ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία καίει από την Κυριακή

Συνολικά 81 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα μέσα σε ένα 24ωρο

Μέσα σε λίγη ώρα η φωτιά εξαπλώθηκε και απείλησε σπίτια

Eurokinissi

Μέσα σε λίγη ώρα η φωτιά εξαπλώθηκε και απείλησε σπίτια
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούσαν να επιχειρούν και χτες στα μέτωπα της φωτιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στις περιοχές Φρίξα, Σκυλλουντία και Καλυβάκια της Ηλείας και εξαπλώθηκε σύντομα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Αργά το βράδυ της Κυριακής εκκενώθηκαν τα πρώτα σπίτια έξω από τη Σκιλλουντία, καθώς η πυρκαγιά ήταν ανεξέλεγκτη.

Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες στην περιοχή της Σπιάντζας, κοντά στον Πύργο. Χτες το μεσημέρι, η κατάσταση στην περιοχή ήταν βελτιωμένη, αφού είχαν κοπάσει οι ισχυροί άνεμοι, ενώ το πρωί η φωτιά έκαιγε σε δύο σημεία σε χαράδρα της περιοχής. Συνολικά στην περιοχή επιχείρησαν 74 πυροσβέστες με 36 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 14 ατόμων, 4 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα. Στον τόπο επιχείρησαν υδροφόρες και χωματουργικά της Περιφέρειας.

Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 5 το απόγευμα της Κυριακής και λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε σε δύο μέτωπα, «ξυπνώντας» τον εφιάλτη του 2007. Το ένα μέτωπο ήταν προς το χωριό Φρίξα και το άλλο προς το χωριό Σκιλλουντία. Στο δεύτερο οι φλόγες «έγλειψαν» τα πρώτα σπίτια και απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λόγους άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η Αστυνομία με περιπολικά και ηχητικά μηνύματα ενημέρωνε για την απομάκρυνση από τα επικίνδυνα σημεία.

Eurokinissi

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν τη φωτιά λίγο έξω από τον οικισμό της Σκυλλουντίας, ενώ στη Φρίξα είχε σταματήσει εκεί που ήταν η ζώνη προστασίας από την Πυροσβεστική. Ομως, έπνεαν ισχυροί άνεμοι που άλλαζαν συνέχεια κατευθύνσεις. Δύο πυρκαγιές σημειώθηκαν και στην περιοχή της Σπιάντζας στον Πύργο. Η μία είχε ξεσπάσει δίπλα στο αλσύλιο της Σπιάντζας και η δεύτερη στην περιοχή της πρώην λίμνης Μουριάς, κοντά στον Αγιο Ιωάννη. Νωρίτερα εκδηλώθηκε πυρκαγιά και στο Φανάρι Ανδρίτσαινας, η οποία έκαψε λίγα στρέμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το περασμένο Σάββατο η Περιφέρεια Δ. Ελλάδας με σχετική ανακοίνωσή της προειδοποιούσε να μην υπάρξει καύση γεωργικών υπολειμμάτων, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Συνολικά το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 81 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Αδύνατη η περίθαλψη προσφύγων - μεταναστών εξαιτίας της έλλειψης διερμηνέων

Τη μη ύπαρξη επαγγελματιών διερμηνέων για την εξυπηρέτηση των ασθενών μεταναστών - προσφύγων καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου - ΚΥ Πάτμου - Λειψών - Αγαθονησίου (ΕΙΘΕΛ) και απαιτεί από την κυβέρνηση το διορισμό επαγγελματιών διερμηνέων για την εξυπηρέτηση των ασθενών μεταναστών - προσφύγων με κρατική ευθύνη και όχι μέσω ΜΚΟ.

Συγκεκριμένα, στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Κρατικού Θεραπευτηρίου - Γενικού Νοσοκομείου - Κέντρο Υγείας Λέρου προσέρχεται καθημερινά αρκετά μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων από το τοπικό hot spot. Μέχρι πρότινος, η επικοινωνία μεταξύ ιατρού - ασθενούς ήταν εφικτή με τη μεσολάβηση επαγγελματιών διερμηνέων της ΜΕΤΑδράσης (ΜΚΟ δραστηριοποιούμενη στους χώρους «φιλοξενίας» των προσφύγων). Από την 1η Μάρτη 2018 οι διερμηνείς που εξυπηρετούσαν το νοσοκομείο έχουν αποχωρήσει από το νησί, λόγω μη ανανέωσης της σύμβασής τους από τα τέλη 2017.

«Η περίθαλψη των προσφύγων - μεταναστών έχει καταστεί δυσχερής και δεν υπάρχει η δυνατότητα στοιχειώδους επικοινωνίας με τους ασθενείς μας. Βασικά συστατικά της αποτελεσματικής περίθαλψης, όπως η σωστή λήψη ιστορικού, η σωστή κλινική εξέταση και η σαφής χορήγηση ιατρικών οδηγιών αναγκαστικά γίνονται με προχειρότητα και ενέχουν τον κίνδυνο λάθους», καταγγέλλει η Ενωση και επισημαίνει την κρισιμότητα της κατάστασης και την προχειρότητα εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού της αντιμετώπισης των προβλημάτων.

«Αφού δημιουργήθηκαν μόνιμοι χώροι εγκλωβισμού, που κουμάντο γίνεται από τις ΜΚΟ μετά το πάρτι (που συνεχίζεται με αυξομειούμενη ένταση) εκατομμυρίων που μοιράστηκαν στις ΜΚΟ, η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός αφήνουν τους μετανάστες στην τύχη τους. Εκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων εργαζομένων δίνονται κάθε χρόνο σε κάθε λογής Οργάνωση, σε κάποιες δε για να λειτουργούν σαν κυματοθραύστες της λαϊκής δυσαρέσκειας και να προωθούν την πολιτική και ιδεολογία των ιμπεριαλιστικών κέντρων (όπως π.χ. ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.λπ.) και σε άλλες απλά δίνονται».

Η ΕΙΘΕΛ απαιτεί ακόμη να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ισότιμη πρόσβαση των παιδιών μεταναστών - προσφύγων στις δομές της δημόσιας δωρεάν Εκπαίδευσης και την ένταξη της εκμάθησης της μητρικής τους γλώσσας και του πολιτισμού. Να δοθεί άσυλο ή ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, κατοχής ή εμφυλίων. Να διευκολύνεται η οικογενειακή επανένωση, κόντρα στις προβλέψεις της σχετικής Οδηγίας της ΕΕ. Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς και όχι ΜΚΟ για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, ειδικά για ασυνόδευτους ανήλικους και μητέρες με παιδιά. Να υπάρξουν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς κρατικοί χώροι φιλοξενίας (όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης) μέχρι να τακτοποιηθούν, όπου θα παρέχονται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικές εξετάσεις, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή για τη διατύπωση των αιτημάτων τους.

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μαστροπών

Κύκλωμα μαστροπών που εκμεταλλευόταν σεξουαλικά αλλοδαπές γυναίκες, από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως από τη Λευκορωσία, εξάρθρωσε η Αστυνομία. Ειδικότερα, έπειτα από αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθησαν οκτώ μέλη της σπείρας, ηλικίας από 25 έως 68 χρόνων, τα οποία εκμεταλλεύονταν τις αλλοδαπές σε οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας, ενώ νομιμοποιούσαν την παραμονή των γυναικών στη χώρα μας με πλαστές θεωρήσεις εισόδου και ψεύτικες ιατρικές βεβαιώσεις. Στην υπόθεση εμπλέκονται άλλα οκτώ άτομα, που αναζητούνται.

Με τη χρήση ψυχολογικής βίας, απειλών, αλλά και για την εξόφληση δήθεν υπέρογκου χρέους που είχε δημιουργηθεί από την τακτοποίηση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται σε οίκους ανοχής στο κέντρο της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το κύκλωμα, που κέρδιζε χιλιάδες ευρώ τη μέρα, έδινε σε κάθε γυναίκα δέκα ευρώ καθημερινά. Παράλληλα, οι δράστες, προκειμένου να παρατείνουν τη διαμονή των γυναικών προσπαθούσαν να τις νομιμοποιήσουν, είτε μέσω κατάρτισης πλαστών σφραγίδων εισόδου και εξόδου από περιοχή Σένγκεν είτε εκδίδοντας πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις.

Τραγικό τέλος για 4χρονο κοριτσάκι

Ενα 4χρονο κοριτσάκι πνίγηκε χτες το μεσημέρι σε πισίνα ξενοδοχείου της Νάξου, στην περιοχή Μικρή Βίγλα. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί του νοσοκομείου, η τετράχρονη δεν τα κατάφερε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μητέρα της 4χρονης εργαζόταν σε ξενοδοχειακή μονάδα στη Μικρή Βίγλα. Μην έχοντας να αφήσει κάπου το παιδί, το είχε πάρει μαζί της στη δουλειά... Η μητέρα βρισκόταν στο υπόγειο του ξενοδοχείου σιδερώνοντας ρούχα, ώσπου σε κάποια στιγμή έχασε από τα μάτια της τη μικρή της κόρη.

Είχαν μεσολαβήσει περίπου 10 λεπτά και έτρεξε πανικόβλητη να βρει το παιδί, όταν το βρήκε στην πισίνα του ξενοδοχείου να έχει χάσει τις αισθήσεις του. Αμέσως ειδοποίησε το ΕΚΑΒ, που έσπευσε στο σημείο με γιατρό ο οποίος έδωσε τις πρώτες βοήθειες, και άμεσα το κορίτσι μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Νάξου, όπου σήμανε συναγερμός. Οι γιατροί προσπάθησαν με κάθε τρόπο να σώσουν το παιδί, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες... Κάποια στιγμή ανέπνευσε, λένε οι πληροφορίες, όμως τελικά δεν τα κατάφερε.

Η σορός του παιδιού θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας ή της Σύρου για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

Συνέλευση της Ενωσης Φίλων Μνήμης Διαμαντή

Η Ενωση Φίλων Μνήμης Διαμαντή καλεί τα μέλη της σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 22/4, στις 10 π.μ. (Σωκράτους 23, 4ος όροφος, πίσω από το δημαρχείο Αθήνας).

Στη συνέλευση θα συζητηθούν τα εξής θέματα: Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός. Οικονομικός προϋπολογισμός. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Εκλογή Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Συναγωνιστές και φίλοι που δεν είναι μέλη μπορούν την ίδια μέρα να γραφτούν και να συμμετάσχουν στη Συνέλευση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ