ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Καταγγέλλει απόλυση εργαζόμενης που ζήτησε την προσαρμογή στον κατώτατο μισθό

Για εκδικητική απόλυση εργαζόμενης που ζήτησε την προσαρμογή του μισθού της με βάση τις προβλέψεις του νόμου καταγγέλλει την εργοδοσία της επιχείρησης «Κοσκινίδης» το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

Οπως αναφέρει με ανακοίνωσή του, η εργαζόμενη ζήτησε τη βοήθεια του Συνδικάτου «για να διεκδικήσει το αυτονόητο, το "νόμιμο", την αύξηση στο μισθό της, όπως προβλέπει ο πρόσφατος νόμος που πανηγύριζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο». Ομως, η εργοδοσία στη συγκεκριμένη επιχείρηση, όπως και άλλες εταιρείες του κλάδου και όχι μόνο, έχει βρει τρόπους για να μην καταβάλλει ακόμα κι αυτή τη μικρή αύξηση στους πενιχρούς μισθούς. Ετσι, ενώ έχει προσαρμόσει το κατώτερο ημερομίσθιο σύμφωνα με τον νόμο, έχει «κόψει» τις τριετίες που δικαιούνται οι εργαζόμενοι. «Αυτά δίνουμε, αν σας αρέσει, αν όχι περάστε από το λογιστήριο για την απόλυση», δήλωσε ευθαρσώς η εργοδοσία πριν απολύσει την εργαζόμενη την περασμένη Πέμπτη.

Το Συνδικάτο προχώρησε σε εξόρμηση έξω από την επιχείρηση την Παρασκευή, μια μέρα μετά την εκδικητική απόλυση, ενημερώνοντας τους συναδέλφους και καλώντας να αντισταθούν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και να διεκδικήσουν οργανωμένα τα δικαιώματά τους. Τόσο για την εκδικητική απόλυση όσο και για την περικοπή των τριετιών έχει γίνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και έχει προγραμματιστεί τριμερής στις 14/5.

«Η συναδέλφισσα, πολύτεκνη μητέρα, συνέβαλε και αυτή όλα τα χρόνια που εργάζεται, όπως και όλοι οι συνάδελφοι με την εργασία τους, στην αύξηση των κερδών της εργοδοσίας ακόμα και την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης», τονίζει το Συνδικάτο και υπενθυμίζει πως η εργοδοσία της επιχείρησης «ήταν από τις πρώτες που με την έναρξη της κρίσης, σαν έτοιμη από καιρό, μείωσε μισθούς, τσάκισε δικαιώματα για να μπορεί σήμερα να καυχιέται για τη θέση της στην αγορά και να κάνει επενδύσεις».

«Ακόμα και αυτά τα ψίχουλα, τη μικρή αύξηση στον πετσοκομμένο μισθό, χρειάζεται να αγωνιστούν και να παλέψουν οι ίδιοι οι εργάτες στους χώρους εργασίας για να την επιβάλουν», υπογραμμίζει. Απαιτεί την ανάκληση της απόλυσης, τον σωστό υπολογισμό των μισθών όλων των εργαζομένων και το σταμάτημα της εργοδοτικής ασυδοσίας σχετικά με την υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων. Καλεί παράλληλα τους εργαζόμενους να παλέψουν για κλαδική Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς.

Σχέδια για απολύσεις στα μεταλλεία βωξίτη

Στο μεταξύ, τα σχέδια της επιχείρησης «IMERYS» για μείωση προσωπικού στα μεταλλεία βωξίτη, είτε με απευθείας απολύσεις είτε με τη μέθοδο της «εθελούσιας» εξόδου, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας. Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας με μαζικές διαδικασίες, συνελεύσεις και συσκέψεις, να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή εργασία, για ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

«Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι η αξιοποίηση του φυσικού ορυκτού πλούτου της περιοχής από το μεγάλο κεφάλαιο δεν αποτελεί "πυλώνα σταθερότητας και ανάπτυξης" της Φωκίδας και των γειτονικών νομών με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αφού οι εργαζόμενοι τη μια πετιούνται στο δρόμο, την άλλη σακατεύονται στους χώρους εργασίας από την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, ενώ οι μισθοί δεν φθάνουν για να καλυφθούν ούτε οι πιο στοιχειώδεις ανάγκες των οικογενειών τους», τονίζει το Εργατικό Κέντρο.

Οπως εξηγεί, αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, που υπερασπίζονται τοπικοί και περιφερειακοί συνδυασμοί. Οσον αφορά τη δημοτική αρχή του δήμου Δελφών αλλά και την πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων, καταγγέλλει ότι «παρά τα ευχολόγιά τους να μη γίνει καμία απόλυση» στηρίζουν την επίθεση της εταιρείας.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ - ΦΟΡΕΙΣ
Κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες συντονισμού στην Υγεία

Αύριο η σύσκεψη Σωματείων Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και στις μονάδες Υγείας - Πρόνοιας της Αττικής

Σε νέα σύσκεψη προχωρούν αύριο Πέμπτη στις 4 μ.μ., στο Δώμα του «Ευαγγελισμού» (11ος όροφος, κτίριο ΑΧΕΠΑ), Διοικητικά Συμβούλια Σωματείων Εργαζομένων των δημόσιων νοσοκομείων και των μονάδων Υγείας - Πρόνοιας της Αττικής, καθώς και εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, συμβασιούχοι, εργολαβικοί, πρώην εργολαβικοί, μέσω ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λπ.).

Υλοποιώντας τις αποφάσεις δεκάδων σωματείων, έπειτα και από αντίστοιχες συσκέψεις αντιπροσωπειών τους και τις ανάλογες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τη δράση τους απέναντι στα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι ασθενείς.

Τα αιτήματα αιχμής των υγειονομικών, όπως αποτυπώνονται στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για τη σύσκεψη, είναι τα εξής: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά - μισθολογικά - ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και παράλληλα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Να πληρώνονται απρόσκοπτα όλα τα δεδουλευμένα, χωρίς καμία εξαίρεση ή καθυστέρηση. Ανάκτηση όλων των απωλειών - αξιοπρεπείς μισθοί (κανένας κάτω από 751 ευρώ βασικό - εισαγωγικό), επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας. Ενταξη στα ΒΑΕ - απρόσκοπτη χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους όσοι εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες, άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας για εργαζόμενους και ασθενείς. Πρόσληψη μόνιμων γιατρών εργασίας - τεχνικών ασφαλείας. Δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, χωρίς επιχειρηματική δράση.

Συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Αργοστολίου

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, την Παρασκευή 19 Απρίλη στις 11 π.μ., απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του διοικητή, «καταγγέλλοντας τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΓΝΝ Αργοστολίου μετά και από την παραίτηση γιατρών και νοσηλευτών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Νέο κτίριο με το ίδιο λειψό προσωπικό

Απάντηση στην κυβέρνηση, η οποία διαφημίζει τα επικείμενα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Νοσοκομείου Λευκάδας ως «μαγική λύση», έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, με στάση εργασίας και συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου που πραγματοποίησαν, ύστερα από απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τους.

Οπως εξήγησε στον «Ριζοσπάστη» ο Χρήστος Βεργίνης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Λευκάδας, «ένα νέο κτίριο είναι καλοδεχούμενο και απαραίτητο, όμως δεν θα λύσει τα οξυμένα προβλήματα». Σήμερα το υπάρχον νοσοκομείο υπολειτουργεί λόγω τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό. Εδώ και χρόνια παραμένει κλειστή η Καρδιολογική κλινική. Το αναισθησιολογικό τμήμα δουλεύει με ...δύο ανθρώπους, εκ των οποίων ο ένας επικουρικός, που πρόκειται να απολυθεί. Παθολόγοι έχουν μείνει μόνο δύο, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού θα μείνει ένας επικουρικός νεφρολόγος. Στην Παιδιατρική υπάρχουν μόνο δύο παιδίατροι, στη Χειρουργική μόνο δύο χειρουργοί επικουρικοί. Στα εργαστήρια ένας μόνιμος και ένας επικουρικός γιατρός. Ολοι οι παραπάνω είναι αναγκασμένοι να κάνουν μέχρι και 15 εφημερίες το μήνα!

Το νέο κτίριο όπου πρόκειται να μετεγκατασταθεί το νοσοκομείο είναι τριπλάσιο σε χώρους, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα λειτουργήσουν ΜΕΘ, ΜΑΦ, καρδιολογικό κ.λπ. «Με τι προσωπικό; Με το ίδιο; Εδώ δεν βγαίνουν οι βάρδιες σήμερα στα υπάρχοντα τμήματα. Το νέο κτίριο δεν θα λύσει τα προβλήματα, αντίθετα φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα επιδεινωθεί η εντατικοποίηση της δουλειάς. Εξάλλου έχουμε εμπειρία από το νέο κτίριο όπου μεταφέρθηκε το Νοσοκομείο Ζακύνθου και δεν υπάρχει προσωπικό, ούτε καν παιδίατρος. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι "όλα θα πάνε καλά" στην Υγεία, όμως η προπαγάνδα καταρρέει κάτω από την πραγματικότητα που βιώνουν ασθενείς και εργαζόμενοι», σημειώνει ο Χρ. Βεργίνης.

Ο

ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ: Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 19 και 20 Απρίλη προχωρούν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ. Μετά τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση στις 29/3, η ΕΣΚ ΟΤΕ υπογραμμίζει πως «το ζητούμενο και σ' αυτήν την απεργία είναι η μαζική συμμετοχή» των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στο πρόγραμμα «εθελούσιων» αποχωρήσεων, το οποίο μέσα από εκβιασμούς και πιέσεις ισοδυναμεί με συγκαλυμμένες ομαδικές απολύσεις, καθώς και στην παράδοση τμημάτων - με πρώτο αυτή της φύλαξης - σε εργολάβους. Η ΕΣΚ, στο πλαίσιο αιτημάτων που προτάσσει, θέτει παράλληλα το ζήτημα της πάλης για «μία ενιαία ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ, με εξίσωση προς τα πάνω, που θα μας διασφαλίζει απέναντι σε όποια σχέδια δημιουργίας θυγατρικών μηχανεύεται η διοίκηση».

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: Στάση εργασίας (8 π.μ. έως 2 μ.μ.) αύριο Πέμπτη και πρόγραμμα κινητοποιήσεων έχει εξαγγείλει το Σωματείο Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας. Συγκεκριμένα, καλεί σε διαμαρτυρία στην Περιφέρεια Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα και στη συνέχεια στη Βουλή και στο Μέγαρο Μαξίμου. Καθώς η παράταση του προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού τελειώνει σε λίγους μήνες, η «Συσπείρωση Εργαζομένων» καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και παραπέρα επαγρύπνηση, με βασικά αιτήματα «τα δεδουλευμένα μας, καμία απόλυση, καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές μας σχέσεις. Να κατοχυρωθούν τα ένσημα του 2018 και να υπάρξει κάλυψη παροχών Υγείας για εμάς και τις οικογένειές μας».

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στον ΧΥΤΑ

Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» συνέβη χτες το πρωί στον ΧΥΤΑ Κεφαλονιάς, στην περιοχή Παλοστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 38χρονος εργάτης που δούλευε στην ιδιωτική εταιρεία «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ» τραυματίστηκε θανάσιμα από μηχάνημα σε ώρα εργασίας. Στην εταιρεία έχει ανατεθεί από το δήμο Κεφαλλονιάς η λειτουργία και συντήρηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.

Το Εργατικό Κέντρο επισκέφθηκε το χώρο και στη συνέχεια έκανε παρεμβάσεις στην Αστυνομία και στην Επιθεώρηση Εργασίας, ζητώντας να γίνει έλεγχος από τεχνικό επιθεωρητή.

Να σημειωθεί ότι η αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχο των μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία έχει καταργηθεί στο νησί εδώ και πολλά χρόνια και έχει μεταφερθεί στην Πάτρα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org