ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΤΟΥ ΜΑΗ
Βήμα κλιμάκωσης για την Κοινωνική Ασφάλιση

Χιλιάδες απεργοί διαδήλωσαν με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα

Στον Πειραιά
Στον Πειραιά
Χιλιάδες εργάτες, εργάτριες και υπάλληλοι από όλους τους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απήργησαν προχτές και συμμετείχαν μαζικά στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα: Αντιστεκόμαστε στα σχέδια της πλουτοκρατίας. Παλεύουμε για Κοινωνική Ασφάλιση αντίστοιχη των αναγκών μας. Στην Αθήνας και σε όλη τη χώρα έδωσαν απ' τα χαράματα μαζί με τα ταξικά συνδικάτα τη μάχη της περιφρούρησης, αναδεικνύοντας πώς «χτίζεται» η επιτυχία μιας απεργίας.

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο Χριστόφορος Σκεπετάρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χρ. Κατσώτης, επίσης μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε ακόμα ο Γ. Χιώνης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ και ο Σαμπρί Τοπτσού, συνδικαλιστής από την Τουρκία. Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Οικονομίας και από εκεί στα γραφεία του ΣΕΒ.

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που έγινε και στη Θεσσαλονίκη. Οι απεργοί πορεύτηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στη συνέχεια, μεγάλο τμήμα της διαδήλωσης κατέληξε στην οδό Τσιμισκή, έξω από το κατάστημα «ΦΩΚΑΣ», το οποίο οι εργαζόμενοι απέκλεισαν μέχρι τις 3 το μεσημέρι, αντιδρώντας στις μαζικές απολύσεις που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία.

Στα Γιάννενα

Πέτροβας Σπύρος

Στα Γιάννενα
Από εργατόκοσμο πολιορκήθηκαν προχτές το πρωί οι δρόμοι και του πρώτου λιμανιού της χώρας, με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή. Οι απεργοί έκαναν πορεία από την πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στο πασαλιμάνι, ενώ στην κινητοποίηση καταγράφηκαν και καινούργιες παρουσίες, όπως οι απλήρωτες συμβασιούχες εργαζόμενες της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πειραιά (ΔΕΠΑΠ). Νωρίτερα εργαζόμενοι του δήμου, μαζί με ομάδα περιφρούρησης της απεργίας, των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, κατάφεραν να κλείσουν τις υπηρεσίες του δήμου.

Και στη Θεσσαλία, η συμμετοχή στην απεργία κινήθηκε σε υψηλά ποσοστά, ιδιαίτερα στη Λάρισα, αλλά και στο Βόλο και τους άλλους νομούς. Δυναμικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Αντιθέτως, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός απέτυχε, για μια ακόμα φορά, να κάνει αισθητή την παρουσία του, καθώς δεν κατάφερε να οργανώσει τις ξεχωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις, παρά μόνο μια αναιμική μάζωξη στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Στην Πάτρα, η Βιομηχανική Ζώνη κυριολεκτικά «νέκρωσε», στην Καλαμάτα, τα μεγάλα εργοτάξια της περιοχής (το Φιλοξενία του Δασκαλαντωνάκη, η Δικτύωση κ.ά.) δε λειτούργησαν και στην Τρίπολη, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ προχώρησε σε κατάληψη στο Ταμείο Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων στην κεντρική πλατεία της πόλης. Στην Ηγουμενίτσα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ανάρτησαν πανό στο ΙΚΑ και στην Πρέβεζα προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη στον ΟΑΕΔ.

Στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Στη Θεσσαλονίκη
Αποψη της πορείας στην Αθήνα
Αποψη της πορείας στην Αθήνα
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες

Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν ταυτόχρονα την επιστροφή όλων των κλεμμένων από τη δεκαετία του 1950, αλλά και ένα σύγχρονο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αν δεν τα κάνουν και τα δύο μαζί, τα επόμενα χρόνια θα είναι με την πλάτη κολλημένοι στον τοίχο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ