ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2013
Σελ. /32
Το «ριζοσπαστικό φόρουμ» του Ζάγκρεμπ που συμμετέχει ο Τσίπρας

Γρηγοριάδης Κώστας

Το πόσο ριζοσπαστικό και αντικαπιταλιστικό είναι το φόρουμ του Ζάγκρεμπ (ανατρεπτικό Φεστιβάλ ονομάζεται στην πραγματικότητα) που επισκέπτεται ο Αλ. Τσίπρας φαίνεται αν ρίξει μια ματιά κανείς στο ποιοι το στηρίζουν, συνδιοργανώνουν και το σπονσοράρουν.

Ως συνδιοργανωτές εμφανίζονται διάφορα ινστιτούτα που συνδέονται με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), το Γαλλικό Ινστιτούτο Ζάγκρεμπ και άλλα διάφορα σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης διεθνή ή περιφερειακά φόρα, διάφοροι φορείς της Κροατίας κ.λπ.

Ανάμεσα στους φορείς που το στηρίζουν εμφανίζονται: Ο δήμος του Ζάγκρεμπ (ο δήμαρχος Μίλαν Μπάντιτς προέρχεται από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Κροατίας), το Κροατικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων, το υπουργείο Πολιτισμού της Κροατίας.

Ποιοι είναι οι σπόνσορες; Η αυτοκινητοβιομηχανία «Πεζό», τα Ταχυδρομεία της Κροατίας, ο μονοπωλιακός όμιλος ταχυδρομικών υπηρεσιών DHL, η εταιρεία αναλύσεων «Press Clipping», τα πολυτελή ξενοδοχεία «Esplanade» του Ζάγκρεμπ, «International», «Astoria», «Palace» και άλλες κροατικές εταιρείες. Επίσης ως σπόνσορας Τύπου εμφανίζεται η γνωστή σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα «Monde Diplomatique».

Πρόκειται δηλαδή για ένα «χρήσιμο ριζοσπαστισμό» όπως τόνισε και ο Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, στην προσφώνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης του Συνδέσμου...

Αναμόρφωση του συστήματος...

Την επιτάχυνση των διεργασιών στο αστικό πολιτικό σκηνικό, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης αναμόρφωσής του, επιβεβαιώνει η είδηση πως ο Αντ. Σαμαράς προτίθεται να προσκαλέσει στο συνέδριο της ΝΔ τον Γ. Καρατζαφέρη, ως πρώτο βήμα σε μια πορεία που ενδεχομένως να επισφραγιστεί με την εκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων. Στο συνέδριο της ΝΔ, που είναι προγραμματισμένο για το τελευταίο τριήμερο του Ιούνη, σύμφωνα με συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει προσκλητήριο «συστράτευσης» και «συμπόρευσης» σε όλα τα «κεντροδεξιά και δεξιά στελέχη και κόμματα», με στόχο «η ΝΔ να καλύπτει το πολιτικό φάσμα από το κέντρο και δεξιά μέχρι τη Χρυσή Αυγή». Επιδίωξη του Αντ. Σαμαρά είναι να δημιουργηθεί ένας πόλος που θα είναι αφενός ικανός να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αφετέρου να ενισχύσει το νέο διπολισμό που εκκολάπτει η αστική τάξη, με έτερο πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης κάνει συνέδριο για να μετασχηματιστεί σε ενιαίο κόμμα και μάλιστα χωρίς τάσεις και συνιστώσες, όπως ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας.

... με δοκιμασμένα υλικά

Σαν έτοιμος από καιρό ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., με αφορμή τη ...διαρροή των προθέσεων του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι «πρέπει όλοι σε αυτόν τον τόπο να σκεφτόμαστε με γνώμονα όχι το συμφέρον των κομμάτων, αλλά το τι υπηρετεί το έθνος» και ότι «το συνέδριο της ΝΔ πρέπει να χαράξει προοπτική μιας άλλης πολιτικής προσέγγισης των αναγκών του τόπου. Η - μια από τα ίδια - θα απογοητεύσει το σύνολο του αστικού κόσμου και θα ανοίξει τα πανιά στους έξαλλους και επιπόλαιους», δείχνοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπαθεί να προσεταιριστεί το χώρο της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας και ταυτόχρονα συνεργάζεται ήδη με το κόμμα του Π. Καμμένου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτές οι δυνάμεις που συνδράμουν την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Στην ίδια ρότα είναι και κόμματα όπως του Α. Λοβέρδου, του Θ. Κατσανέβα, του Αλ. Αλαβάνου κ.λπ. Είναι φανερό ότι η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού είναι σε πλήρη εξέλιξη, με μόνο κίνητρο να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εφαρμογή της πολιτικής που υπηρετεί την αστική τάξη και να θωρακιστεί το αστικό πολιτικό σύστημα, εκβιάζοντας για συναίνεση από το λαό. Σ' αυτό το ανακάτεμα, όλοι οι υπέρμαχοι της διαχείρισης είναι ευπρόσδεκτοι από τους αστούς: Από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τον ξεφτισμένο ΛΑ.Ο.Σ., ο οποίος άλλωστε έχει δώσει εξετάσεις σαν κόμμα του συστήματος, με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με την πολιτική στήριξη που πρόσφερε μέσα και έξω από τη Βουλή για την ψήφιση και εφαρμογή βάρβαρων μέτρων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σάπιο σύστημα σε ανάπτυξη και κρίση

Τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και τις χώρες - μέλη της, τα οποία δημοσιοποίησαν η Γιούροστατ και οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες, έρχονται να επιβεβαιώσουν το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης και τα νέα δεδομένα που γεννάει η συρρίκνωση ή επιβράδυνση ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών, που αποτελούν τον πυρήνα της Ευρωζώνης. Η παραπέρα συρρίκνωση του ΑΕΠ στη Γαλλία και στην Ιταλία, η βύθισή του στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αλλά και η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας επαληθεύουν τα ζόρια του κεφαλαίου να ξεκολλήσει από την κρίση. Κάνουν ταυτόχρονα φύλλο και φτερό τις διακηρύξεις με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να αποσπάσει την ανοχή του λαού στα νέα μέτρα, υποσχόμενη ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο και «φως στο τούνελ».

Ακόμα κι αν έρθει αυτή η ανάκαμψη, τίποτα φιλολαϊκό δεν πρόκειται να φέρει. Το επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο η πείρα από τις χώρες που σήμερα καταγράφουν αναιμική μεγέθυνση του ΑΕΠ και την ίδια ώρα νομοθετούν αντιλαϊκά, με τη δικαιολογία ότι έτσι προστατεύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ώστε να μη διολισθήσει σε κρίση. Το παράδειγμα της Γερμανίας είναι χαρακτηριστικό. Είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωζώνης που το ΑΕΠ της δε συρρικνώνεται αλλά δεν αυξάνει κιόλας (+0,1%) και η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων για μετά τις εκλογές. Στην κατεύθυνση αυτή είναι και οι «συστάσεις» που απηύθυνε χτες στη Γερμανία ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Μπαρόζο, μιλώντας σε ημερίδα στο Βερολίνο.

«

Η Γερμανία δεν πρέπει να χαλαρώνει. Το χρέος είναι πολύ υψηλό, πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα στον τομέα των υπηρεσιών και να αναπροσαρμόσει τους μισθούς, ανάλογα με την αύξηση της παραγωγικότητας», δήλωσε. Αρα, είτε με κρίση, είτε με (αναιμική) ανάπτυξη, είτε με περιοριστικό μείγμα διαχείρισης, όπως στην Ευρωζώνη, είτε με επεκτατικό, όπως στις ΗΠΑ, τη νύφη της ανταγωνιστικότητας την πληρώνει ο λαός. Κι εκεί βρίσκεται το κλειδί για να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει τίποτα να περιμένει από ένα σύστημα που λειτουργεί για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων και, ταυτόχρονα, οξύνει διαρκώς τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς. Γιατί αυτό κάνει ο καπιταλισμός: Προσπαθεί διαρκώς να μεγαλώσει τα περιθώρια κέρδους για τα μονοπώλια και αυτά τσακώνονται για το ποιο θα κυριαρχήσει, με το λαό να βουλιάζει βαθύτερα στη φτώχεια.

Αν στην Ελλάδα προκύψει ανάπτυξη, η όποια αστική κυβέρνηση θα ζητήσει θυσίες για να μην ξανακυλήσει η οικονομία σε κρίση. Ο φαύλος κύκλος δεν έχει τέλος. Ο καπιταλισμός ό,τι είχε να δώσει το έδωσε. Η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων τρέφεται από την υποτίμηση της εργατικής δύναμης, την ιδιωτικοποίηση των πάντων, το ξεπάτωμα των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών. Να γιατί είναι αναγκαία η συμμαχία όλων αυτών που πλήττονται από τα μονοπώλια, όπως λέει το ΚΚΕ. Μόνο η λαϊκή συμμαχία μπορεί να βάλει φρένο στα χειρότερα, επειδή έχει καθαρό το πού πρέπει να κατευθυνθεί η πάλη και δεν ξεγελιέται από αυταπάτες και ελιγμούς. Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την ΕΕ με μονομερή διαγραφή του χρέους, είναι όροι αναγκαίοι για να οργανώσει ο λαός την οικονομία προς όφελός του, να σωθεί και να ευημερήσει.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org