ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 2021 - Κυριακή 18 Απρίλη 2021
Σελ. /48
Αέρας...

Εκατό μέρες συμπληρώνονται απ' όταν στις ΗΠΑ ανέλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν και όλα πλέον μαρτυρούν ότι ο «αέρας αλλαγής» που θα έπνεε τάχα για τον αμερικανικό λαό και όλο τον κόσμο, μετατράπηκε σε ...μπουνάτσα. Από πού να το πρωτοπιάσει κανείς; Τόσο ο Μπάιντεν όσο και οι θιασώτες του στα σύμμαχα κράτη υπόσχονταν «ηρεμία και ασφάλεια» με την αποχώρηση Τραμπ. Αυτό που βλέπουμε, όμως, είναι κλιμάκωση της έντασης με Κίνα και Ρωσία, στα πρόθυρα της πολεμικής εμπλοκής και συνέχιση της ίδιας επιθετικής ρητορικής, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για την πρωτοκαθεδρία στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, οι ζωές των μαύρων συνεχίζουν να ...μη μετρούν με κυβέρνηση Μπάιντεν, αν κρίνουμε από τις δολοφονίες Αφροαμερικανών που συνεχίζονται ακάθεκτες, ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος, ως υποψήφιος τότε, είχε εμφανιστεί διαδικτυακά στην κηδεία του Φλόιντ για να υποσχεθεί το τέλος των διακρίσεων. Στην πραγματικότητα, το μόνο που επιδίωκε ήταν να χειραγωγήσει την ψήφο των αγανακτισμένων Αφροαμερικανών και τις κινητοποιήσεις τους, που ενσωματώθηκαν τελικά στο ρεύμα της κυβερνητικής εναλλαγής στις ΗΠΑ, με τα γνωστά αποτελέσματα.

... αλλαγής

Οι Αμερικανοί έχουν βέβαια τον πρώτο λόγο για τις εξελίξεις στη χώρα τους. Πρέπει όμως και εδώ να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όλα ανεξαιρέτως τα αστικά κόμματα, που προεκλογικά καλλιεργούσαν αυταπάτες και προσδοκίες στον ελληνικό λαό ότι έχει κάτι να περιμένει από τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ. Οτι η εκλογή του Μπάιντεν και η υπερίσχυση της ατζέντας των Δημοκρατικών εκφράζουν και τα δικά του συμφέροντα. Τίποτα απ' αυτά δεν ισχύει, επιβεβαιώνοντας ότι «αέρας αλλαγής» για το λαό μπορεί να φυσήξει μόνο με τη δική του πάλη ενάντια στην αστική τάξη της χώρας του και τους διεθνείς συμμάχους της.

Στέμμα

Βασιλιά δεν είχαμε και ...βασιλιάδες αποκτήσαμε! Πρώτα ήταν το σίριαλ με τη συνέντευξη του «έκπτωτου» πρίγκιπα, που μετοίκησε οικογενειακώς από το Μπάκιγχαμ στις ΗΠΑ και απασχόλησε τα ελληνικά Μέσα περίπου όσο και τα βρετανικά. Ακολούθησε η επίσκεψη του Κάρολου και της Καμίλα στην Ελλάδα, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, όπου μέχρι και υποδείξεις για το βασιλικό πρωτόκολλο γράφτηκαν στον Τύπο, «για να μην ξεφτιλιστούμε ως χώρα» στις επίσημες εκδηλώσεις. Και τέλος, ο θάνατος του Φίλιππου, του επονομαζόμενου και «Ελληνα» της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, λόγω της γέννησής του στην Κέρκυρα... Τι αφιερώματα, τι δημοσιογραφικές αποστολές, για να δούμε τα μέρη που μπουσούλησε και βαφτίστηκε, τι αναφορές στην αγάπη του για την Ελλάδα! Μέχρι και κάτι πορσελάνινες λεκάνες ξέθαψαν τα κανάλια στην Κέρκυρα, που τις είχε ακουμπήσει με τα ίδια του τα χέρια ο εκλιπών. Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε η ΕΡΤ, που μας ανακοίνωσε ότι θα μεταδώσει σε απευθείας μετάδοση την κηδεία του Φίλιππου το απόγευμα του Σαββάτου. Γιατί άραγε τόση πρεμούρα με τους έρωτες, τις έριδες, τους θανάτους και τις κηδείες της βασιλικής οικογένειας, ενός αναχρονιστικού και αντιδραστικού θεσμού, κατάλοιπου της φεουδαρχίας, από τον οποίο ταλαιπωρήθηκε πολύ ο λαός και στη χώρα μας; Αν νομίζουν ότι με βασιλιάδες και πριγκιπόπουλα των παραμυθιών θα «θαμπωθεί» ο λαός και θα ξεχάσει την αγωνία του με την πανδημία και τα αντεργατικά μέτρα που έρχονται, είναι βαθιά γελασμένοι. Αλλά μιας και τους περισσεύει τηλεοπτικός χρόνος εκεί στην ΕΡΤ, ας αφήσουν τις κοινωνικές σχέσεις με το βρετανικό παλάτι κι ας τον διαθέσουν για να ακουστούν τα προβλήματα και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων ενόψει της απεργίας της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη.

Οφέλη

Τα ...«πολλαπλά οφέλη» της τηλεργασίας αναδεικνύει νέα έρευνα στη Γερμανία. Σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο Forsa, το 32% των εργαζομένων σε τηλεργασία δουλεύει περισσότερο ή μερικές φορές εκτός ωραρίου, για παράδειγμα το βράδυ ή το Σαββατοκύριακο. Το 30% δήλωσε «διαταραχές» στη δουλειά και ενοχλήσεις εξαιτίας της αναγκαστικής «συμβίωσης» με άλλα μέλη της οικογένειας, κυρίως με τα παιδιά, αλλά και επειδή ο χώρος εργασίας δεν διαχωρίζεται από το υπόλοιπο διαμέρισμα (27%). Το 36% είχε ένταση, πόνο στην πλάτη ή πονοκεφάλους λόγω ενός «φτωχού, μη εργονομικού χώρου εργασίας», ενώ το 34% ανέφερε έλλειψη ή ανεπαρκή εξοπλισμό εργασίας, για παράδειγμα πολύ μικρή οθόνη, κακή σύνδεση στο διαδίκτυο κ.τ.λ. Σύμφωνα εξάλλου με την ασφαλιστική εταιρεία «DAK-Gesundheit», ο αριθμός των αναρρωτικών αδειών λόγω μυοσκελετικών προβλημάτων αυξήθηκε κατά 7% στη Γερμανία το 2020 σε σχέση με το 2019, με την τηλεργασία, όπως όλα δείχνουν, να έχει συμβάλει στην επιδείνωση της υγείας των εργαζομένων. Τι επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω; Οτι προτεραιότητα για τη γενίκευση της τηλεργασίας από την εργοδοσία και το κράτος της, με αφορμή και την πανδημία, δεν είναι η προστασία της υγείας των εργαζομένων, ή η «καλύτερη εναρμόνιση» της οικογενειακής - προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ στη χώρα μας. Προτεραιότητα είναι τα κέρδη του κεφαλαίου, στα οποία η τηλεργασία εξελίσσεται σε στήριγμα, καθώς μειώνει διάφορα λειτουργικά κόστη, καταρρίπτει τα όρια ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο, διατηρεί «στην τσίτα» τον εργαζόμενο σε όλη τη διάρκεια της μέρας, με τα επώδυνα αποτελέσματα που καταγράφονται ήδη σε μελέτες και αναμένεται να γενικευτούν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 17 Απρίλη

1521 Αφορίζεται ο Μαρτίνος Λούθηρος, που εισήγαγε τον Προτεσταντισμό.

1790 Πεθαίνει ο Αμερικανός πολιτικός και εφευρέτης Βενιαμίν Φραγκλίνος, ένας από τους συντάκτες της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας κατά την Αμερικανική αστική Επανάσταση του 1776.

1917 Ο Β. Ι. Λένιν συντάσσει έκθεση πάνω στο θέμα «Τα καθήκοντα του προλεταριάτου στη δοσμένη επανάσταση», οι γνωστές και ως «Θέσεις του Απρίλη».

1923 Συνέρχεται στη Μόσχα το 12ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκοι). Εκτιμήθηκε πως η Νέα Οικονομική Πολιτική δημιουργούσε έδαφος για παρεκκλίσεις από τη γραμμή του Κόμματος. Ιδιαίτερα επικίνδυνες ήταν εκείνες που έφερναν το σοβιετικό κράτος αντιμέτωπο με την εργατική τάξη και το κόμμα με το κράτος.

1944 Ο ΕΛΑΣ διαλύει την αστική στρατιωτική οργάνωση της ΕΚΚΑ («Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση») του συνταγματάρχη Δ. Ψαρρού.

1946 Δολοφονείται από πληρωμένο χίτη του Λαναρά ο Γ. Βουτυράς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

1956 Το Γραφείο Πληροφοριών των Κομμουνιστικών Κομμάτων (Κομινφόρμ) ανακοινώνει τη διάλυσή του.

1961 Ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με Οσκαρ για το τραγούδι του «Τα παιδιά του Πειραιά».

1964 Ξεκινά μυστικά η αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Λίγες μέρες αργότερα (23-29/4/1964) ξεσπούν συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

1993 Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο Τουργκούτ Οζάλ, Πρόεδρος της Τουρκίας από το 1989.

2005 Αποχωρεί μετά από εξήντα χρόνια από την ενεργό πολιτική ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.

2012 Πεθαίνει ο μεγάλος λαϊκός καλλιτέχνης Δημήτρης Μητροπάνος.

Κυριακή 18 Απρίλη

1906 Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,8 Ρίχτερ, πλήττει το Σαν Φρανσίσκο.

1920 Συνέρχεται το 2ο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (18-25/4/1920), που ψηφίζει την οργανική προσχώρηση του Κόμματος στην Κομμουνιστική Διεθνή (Γ' Διεθνή). Το Κόμμα προσθέτει στον τίτλο του τον όρο «Κομμουνιστικό»: Σοσιαλιστικόν Εργατικόν Κόμμα Ελλάδος (Κομμουνιστικόν).

1935 Πεθαίνει ο Παναΐτ Ιστράτι (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και «Γκόρκι των Βαλκανίων», ελληνικής καταγωγής Ρουμάνος συγγραφέας.

1944 Ανασχηματίζεται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ).

1951 Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία Ανθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), πρόδρομος της ΕΟΚ και της ΕΕ.

1955 Πεθαίνει ο κορυφαίος Γερμανός φυσικός Αλμπερτ Αϊνστάιν.

1996 Δεκαοκτώ Ελληνες τουρίστες πέφτουν νεκροί και άλλοι δεκαέξι τραυματίζονται σε τρομοκρατική επίθεση φανατικών ισλαμιστών έξω από το ξενοδοχείο «Europa» στο Κάιρο. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Γκαμά αλ Ισλαμίγια», που έχει στόχο Ισραηλινούς τουρίστες.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org