ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Χιλιάδες φοιτητές ψήφισαν για τους εκπροσώπους τους στα ΔΣ

Πραγματοποιήθηκαν χτες οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές σε όλα τα Ιδρύματα της χώρας. Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές προσήλθαν στις κάλπες, για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων.

Από νωρίς το πρωί, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, οι χιλιάδες υποψήφιοι της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας», αγωνιστές φοιτητές βρίσκονταν στα πόστα τους. Οι σχολές είχαν στολιστεί με αφίσες, πανό και τρικάκια που καλούσαν τους φοιτητές και σπουδαστές να πάρουν θέση, να ρίξουν την ψήφο τους στην «Πανσπουδαστική ΚΣ», γιατί όπως λέει και το σύνθημα με το οποίο έδωσαν τη μάχη βδομάδες τώρα: «Τη ζωή και το μέλλον που δικαιούμαστε μπορούμε να τα κατακτήσουμε»... Τους καλούσαν να ενισχύσουν την «Πανσπουδαστική», ώστε από την επαύριο των εκλογών να είναι ακόμα περισσότεροι αυτοί που δεν βολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση, αυτοί που κάνουν δική τους υπόθεση την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος, την ενίσχυση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Σύμφωνα με τη ροή των αποτελεσμάτων, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η «Πανσπουδαστική ΚΣ» αναδεικνύεται για ακόμα μια χρονιά 2η δύναμη στα πανεπιστήμια, ενώ διατηρεί υψηλά ποσοστά και στα ΤΕΙ.

Αρκετές είναι μάλιστα οι σχολές που για πρώτη φορά η «Πανσπουδαστική» αναδεικνύεται αυτοδύναμη στα ΔΣ. Από τα πρώτα κιόλας χτεσινά αποτελέσματα, η ΠΚΣ κατέκτησε την πρωτιά σε μια σειρά Συλλόγους. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Αυτοδύναμη αναδείχθηκε σε: Αρχιτεκτονική ΕΜΠ, Δασκάλους ΕΚΠΑ, Νηπιαγωγούς ΕΚΠΑ, Νοσηλευτική ΕΚΠΑ, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Αγγλικό ΑΠΘ, Ιταλικό ΑΠΘ, Νηπιαγωγούς ΑΠΘ, ΕΜΜΕ ΑΠΘ, Ψυχολογία ΑΠΘ, Φαρμακευτικό Πάτρας, Στατιστικό Αιγαίου, Νηπιαγωγούς Αιγαίου, Μαθηματικό ΑΕΙ Αιγαίου, Δασκάλους Θεσσαλίας, Οικονομικό ΑΕΙ Θεσσαλίας, Ειδικής Αγωγής ΑΕΙ Θεσσαλίας, Φυτική Παραγωγή ΑΕΙ Θεσσαλίας, Μηχανολόγους ΑΕΙ Θεσσαλίας, ΤΕΙ Καρδίτσας, Κοινωνική Διοίκηση Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), Πολιτικό Επιστημών ΔΠΘ, Μουσική Τεχνολογία ΤΕΙ Κρήτης, Αρχειονομίας Ιονίου, Ιστορικό Ιονίου, Πληροφορικής ΑΕΙ Ιονίου.
  • 1η δύναμη αναδείχθηκε σε: Γεωλογικό ΕΚΠΑ, Ψυχολογία Πανεπιστημίου Κρήτης, Η/Υ Κρήτης, Μαθηματικό ΕΚΠΑ, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Εικαστικό ΑΠΘ, Φαρμακευτικό ΑΠΘ, Αρχιτεκτονική Πάτρας, Μηχανολόγων Η/Υ και Τηλεπικοινωνιών Δυτικής Μακεδονίας.

Στον διπλανό πίνακα φαίνονται τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των Συλλόγων από τα πανεπιστήμια που είχαν καταγραφεί μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας.

Να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη ροή των αποτελεσμάτων από τους Συλλόγους των ΤΕΙ ήταν πολύ αργή και μέχρι την ώρα εκτύπωσης του φύλλου δεν μπορούσε να αποτυπωθεί μια αξιόπιστη εικόνα του συγκεντρωτικού αποτελέσματος των Συλλόγων των ΤΕΙ. Ο «Ριζοσπάστης» θα επανέλθει στο αυριανό του φύλλο με πίνακες με τα τελικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα και από τα πανεπιστήμια και από τα ΤΕΙ.

Να σημειωθεί επίσης ότι οι δυνάμεις που φαίνονται στον πίνακα και καταγράφονται πανελλαδικά στα πανεπιστήμια είναι η ΔΑΠ (η παράταξη της ΝΔ), η ΠΑΣΠ (η παράταξη του Κινήματος Αλλαγής), η «Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία» (ΑΑΣ - σύμπραξη σχημάτων με δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ και της κίνησης του Αλ. Αλαβάνου), η ΕΑΑΚ (καταγράφονται σχήματα όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις του ΝΑΡ) και το «Bloco» (η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ).

Για μια ακόμα χρονιά πρωταγωνίστησε στον εκφυλισμό η ΔΑΠ

Κατά τη χτεσινή εκλογική διαδικασία, για άλλη μια χρονιά οι δυνάμεις της ΔΑΠ διεκδίκησαν ρόλο πρωταγωνιστή σε μια προσπάθεια συνολικού εκφυλισμού της διαδικασίας των εκλογών, προσπάθεια όμως που εξελίχθηκε σε φιάσκο και έπεσε στο κενό, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους Φοιτητικούς Συλλόγους της Νομικής, του Οικονομικού και του Πολιτικού του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκεί η ΔΑΠ, αφού δεν κατάφερε να μεταφέρει τις φοιτητικές εκλογές εκτός του ιδρύματος, πήγε μόνη της και έστησε δικές της κάλπες στο ...Ζάππειο! Την κίνηση της ΔΑΠ καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωσή τους οι Κεντρικές Εφορευτικές Επιτροπές (ΚΕΦΕ) των Φοιτητικών Συλλόγων Νομικής, Οικονομικού και Πολιτικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που διεξήγαγαν κανονικά τις εκλογές στις σχολές τους, με τη συμμετοχή όλων των άλλων δυνάμεων πλην της ΔΑΠ, που είχε αποχωρήσει.

Επίσης, με διάφορες μηχανορραφίες που εκτυλίσσονταν τις τελευταίες μέρες στον Σύλλογο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν «πριβέ» εκλογές μακριά από τη σχολή. Τελικά, χτες δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου εκλογές στο Σύλλογο του ΟΠΑ. Και αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει την ανάγκη να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η Επιτροπή Ανασυγκρότησης του Συλλόγου του ΟΠΑ, να δυναμώσει η σύγκρουση με τον εκφυλισμό, για ζωντανό και μαχητικό Σύλλογο που θα βάζει μπροστά τα δικαιώματα και τις ανάγκες των φοιτητών.

Εκλογές νοθείας και τρομοκρατίας διεξήγαγε η ΔΑΠ στο Σύλλογο Φοιτητών του ΤΕΦΑΑ της Αθήνας. Την ίδια ώρα που η ΝΔ μιλάει για «ανομία στα ΑΕΙ», στο ΤΕΦΑΑ η παράταξή της για μία ακόμη χρονιά έχει στήσει ένα σκηνικό τρομοκρατίας. Ενδεικτικά: Πριν την έναρξη της διαδικασίας οι κάλπες των εκλογών - τις έφερε η ΔΑΠ - είχαν μέσα ήδη (!) 15 ψηφοδέλτια της ΔΑΠ. Από το πρωί στελέχη της ΔΑΠ τραμπούκιζαν τους υποψήφιους άλλων παρατάξεων, ενώ κάποια στιγμή κάλεσαν στη σχολή και μπράβους της νύχτας! Η «Πανσπουδαστική ΚΣ» κατήγγειλε στους φοιτητές του Συλλόγου αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, δηλώνοντας ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών νοθείας και ανομίας.

Αντίστοιχα, η «Πανσπουδαστική ΚΣ» δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα στους Συλλόγους της Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας στο ΕΚΠΑ, όπου η ΔΑΠ μετέτρεψε τις φοιτητικές εκλογές σε παρωδία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απαγόρευση «με το έτσι θέλω τη συμμετοχή του ψηφοδελτίου της "Πανσπουδαστικής ΚΣ"».

Ακόμα μια προσπάθεια εκφυλισμού σημειώθηκε από τη ΔΑΠ στις εκλογές του ΤΕΙ Λάρισας στο Σύλλογο Σπουδαστών ΣΕΥΠ, που αφού αποφάσισε να μεταφέρει τις εκλογές εκτός ΤΕΙ, οι εκπρόσωποί της με τις εκλογικές καταστάσεις και τις σφραγίδες των Συλλόγων εμφανίστηκαν δυο ώρες μετά το προγραμματισμένο άνοιγμα των καλπών και με διάφορες δικαιολογίες προσπαθούσαν να κωλυσιεργήσουν τη διαδικασία και να σαμποτάρουν τις εκλογές.

ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Μπαίνουμε μπροστά για την οργάνωση της πάλης, για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος

Σε δήλωσή του με αφορμή τα πρώτα αποτελέσματα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, χτες το βράδυ, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, σημείωσε:

«Για άλλη μία χρονιά, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, η "Πανσπουδαστική ΚΣ" αναδεικνύεται 2η δύναμη στα ΑΕΙ και με υψηλά ποσοστά στα ΤΕΙ. Το αποτέλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών δημιουργεί νέες δυνατότητες.

Επιβεβαιώνει ότι σήμερα υπάρχει και δυναμώνει ένα πρωτοπόρο, μαχητικό τμήμα στο φοιτητικό κίνημα, που εκφράζεται με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Αυτό επιβεβαιώνεται ιδιαίτερα με τους δεκάδες συλλόγους όπου η "Πανσπουδαστική ΚΣ" αναδεικνύεται σε 1η δύναμη. Αυτοί οι σύλλογοι είναι που πρέπει να μπουν μπροστά για να αλλάξει η κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα, για την αγωνιστική του ανασυγκρότηση, σε ρήξη με τη διάλυση και τον εκφυλισμό, σε σύγκρουση με τη γραμμή της υποταγής του φοιτητικού κινήματος στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου. Σε αυτήν την υπόθεση "κατέθεσαν" την ψήφο τους οι χιλιάδες φοιτητές που στήριξαν τα ψηφοδέλτια της "Πανσπουδαστικής ΚΣ". Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό να ανταποκριθούμε σε αυτό το καθήκον σε όλους τους συλλόγους.

Δεν κλείνουμε τα μάτια στην αποχή που καταγράφεται. Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα στους φοιτητές που απείχαν γιατί η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει συμφέρον από την κοινή δράση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την άσχημη κατάσταση στους συλλόγους και στα ίδια τα ιδρύματα, να συγκρουστούμε με το συμβιβασμό και την αδράνεια που όσο διαιωνίζεται, τόσο διευκολύνεται το έργο όσων "μαυρίζουν" τη ζωή της νεολαίας.

Δεν χάνουμε χρόνο. Μπαίνουμε μπροστά για την οργάνωση της πάλης, για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος, για τους κρίσιμους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, για να κερδίσουμε τη ζωή που μας στερούν. Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού, δυναμώνουμε τη γραμμή της σύγκρουσης με το σύστημα των πολέμων και της φτώχειας, με τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που το υπηρετούν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ