ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανυγειονομική συμμετοχή με συνέχεια

Με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων συνεδριάζει αύριο η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ

Καθολική θα είναι η συμμετοχή στη σημερινή απεργία των εργαζομένων, των υγειονομικών, των γιατρών, των οδοντογιατρών, των φαρμακοποιών, των κτηνιάτρων και των φυσικοθεραπευτών, που δουλεύουν στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Ετσι, σήμερα θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι υπηρεσίες Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ. Επίσης, όσοι χρειαστούν φάρμακα θα μπορούν να τα προμηθευτούν απ' τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται για τη διατήρηση του δημόσιου υποχρεωτικού και καθολικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που θα παρέχει ίσες και δωρεάν υπηρεσίες.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Υγείας-Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) καλούν τους εργαζόμενους στην απεργία και στην προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, ώρα 9.30 π.μ. Επίσης, στην προσυγκέντρωση της Ομόνοιας καλεί και η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

Αυταρχισμός στο Λαϊκό

Ταυτόχρονα, όμως, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αγωνίζονται για τη λύση των καθημερινών προβλημάτων που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική και εντάσσεται στα γενικότερα σχέδια κατεδάφισης του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας.

Ετσι, κινητοποιήσεις - πέραν της σημερινής απεργίας - έκαναν ή κάνουν οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στο Λαϊκό, στο Τζάνειο και στο ΝοσοκομείοΠτολεμαΐδας.

Χτες εκδικάστηκε στο Πρωτοδικείο της Αθήνας η προσφυγή της διοίκησης του ΛαϊκούΝοσοκομείου για την κήρυξη των κινητοποιήσεων ως παράνομων και καταχρηστικών με το αιτιολογικό ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες απ' το νόμο διαδικασίες. Παρότι ένα απ' τα αιτήματα των εργαζομένων στο Λαϊκό ήταν οι προσλήψεις προσωπικού γιατί το νοσοκομείο έχει φτάσει στα έσχατα όρια, εντούτοις η διοίκηση υποστήριξε στο δικαστήριο ότι με την κινητοποίηση αποδιοργανώνεται το νοσοκομείο. Οσον αφορά στα απλήρωτα νυχτερινά των εργαζομένων για τους μήνες Μάρτη, Απρίλη και Μάη η διοίκηση απεκδύθηκε των ευθυνών και παρέπεμψε στο υπουργείο Υγείας.

Απ' την πλευρά τους οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι είναι καταχρηστική η δικαστική παρέμβαση της διοίκησης, καθώς εκδηλώθηκε εκ των υστέρων. Επίσης, υπογράμμισαν ότι αν το υπουργείο ή η διοίκηση αντιμετώπιζαν τα προβλήματα, για την επίλυση των οποίων κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι, τότε θα είχαν αποφευχθεί τα συμπτώματα απορύθμισης.

Η απόφαση θα εκδοθεί αύριο.

Προς κλιμάκωση

Αύριο συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μετά και την αρνητική συνάντηση που είχε η Ομοσπονδία με τον υπουργό Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο, στην αρχή της βδομάδας.

Επίσης, έχει αποφασιστεί πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων για την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Επικρατούν τα μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα

Ο κύκλος των εργασιών έφτασε σε 188 δισ. δραχμές για το 1998

Την έντονη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας και ειδικότερα στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) απ' τις αρχές της δεκαετίας πιστοποιούν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες σε ημερίδα της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικής Περίθαλψης.

Ταυτόχρονα, η δραστηριοποίηση αυτή συνοδεύεται απ' τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, που τείνει να εξαφανίσει το μικρό ιδιωτικό τομέα, όπως σημείωσε ο καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας Γ. Κυριόπουλος. Πρόκειται δηλαδή για μια εξέλιξη που ευνοεί τη μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα είτε σε επίπεδο μεγάλων ιδιωτικών κλινικών είτε στην ΠΦΥ, όπου δραστηριοποιούνται «αλυσίδες» Διαγνωστικών Κέντρων (ΔΚ).(Μάλιστα τα ΔΚ πήραν παράταση λειτουργίας μέχρι και πέντε χρόνια με το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 84/2001 παρότι το εγκεκριμένο απ' το Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο προέβλεπε ότι εντός οχτώ μηνών θα έπρεπε να επιλέξουν μια μόνο μονάδα).

Η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικής Περίθαλψης εκφράζει τις ιδιωτικές μονάδες με κρεβάτια που φτάνουν τα 100. Κυρίως δουλεύουν με συμβάσεις με το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και το νοσήλιο είναι 7.000-8.000 δραχμές.

Σε υπομνήματά της προς τον υπουργό Υγείας η Ενωση δηλώνει αδυναμία προσαρμογής στο ΠΔ 235/2000 και ζητά την κατάργηση της προϋπόθεσης της πληρότητας των δημόσιων νοσοκομείων κατά 80% για να υπογραφεί σύμβαση με τις ιδιωτικές κλινικές. Ακόμα ζητά η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία να γίνεται με το κλειστό νοσήλιο των κρατικών νοσοκομείων, που προβλέπει η υπουργική απόφαση του 1993 (Α θέση 26.500 δρχ., Βα θέση 22.000, Ββ 18.500 και Γ 15.500).

Σύμφωνα με ένα σχέδιο απόφασης, ο Αλ. Παπαδόπουλος πρόκειται να ορίσει τα εξής νοσήλια για τις ιδιωτικές κλινικές: Α θέση 15.000 δραχμές, Βα θέση 13.000, Ββ θέση 11.000 και Γ θέση 10.000.

Κυριαρχία στη βιοϊατρική τεχνολογία

Ο κύκλος εργασιών του ιδιωτικού τομέα ανήλθε σε 188 δισ. δραχμές το 1998, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Κυρ. Σουλιώτης, επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, και κατανέμεται ως εξής: 99,6 δισ. δραχμές στις ιδιωτικές κλινικές, 30,1 δισ. στα ιδιωτικά μαιευτήρια και 58,3 δισ. στα διαγνωστικά κέντρα.

Ο ιδιωτικός τομέας, σύμφωνα με τον Γ. Κυριόπουλο, καλύπτει το 25-30% της νοσοκομειακής περίθαλψης, το 60% της εξωνοσοκομειακής και «έχει σχεδόν ολιγοπωλιακή ισχύ και στη νέα βιοϊατρική τεχνολογία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κυρ. Σουλιώτη υπάρχουν 167 ιδιωτικές γενικές και ειδικές κλινικές και 38 ψυχιατρικές κλινικές. Το 61% του συνόλου των ιδιωτικών κλινικών βρίσκεται στην Αττική.

Οσον αφορά την ΠΦΥ υπάρχουν 400 Διαγνωστικά Κέντρα, εκ των οποίων το 67% βρίσκεται στην Αττική. Την περίοδο 1985-1999 παρουσιάστηκε αύξηση 35% των νέων Διαγνωστικών Κέντρων.

Οι εισηγητές στην ημερίδα υποστήριξαν ότι το χαμηλό νοσήλιο οδηγεί στην προκλητή ζήτηση και την ανάπτυξη παραοικονομικών συναλλαγών στις ιατρικές επισκέψεις και στις χειρουργικές πράξεις. Επίσης υποστήριξαν ότι το χαμηλό νοσήλιο είναι η αιτία για τη μείωση του προσωπικού και την απαξίωση, που οδηγεί στην απορρόφηση των μικρομεσαίων μονάδων από μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα.

Πάντως, κεντρική φιλοσοφία της ημερίδας ήταν ότι ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί συμπληρωματικά με το δημόσιο και επομένως χρειάζονται ενιαίοι κανόνες λειτουργίας.

Διεκπεραιωτική ενημέρωση από τον ΟΚΑΝΑ

Με μια απλή σύσταση προς τους γονείς να μην παραγγέλνουν το «τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών» στις τρίχες των μαλλιών - συσκευή που εμπορεύεται ιδιώτης και η οποία μετατρέπει τους απληροφόρητους για το θέμα των ναρκωτικών γονείς σε ιδιότυπους «αστυνόμους» των παιδιών τους - περιορίζει ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) την αντίδρασή του για την κυκλοφορία του συγκεκριμένου προϊόντος.

Η εταιρία σε διαφημιστική καταχώρισή της προς εφημερίδες και περιοδικά προτρέπει τους γονείς που ανησυχούν για το αν τα παιδιά τους παίρνουν ή δοκίμασαν ναρκωτικά, να παίρνουν τρίχες από τα μαλλιά τους τις οποίες στη συνέχεια θα στέλνουν στα εργαστήρια της εταιρίας για να διαπιστώνουν... την αλήθεια!

Αρχικά ο ΟΚΑΝΑ μετά από την έκταση που πήρε το θέμα σε μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης έστειλε μια επιστολή στις 11.5.2001 προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για να επιληφθεί του θέματος. Επίσης χαρακτήρισε απαράδεκτο ηθικά και επικίνδυνο το συγκεκριμένο προϊόν και ζήτησε την απόσυρσή του από την κυκλοφορία.

Με χτεσινή επιστολή του ο ΟΚΑΝΑ επανέρχεται και ενημερώνει «τους γονείς προς τους οποίους απευθύνεται το τεστ» ότι, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Οργανισμό Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, διαπίστωσε τα εξής: «Το τεστ δίνει ενδείξεις για την πιθανή χρήση ηρωίνης μόνο, όχι για άλλες ναρκωτικές ουσίες. Το θετικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα αναγκαίο να επιβεβαιωθεί με συμπληρωματικές εξετάσεις, των οποίων το κόστος είναι υψηλό και βέβαια δεν περιλαμβάνονται στο πακέτο που διαφημίζει η συγκεκριμένη εταιρία. Το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ δεν αποκλείει τη χρήση ναρκωτικών ουσιών».

Το πρόβλημα δηλαδή, σύμφωνα με τον ΟΚΑΝΑ, εντοπίζεται στη χαμηλή αποτελεσματικότητα του τεστ κι όχι στην ανάπτυξη ενός δικτύου πρόληψης.

Κατά τα άλλα, ο ΟΚΑΝΑ συστήνει στους γονείς που έχουν ενδείξεις ότι το παιδί τους κάνει χρήση ναρκωτικών να απευθυνθούν στο πλησιέστερο Κέντρο Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ, ζητώντας πληροφορίες στο τηλέφωνο 1031 της Ανοιχτής Τηλεφωνικής Γραμμής του ΟΚΑΝΑ που λειτουργεί καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Non paper» για την κοινωνική ασφάλιση

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του Ν. Κακλαμάνη

Η κυβέρνηση προχώρησε στα σχέδια κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης κατ' εντολήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη βάση της ομόφωνης απόφασης της Λισαβόνας, που προέβλεπε την κατάθεση από κάθε κράτος-μέλος της πρότασης αναθεώρησης του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι την 31.12.2000.

Μιλώντας χτες στην ημερίδα της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικής Περίθαλψης ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης, είπε ότι υπάρχει ήδη εισήγηση της Κομισιόν με τη μορφή «Non paper» για τη Συνδιάσκεψη στο Γκέτεμποργκ - θα γίνει στο τέλος του Ιούνη - στην οποία ασκείται κριτική στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία γιατί δεν κατέθεσαν τις προτάσεις τους μέχρι 31.12.2000. «Ετσι εξηγείται ο εσπευσμένος χαρακτήρας των μέτρων της κυβέρνησης» σχολίασε ο Ν. Κακλαμάνης.

Ο τομεάρχης της ΝΔ σημείωσε ότι η συζήτηση για την επιχειρούμενη αναθεώρηση του ασφαλιστικού επικεντρώνεται μόνο στο συνταξιοδοτικό σκέλος και παραγνωρίζεται το σκέλος της Υγείας, που είναι αλληλένδετος με το το συνταξιοδοτικό.

Τέλος, ο Ν. Κακλαμάνης τάχτηκε υπέρ ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ