως «αντίδοτο» ζητά ταχύτερη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Ενδεικτικά είναι όσα είπε, το Σαββατοκύριακο, στο συνέδριο της Δράσης (στις εκλογές του 2015 συμπορεύτηκε με το Ποτάμι, αλλά τώρα καλοβλέπει τη ΝΔ, όπως κάνουν και στελέχη του Ποταμιού), αλλά και σε στελέχη του κόμματός του.

Τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Δράση και το Ποτάμι έχουν συμβάλει στον πολιτικό ορθολογισμό και έχουν εναντιωθεί συστηματικά στο λαϊκισμό (...) Αυτός είναι από μόνος του αρκετός λόγος να αισθάνομαι σήμερα πολύ οικεία που βρίσκομαι μαζί σας».

Επέμεινε: «Ενώ η χώρα βρίσκεται σε μια υπαρξιακή κρίση εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα την οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την έξοδο από τα μνημόνια (...) Δίχως μεταρρυθμίσεις δεν έρχονται επενδύσεις, δίχως επενδύσεις δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας για να μειωθεί η ανεργία και δεν έρχεται ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Πάνω, ακριβώς, στους στόχους του κεφαλαίου ζήτησε «μία ευρύτερη συμφωνία και δυνατότητα εξεύρεσης ευρύτερων συναινέσεων σε μια σειρά από πολιτικές, οι οποίες τελικά είναι προς όφελος της χώρας και φυσικά της ελληνικής οικονομίας». Οπου ως σημεία συναινέσεων απαρίθμησε ιδιωτικοποιήσεις, αξιολόγηση στο Δημόσιο, μείωση των φορολογικών συντελεστών ειδικά για το κεφάλαιο, συνταγματική αναθεώρηση.

Δίνοντας παράλληλα και νέα διαπιστευτήρια... «υπευθυνότητας» απέναντι στο κεφάλαιο, δήλωσε ότι «το 4ο μνημόνιο (...) συμπεριλαμβάνει - και πρέπει να το πούμε αυτό - και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Και τις οποίες η ΝΔ θα τις στηρίξει, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Αναφέρομαι ενδεικτικά σε ένα πιο ρυθμικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και σε παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στο ζήτημα των "κόκκινων" δανείων».

Επιμένοντας στην κριτική προς την κυβέρνηση ότι δεν «τρέχει» αποφασιστικά τις «σωστές» μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ότι «σε κάθε σωστή μεταρρύθμιση η οποία ακολουθείται υπάρχουν πάντα και άλλες φωνές. Το είδαμε με την περίπτωση του λιμανιού του Πειραιά. Το βλέπουμε τώρα πάλι με την περίπτωση της Εγνατίας. Μια κυβέρνηση ετερόκλητη, στην οποία εξακολουθούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο άνθρωποι που διακατέχονται από βαθιές αριστερές ιδεοληψίες, είναι αδύνατον στην πράξη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων».

Εξ ου και επαναφέροντας το αίτημά του για εκλογές, υποστήριξε ότι «η ΝΔ θα είναι στις επόμενες εκλογές ο κεντρικός εκφραστής αυτής της μεγάλης μεταρρυθμιστικής συμμαχίας, η οποία σήμερα γεννιέται στη χώρα», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «η ΝΔ μπορεί να ηγηθεί των τολμηρών μεταρρυθμιστικών και ασυμβίβαστων δυνάμεων στη χώρα. Διότι η πραγματική διαχωριστική γραμμή, η οποία υπάρχει σήμερα στη χώρα, δεν είναι μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, είναι ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και στο λαϊκισμό και στην οπισθοδρόμηση στην οποία μας οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα αυτή η ετερόκλητη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, απευθυνόμενος στα στελέχη της Δράσης, αλλά εμμέσως και του Ποταμιού, τους κάλεσε «σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια πρέπει να πάμε μαζί», ενώ κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του «σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα».

Στο εξωτερικό

Σημειωτέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται από χτες στο Παρίσι όπου σήμερα συναντάται με τον γγ του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας, Εμ. Μακρόν, και τον πρώην Πρόεδρο της χώρας και επικεφαλής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Ν. Σαρκοζί.

Οπως διαχέεται, στο επίκεντρο των επαφών θα είναι οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα και την Ευρώπη, καθώς και το μείγμα μέτρων που προκρίνει η ΝΔ. Εξάλλου, ο ίδιος και αντιπροσωπεία της ΝΔ που τον συνοδεύει θα ενημερωθούν από στελέχη του ΟΟΣΑ για την «πρόοδο» που έχει συντελεστεί από το Μάρτη του 2015, οπότε και υπογράφτηκε το «Κοινό Εγγραφο Συνεργασίας» ΟΟΣΑ - Ελλάδας και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται για την αξιολόγηση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Στα σκαριά ο νέος εκλογικός νόμος

Το γεγονός ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση στην πραγματικότητα θα διατηρούν τον καλπονοθευτικό χαρακτήρα του, επιβεβαίωσε σε χτεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνοντας και τα σχετικά δημοσιεύματα που είχαν προηγηθεί, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει το «μπόνους» στο πρώτο κόμμα, με την «προσφορά» 30 εδρών (από 50 σήμερα) σε κόμματα ή προεκλογικές «προγραμματικές συνεργασίες» κομμάτων (σήμερα το «μπόνους» δε δίνεται σε συνασπισμούς κομμάτων) που θα φτάνουν τουλάχιστον στο 40% των ψήφων, ενώ παραμένει το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Κατά τ' άλλα, σύμφωνα με τις διαρροές στον Τύπο, τις οποίες ουσιαστικά επιβεβαίωσε και ο Π. Κουρουμπλής, στις σκέψεις της κυβέρνησης περιλαμβάνεται το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, το δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη, το μεικτό σύστημα με σταυρό στο νομό και λίστα στην περιφέρεια, η καθιέρωση 12ετούς ορίου για τη θητεία των βουλευτών, αλλά και η κρατική παρέμβαση στον τρόπο επιλογής των υποψηφίων βουλευτών των κομμάτων, ενδεχομένως με την καθιέρωση «προκριματικών εκλογών» στο όνομα του «κοινωνικού ελέγχου».

Υπό σκέψη είναι η μείωση των εδρών της Βουλής από 300 που είναι σήμερα στις 200.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε, εξάλλου, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος εκλογικός νόμος να ψηφιστεί κι από άλλα κόμματα, έτσι ώστε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία (τα 2/3 των βουλευτών, δηλαδή 200) για να τεθεί σε ισχύ από τις επόμενες (και όχι τις μεθεπόμενες) εκλογές.

Επιχείρησε, μάλιστα, να παρουσιάσει όλα τα παραπάνω ως... «απλή αναλογική», ισχυριζόμενος: «Ομως αν πάμε σε ένα τέτοιο σύστημα, όπως αυτό που σας περιγράφω και έχεις στις 270 έδρες απλή αναλογική, αυτό δεν είναι απλή αναλογική;»... Την ίδια ώρα, βέβαια, δήλωσε ότι με καθιέρωση της (πραγματικής) απλής αναλογικής «δε θα κυβερνηθεί η χώρα ποτέ»...

Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει δηλώσει καθαρά τη θέση του σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ότι είναι δηλαδή υπέρ της απλής αναλογικής, χωρίς αστερίσκους, και άρα δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιονδήποτε άλλο εκλογικό νόμο που διατηρεί π.χ. μπόνους για το πρώτο κόμμα, μη αναλογική κατανομή εδρών κ.ο.κ.

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
«Ζόρια» στις διεργασίες ανασύνθεσης...

Δυσκολίες φαίνεται να αντιμετωπίζουν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι να καταλήξουν στα μεταξύ τους παζάρια, ώστε να συμφωνήσουν στους όρους συμπόρευσης και μορφοποίησης ενός τρίτου εναλλακτικού πόλου αστικής διαχείρισης, με άξονα την πέραν του ΣΥΡΙΖΑ «κεντροαριστερά» και το «κέντρο».

Οπως φάνηκε από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» το Σαββατοκύριακο, αλλά και τη Μεγάλη Συγκέντρωση των Αντιπροσώπων (κάτι σαν ΚΕ) του Ποταμιού την Κυριακή, οι δυσκολίες τους έγκεινται βασικά στο πώς θα ετεροκαθοριστούν απέναντι στο «λαϊκισμό» - όπως τον ονοματίζουν - του ΣΥΡΙΖΑ και το «συντηρητισμό» της ΝΔ, εφόσον όλα τα αστικά κόμματα, παρά τις επιμέρους κοκορομαχίες τους, κινούνται στο ίδιο στρατηγικό πλαίσιο, αυτό της εξυπηρέτησης των στόχων του κεφαλαίου...

Ταυτόχρονα, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχουν να αντιμετωπίσουν και μια σειρά από πιέσεις που τους ασκούνται τόσο στο εσωτερικό, όσο κι από το εξωτερικό. Π.χ. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ανησυχούν για το ενδεχόμενο νέο άνοιγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προς στελέχη τους, με φήμες να οργιάζουν τις τελευταίες μέρες περί υπουργοποίησης προσώπων όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Φ. Κουβέλης, ανοίγοντας ενδεχομένως την όρεξη και σε άλλους παράγοντες του χώρου...

Χώρια το γεγονός ότι στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται να εντάσσουν, στο πλαίσιο τέτοιων πιέσεων, την πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, για οργάνωση εκδήλωσης «μνήμης και τιμής» για τα 20χρονα από το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Α. Παπανδρέου...

Σε μια προσπάθεια να το ...συμμαζέψει, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, με επιστολή της στον Ν. Βούτση χαρακτηρίζει ιδιαίτερα θετική την πρωτοβουλία του, αλλά ζητά ταυτόχρονα ειδική συνεδρίαση της Βουλής, για να αποτίσει φόρο τιμής στον Α. Παπανδρέου, όπου θα πρέπει να κληθούν να μιλήσουν αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κομμάτων και της κυβέρνησης και στη συνέχεια να γίνουν τα εγκαίνια της σχετικής έκθεσης που διοργανώνει η Βουλή.

Αντίστοιχα, στο Ποτάμι, έχουν να αντιμετωπίσουν την τέτοια πίεση - επιρροή που ασκεί σε στελέχη τους η ηγεσία του Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς πολλοί - όπως φαίνεται - λοξοκοιτάζουν στη συμπερίληψή τους στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Παραπέρα, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ έχουν να αντιμετωπίσουν την πίεση που τους ασκείται από την πλευρά της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας, να συνεργαστούν με την κυβέρνηση Τσίπρα, με την Φ. Γεννηματά να προσπαθεί να απαντήσει, μιλώντας για μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που δρουν σαν το «δεξί χέρι» του Β. Σόιμπλε...

Οι τέτοιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ακόμα και οι διαφορετικές στοχεύσεις - πολλά στελέχη του Ποταμιού δεν καλοβλέπουν τις επαφές με το ΠΑΣΟΚ - αντανακλώνται και στο γεγονός ότι ναι μεν Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης συμφώνησαν να στήσουν «Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», ωστόσο ο Στ. Θεοδωράκης επέλεξε να μην πάει και να χαιρετίσει στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αν και από την πλευρά του Ποταμιού ισχυρίζονται ότι δεν προσκλήθηκε να πάει.

Σε κάθε περίπτωση, την ίδια μέρα πήγε στο συνέδριο της «Δράσης», κίνηση που συμπορεύτηκε στις εκλογές του 2015 με το Ποτάμι, αλλά σήμερα φλερτάρει με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος επίσης παραβρέθηκε και χαιρέτισε στο συνέδριό της...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Αντιπαράθεση και για τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας

Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, με αφορμή καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση εργαζομένων στην πρεσβεία της Βενεζουέλας απ' τον πρώην πρέσβη, Φ. Γκονζάλες, καθώς και για την παρέμβαση που έκανε ο Αλ. Τσίπρας, το 2013, στον Ν. Μαδούρο, εφιστώντας του την προσοχή και ζητώντας την παρέμβασή του ώστε να μη δημοσιοποιηθεί το πρόβλημα και το εκμεταλλευτούν «τα συστημικά μέσα ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα».

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της σημείωσε την «εκκωφαντική σιωπή» του Αλ. Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι «επιβεβαιώνει, έτσι, τις αποκαλύψεις για άμεση εμπλοκή του σε σκάνδαλο συγκάλυψης» της υπόθεσης.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, απ' την πλευρά τους, υποστηρίζουν πως «η ΝΔ μπροστά στο πολιτικό της αδιέξοδο και στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις "τρυφερές" της σχέσεις με ανθρώπους που κατηγορούνται για συστηματικό εκβιασμό, προσπαθεί να κάνει πολιτική τσαλαβουτώντας στον κιτρινισμό και την ξεφτίλα του "Πρώτου Θέματος"». Προσθέτει ακόμα ότι το θέμα ήταν γνωστό στις αρχές και ότι ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε απλά και μόνο «από τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας την αντικατάσταση του πρεσβευτή».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ