ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Συνέχεια διαδηλώσεων και «τελεσίγραφο» από την Αφρικανική Ενωση

Παρά τις απαγορεύσεις συνεχίζονται οι λαϊκές διαδηλώσεις
Παρά τις απαγορεύσεις συνεχίζονται οι λαϊκές διαδηλώσεις
ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Διορία έως τις 30 Απρίλη, προκειμένου να παραδώσει την εξουσία σε πολιτική μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν, έδωσε χτες στο «Στρατιωτικό Συμβούλιο» του στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ). Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποίησε πως θα ανασταλεί η συμμετοχή του Σουδάν στα όργανα και τις υπηρεσίες της ΑΕ.

Αντίθετα, Ρωσία και Σαουδική Αραβία στηρίζουν τη νέα χούντα, επιβεβαιώνοντας την απρόσκοπτη συνέχιση των σχέσεων με τη «νέα» στρατιωτική κυβέρνηση του Σουδάν. Ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, τόνισε χτες πως η Ρωσία θα συνεχίσει «κανονικά» τις σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση, ενώ το ίδιο έκανε νωρίτερα και η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. Πράγμα διόλου περίεργο, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα, το «Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο» του Σουδάν ανακοίνωσε ότι τα σουδανικά στρατεύματα που έχουν σταλεί για να ενισχύσουν την ιμπεριαλιστική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη «θα παραμείνουν κανονικά», συνεχίζοντας ό,τι έκαναν εδώ και λίγα χρόνια σε βάρος του υεμενίτικου λαού. Ο Σουδανός στρατηγός Μοχάμαντ Χαμντάν Νταγκάλο, που είναι δεύτερος στην ιεραρχία του «Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου», δήλωσε στο πρακτορείο ότι «οι δυνάμεις μας θα παραμείνουν εκεί ωσότου η συμμαχία να εκπληρώσει τους σκοπούς της», υπονοώντας την ήττα των αντικαθεστωτικών Σιιτών ενόπλων Χούτι.

Στην πρωτεύουσα και πόλεις της χώρας συνεχίζονται δυναμικά οι κινητοποιήσεις από λαϊκά στρώματα και ορισμένους φορείς της αντιπολίτευσης, ενώ γίνονται προσπάθειες από κάποια αστικά κόμματα να φτάσουν σε κάποιο «συμβιβασμό» με τη νέα κυβέρνηση.

Οι εξελίξεις στο Σουδάν απασχόλησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας την τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ με τον Αιγύπτιο στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, που είναι επίσης από τους στενούς συμμάχους της παλιάς και νέας χούντας στο Σουδάν. Συζήτησαν τις εξελίξεις σε Λιβύη και Σουδάν και στην «ευρύτερη περιοχή». Ο Σίσι από τη μεριά του επιβεβαίωσε ότι παρακολουθεί «στενά τις εξελίξεις στο Σουδάν στο πλευρό του σουδανικού λαού» και η Μέρκελ εξήρε την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο «σε διάφορους τομείς».

ΛΙΒΥΗ
Εκκληση Κόντε για εκεχειρία...

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εκκληση για «άμεσο τερματισμό» των εχθροπραξιών που ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα στην Τρίπολη της Λιβύης ανάμεσα σε φιλοκυβερνητικές δυνάμεις του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ και το στρατό του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ απηύθυνε χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, μετά τη συνάντησή του στη Ρώμη με τον αντιπρόεδρο του λιβυκού «Προεδρικού Συμβουλίου», Αχμαντ Ματάιμπ, και τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ αλ Θάνι.

Ο Κόντε προειδοποίησε ότι η Λιβύη «αντιμετωπίζει επιθετικό πόλεμο που θα εξαπλωθεί σε όλη τη Μεσόγειο, στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη». Ζήτησε εμμέσως από τις άλλες χώρες της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και η Γαλλία που φαίνεται πως στηρίζει τις δυνάμεις του Χ. Χάφταρ) να υιοθετήσουν μία «ενιαία και σταθερή θέση για ανάσχεση του επιθετικού πολέμου από τον Χάφταρ» χαρακτηρίζοντάς τον «άνθρωπο που πρόδωσε τη Λιβύη και τη διεθνή κοινότητα».

Ωρες μετά, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, υπέγραψε «νέα οδηγία» με τελικό αποδέκτη Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών ανοιχτά της Λιβύης, προειδοποιώντας για την απειλή «εκατοντάδων ισλαμιστών τρομοκρατών», που «θα επωφεληθούν από το χάος που επικρατεί στη Λιβύη».

Σε πλήρη εξέλιξη ήταν και χτες οι συγκρούσεις ανάμεσα στην προεδρική φρουρά και ένοπλες ομάδες ισλαμιστών που στηρίζουν τον Λίβυο δοτό πρωθυπουργό Φαγιέζ Σάρατζ και τον «Εθνικό Λιβυκό Στρατό» του Χαλίφα Χάφταρ, με «μήλον της Εριδος» τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τρίπολη.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανακοινώνοντας το νεότερο απολογισμό των θυμάτων που προκαλούν οι μάχες ανέφεραν από τις 4/4 τουλάχιστον 146 νεκρούς (οι 13 άμαχοι), 614 τραυματίες (οι 35 άμαχοι) και τουλάχιστον 18.000 εκτοπισμένους από τις εστίες τους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα, ανακοίνωσε χτες ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από την προεδρία του Κεντρώου Κόμματος εξαιτίας της μεγάλης μείωσης ποσοστού και εδρών που κατέγραψε το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. «Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μου αφήνει άλλη επιλογή», δήλωσε.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Νέο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε στην Κίνα, όπου δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία, μετά από πυρκαγιά σε μονάδα του φαρμακευτικού κολοσσού «Qilu Tianhe Parmaceutical Co», στην επαρχία Σαντόνγκ. Επρόκειτο για εργοστάσιο έκτασης 280.000 τετραγωνικών μέτρων, 500 περίπου χιλιόμετρα νότια του Πεκίνου, όπου παρασκευάζονταν φάρμακα αντικαρκινικά, αντιφλεγμονώδη αλλά και για καρδιολογικές παθήσεις, τα οποία εξάγονται σε Ευρώπη, Βόρεια - Νότια Αμερική και Μέση Ανατολή.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΜΟΣΧΑ.-- Η ρωσική κρατική εταιρεία «Rosatom» και το υπουργείο Καινοτομιών και Τεχνολογίας της Αιθιοπίας υπέγραψαν στο πλαίσιο του φόρουμ «Atomexpo-2019» συνεργασία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού και την ίδρυση Κέντρου Πυρηνικών Τεχνολογιών στην Αιθιοπία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΡΙΑΝΤ.-- Το Κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε χτες ομόφωνα νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση» τα αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή. Το μέτρο ήταν ανάλογο με την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης». Νωρίτερα, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας - διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν συναντήθηκε στην πρωτεύουσα Ριάντ με τον επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ για τις περιοχές Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας (USCENTCOM), στρατηγό Κένεθ Μακένζι, συζητώντας θέματα «διμερούς συνεργασίας».

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Τουλάχιστον επτά στρατιωτικοί του Τσαντ σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης Νιγηριανών τζιχαντιστών της «Μπόκο Χαράμ» κοντά στην κοινότητα Μπουχάμα, στην περιοχή της Λίμνης Τσαντ, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Παραιτήθηκε χτες ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλγερίας, Ταγίμπ Μπιλαΐζ, ικανοποιώντας ένα από τα αιτήματα των χιλιάδων Αλγερινών διαδηλωτών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια σε αξιωματούχους της προηγούμενης κυβέρνησης του Προέδρου Α. Μπουτεφλίκα, παρά την προκήρυξη προεδρικών εκλογών στις 4 Ιούλη.

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΚΙΤΟ.-- Πάνω από 40.000.000 κυβερνοεπιθέσεις έχουν δεχτεί ιστοσελίδες υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών του Εκουαδόρ, μεταξύ τους αυτές των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών και της Κεντρικής Τράπεζας, μετά από τη σύλληψη του Αυστραλού ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», Τζούλιαν Ασάνζ, στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, στις 11/4.

ΣΑΝΑΑ.-- «Πράσινο φως» για την αποχώρηση αντίπαλων ένοπλων ομάδων από το στρατηγικό λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης δόθηκε χτες στον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη χώρα, Μάρτιν Γκρίφιθς. Νωρίτερα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ, ανέφερε ότι υπηρεσίες του Οργανισμού δεν έχουν μέχρι τώρα πρόσβαση στις αποθήκες σιτηρών στο Χοντέιντα, που θα μπορούσαν να θρέψουν 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους επί ένα μήνα. Παρατήρησε επίσης νέα αύξηση της επιδημίας χολέρας στην Υεμένη.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Στην προσαγωγή 113 διαδηλωτών προχώρησαν χτες Βρετανοί αστυνομικοί, επειδή μπλόκαραν πέντε εμβληματικά σημεία του Λονδίνου (Oxford Circus, Marble Arch, Waterloo Bridge, Parliament Square και Piccadilly Circus) με αίτημα «να κάνει περισσότερα» η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΡΩΣΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Διαβουλεύσεις για κοινά επιχειρηματικά σχέδια στις Κουρίλες

ΜΟΣΧΑ - ΤΟΚΙΟ.--

Συνομιλίες για κοινά επιχειρηματικά σχέδια στα νησιά Νότιες Κουρίλες, που διεκδικούν την κυριότητά τους και οι δυο πλευρές, είχαν χτες εκπρόσωποι του ρωσικού και του ιαπωνικού ΥΠΕΞ. Τους τελευταίους μήνες διεξάγονται πιο εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας - Ιαπωνίας, καθώς εκκρεμεί η μεταξύ τους υπογραφή Συνθήκης ειρήνης μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εξαιτίας της διαμάχης για τα νησιά Κουρίλες που ενσωματώθηκαν τότε στη ρωσική επικράτεια.

Το παζάρι για κοινά επιχειρηματικά σχέδια σε υδατοκαλλιέργεια, θερμοκήπια, τουρισμό, αιολική ενέργεια και ανακύκλωση αποβλήτων, οι δυο πλευρές το χαρακτηρίζουν ένα βήμα προς μια ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Τόκιο, οι δύο χώρες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τρόπο υλοποίησης αυτών των έργων, με τη Ρωσία να ζητά να γίνει σύμφωνα με τους νόμους της, ενώ η Ιαπωνία επιμένει να δημιουργηθεί ένα ειδικό νομικό σύστημα στις Νότιες Κουρίλες.

ΣΟΥΔΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
Να συνεχιστεί η εντατική μαζική λαϊκή δράση

Το Σουδανικό ΚΚ με ανακοίνωση της Γραμματείας της ΚΕ του καλεί για «εντατική μαζική δράση για την αποτροπή των συνεχιζόμενων συνωμοσιών που εξαπολύθηκαν από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και τις αντιδραστικές περιφερειακές κυβερνήσεις» σημειώνοντας: «Ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός, σε συνεργασία με περιφερειακές αντιδραστικές αραβικές κυβερνήσεις και αξιωματικούς του στρατού του Σουδάν, πραγματοποίησε ένα κλασικό πραξικόπημα παλατιού σε μια μάταιη προσπάθεια να ανατρέψει τη νικηφόρα πορεία του λαού προς το ξερίζωμα του δικτατορικού καθεστώτος».

Επίσης τονίζει: «Οι δυνάμεις για την "ελευθερία και την αλλαγή", συμπεριλαμβανομένου του Σουδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, συνεχίζουν να διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στην προώθηση και εδραίωση της ενότητας των μαζών στους δρόμους και έχουν ήδη σημειώσει ορισμένες νίκες, όπως η εξαναγκαστική απομάκρυνση του Αλ Μπασίρ και των στενών του συνεργατών, η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας». Καλεί επίσης να τιμωρηθούν όσοι συμμετείχαν σε εγκλήματα κατά του λαού, να σταματήσει ο πόλεμος στο Νταρφούρ και στο δυτικό Σουδάν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ