ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 2021 - Κυριακή 18 Απρίλη 2021
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ηταν στραβό το κλήμα, το 'φαγε κι ο ... παγετός

Τους έδωσε τη «χαριστική βολή» για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο | Οργανώνονται και διεκδικούν κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ και καταβολή αποζημιώσεων στο 100%

Τη «χαριστική βολή» σε χιλιάδες αγρότες από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, μέχρι και την Πελοπόννησο έδωσε ο παγετός που εκδηλώθηκε στις 9 Απρίλη.

Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, στις περισσότερες περιπτώσεις φτάνουν το 100% της παραγωγής για χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, όπως αμπελώνες, επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, ακτινίδια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, κορινθιακή σταφίδα, καρπούζια, πεπόνια, βιομηχανική ντομάτα και άλλα αγροτικά προϊόντα. Για πολλά από αυτά, οι ζημιές προκλήθηκαν σε τέτοιο στάδιο, που δύσκολα θα υπάρξει παραγωγή μέσα στον επόμενο χρόνο.

Ο παγετός ήρθε να προσθέσει ζημιές σ' αυτές που προκάλεσαν η «Μήδεια» τον Φλεβάρη (17 -18/2) και τρεις στη σειρά παγετοί τον Μάρτη (3/3, 12/3 και 26/3). Ετσι, για ακόμη μία φορά, χιλιάδες αγρότες που ζουν καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης, έχοντας να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, βλέπουν τον κόπο τους να πηγαίνει χαμένος και να μένουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ έχουν επωμιστεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα.

Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση των αγροτών στον Τύρναβο, όπου ακόμα προσπαθούν να ορθοποδήσουν από τους καταστροφικούς σεισμούς του Μάρτη, με πολλούς από αυτούς να μένουν ακόμα σε οικίσκους, να μην έχουν πάρει τις αποζημιώσεις για τις οικοσκευές ή το επίδομα ενοικίου.

Είναι γνωστός ο ένοχος

Για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται σε αυτήν, οι καταστροφές στην παραγωγή, ο ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις, είναι από τα βασικά ζητήματα πάλης τα τελευταία χρόνια, καθώς το χαλάζι, η ξηρασία, οι παγετοί, οι βροχοπτώσεις, οι ανεμοθύελλες, αλλά και φυτικές - ζωικές αρρώστιες «συνοδεύουν» μόνιμα τους παραγωγούς.

Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Ενδεικτικά, αν υπήρχε με ευθύνη του κράτους ένα σύστημα ανεμομεικτών, θα μπορούσε να μετριαστεί το πρόβλημα. Αντίστοιχα υπάρχουν ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά και αντιχαλαζικά μέτρα.

Και γι' αυτές τις ελλείψεις οι ευθύνες ανήκουν διαχρονικά στις κυβερνήσεις, στην Τοπική Διοίκηση, στις Περιφέρειες και τους δήμους, που υπηρετούν τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων και συνολικά του λαού.

Ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις

Το κερασάκι στην τούρτα βάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Μάλιστα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των αγροτών του Τυρνάβου, που αποζημιώθηκαν για τον παγετό του Μάρτη του 2020, μόλις τον Απρίλη του 2021, δηλαδή περισσότερο από έναν χρόνο μετά!

Μεγάλες μειώσεις επιφέρουν και μια σειρά από «κόφτες» που υπάρχουν στον κανονισμό, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις υπολογίζονται με βάση την ασφαλιζόμενη αξία - και αυτή κουτσουρεμένη - και όχι με βάση την πραγματική απώλεια στην παραγωγή.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των αγροτών σε Πέλλα, Ημαθία, Αμύνταιο, όπου με βάση το άρθρο 9 του κανονισμού που αναφέρεται στην ειδική κάλυψη ζημιών από παγετό στα καρποφόρα δέντρα, εφόσον οι ζημιές υπερβαίνουν το 30% της παραγωγής, ο ΕΛΓΑ καταβάλλει αποζημίωση ίση προς το 88% του άνω του 30% της ζημιάς.

Αυτό συνεπάγεται ότι ένας παραγωγός με ποσοστό ζημιάς 100%, δηλαδή με ολοκληρωτική καταστροφή, δεν αποζημιώνεται στο 100%, αλλά στο 88%Χ70% που μας κάνει 61,6% της ασφαλιστικής αξίας. Αντίστοιχα, σε περιπτώσεις αγροτεμαχίων με ζημιά μικρότερη του 30% οι αγρότες δεν θα αποζημιωθούν.

Οργανώνονται και διεκδικούν

Οι βιοπαλαιστές αγρότες, συνολικά τα λαϊκά στρώματα έχουν συσσωρεύσει αρκετή πείρα για να διακρίνουν ότι δεν είναι τα «έκτακτα καιρικά φαινόμενα» που τους αφήνουν χωρίς εισόδημα. Εχουν την πείρα να δουν ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί με κριτήριο τα συμφέροντα των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο χρειάζεται να μην «τσιμπήσουν» στα κροκοδείλια δάκρυα που ρίχνουν αυτές τις μέρες βουλευτές, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, που εκλέγονται με τη στήριξη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου.

Τώρα είναι η ώρα να οργανώσουν την πάλη τους για τη διεκδίκηση υποδομών, μέτρων αποκατάστασης και στήριξης του χαμένου εισοδήματος.

Τα αιτήματα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, απαντάνε σήμερα στις ανάγκες των βιοπαλαιστών αγροτών, για να προστατεύονται ουσιαστικά από τις φυσικές καταστροφές, να μπορούν να μείνουν στην παραγωγή και να επιβιώνουν.

Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι τα έξοδα «τρέχουν» και έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τις καλλιεργητικές δαπάνες, είναι ζωτικής σημασίας να δοθούν άμεσα προκαταβολές, να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν ως αποζημίωση, να μην ισχύσουν οι «κόφτες» του κανονισμού, να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία.

Τη Δευτέρα στον Τύρναβο

Με αυτό το πλαίσιο αιτημάτων οργανώθηκαν τις προηγούμενες μέρες πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, με τη συμμετοχή και τρακτέρ, ενώ προγραμματίζονται κι άλλες, όπως για, παράδειγμα, την Τρίτη 20 Απρίλη στις 9.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, από τους Αγροτικούς Συλλόγους Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου - Λυγαριάς. Στις 9.10 π.μ. θα γίνει η προσυγκέντρωση στην Τούμπα.

Το διεκδικητικό πλαίσιο θα επιδοθεί τη μέρα του συλλαλητηρίου στον ΕΛΓΑ, στην Περιφέρεια και τον δήμο Τυρνάβου, ενώ παράλληλα ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο κάλεσμά τους σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Πλέον είναι γνωστό σε όλους μας ότι καμιά κυβέρνηση δεν μας χάρισε ποτέ τίποτα, ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με τους αγώνες και τα τρακτέρ στον δρόμο που αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμή μας. Να είναι σίγουροι οι κυβερνώντες ότι αυτό θα είναι μόνο η αρχή αν δεν ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής μας, διότι, κύριοι της κυβέρνησης, ο καμένος τη φωτιά δεν την φοβάται. Η υπομονή μας τελείωσε, χορτάσαμε εμπαιγμό και αδικίες, δεν θα δεχτούμε άλλες».


Γ. Π.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Για την αντισεισμική προστασία και θωράκιση στη Λάρισα

Διαδικτυακή εκδήλωση το Σάββατο 17 Απρίλη, στις 7 μ.μ., με θέμα «Αντισεισμική προστασία και θωράκιση - Η πείρα στην περιοχή μας από τον σεισμό στις 3 Μάρτη», διοργανώνουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, η Ενωση Γυναικών (μέλος ΟΓΕ) και η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λάρισας. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτζής, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ. Η εκδήλωση θα προβληθεί από το κανάλι του Εργατικού Κέντρου στο YouTube. Για πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410.250.708.

ΠΕΝΘΟΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και παππού

ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΚΩΤΣΗΡΑ

εκηδεύσαμε χτες Παρασκευή 16-4-2021 στο Α' Κοιμητήριο Αθηνών σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Η σύζυγος Ευτυχία - Αννα. Τα τέκνα: Κωστής και Μαρία, Νικόλας και Μαρίνα. Τα εγγόνια, οι λοιποί συγγενείς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ