ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Καραβάνι αλληλεγγύης στη Συρία

Τετραήμερη αποστολή στη Συρία θα πραγματοποιήσει στο διάστημα 23-26 Σεπτέμβρη 2005 το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Περίπου 150 φίλοι του ΠΑΜΕ θα πάρουν μέρος στο Καραβάνι Αλληλεγγύης προς την εργατική τάξη και το λαό της Συρίας, που δέχεται καθημερινές απειλές από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές. Το καραβάνι διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Συρίας.

Στην τετραήμερη παραμονή του Καραβανιού στη Συρία θα οργανωθούν: Εκδήλωση αλληλεγγύης στην ηρωική πόλη Κουνέιτρα στα υψώματα του Γκολάν, επίσκεψη στη φημισμένη για την ιστορία της πόλη Παλμύρα, συνάντηση - εκδήλωση με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Συρίας και επίσκεψη στην αγορά «Αλ Χαμιντιέ» που λειτουργεί εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δηλώσουν από τώρα συμμετοχή και να γραφτούν στους καταλόγους προτεραιότητας, επειδή για λόγους αντικειμενικούς οι θέσεις είναι περιορισμένες.


«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ»
Καρπίζει ο σπόρος του αγώνα

Τετράωρη στάση εργασίας σήμερα στο εργοστάσιο «Ολυμπιακή» και κοινή σύσκεψη των σωματείων με το Εργατικό Κέντρο Νάουσας

Ενωμένοι και συντονισμένοι όλοι οι εργαζόμενοι του ομίλου, συσπειρωμένοι γύρω από τα ταξικά συνδικάτα και με επικεφαλής το ταξικό Εργατικό Κέντρο Νάουσας και την Ομοσπονδία του κλάδου, να δώσουν τη μάχη για να αποτρέψουν τη νέα αντεργατική επίθεση του Λαναρά που αποφάσισε να στείλει στην ανεργία το 30% του προσωπικού που απασχολεί στα εργοστάσια των «Κλωστηρίων Ναούσης» σε Νάουσα, Θεσσαλονίκη και Εβρο. Αυτό το κάλεσμα απευθύνει η Τοπική Γραμματεία Ημαθίας του ΠΑΜΕ προς τους εργαζόμενους των «Κλωστηρίων Ναούσης» και πέφτει σαν σπόρος σε γόνιμο έδαφος.

Ηδη οι εργαζόμενοι έχουν δηλώσει πως δε θα δεχτούν καμία απόλυση, είτε είναι «οικειοθελής» είτε όχι. Χτες σε κοινή συνεδρίαση τα σωματεία των εργοστασίων Β' και Γ' των Κλωστηρίων αποφάσισαν πως αγωνιστικά θα αντιπαλέψουν τα σχέδια της εργοδοσίας και σήμερα σε κοινή συνεδρίαση με το Εργατικό Κέντρο Νάουσας θα σχεδιάσουν το συντονισμό της δράσης τους. Στο μεταξύ, με απόφαση του Κλαδικού Σωματείου «Κλωθό» οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Ολυμπιακή» των Κλωστηρίων αύριο Τετάρτη προχωρούν σε 4ωρη στάση εργασίας.

Μονόδρομος ο ταξικός αγώνας

Το ΠΑΜΕ επικαλείται την ίδια την πείρα τους και τους καλεί να μην έχουν καμία αυταπάτη και να μη φάνε το παραμύθι περί δήθεν κρίσης των επιχειρηματιών. «Από τη μια μεριά τα κέρδη των εργοδοτών μεγαλώνουν υπέρογκα και από την άλλη οι εργαζόμενοι στον κλάδο συρρικνώνονται και χάνουν δικαιώματα», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του.

Το ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει πως αυτή η αντεργατική πολιτική αφορά όλο τον κλάδο και πηγάζει από τις συνθήκες της ΕΕ που ψήφισαν μαζί ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και ΣΥΝ. «Σήμερα υποκριτικά ζητάνε στην ΕΕ να εμποδιστούν οι αθρόες εισαγωγές της Κίνας στην ΕΕ. Είναι όμως οι ίδιοι (η ΕΕ) που ψήφισαν την απελευθέρωση της διακίνησης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Είναι οι ίδιοι που στηρίζουν και ενισχύουν με κάθε τρόπο την επίθεση του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων».

Απέναντι σ' αυτή την επίθεση το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πιστέψουν στη δύναμή τους και να ορθώσουν το ανάστημά τους. Να μπουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση: «Ολοι οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στα ταξικά τους σωματεία σε συντονισμό με τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους ανέργους, τη νεολαία, να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν: Πλήρη και σταθερή εργασία, σύγχρονες συνθήκες δουλιάς, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, δωρεάν και σύγχρονες παροχές Υγείας και Παιδείας. Μόνο ο αγώνας αυτός μπορεί έστω προσωρινά να ανατρέψει τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, να βελτιώσει στο μέλλον τη θέση του εργαζόμενου».


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΟΥΛΗΣ»
Συντονίζουν τη δράση τους

Στο πλευρό τους βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Τ. Τσιόγκα

Αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να μη γίνει καμία απόλυση και να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου «SOULIS» στη Λαμία, δηλώνουν το σωματείο και οι εργαζόμενοι, μετά την απόφαση της εργοδοσίας να παύσει τις πληρωμές από τον Ιούνη και να πτωχεύσει την εταιρία.

Χθες αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Τ. Τσιόγκα, βουλευτή του Κόμματος, επισκέφθηκε το εργοστάσιο. Ο Τ. Τσιόγκας κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συσπειρωθούν και να συντονίσουν τον αγώνα τους.

«Στη χώρα μας - συνέχισε - υπάρχουν οι δυνατότητες για την ανάπτυξη των μονάδων παραγωγής αλουμινίου και αλουμίνας, αλλά οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν παραδώσει τον κλάδο σε δυο - τρεις πολυεθνικές που αποκομίζουν τεράστια κέρδη. Υπάρχει, όμως, και ο άλλος δρόμος, αυτός που προτείνει το ΚΚΕ. Ο δρόμος του αγώνα για να γίνουν οι εργαζόμενοι - οι παραγωγοί του πλούτου - και οι διαφεντευτές του. Χρειάζεται μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική, που, σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού, θα προχωρήσει, με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό, σε ενιαίο δημόσιο φορέα εκμετάλλευσης αλουμινίου - αλουμίνας».

«Να γιατί πρέπει να εγκαταλείψετε μαζικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και να απομονώσετε τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που προωθούν το συμβιβασμό. Από την άλλη, να εμπιστευτείτε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Η αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, θα ισχυροποιήσει το Λαϊκό Μέτωπο και θ' ανοίξει το δρόμο για τη Λαϊκή Οικονομία και Εξουσία», κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Σήμερα συνεδριάζει η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ για τις εξελίξεις στην εταιρία SOULIS. Ενώ αύριο το Σωματείο Εργαζομένων πραγματοποιεί γενική συνέλευση (αίθουσα του ΕΚ Φθιώτιδας, 6 μ.μ.), παρουσία εκπροσώπων του ΕΚ, της ΠΟΕΜ και της ΓΣΕΕ, για τον προγραμματισμό της αγωνιστικής δράσης. Στη γενική συνέλευση θα συμμετέχει και αντιπροσωπεία των εργαζομένων της επιχείρησης από την Αθήνα, όπως αποφασίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Προμηθέας». Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε να προσκληθούν σωματεία που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα («Φυρογένης», «Σόφτεξ» κ.ά.) σε νέα άμεση σύσκεψη, όπου θα προταθεί η πραγματοποίηση απογευματινού συλλαλητηρίου στις 31 Μάη.

Υπόθεση όλου του λαού

Τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που τόσα χρόνια, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, δίνουν τα πάντα στους κεφαλαιοκράτες - οι οποίοι ξεζουμίζουν τους εργάτες - υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ. Ενώ τονίζει ότι σε αυτή τη φάση επιβάλλεται «όλα τα σφυριά να χτυπήσουν στην ίδια κατεύθυνση. Να μη γίνει καμιά απόλυση από κανένα εργασιακό χώρο, με παράλληλη εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο λαός και οι μαζικοί φορείς της Φθιώτιδας πρέπει να κάνουν αυτό το θέμα δική τους υπόθεση. Το πρόβλημα των απολύσεων αφορά όλους και όλες. Η κοινή πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων είναι προϋπόθεση για να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός, για το κοινό Μέτωπο πάλης».


ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Χάλασαν τη φιέστα στο «Αττικα»

Την ώρα που η μεγαλοεργοδοσία μαζί με την κυβέρνηση και τους παρατρεχάμενούς της εγκαινίαζαν τα «ΑΤΤΙΚΑ Πολυκαταστήματα», δεκάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και άλλων ταξικών συνδικάτων της Αθήνας πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στους εργαζόμενους του πολυκαταστήματος.

Στην κεντρική είσοδο, στην οδό Σταδίου, χτες το απόγευμα στρώθηκαν τα κόκκινα χαλιά για να υποδεχτούν τους υψηλούς προσκεκλημένους των μεγαλεμπόρων. Ανάμεσά τους, βουλευτές και κυβερνητικοί παράγοντες, για την «προστασία» των οποίων επιστρατεύτηκαν και οι αστυνομικές δυνάμεις.

Στην οδό Αμερικής, στην είσοδο από την οποία μπήκαν οι εργαζόμενοι, βρέθηκαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις. «Εμποροϋπάλληλε, μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη», «35ωρο, 7ωρη δουλιά, ανθρώπινα ωράρια ζητάει η εργατιά», «1.200 βασικό μισθό, κόντρα στη συναίνεση και τον αυταρχισμό», φώναξαν οι συγκεντρωμένοι, ενώ ταυτόχρονα μοίρασαν ανακοίνωση στους εργαζόμενους, που πήγαιναν ξανά για δουλιά το απόγευμα και μέχρι το τέλος των εγκαινίων. «Σήμερα το ΑΤΤΙΚΑ σας δίνει μια πρώτη γεύση, "εγκαινιάζοντας" τα 12ωρα και τα 15ωρα», τόνισε στους εργαζόμενους η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, καλώντας σε συσπείρωση στα ταξικά τους σωματεία και το ΠΑΜΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ