ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απέρριψε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για φτηνό ρεύμα και πετρέλαιο στους αγρότες

Ούτε στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων δεν χωράει η «δίκαιη ανάπτυξη» του κεφαλαίου

INTIME NEWS

Επιβεβαιώνοντας πόσο βαθιά ταξική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα είναι η ...«δίκαιη» καπιταλιστική ανάπτυξη που ευαγγελίζεται, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε χτες δύο ακόμα τροπολογίες του ΚΚΕ για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, για τη στοιχειώδη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, των αγροτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με το ξεκλήρισμα.

Οι δύο τροπολογίες του ΚΚΕ αφορούσαν την επιστροφή φόρου στους αγρότες από την κατανάλωση πετρελαίου και την κάλυψη κατά 50% από τον κρατικό προϋπολογισμό του ετήσιου λογαριασμού των δικαιούχων αγροτικού ρεύματος. Είχαν κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με το οποίο η κυβέρνηση, την ώρα που απέρριπτε ακόμα και αυτά τα ελάχιστα ψίχουλα για μια μικρή ανάσα υπέρ των αγροτών, πρόσφερε απλόχερα, μέσω των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου, σωρό από νέα προνόμια, νέες φοροαπαλλαγές και επιχορηγήσεις με επιπλέον δεκάδες εκατομμύρια ευρώ «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους!

Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Δραγασάκης, λίγο πριν απορρίψει τις τροπολογίες του ΚΚΕ για τους αγρότες με τον αστείο και χωρίς αντίκρισμα ισχυρισμό ότι δήθεν το αρμόδιο υπουργείο κάτι ετοιμάζει «πάνω στο θέμα του κόστους παραγωγής», κόμπαζε ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα, το ελληνικό κράτος, έχει αποθέματα ρευστότητας», κάτι που «δίνει τη δυνατότητα» για «αναπτυξιακή στρατηγική», τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», για να «δημιουργούμε χρηματοδοτικά εργαλεία», και ότι «όλα αυτά είναι δυνατότητες του παρόντος αλλά και του μέλλοντος», δίνοντας υπόσχεση για ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους.

Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι οι τροπολογίες του ΚΚΕ «θέλουν να αντιμετωπίσουν ορισμένα μικρά ζητήματα μείωσης του κόστους για τους αγροτοκτηνοτρόφους, που ούτε αυτά τολμάτε να υλοποιήσετε», όταν «τους φορτώνετε με ακόμη περισσότερα βάρη φορολογικά, ασφαλιστικά και ας πληρώσουν και ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ οι εφοπλιστές απαλλάσσονται, ας πληρώσουν και το ρεύμα σε πολύ υψηλότερη τιμή απ' ό,τι το δίνετε στη ΝΟΜΕ, δηλαδή στις εταιρείες οι οποίες πουλάνε ρεύμα στους καταναλωτές (...) Δηλαδή ενώ παρέχετε σκανδαλώδη προνόμια πολλών εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων ευρώ στο μεγάλο κεφάλαιο».

«Ο δρόμος του κεφαλαίου», συνέχισε, «τον οποίο υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση όχι μόνο την περίοδο της κρίσης αλλά και την περίοδο της ανάπτυξης, είναι εχθρικός για το λαό. Η μάχη "φωτός και σκότους" που πάνε να κάνουν κυβέρνηση και ΝΔ είναι μια μάχη σικέ, γιατί μαζί ψηφίσατε το τρίτο μνημόνιο. Εσείς, ως κυβέρνηση, νομιμοποιήσατε τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Αρα, έχετε τις ίδιες στρατηγικές επιλογές. Πήρατε τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του Σαμαρά για να υλοποιήσετε τα ίδια μέτρα και να συνεχίσετε παραπέρα την αντιλαϊκή πολιτική».

Καταλήγοντας τόνισε ότι «μόνο το ΚΚΕ ασκεί πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση προς όφελος του λαού και μόνο το ΚΚΕ προσπαθεί να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις ενός ακόμη πιο ισχυρού μετώπου απέναντι στον οδοστρωτήρα που προσπαθεί να του τσακίσει τα δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο απαιτείται η ισχυροποίηση του λαϊκού παράγοντα, η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, γιατί η επόμενη μέρα θα είναι πολύ πιο δύσκολη αν ο λαός δεν σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατέθεσε τροπολογίες για τους εργαζόμενους στα ΕΑΣ και τη συνδικαλιστική δράση στις Ενοπλες Δυνάμεις

Δύο τροπολογίες κατέθεσε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή. Η πρώτη αφορά την προστασία του δικαιώματος της συνδικαλιστικής δράσης στις Ενοπλες Δυνάμεις και η δεύτερη την καταβολή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας με τίτλο «Ρυθμίσεις μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις», το οποίο θα ψηφιστεί αύριο στην Ολομέλεια.

Για το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση στις Ενοπλες Δυνάμεις

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρώτη τροπολογία, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που θεσπίζει το Σύνταγμα για όλους τους Ελληνες πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των συνταγματικών δικαιωμάτων του συνεταιρίζεσθαι, της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης σύμφωνα με τα άρθρα 12 παρ. 1 και 23 παρ. 1 του Συντάγματος». Αλλωστε, σημειώνεται, «οι υπηρετούντες στις Ενοπλες Δυνάμεις, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, όλος ο ελληνικός λαός, έχουν ανάγκες και δικαιώματα, που αφορούν το σύνολο των όρων άσκησης της υπηρεσίας τους, ευρύτερα τους όρους ζωής των ίδιων και των οικογενειών τους».

Γι' αυτούς τους λόγους, τονίζεται, θα πρέπει «η ισχύουσα νομοθεσία που διέπει τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων να εναρμονιστεί τροποποιούμενη στη γενική κατεύθυνση και το βασικό νομικό πλαίσιο που ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, όπως ορίζει το Σύνταγμα και εξειδικεύουν οι νόμοι».

Στη βάση των παραπάνω στην τροπολογία προβλέπεται:

«1. Να συγκροτούνται δευτεροβάθμιες Οργανώσεις (Ομοσπονδίες) με μόνη ουσιαστική προϋπόθεση τη συμφωνία - κοινή απόφαση ορισμένων, τουλάχιστον δύο, πρωτοβάθμιων οργανώσεων. Συνεπώς θα πρέπει να καταργηθεί η περίπτωση β' της παραγράφου 4 του άρθρου 30Γ του ν. 1264/1982, που προβλέπει τη σύσταση μίας μόνο πανελλήνιας ομοσπονδίας ως δευτεροβάθμιου σωματείου, όπως επίσης και να τροποποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή όλες οι διατάξεις του άρθρου 30Γ του ν.1264/1982 που αναφέρονται ή βασίζονται σε αυτήν.

2. Το σύνολο των μελών της διοίκησης κάθε οργάνωσης των στρατιωτικών, τόσο πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας, θα πρέπει να απολαμβάνουν τις διευκολύνσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη της συνδικαλιστικής τους παρέμβασης και δράσης, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων του συγκεκριμένου χώρου και των υπηρετούντων στις Ενοπλες Δυνάμεις». Οι απαραίτητες διευκολύνσεις είναι το αμετάθετο καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας τους στη διοίκηση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας οργάνωσης, ειδικές - συνδικαλιστικές άδειες, σε βαθμό που να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία - δράση της διοίκησης, όπως καθορίζεται με τον ν.1264/1982 και η προστασία από κάθε είδους διώξεις λόγω της συνδικαλιστικής δράσης τους.

Για τους εργαζόμενους στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Για τη δεύτερη τροπολογία σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ δεν λαμβάνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας παρά το γεγονός ότι η φύση της δουλειάς τους είναι επικίνδυνη και ανθυγιεινή. Τονίζεται ότι η χορήγηση του επιδόματος αυτού στους εργαζόμενους «οι οποίοι εργάζονται σε συγκεκριμένες θέσεις εργασίας ή προσφέρουν συγκεκριμένη εργασία και υπάγονται διοικητικά σε συγκεκριμένα τμήματα και συνεργεία των συγκροτημάτων εργοστασίων της προαναφερόμενης εταιρείας, πέρα από μια στοιχειώδη οικονομική στήριξη της διαρκούς προσπάθειας των εργαζομένων αυτών να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες δυσχέρειες που συνυφαίνονται με τη φύση και το αντικείμενο εργασίας τους, αποτελεί και μία έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας των υπηρεσιών, που παρέχουν στην εθνική άμυνα και ασφάλεια, συνιστά και μία υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει την καταβολή της συγκεκριμένης παροχής σε όλες τις κατηγορίες εκείνες εργαζομένων, που παρέχουν υπηρεσίες, οι οποίες δικαιολογούν την καταβολή του».

Με αυτό το σκεπτικό στο άρθρο της τροπολογίας προβλέπεται «στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, όπως αυτό είχε προβλεφθεί στο άρθρο 15 παρ. 1 του ν. 4024/2011 (Α΄ 226), και εξακολούθησε να καταβάλλεται σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 54 του ν. 4384/2016 (Α΄ 78), και εξειδικεύτηκε κατά ποσό, ανά κατηγορία δικαιούχων και ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του (...) προστίθενται» και οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Συνεχίζονται τα προνόμια, οι φοροαπαλλαγές και το «ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο

Τη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στα βασικά για το κεφάλαιο ανέδειξε και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να παρέχει «γην και νερό» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, από τη λεηλασία του λαού.

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση και με αυτό συνεχίζει να προσφέρει στους επιχειρηματικούς ομίλους φορολογικά κίνητρα και φοροαπαλλαγές, επιδοτεί το «μισθολογικό κόστος» τους, ενισχύει με περισσότερο «ζεστό» χρήμα την έρευνα για λογαριασμό τους, ενώ για τις χαρακτηριζόμενες επενδύσεις «στρατηγικής σημασίας» (Ενέργεια, τουρισμό κ.ά.) «προσφέρει κατ' εξαίρεση τη δυνατότητα να επεμβαίνουν οι επενδυτές σε δασικές και σε δημόσιες εκτάσεις, σε χορτολιβαδικές, βραχώδεις, πετρώδεις, σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, για επέκταση ή για εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας βιομηχανικής εγκατάστασης», προσθέτοντας πως για τις επενδύσεις αυτές η κυβέρνηση εξασφαλίζει και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Τόνισε ότι «αυτό το μείγμα διαχείρισης προϋποθέτει την ακόμα μεγαλύτερη συντριβή των λαϊκών αναγκών για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου».

Κερασάκι του νομοσχεδίου ήταν τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει αλλαγές στη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου προς την εταιρεία «Ιπποδρομίες ΑΕ», οι οποίες ευνοούν παραπέρα την ανώνυμη εταιρεία, όπως π.χ. με τη δραστική μείωση του μισθώματος που καταβάλλει η εταιρεία κ.λπ.

Η ΝΔ υπερψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ για να καλύψει την ταύτισή της με την κυβέρνηση προσέφυγε στη σκανδαλολογία με αφορμή τη τροπολογία για τον Ιππόδρομο, για την οποία ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία που θα γίνει σήμερα. Ανάλογη ήταν και η στάση του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισε «παρών». Η δε ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε για να διαμαρτυρηθεί... για την υψηλή φορολογία και τις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων.

Ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι εχθρικός για το λαό

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο αυτό «συνεχίζετε την ίδια λογική, να παρέχετε "γην και ύδωρ" στις ανάγκες και στα συμφέροντα των μονοπωλίων. Μετά τα προηγούμενα νομοσχέδια με τη μείωση της φορολογίας στα διανεμόμενα μερίσματα, των εισηγμένων επιχειρήσεων, μετά τη γελοία "εθελοντική εισφορά" των εφοπλιστών, μετά την παραχώρηση που κάνατε χτες, των ακτών και του αιγιαλού προς όφελος των επενδυτικών σχεδίων, έρχεστε σήμερα και φέρνετε τη νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα και νέα μέτρα για τις εθνικές επενδύσεις».

Ανέφερε ότι με την Αναπτυξιακή Τράπεζα «μοχλεύετε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους χρηματοδοτικούς πόρους που έχετε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», ενώ θύμισε ότι ο Γ. Δραγασάκης έχει προαναγγείλει νόμο για πολυετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα εντάσσεται στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και θα εξυπηρετεί τα επενδυτικά σχέδια. Μ' αυτόν τον τρόπο, τόνισε, η κυβέρνηση διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των επενδυτικών σχεδιασμών σε υποδομές και χρηματοδότηση, παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες έργα υποδομής απαραίτητα για τη βελτίωση και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως είναι τα έργα της αντισεισμικής θωράκισης, της αντιπλημμυρικής προστασίας ή της αντιπυρικής.

«Ο δρόμος του κεφαλαίου, τον οποίο υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, όχι μόνο την περίοδο της κρίσης αλλά και την περίοδο της ανάπτυξης, είναι εχθρικός για το λαό», επισήμανε.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org