ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
«Εποικοδομητικές» απόψεις και για τους «S-400»

Οι συναντήσεις Τούρκων υπουργών επιβεβαιώνουν το διαρκές παζάρι

Από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ (στο κέντρο), με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ, στο Λευκό Οίκο
Από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ (στο κέντρο), με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ, στο Λευκό Οίκο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δέχτηκε στο Λευκό Οίκο αντιπροσωπεία μελών της τουρκικής κυβέρνησης που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον συμμετέχοντας στην 37η ετήσια Κοινή Διάσκεψη που συνδιοργανώνουν το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Τουρκίας - ΗΠΑ (TAΙK) και το Αμερικανο-Τουρκικό Συμβούλιο (ATC). Και από τη συνάντηση αυτή επιβεβαιώνεται ότι είναι διαρκές το παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας για τη διατήρηση της τελευταίας στο ΝΑΤΟικό πλαίσιο και τη μείωση όσο γίνεται της επιρροής της Ρωσίας.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ (και γαμπρός του Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν), ο οποίος δήλωσε ότι μετέφερε τα μηνύματα του Τούρκου Προέδρου και εισέπραξε «μια θετική αντίδραση (από τον Τραμπ)», ενώ εξηγώντας ότι συζητήθηκε και το ζήτημα των «S-400» (των ρωσικών πυραύλων που η Αγκυρα επιμένει να αγοράσει προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ) υποστήριξε: «Εγινα μάρτυρας μιας εποικοδομητικής άποψης και μιας θετικής προσέγγισης σε προεδρικό επίπεδο (σ.σ. από την αμερικανική πλευρά)».

Σημειωτέον, στη συνάντηση με τον Τραμπ παρών ήταν και ο ειδικός απεσταλμένος του για θέματα Μέσης Ανατολής, Τζάρεντ Κούσνερ (γαμπρός του Αμερικανού Προέδρου), δεδομένου ότι στην ατζέντα των αμερικανο-τουρκικών παζαριών συνυπάρχουν πολλά θέματα, όπως το Παλαιστινιακό, το Κουρδικό κ.τ.λ.

Πάντως, ο Αλμπαϊράκ επικεντρώθηκε στη σημασία της οικονομικής συνεργασίας ΗΠΑ - Τουρκίας και σε χωριστή συνάντηση που είχε με τον Κούσνερ αλλά και τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπερ Ρος, με στόχο - σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ - να τριπλασιαστεί ο όγκος του διμερούς εμπορίου από 25 δισ. δολάρια που είναι σήμερα στα 75 δισ. Επιπλέον, μιλώντας σε επιχειρηματίες υποστήριξε ότι «οι οικονομικοί δεσμοί (των δύο πλευρών) πρέπει να έχουν τέτοιο σθένος όσο και η παραδοσιακή μας συνεργασία στην ασφάλεια (...) Πρέπει να παίξουν πιο ενεργό ρόλο στο μέλλον της σχέσης μας. Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι πιο εύκολο να το λέει κανείς από το να γίνει...». Αναγνώρισε δε ότι υπάρχουν τριβές μεταξύ των δύο ΝΑΤΟικών συμμάχων αλλά «δεν πρέπει να μας εμποδίσουν να αντικρίζουμε το μέλλον με θετικό τρόπο».

Αλλο ύφος χρησιμοποίησε στις δικές του δηλώσεις ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, που συμμετέχει επίσης στην τουρκική αντιπροσωπεία, λέγοντας ότι «απειλές, τελεσίγραφα και χρονοδιαγράμματα δεν βοηθούν και δεν συμφωνούν με το πνεύμα της Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ)», εκφράζοντας κατά τ' άλλα προσδοκίες ότι το ζήτημα των «S-400» «θα μπορέσει να λυθεί με εποικοδομητικό διάλογο». Τέλος, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ισχυρίστηκε ότι ενδεχόμενος αποκλεισμός της Αγκυρας από την παραγωγή των αεροσκαφών «F-35» «θα αποτελέσει τιμωρία για ολόκληρο το πρόγραμμα» και σχολίασε ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της εμπιστοσύνης (...) Πρέπει να γίνουν κατανοητές οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της».

Πάντως, να σημειωθεί ότι δημοσιεύματα (και τουρκικά) καταγράφουν προβληματισμούς για τις επιπτώσεις που θα έχουν τυχόν αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία (ως συνέπεια της αγοράς των «S-400»), με δεδομένους και τους ρυθμούς ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας που παρουσιάζει ύφεση. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», ο σύμβουλος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τζον Συτιλίδης, είπε ότι «εάν η Τουρκία εισέλθει επίσημα σε περίοδο ύφεσης, ενδέχεται να υποχρεωθεί να λάβει δάνειο από το ΔΝΤ προκειμένου να σώσει την οικονομία της».

  • «Επίσκεψη εργασίας» στην Αγκυρα θα κάνει σήμερα ο ΥΠΕΞ του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος θα συζητήσει «όλες τις πλευρές των διμερών μας σχέσεων και απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα», σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Αργά ή γρήγορα...

Οι εικόνες της φλεγόμενης Παναγίας των Παρισίων σοκάρουν. Οπως σοκάρουν και οι καταγγελίες για την υποχρηματοδότηση, υποσυντήρηση και πλημμελή προστασία από τη γαλλική κυβέρνηση ενός τέτοιου μνημείου, με διεθνή ακτινοβολία, που έγινε στάχτη μέσα σε λίγες ώρες, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Ενα μνημείο που άντεξε στο χρόνο, για σχεδόν χίλια χρόνια, καταστράφηκε στην εποχή μας, που υπάρχουν όλα τα μέσα για έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη των κινδύνων που το απειλούν, σύγχρονες μέθοδοι προστασίας και συντήρησης.

Οπως φαίνεται, όμως, τίποτα απ' αυτά δεν υπήρξε στην περίπτωση της Παναγίας των Παρισίων, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπου ο κρατικός σχεδιασμός για την προστασία μνημείων, περιουσιών, ακόμα και ανθρώπων, υποτάσσεται στη λογική του «κόστους - οφέλους».

Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ, είναι ένα από τα πιο σπουδαία αρχιτεκτονικά μνημεία του γοτθικού ρυθμού και ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα της πόλης του Παρισιού. Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1163 και αποπερατώθηκε περίπου το 1270, με διάφορες προσθήκες και παρεμβάσεις ανά τους αιώνες. Εχει 128 μέτρα μήκος, 2 κωδωνοστάσια ύψους 68 μέτρων, περίφημα γλυπτά και βιτρό. Εχει εμπνεύσει πολλούς λογοτέχνες, με κυριότερο τον Β. Ουγκώ, που έγραψε και το περίφημο ομώνυμο μυθιστόρημά του.

* * *

Οπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί, οι απαιτήσεις συντήρησης ενός μνημείου τόσο παλιού και τόσο μεγάλου, με πολλά εύφλεκτα υλικά και άλλα που υπόκεινται στη φθορά του χρόνου, είναι πολύ μεγάλες. Αυτό μαρτυρά και η συζήτηση που έχει ξεκινήσει τα τελευταία τρία τουλάχιστον χρόνια, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, για τις σύνθετες ανάγκες που έχει η διάσωση του συγκεκριμένου αρχιτεκτονήματος, δεδομένης της φθοράς από το χρόνο, αλλά και από τον μεγάλο όγκο των επισκεπτών που δεχόταν κάθε χρόνο (13 εκατομμύρια).

Υπάρχουν για παράδειγμα επίμονες καταγγελίες ειδικευμένων επιστημόνων από το χώρο του πολιτισμού ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την καταστροφή». Δηλώνουν ότι «οι προδιαγραφές για τις εργασίες συντήρησης σε ιστορικά μνημεία ήταν ανεπαρκείς» και ότι έχει τεθεί κατά καιρούς η ανάγκη να ψηφιστούν νόμοι για την ολοκληρωμένη προστασία τους, χωρίς να έχουν προχωρήσει. Σε ρεπορτάζ του 2017 καταγράφονται προειδοποιήσεις της Αρχιεπισκοπής του Παρισιού, σύμφωνα με τις οποίες «η κατάσταση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων έχει φτάσει σήμερα σε ένα στάδιο στο οποίο οι δομές του δεν θα μπορούν πια να διαδραματίσουν το ρόλο τους και θα απειλήσουν την ίδια τη σταθερότητα του μνημείου, χωρίς να μιλήσουμε για τον κίνδυνο οριστικής απώλειας του σκαλιστού διακόσμου».

Σύμφωνα εξάλλου με υπολογισμούς που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά την καταστροφή, η Παναγία των Παρισίων χρειαζόταν 100 εκατ. ευρώ για να συντηρηθεί και το γαλλικό κράτος έδινε μόλις 2 εκατ. το χρόνο, ποσό που δεν κάλυπτε με τίποτα τις μεγάλες ανάγκες συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών του μνημείου. Μ' αυτά τα δεδομένα, μια μεγαλύτερη ή μικρότερη καταστροφή ήταν σίγουρο ότι θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα.

* * *

Λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης, τα τελευταία κυρίως χρόνια η συντήρηση του ναού είχε αφεθεί σχεδόν εξολοκλήρου στη συνδρομή ιδιωτών με χορηγίες. Εχει φτιαχτεί μάλιστα και ίδρυμα με την ονομασία «Φίλοι της Νοτρ Νταμ», με στόχο να προσελκύσει πλούσιους χορηγούς, κυρίως από τις ΗΠΑ.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν γαλλική ...ιδιοτροπία. Σε κείμενο της ΕΕ από το 2014, με τίτλο «Προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς», τίθενται τα παρακάτω: «Οι δημόσιοι προϋπολογισμοί μειώνονται και ταυτόχρονα οι υψηλές τουριστικές εισροές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Αυξάνουν τα έσοδα, αλλά και τις περιβαλλοντικές και φυσικές πιέσεις». Συνεχίζει ότι «η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω» και καταλήγει ότι «το καλύτερο προσαρμοσμένο μοντέλο στη σύγχρονη Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτικού τομέα και κοινωνίας των πολιτών».

Επομένως, για την ΕΕ, η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς επαφίεται στην «καλή προαίρεση» των ιδιωτών, στην εμβάθυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας των μουσείων και των πολιτιστικών χώρων, στην «αυτοχρηματοδότησή» τους, μέσω και της διείσδυσης των επιχειρηματικών ομίλων εκεί που μυρίζονται κέρδη. Καθόλου τυχαία, αμέσως μετά την καταστροφή στο Παρίσι ξεκίνησε μια πλειοδοσία προσφορών από μονοπώλια της χώρας για την αποκατάσταση του καμένου μνημείου, που μετατράπηκε σε ντεκόρ για τη διαφήμιση της «φιλευσπλαχνίας» τους - φυσικά με το αζημίωτο...

Απ' ό,τι φαίνεται τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα, στο πλαίσιο μιας οικονομίας που λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος και με την υποταγή της προστασίας πολιτιστικών μνημείων (όπως και της ζωής των ανθρώπων) σ' αυτό το κριτήριο. Ετσι, η αποκατάσταση και η περαιτέρω προστασία του μνημείου επαφίενται στη φιλανθρωπία των διαφόρων κερδοσκόπων, εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων. Δηλαδή, αναζήτηση της λύσης στην ίδια κατεύθυνση που δημιούργησε το πρόβλημα. Πραγματικό αδιέξοδο...


Α. Π.

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org