ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Η επιχείρηση εγκλωβισμού του λαού προχωράει

Οι επετειακές εκδηλώσεις των «αγανακτισμένων» είναι μέρος του εγκλωβισμού του λαού στις αυταπάτες του «ανθρώπινου καπιταλισμού»

Copyright 2016 The Associated

Οι επετειακές εκδηλώσεις των «αγανακτισμένων» είναι μέρος του εγκλωβισμού του λαού στις αυταπάτες του «ανθρώπινου καπιταλισμού»
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Τελικά, η σύμπραξη της νέας σοσιαλδημοκρατίας με τον οπορτουνισμό ολοκληρώθηκε στην Ισπανία ανάμεσα στο Ποδέμος και την Ενωμένη Αριστερά (όπου συμμετέχει το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), με το όνομα του εκλογικού συνασπισμού για τις βουλευτικές εκλογές της 26 Ιούνη να είναι Unidos Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε). Το πρώτο βέβαια ζήτημα που κατέληξαν οι δύο δυνάμεις, που εμφανίζονται ως οι νέοι «σωτήρες» για να ηττηθεί η δεξιά του Λαϊκού Κόμματος, ήταν η κατανομή των εδρών σε αναλογία 6 προς 1 αλλά και η κοινή διάθεση, εφόσον ξεπεράσουν στην κάλπη το δεύτερο σήμερα Σοσιαλιστικό Κόμμα, να το καλέσουν σε κυβερνητική συνεργασία. Δηλαδή, να καλέσουν την παλιά σοσιαλδημοκρατία σε μετεκλογική σύμπραξη για νέα διαχειριστική κυβέρνηση. Αυτό λένε οι ηγέτες των 2 κομμάτων Πάμπλο Ιγκλέσιας και Αλμπέρτο Γκαρθόν, αντίστοιχα, ενώ κάποιες δημοσκοπήσεις φέρνουν τη συμμαχία στη δεύτερη θέση.

Από το κοινό πρόγραμμα που καταλήχτηκε και το οποίο είναι, όπως λέγεται, αυτό που δεσμεύει τα δύο κόμματα (ενώ υποτίθεται σε άλλα θέματα θα διατηρούν την αυτονομία τους) γίνεται φανερό ότι στήνεται ένα νέο «δόκανο» για τον εγκλωβισμό του λαού στις αυταπάτες ενός «πιο δίκαιου και ανθρώπινου καπιταλισμού». Στο λεγόμενο πρόγραμμα της «αλλαγής» η Ισπανία μένει στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και υποτίθεται διεκδικεί μια «δημοκρατική διακυβέρνηση», «διεθνή διάσκεψη για το δημόσιο χρέος» και «διαπραγμάτευση του Συμφώνου Σταθερότητας». Επίσης, οι δύο διαχειριστικές δυνάμεις σπέρνουν αυταπάτες για εξάλειψη της ελαστικής απασχόλησης, βελτίωση των μισθών, επιδόματα, ενισχύσεις κοινωνικής Πρόνοιας, υποδομών, την ίδια ώρα που στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Το πρόγραμμα αυτό του ...αλλάζουμε τη χώρα, αλλάζουμε την Ευρώπη είναι τα ίδια ...φούμαρα που πούλησε στη χώρα μας η νέα σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νέο σχήμα για τον εγκλωβισμό του λαού επιχειρεί να καρπωθεί την αγανάκτηση και την οργή λαϊκών δυνάμεων από τη χρόνια καπιταλιστική κρίση και να τις καναλιζάρει στο πλαίσιο της εναλλαγής στην αστική εξουσία. Η κίνηση να μη συμμετάσχουν επισήμως το Ποδέμος και η Ενωμένη Αριστερά στις επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν την Κυριακή στην Ισπανία για τα 5 χρόνια από το λεγόμενο «κίνημα των αγανακτισμένων» αποτέλεσε τακτική στο όνομα του «σεβασμού» και του «μη καπελώματος». Τόσο το περιεχόμενο των συγκεντρώσεων όσο και το πρόγραμμα των δύο κομμάτων προσαρμόζονται και εγκλωβίζουν στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Μόνο το ΚΚ Λαών της Ισπανίας αποκαλύπτει τη νέα επιχείρηση εγκλωβισμού του λαού και καλεί τους εργάτες και άλλους εκμεταλλευόμενους να του δώσουν δύναμη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Παράταση του διατάγματος έκτακτης οικονομικής ανάγκης

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, παρέτεινε για δύο επιπλέον μήνες την ισχύ του διατάγματος έκτακτης οικονομικής ανάγκης που είχε παρθεί στις αρχές του χρόνου. Το μέτρο παίρνεται για την αντιμετώπιση της άσχημης οικονομικής κατάστασης, απόρροια της καπιταλιστικής κρίσης, της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, του βασικού εξαγωγικού προϊόντος, αλλά και της δυνατότητας των ντόπιων καπιταλιστών που ελέγχουν τη διατροφική αλυσίδα, να δημιουργούν τεράστιες ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Βενεζουελάνος Πρόεδρος, τον οποίο η αντιδραστική αντιπολίτευση θέλει να αποπέμψει, κατήγγειλε σχέδια επέμβασης των ΗΠΑ στη χώρα του, αναφερόμενος σε δηλώσεις του αντιδραστικού πρώην Προέδρου της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε. Κατήγγειλε ότι ο Ουρίμπε βρέθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ και είχε συναντήσεις με στελέχη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, όπου κάλεσε μεγάλες ξένες δυνάμεις σε επέμβαση. Ταυτόχρονα, ο Μαδούρο εξήγγειλε ότι όσες μονάδες παραγωγής εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους, θα παραδίνονται σε αυτό που ονομάζει «τοπικά λαϊκά συμβούλια», για να «ανακτηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας». Επίσης, εξήγγειλε ενίσχυση προγραμμάτων της περιαστικής γεωργίας, ώστε να παραχθούν προϊόντα για τις ανάγκες του λαού. Στη χώρα συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της κυβέρνησης, ενώ παρατηρούνται και φαινόμενα λεηλασιών καταστημάτων.

Βεβαίως, όλη αυτή η εξέλιξη αποδεικνύει ότι η σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση που εγκαινίασε ο Τσάβες, παρά τα μέτρα άμβλυνσης της ακραίας φτώχειας, δεν άλλαξε την καπιταλιστική οικονομική βάση της χώρας. Το ΚΚ Βενεζουέλας, σχετικά με αυτή την κατάσταση, καλεί τις λαϊκές δυνάμεις να αντισταθούν στις αντιδραστικές δυνάμεις που αποσταθεροποιούν τη χώρα, αλλά ταυτόχρονα και στο συμβιβασμό και τα εκτεταμένα φαινόμενα της κρατικής διαφθοράς και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Οπως τονίζει, χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σύστημα δημόσιας και αποκεντρωμένης προσφοράς ειδών πρώτης ανάγκης, που θα καταργήσει το μονοπώλιο των ιδιωτικών σούπερ μάρκετ, να στηριχτεί η παραγωγική ανάπτυξη σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και να ανοίξει η σοσιαλιστική προοπτική.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ντέιβιντ Λίπτον, δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ολοκλήρωσε χτες διήμερη επίσκεψη στο Ιράν, όπου είχε σειρά επαφών και συζητήσεων για τις «οικονομικές εξελίξεις», με έμφαση σε «πρωτοβουλίες» οικονομικής πολιτικής που θα μπορούσε να αναλάβει το Ιράν μετά την άρση μέρους των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Στο μεταξύ, μια κοινοπραξία τουρκικών και βελγικών εταιρειών σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή έργων που αφορούν σταθμούς παραγωγής Ενέργειας στο Ιράν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Tribune», τα έργα, αξίας περίπου 3 δισ. δολαρίων, θα σηματοδοτήσουν την πρώτη μεγάλη συμφωνία για ξένες επενδύσεις στην Ενέργεια, ύστερα από την άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Περίπου 9.200.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη αρωγής σε τρόφιμα στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ, όπου τζιχαντιστές της νιγηριανής ισλαμιστικής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» εξαπολύουν πολύνεκρες επιθέσεις, ανέφερε χτες ο ΟΗΕ σε ανακοίνωση του Γραφείου του για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA) στο Νίγηρα, διαπιστώνοντας πως οι πληθυσμοί της περιοχής αντιμετωπίζουν «χρόνια διατροφική ανασφάλεια» και «υποσιτισμό».

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Σουηδικό δικαστήριο καταδίκασε χτες 61χρονο Σουηδό σε ισόβια για συμμετοχή στη γενοκτονία και βαριά εγκλήματα βάσει του Διεθνούς Δικαίου, περιλαμβανομένων φόνου, απόπειρας φόνου και απαγωγής στη Ρουάντα το 1994, στη δεύτερη υπόθεση που εκδικάζεται στη χώρα για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Το δικαστήριο ανέφερε πως επιδικάζει σε δεκαπέντε θύματα εγκλημάτων αποζημιώσεις από 3 εκατομμύρια φράγκα Ρουάντας (3.781 δολάρια ΗΠΑ) έως 10 εκατομμύρια φράγκα Ρουάντας (12.602 δολάρια ΗΠΑ). Είναι η πρώτη φορά που σουηδικό δικαστήριο επιδικάζει αποζημιώσεις σε θύματα γενοκτονίας.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η φαρμακοβιομηχανία «Pfizer» ανακοίνωσε χτες πως επιδιώκει να εξαγοράσει την καλιφορνέζικη φαρμακευτική εταιρεία «Anacor Pharm. Inc.» έναντι 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, δήλωσε ότι βασική του προτεραιότητα είναι η επαναφορά της θανατικής ποινής, αλλά και η αναγνώριση του δικαιώματος των δυνάμεων επιβολής της τάξης να «ανοίγουν πυρ για να σκοτώνουν», κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον εγκληματιών, αλλά και εκείνων που θα αντιστέκονται με τη βία στη σύλληψή τους.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Οι αρχές της επαρχίας Βόρεια Χαμγκγιόνγκ στη ΛΔ Κορέας ενημέρωσαν τη ρωσική πλευρά ότι δόθηκε άδεια στο ρωσικό ιστιοπλοϊκό Elfin που μετέφερε Ρώσους αθλητές. Προχτές, η ρωσική πρεσβεία στη Πιονγιάνγκ ζήτησε εξηγήσεις για τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για αναχαίτιση του πλοίου από την ακτοφυλακή της ΛΔ Κορέας στη Θάλασσα της Ιαπωνίας του ιστιοπλοϊκού Elfin.

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Παζάρι στη Βιέννη

Ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, συναντήσεις είχαν χτες το απόγευμα στη Βιέννη οι Πρόεδροι των δύο χωρών. Οι Ιλχάμ Αλίεφ και Σετρζ Σαρκσιάν αρχικά συναντήθηκαν με την Φεντερίκα Μογκερίνι, υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και αναμενόταν συνάντηση και με τους ΥΠΕΞ των Ρωσίας, ΗΠΑ και Γαλλίας, που είναι συμπρόεδροι της λεγόμενης Ομάδας του Μινσκ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ο Οργανισμός αυτός είναι ο διαμεσολαβητής για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, από το 1994 που τελείωσαν οι πολεμικές συγκρούσεις, χωρίς να υπογραφεί ποτέ συνθήκη ειρήνης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρεαν, επιδιώκουν να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν με δέσμευση για μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και για οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης.

Η αντιπαράθεση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, με 150.000 Αρμένιους, που βρισκόταν στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ και μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού ανακήρυξε την ανεξαρτησία του, δεν αφορά μόνο τις εθνικιστικές εξάρσεις που φούντωσε ο καπιταλισμός, αλλά κυρίως είναι μέρος ενός ευρύτερου ανταγωνισμού που εξελίσσεται σε όλο τον Καύκασο, που είναι πλούσιος ενεργειακά και ταυτόχρονα σημαντικό πέρασμα για τους αγωγούς στην περιοχή. Σε αυτή τη διαπάλη ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκία (που στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν) και Ρωσία, που «παίζει» και με την Αρμενία και με το Αζερμπαϊτζάν, είναι μπλεγμένοι οι λαοί της περιοχής και πληρώνουν με το αίμα τους τα κέρδη των εκμεταλλευτών τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ