ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Διήμερες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στον Εβρο

Οι Επιτροπές Ειρήνης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μαζί με την ΕΕΔΥΕ οργανώνουν στον Εβρο, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 του Ιούνη, αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν η Επιτροπή Ειρήνης Βουλγαρίας, ο Σύλλογος Ειρήνης Τουρκίας και το Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το απόγευμα του Σαββάτου 4 του Ιούνη με την υποδοχή των φιλειρηνιστών από Βουλγαρία και Τουρκία, στα σύνορα με τη χώρα μας. Στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Αλεξάντερ», θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ο ρόλος του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος», ενώ την Κυριακή 5 του Ιούνη στις 10.30 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση στο Εθνικό Στάδιο Αλεξανδρούπολης και στις 11 π.μ. θα ξεκινήσει η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην πόλη που θα καταλήξει στο Φάρο της Αλεξανδρούπολης.

Την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

Την Κυριακή 22 Μάη θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη πορεία ειρήνης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη που διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά και με ενδιάμεσο σταθμό το Γ΄ Σώμα Στρατού, όπου εδρεύει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, θα καταλήξει στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη στη συμβολή των οδών Ερμού με Βενιζέλου.

Στο πλαίσιο των δράσεων για την επιτυχία και τη μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού του νομού στην πορεία ειρήνης, οι τοπικές επιτροπές τις επόμενες ημέρες υλοποιούν πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Αύριο Τετάρτη 18 Μάη:

Οι Επιτροπές Ειρήνης Τούμπας και Τριανδρίας οργανώνουν πικετοφορία και εξόρμηση, η οποία θα ξεκινήσει από την Τούμπα και θα καταλήξει στην Τριανδρία (Αγιο Σπυρίδωνα), όπου στις 8.30 μ.μ. θα γίνει μουσική εκδήλωση με τους Σοφία Αδαμίδου και Μανώλη Παπαναργύρου.

Η Επιτροπή Ειρήνης Αμπελοκήπων και Μενεμένης οργανώνει ανοιχτή συναυλία στο Γήπεδο Φιλίππου (7.30 μ.μ.). Θα προηγηθεί εξόρμηση με την προκήρυξη - κάλεσμα για την Πορεία Ειρήνης.

Πέμπτη 19 Μάη:

Οι Επιτροπές Ειρήνης Συκεών, Πολίχνης και Νεάπολης οργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης και στα 50 χρόνια της ΕΕΔΥΕ. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7.00 μ.μ. από το μνημείο των εκτελεσμένων λαϊκών αγωνιστών στο Επταπύργιο και με πικετοφορία - λαμπαδηδρομία θα φτάσει μέχρι το μνημείο του εκτελεσμένου πρωτομάρτυρα του Κινήματος Ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη.

Μαζικές εξορμήσεις στο κέντρο και τα διαμερίσματα του Δήμου Θεσσαλονίκης και στην Καλαμαριά θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες ημέρες οι Επιτροπές Ειρήνης Ε΄ Διαμερίσματος, Κέντρου - Ανω Πόλης και Καλαμαριάς.

Συναυλία ειρήνης

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ, στις 27 Μάη η ΕΔΥΕΘ διοργανώνει συναυλία ειρήνης με τον Βασίλη Λέκκα. Θα γίνει στις 8 το βράδυ στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς (πίσω από το Αγαλμα του Βενιζέλου).

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την έκθεση εικαστικών έργων καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης, που θα λειτουργεί από την 1η έως την 5η Ιούνη, στην Αίθουσα Εκθέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης (επί της οδού Εθνικής Αμύνης στη διασταύρωση με Τσιμισκή).

Συνεχίζονται οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις

Συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα το επόμενο διάστημα οι αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ.

-- Στην Καβάλα, το Σάββατο 21 Μάη, η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει Εκθεση Αντιπολεμικής Φωτογραφίας και Εκθεση Αφίσας της Επιτροπής Ειρήνης Καβάλας στον πεζόδρομο της πόλης, στη συμβολή των οδών Π. Μελά και Μ. Αλεξάνδρου (10 π.μ - 3 μ.μ.). Η Εκθεση Φωτογραφίας περιλαμβάνει 4 θεματικές ενότητες: Γιουγκοσλαβία, Παλαιστίνη, Αφγανιστάν, Ιράκ. Και την Κυριακή 22 Μάη γίνεται Αγώνας Δρόμου με αφετηρία την πλατεία του Καπνεργάτη στις 10 το πρωί.

-- Στο Κιλκίς, την Κυριακή 22 Μάη, η Επιτροπή Ειρήνης οργανώνει Πορεία Ειρήνης με αφετηρία το Στρατόπεδο Αργυρούπολης.

-- Στην Κατερίνη, την Κυριακή 22 Μάη, η Επιτροπή Ειρήνης οργανώνει Πορεία Ειρήνης με αφετηρία την Παραλία της πόλης, στις 6 το απόγευμα.

-- Στη Λάρισα, Πορεία Ειρήνης την Κυριακή 22 Μάη, από τη Γιάννουλη στην πρωτεύουσα του νομού. Επίσης, την Πέμπτη 19 Μάη, στις 8 μ.μ., διοργανώνεται στην πλατεία Ταχυδρομείου συναυλία με σύγχρονο μουσικό πρόγραμμα, αφιερωμένη στη νεολαία.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου την Κυριακή 22 Μάη στις 7 μ.μ., διοργανώνει πορεία από την Παναγιούδα στη Μυτιλήνη.

-- Οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου διοργανώνουν την Κυριακή 29 Μάη, την 22η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης Κερασίτσα - Τρίπολη, που θα πραγματοποιηθεί στην Κερασίτσα Αρκαδίας, γενέτειρα του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

-- Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση - πορεία διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας στις 29 Μάη, στις 10.30 π.μ. στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτιου και θα καταλήξει με πορεία στην στρατιωτική ΝΑΤΟική βάση των ΑΒΑΚΣ.

ΠΟΡΕΙΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά!

Μαχητικές οι πορείες ειρήνης, την περασμένη Κυριακή, σε Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα

Στους δρόμους της ειρήνης πορεύτηκαν την Κυριακή οι φιλειρηνιστές των νομών Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ανυποχώρητης αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

-- Στη Μαγνησία οι φιλειρηνιστές ξεκίνησαν την πορεία Ειρήνης, περίπου στις 7 μ.μ. από την πλατεία Ανακασιάς. Καθ' όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής τους διαδρομής βροντοφώναζαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Η πορεία κατέληξε στην παραλία του Βόλου, όπου ακολούθησε εκδήλωση με απαγγελίες ποιημάτων από την Ελίνα Χαρμάνη και τον Π. Δεληγιάννη και τραγούδια από το μουσικό σχήμα της Σχολής Παύλου Πλάκα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Λούμας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Κάρμεν Αναστασίου, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών.

Μαχητική ήταν και η πορεία ειρήνης στο νομό Τρικάλων, η οποία ξεκίνησε το απόγευμα από το Μικρό Κεφαλόβρυσο. Ιδιαίτερα αγωνιστικό παλμό στην πορεία των, περίπου, δέκα χιλιομέτρων έδωσαν με τη δυναμική παρουσία τους οι νέοι φιλειρηνιστές του νομού. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που ακολούθησε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου ήταν ο Ν. Μήτσος, πρόεδρος της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης.

Και στην Καρδίτσα, οι φιλειρηνιστές του νομού βάδισαν στο δρόμο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Η πορεία ξεκίνησε από την Μητρόπολη - χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Μητρόπολης Γ. Γιοβάνης - και κατέληξε στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, όπου μίλησαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Σ. Στουρνάρας και ο Μ. Τσίπρας, αντιδήμαρχος της πόλης.

ΚΟΖΑΝΗ
Με δύναμη και αποφασιστικότητα.

Με μία δυναμική και μαζική Πορεία Ειρήνης, το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Κοζάνης διατράνωσαν τα αντιιμπεριαλιστικά και φιλειρηνικά τους αισθήματα πραγματοποιώντας την κορυφαία εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης.

Οι ειρηνοδρόμοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στην Παναγιά Κοζάνης, που βρίσκεται γύρω στα τρία χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Τήρησαν ενός λεπτού σιγή προς τιμή των πεσόντων αγωνιστών και πορεύτηκαν με μαχητικότητα προς την πόλη της Κοζάνης. «Ενας είναι ο εχθρός ο Ιμπεριαλισμός», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές στη διάρκεια της διαδρομής.

Η πορεία συνεχίστηκε και μέσα στην πόλη της Κοζάνης, όπου φιλειρηνιστές κατέληξαν στην κεντρική πλατεία. Εκεί, εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Κοζάνης, έκανε την ομιλία ο πρόεδρος της Επιτροπής Ηρ. Κουρκουμέλης.

Μήνας Ειρήνης στην Κοκκινιά

Συνεχίζεται ο Μήνας Ειρήνης που συνδιοργανώνουν οι φορείς της Κοκκινιάς, με τον Αθλητικό Οργανισμό και υπό την αιγίδα του Δήμου Νίκαιας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται ως εξής:

-- Σήμερα Τρίτη 17 Μάη, στις 6.30 μ.μ., ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Μέριμνα» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στην πλατεία Τριών Ιεραρχών.

-- Την Πέμπτη 19 Μάη, στις 6.30 μ.μ. ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας διοργανώνει εκδήλωση για την ειρήνη (Μενεμένης 50) και στις 24 Μάη στις 8 μ.μ. θα γίνει αγώνας μπάσκετ στο γήπεδο «Καραμπίνη» ανάμεσα στον ΑΟΔΝ και την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ