ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Ψήφος στο ΚΚΕ για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα

Περιοδεία του υποψήφιου δημάρχου Αθήνας και μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

Ο Ηλ. Σιώρας και ο Ν. Σοφιανός μιλούν στους εργαζόμενους
Ο Ηλ. Σιώρας και ο Ν. Σοφιανός μιλούν στους εργαζόμενους
«Τη βραδιά της πυρκαγιάς στο Μάτι, ο "Ευαγγελισμός" δέχτηκε περίπου το 90% των περιστατικών. Δεκάδες νοσηλευτές όχι μόνο δεν πήραν άδεια, αλλά το επόμενο πρωί δεν ήθελε να φύγει κανείς. Ετσι λειτουργεί το νοσοκομείο και όλες τις υπόλοιπες μέρες, πάνω από τα όριά μας. Με το φιλότιμο των εργαζομένων. Οχι τώρα, εδώ και 15 χρόνια. Από το 2005 δεν υπάρχουν οι ενδιάμεσες βαθμίδες. Υπάρχουν διευθυντές και συμβασιούχοι. Δεν υπάρχει συνέχεια στην επιστημονική εμπειρία, ούτε καν σταδιακή αναπλήρωση των εκατοντάδων οργανικών κενών. Η απουσία της μονιμότητας έχει επιπτώσεις και στην ποιότητα των υπηρεσιών. Σε κάθε μικρή εφημερία δεχόμαστε 100 βαριά περιστατικά. Πότε θα ξεκουραστεί το ελάχιστο προσωπικό όταν την επομένη έχουμε γενική εφημερία; Κάθε χρόνο νοσηλεύονται στον "Ευαγγελισμό" 60.000 άνθρωποι, οι επισκέψεις ξεπερνούν τις 500.000 και η κρατική επιχορήγηση είναι μόλις 49 εκατομμύρια. Η αθλιότητα φαίνεται ακόμη και στο πιο μικρό, ζητήσαμε 50 αντάπτορες για διπλή παροχή οξυγόνου και μας ενέκριναν τους 5!».

Η παραπάνω μαρτυρία ανήκει στον διευθυντή και τους εργαζόμενους του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του «Ευαγγελισμού», κατά τη διάρκεια συζήτησης με το κλιμάκιο του ΚΚΕ στο πλαίσιο προχτεσινής περιοδείας με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Μαζί του ο Ηλίας Σιώρας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», και η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθήνας. Από τα επείγοντα μέχρι τα μαγειρεία και από τα πλυντήρια μέχρι τα εργαστήρια και το παλιό κυλικείο, το δημόσιο ΙΕΚ Νοσηλευτικής, τις διοικητικές υπηρεσίες, σε ολόκληρο το νοσοκομείο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, κυριαρχεί η αγωνία ακόμη και για τα αυτονόητα. Η αγανάκτηση για το αίσχος των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η ανασφάλεια της επικείμενης απόλυσης για πάνω από 700 εργαζόμενους τους επόμενους μήνες, η απληρωσιά εδώ και τρεις μήνες για τους εργολαβικούς στα μαγειρεία.

«Οπου κι αν έχουμε πάει, συμβαίνουν παντού τα ίδια. Σε όλα τα νοσοκομεία "τρέχουν" 7 και 8 διαφορετικές μορφές απασχόλησης. Στα σχολεία το ίδιο. Πίσω από κάθε απορριμματοφόρο εργαζόμενοι με 4-5 διαφορετικές συμβάσεις. Μια θέση εργασίας μοιράζεται σε 2-3 κακοπληρωμένους εργαζόμενους, που ανακυκλώνονται κάθε τόσο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ν. Σοφιανός.

Στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων της η «ευελιξία»

Και ανέδειξε ότι αυτή η πανσπερμία εργασιακών σχέσεων αποτελεί στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, εργαλείο για να «κοστίζει» λιγότερο ο εργαζόμενος, μια κατάσταση εργασιακής ζούγκλας που φέρει την υπογραφή των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «μια νέα γενιά επιστημόνων βιώνει την εργασιακή ανασφάλεια στα σχολεία, τα νοσοκομεία. Ενώ οι θέσεις εργασίας είναι πολλές, απαραίτητες και πρέπει να στελεχώνονται με μόνιμο προσωπικό, προσφέρουν ατομικές συμβάσεις, ελαστικές σχέσεις απασχόλησης για ένα - δύο χρόνια, με μισούς μισθούς και δικαιώματα. Κλαίνε για το "brain drain" όταν ευθύνονται οι ίδιοι...».

Από την άλλη, ο υποψήφιος δήμαρχος ανέδειξε ότι «στο χώρο των ιατρικών εξετάσεων οι ιδιώτες κάνουν πάρτι! Η "πίτα" για τους ιδιώτες στην Υγεία και το κόστος για τα λαϊκά στρώματα μεγαλώνουν συνεχώς. Π.χ. το Νοσοκομείο Πατησίων, αυτό που το έκλεισε η προηγούμενη συγκυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγε πως θα το ξανανοίξει, τώρα το κάνουν κέντρο ΕΟΠΥΥ. Γύρω απ' αυτό έχουν ανοίξει ήδη 4 ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Γιατί με τη μείωση του προσωπικού στις δημόσιες δομές, με τα πλαφόν στις δαπάνες, με τα όρια στις συνταγογραφήσεις, σπρώχνουν τον κόσμο στον ιδιώτη».

Ο Ν. Σοφιανός κάλεσε τους εργαζόμενους να μη θεωρήσουν «τελειωμένη υπόθεση» αυτήν την κατάσταση. Αλλωστε είναι εργαζόμενοι που έχουν πείρα, γνωρίζουν από αγώνες, με τους κομμουνιστές δίπλα τους, μέσα και από το σωματείο τους. «Για όλα τα προβλήματα, από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο, αγωνίζονται. Δεν αφήνουν να πέσει τίποτα κάτω, αποτρέπουν τα χειρότερα, φρενάρουν απολύσεις, σπάνε την εργοδοτική τρομοκρατία», ανέφερε και συνέχισε:

«Αυτό είναι και το μήνυμα: Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Απέναντι στο στημένο δίπολο και στο σουλάτσο μνημονιακών υπουργών μεταξύ των συνδυασμών τους είναι ο δικός μας αγώνας, που δεν είναι προσωπικός αλλά πολιτικός.

Πολλές οι κάλπες του επόμενου διαστήματος, η επιλογή όμως είναι μία για τους εργαζόμενους: Ψήφος αντίστασης, αγώνα και προοπτικής. Ενίσχυση της λαϊκής αντιπολίτευσης. Γιατί το ΚΚΕ είναι το αντίπαλο δέος».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Α' ΑΘΗΝΑΣ - ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την περιοχή των Εξαρχείων

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την περιοχή των Εξαρχείων η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση ΝΔ, μαζί με τους υποψηφίους τους σε Περιφέρεια Αττικής και στο δήμο της Αθήνας, στήνουν ένα νέο ψευτοκαβγά για το αν τα Εξάρχεια είναι "άβατο", καθώς και για το αν τα υπαρκτά προβλήματα εγκληματικότητας στην περιοχή θα λυθούν με περισσότερη ή λιγότερη καταστολή. Πρόκειται για επικίνδυνο αποπροσανατολισμό που αποκρύπτει τη ρίζα του προβλήματος, προεκλογικά θολώνει τα νερά, για να ψαρεύει ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δήθεν ''πρόοδο'' και η ΝΔ με την ''ασφάλεια και την ευθύνη''.

Τα κάθε λογής ψευτοδιλήμματα που θέτουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα είναι για να κρύψουν τις διαχρονικές τους ευθύνες και τα αποτελέσματα της εγκληματικής τους πολιτικής. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής οξύνουν τα προβλήματα και στην περιοχή των Εξαρχείων, προστίθενται στα μέτρα και τα μνημόνια που μαζί ψήφισαν. Τέτοια είναι:

 • Η όξυνση της εγκληματικότητας και η δράση κυκλωμάτων στην περιοχή.
 • Το εμπόριο ναρκωτικών και οι προσπάθειες για τη νομιμοποίησή του.
 • Η εγκατάλειψη λειτουργιών σε συνδυασμό με την απουσία του δήμου για στοιχειώδη φροντίδα των υποδομών.
 • Η πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης (airbnb), όπου όμιλοι και εταιρείες αξιοποιούν τουριστικά όλο και περισσότερα ακίνητα, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την ενοικίαση για τον ντόπιο πληθυσμό.
 • Το άθλιο καθεστώς των καταλήψεων και των ΜΚΟ, που λυμαίνονται δημόσιο χρήμα, πατώντας στην ανυπαρξία δομών που θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί με ευθύνη του κράτους για την υποδοχή των προσφύγων.
 • Το στημένο παιχνίδι ανάμεσα σε ΜΑΤ και κουκουλοφόρους.
 • Η φοροεπιδρομή σε επαγγελματίες από κράτος και δήμο.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία να απαιτήσουν τώρα:

 • Να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό όλες οι δομές πρόληψης, ενημέρωσης, απεξάρτησης στο δήμο της Αθήνας.
 • Να καταργηθεί το άθλιο νομοθετικό πλαίσιο για δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης. Η όποια προσπάθεια χωροθέτησης θα βρει τη νεολαία και το λαό απέναντί τους.
 • Να προσληφθεί μόνιμο και επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα, φροντίδα και συντήρηση των δημόσιων χώρων, για την αποκατάσταση των λειτουργιών.
 • Να δημιουργηθούν δημόσιες και δωρεάν υποδομές Αθλητισμού και Πολιτισμού, για τους κατοίκους του Α' Διαμερίσματος.
 • Η αστυνομία να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα, τη μαφία και τους ναρκέμπορους.

Η πραγματική πρόοδος υπάρχει μόνο στον αγώνα και τη διεκδίκηση για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα. Διέξοδος υπάρχει στην πάλη για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής τους, που δείχνει τα δόντια της και στο χώρο δουλειάς και στο χώρο κατοικίας. Πρόοδος είναι η αξιοποίηση της εκλογικής μάχης για να δυναμώσουν το ΚΚΕ και το ρεύμα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική, για να δυναμώσουν το εργατικό κίνημα, οι αγώνες για σύγχρονα δικαιώματα».

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ
Να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ!

Με σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό παντού!», το ΚΚΕ καλεί τους ετεροδημότες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αποφασιστική ενίσχυσή του σε κάθε γωνιά της χώρας.

Καλεί τους ετεροδημότες από σήμερα κιόλας:

 • Να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.
 • Να εξασφαλίσουν έγκαιρα τη μετακίνησή τους, ιδιαίτερα όσοι ψηφίζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών, στα γραφεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241).

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.5282.527, 210.5282.535

Ωρες επικοινωνίας: Από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.

Συσκέψεις - συγκεντρώσεις

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 8 μ.μ., σε σύσκεψη Αρκάδων στην αίθουσα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Τζωρτζ 9, 1ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος), θα μιλήσουν ο Θανάσης Κολιζέρας, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και ο Νίκος Γόντικας, υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη ετεροδημοτών από την Πάτρα, στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, πλ. Κάνιγγος, 5ος όροφος), θα μιλήσουν ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, και ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πάτρας και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Σήμερα η παρουσίαση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων

Την παρουσίαση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων στην Καισαριανή θα πραγματοποιήσει η «Λαϊκή Συσπείρωση», σήμερα Τετάρτη 17 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο δημαρχείο Καισαριανής.

Θα μιλήσει ο δήμαρχος Καισαριανής και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Ηλίας Σταμέλος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org