ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Μοίρασε «θα» και κάλπικα διλήμματα στο Βελβεντό

INTIME NEWS

Το Βελβεντό Κοζάνης, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας όπου η ανεργία σπάει κόκαλα, επέλεξε ο πρωθυπουργός για να διαφημίσει χτες το «περίφημο έργο» της κυβέρνησης για την επιστροφή της οικονομίας στον «ενάρετο κύκλο».

Μάλιστα, έχοντας στον πλευρό του τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θ. Καρυπίδη, παρουσίασε το σπάσιμο του δήμου Σερβίων - Βελβεντού και την επανασύσταση του δήμου Βελβεντού ως παράδειγμα, με... ανέκδοτα όπως ότι «όπως εσείς, ως δήμος Βελβεντού αποκτάτε την αυτονομία σας, έτσι και ως χώρα συνολικά αποκτούμε την αυτονομία μας και την οικονομική μας ανεξαρτησία».

Κατά τ' άλλα, ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τον «Κλεισθένη» ισχυριζόμενος ότι για την κυβέρνηση «η ανασυγκρότηση της αυτοδιοίκησης γίνεται με κριτήριο πώς θα είναι πιο αποτελεσματική και δημοκρατική η διοίκηση των τοπικών κοινωνιών», κρύβοντας την πραγματικότητα, ότι μεταρρυθμίσεις σαν αυτή μετατρέπουν ακόμα περισσότερο την Τοπική Διοίκηση σε μηχανισμό υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου.

Παράλληλα - με αναφορές στη λεγόμενη «μεσαία τάξη» και τον αγροτικό κόσμο, που ξεκληρίζει με την πολιτική της κυβέρνησής του - παρουσίασε το παραμύθι ότι τώρα που τα κρατικά ταμεία «έχουν τη μεγαλύτερη ρευστότητα» από ποτέ, οι θυσίες του λαού τάχα θα πιάσουν τόπο... παίρνοντας ένα ξεροκόμματο.

Ενώ έθεσε το ψεύτικο δίλημμα ενόψει των εκλογών, αν ο «ενάρετος οικονομικός κύκλος», στον οποίο όπως ισχυρίστηκε έχει μπει η ελληνική οικονομία, «θα ενισχυθεί και θα βρει αντίκρισμα και στην καθημερινότητα των ανθρώπων ή θα ξαναγυρίσουμε πίσω στα ελλείμματα, στις απολύσεις, στα Ασφαλιστικά τύπου Πινοσέτ, στις συνθήκες της χρεοκοπίας», καλώντας τους ανθρώπους του μόχθου να αποφασίσουν αν θα τους κλέβει ο Τσίπρας απ' τη μία τσέπη ή ο Μητσοτάκης απ' την άλλη, αφού ο «ενάρετος οικονομικός κύκλος» του κεφαλαίου και η «εμπιστοσύνη» των αγορών προϋποθέτουν ότι ο λαός θα συνεχίσει να «ματώνει» για λογαριασμό του κεφαλαίου.

ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ: Ο λαός τώρα να τους γυρίσει την πλάτη

Με ανακοίνωσή της με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα, η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ σημειώνει: «Η κυβέρνηση χέρι χέρι με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας στηρίζουν την πολιτική που οδήγησε στην ενεργειακή φτώχεια το 30% του ελληνικού λαού. Οσο και αν μιλάνε για τα περίφημα "κοινωνικά αγαθά", όπως το νερό και η Ενέργεια, ταυτόχρονα παραχωρούν στους επιχειρηματικούς ομίλους ποτάμια, δάση, λίμνες, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη η κατασκευή υδροηλεκτρικών ακόμα και σε περιοχές Νatura από ιδιώτες όπως, για παράδειγμα, στον ορεινό όγκο των Γρεβενών.

Οση προσπάθεια και αν κάνει η κυβέρνηση για "να πάρει μέτρα στήριξης των αγροτών" κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τα "αγροτοδικεία" της κυβέρνησης, με κατηγορούμενους αγροτοσυνδικαλιστές της περιοχής μας, το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που διατήρησε άθικτο ενάντια στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Ούτως ή άλλως δεν είπε λέξη για το γεγονός ότι αρνήθηκε να διαθέσει από τον κρατικό προϋπολογισμό έστω και ένα ευρώ, για έστω μια μικρή μείωση του κόστους παραγωγής στους βιοπαλαιστές αγρότες, ενώ την ίδια στιγμή μοιράζει δισεκατομμύρια σε εφοπλιστές και βιομηχάνους για φοροαπαλλαγές αλλά και για επιδότηση των καυσίμων τους.

Φυσικά δεν έλειψαν τα μεγάλα λόγια για το "νέο παραγωγικό μοντέλο" της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής οικονομίας. Οταν μιλάνε για "υγιή κοινωνική οικονομία" δεν μπορούν να κρύψουν πως με το μανδύα αυτό ανοίγουν το δρόμο σε νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, όπως ούτως ή άλλως αποδείχθηκε και με την περίφημη ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ.

Η κυβέρνηση αφού έφερε το αντιδραστικό νομοσχέδιο του "Κλεισθένη" που δένει χειροπόδαρα τους δήμους και τις Περιφέρειες με τους όρους της "ανταποδοτικότητας" και της επιχειρηματικής λειτουργίας, τώρα επιδίδεται σε φανφάρες περί δικαίωσης και περί δίκαιου που έγινε πράξη. Οι διοικητικές αλλαγές που έγιναν και εξελίσσονται στην Τοπική Διοίκηση, ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Καμία φιλολαϊκή τοπική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει όσο η κεντρική πολιτική της χώρας έχει ως προτεραιότητα τα συμφέροντα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η παράσταση Τσίπρα - Καρυπίδη ανέδειξε πιο ξεκάθαρα την ανάγκη ενιαίας απάντησης απέναντι στην ενιαία αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τις ζωές του λαού της Δυτικής Μακεδονίας. Ούτως ή άλλως ο κ. Τσίπρας με περίσσιο θράσος παραδέχτηκε ότι "χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού η Ελλάδα βρίσκεται εκτός μνημονίων", δηλαδή αφού μάτωσε το λαό με το 3ο μνημόνιο, απογείωσε τη φοροεπιδρομή στα λαϊκά νοικοκυριά, πανηγυρίζει για τους θετικούς δείκτες στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Ο λαός τώρα να τους γυρίσει την πλάτη, να δυναμώσει τη δύναμή του ισχυροποιώντας το ΚΚΕ παντού».

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Προαναγγέλλουν «διευκολύνσεις» αλλά παραμένουν οι απαράδεκτες καθυστερήσεις

Πρωτοβουλίες για τη «διευκόλυνση» όπως λένε της εκλογικής διαδικασίας που αφορά τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές στις 26 Μάη και στις 2 Ιούνη 2019 ανακοίνωσαν ότι θα αναλάβουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, προαναγγέλλοντας με ανακοίνωσή τους αυξημένες αποζημιώσεις των δικαστικών αντιπροσώπων, ενίσχυση των μεγάλων εκλογικών τμημάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη με δύο γραμματείς κ.ά.

Την ίδια ώρα, βέβαια, συνεχίζεται η απαράδεκτη καθυστέρηση στην έκδοση εγκυκλίων από το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με ζητήματα των τοπικών εκλογών, όπως και η κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την έκδοση δικαιολογητικών για την υποβολή υποψηφιοτήτων σε αυτές, κι ενώ απομένουν μόνο λίγες μέρες για την υποβολή των δηλώσεων κατάρτισης των συνδυασμών στα αρμόδια δικαστήρια.

Ετσι, δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος που αφορά τον μόνιμο πληθυσμό και τον αριθμό των μελών των κοινοτήτων σε όλη τη χώρα, ενώ απαράδεκτη είναι και η κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες τις επιφορτισμένες με την έκδοση και χορήγηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, οι οποίες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς ορίζουν οι σχετικοί νόμοι και οι εγκύκλιοι του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με αυτά τα ζητήματα, με αποτέλεσμα να μη χορηγούνται τα νόμιμα δικαιολογητικά και να ταλαιπωρούνται αφάνταστα οι υποψήφιοι για τις τοπικές εκλογές (κοινοτικές - δημοτικές - περιφερειακές).

Ετσι, ενώ ο νόμος και οι εγκύκλιοι του υπουργείου ορίζουν ότι για την υποβολή υποψηφιότητας απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού γέννησης του υποψηφίου, στο οποίο βεβαιώνεται η εγγραφή του υποψηφίου στο δημοτολόγιο του δήμου ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δήμου, οι υπηρεσίες του δήμου (ληξιαρχεία, ΚΕΠ κ.λπ.) χορηγούν απλές βεβαιώσεις από την κεντρική βάση δεδομένων του Εθνικού Δημοτολογίου, που δεν πληρούν τα στοιχεία που απαιτεί ο νόμος.

Επίσης, για την υποβολή υποψηφιότητας απαιτείται η έκδοση και προσκόμιση από τον υποψήφιο αποδεικτικού είσπραξης (διπλότυπου) ΔΟΥ ή παράβολο ή ηλεκτρονικό παράβολο, πολλές όμως ΔΟΥ αρνούνται και δεν εκδίδουν διπλότυπα ούτε χορηγούν παράβολα, αλλά υποχρεώνουν τους υποψηφίους να εκδώσουν ηλεκτρονικό παράβολο, που ασφαλώς δεν είναι εφικτό για όλους τους υποψηφίους. Παράλληλα υπάρχουν και ΔΟΥ οι οποίες για την έκδοση του ειδικού αυτοτελούς ΑΦΜ των συνδυασμών και βεβαίωσης βιβλίων απαιτούν στοιχεία πέραν αυτών που προβλέπουν ο νόμος και οι εγκύκλιοι.

ΥΠΕΞ
Στο Παρίσι με πλήρη ατζέντα

Στο Παρίσι βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζ. Ι. Λε Ντριάν. Στην ατζέντα βρίσκονται Συρία, Λιβύη, η «ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», στην οποία πρωτοστατεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θα μιλήσουν ακόμα για το Brexit, σε συνέχεια των αποφάσεων που λήφθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης Απρίλη, τις επικείμενες ευρωεκλογές, «καθώς και ειδικότερα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος όπως πτυχές ευρωπαϊκής ασφάλειας, μετανάστευση και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ», όπως διαχέεται από πλευράς ελληνικού ΥΠΕΞ.

ΚΙΝΑΛ
Δύναμη «συνεννόησης» για νέες αντιλαϊκές κυβερνήσεις

Ρόλο στα μετεκλογικά παζάρια για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα που θα ξεζουμίζει το λαό, διαιωνίζοντας και επεκτείνοντας μέτρα υπέρ της «σταθερότητας» του κεφαλαίου, αναζητά το ΚΙΝΑΛ.

Η Φώφη Γεννηματά ήταν καθαρή, μιλώντας χτες το πρωί στον «ΑΝΤ1», όταν πέρα από την οξεία φραστική επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έλεγε για το χώρο της: «Εμείς είμαστε μια δύναμη συνεννόησης (...) και επειδή δεν έχουμε ακόμη βγει στο ξέφωτο, πρέπει να κατανοήσουμε ότι απαιτείται συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και σχέδιο με ελληνική βάση αυτήν την φορά, όχι τοξικότητα - δηλητήριο και διχασμό, για να βαδίσουμε με σταθερά βήματα, για να μην μπούμε σε νέες περιπέτειες».

Πρόσθεσε ότι αμέσως μετά τις εκλογές και με βάση την εκλογική δύναμη καθενός, «εμείς θα μιλήσουμε με όλους για να υπάρξει αξιόπιστη και ισχυρή κυβέρνηση στον τόπο, διότι μόνο μια τέτοια θα μπορεί να διαπραγματευτεί αλλαγή των όρων που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές η κυβέρνηση Τσίπρα». Μια επαναδιαπραγμάτευση με βάση ό,τι ορίζουν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις ως προτεραιότητα, προκειμένου να βρεθεί περισσότερος «δημοσιονομικός χώρος» για το κεφάλαιο.

Τιμούν τους 5 Τρικαλινούς ΕΠΟΝίτες

Εκδήλωση για να τιμηθεί η θυσία των 5 Τρικαλινών ΕΠΟΝιτών, οι οποίοι, το ξημέρωμα της Τρίτης 18 Απρίλη 1944, οδηγήθηκαν στην αγχόνη από τους ναζί κατακτητές, οργανώνουν οι Οργανώσεις Τρικάλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σήμερα, Τετάρτη 17 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων. Η εκδήλωση, η οποία θα είναι η πρώτη χρονικά μιας σειράς εκδηλώσεων για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση των Τρικάλων από το ναζιστικό ζυγό, που θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Οκτώβρη, περιλαμβάνει μουσικό - αφηγηματικό δρώμενο, πολιτική ομιλία και κατάθεση στεφάνων.

Εκδήλωση τιμής για τη μάχη στα Τάχνιστα

Το Παράρτημα Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ πραγματοποιούν εκδήλωση την Κυριακή 21 Απρίλη και ώρα 12 μ., στο χώρο του μνημείου στην τοποθεσία «Τάχνιστα» στην Κάτω Μηλιά Πιερίας, προς τιμήν των μαχητών του ΕΛΑΣ που έπεσαν πριν από 76 χρόνια στη μάχη κατά του ναζισμού.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org