ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Από αύριο το ξημέρωμα η 24ωρη απεργία σε όλα τα λιμάνια

Υπονομευτικός ο ρόλος της ΠΝΟ, που ξεκίνησε τα πάρε - δώσε με το υπουργείο Ναυτιλίας

Από παλιότερη απεργία των ναυτεργατών
Από παλιότερη απεργία των ναυτεργατών
Απεργούν αύριο Τετάρτη για 24 ώρες, με προοπτική κλιμάκωσης, οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε όλα τα λιμάνια της χώρας, απαιτώντας την απόσυρση του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Ναυτιλίας με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να «σπάσει» την υποχρεωτικότητα της εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της Κοινωνικής Ασφάλισης για τους ναυτεργάτες, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα σε όλους τους άλλους εργαζόμενους.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν στις 5.30 το πρωί σε προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά, για την περιφρούρηση της απεργίας.

Το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης προβλέπει την πλήρη προώθηση της εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 3577/1992 για την «απελευθέρωση» (άρση καμποτάζ) στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές.

Με πρόσχημα την «ανεπάρκεια» πλοίων μεταφοράς εμπορευμάτων ανάμεσα στα ελληνικά λιμάνια, προβλέπεται ότι οι εφοπλιστές θα μπορούν να δρομολογούν πλοία ανεξαρτήτως εθνικότητας και σημαίας, μειώνοντας ακόμα παραπέρα τις ήδη αποδεκατισμένες οργανικές συνθέσεις, διευρύνοντας την ανασφάλιστη εργασία με ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση, αυξάνοντας ραγδαία και τους κινδύνους σε βάρος της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Την ίδια ώρα δηλαδή που οι εφοπλιστές δρομολογούν και αποδρομολογούν τα πλοία ανάλογα με την κερδοφορία τους, πετώντας μαζικά τους ναυτεργάτες στην ανεργία και εγκαταλείποντας το χειμώνα νησιά στον εφιάλτη της απομόνωσης για μέρες, η κυβέρνηση όχι μόνο τους επιβραβεύει, αλλά τους δίνει και το δικαίωμα να δρομολογούν πλοία με ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, σήμερα για τα πλοία των εσωτερικών θαλάσσιων, αύριο για όλους τους εργαζόμενους.

Υπονομευτικός ο ρόλος της ΠΝΟ

Από την πλευρά της, η πλειοψηφία της ΠΝΟ, δηλαδή ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, έχει αρχίσει να υπονομεύει ευθέως την απεργία. Σε χτεσινή της επιστολή προς το υπουργείο, απαιτεί στα λόγια την απόσυρση του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «σε διαφορετική περίπτωση, εάν το υπουργείο προχωρήσει στην έκδοση Απόφασης που θα επιτρέπει την εκτέλεση των ενδομεταφορών εμπορευμάτων με πλοία σημαίας τρίτων χωρών, αυτά θα πρέπει να στελεχώνονται υποχρεωτικά από ελληνικά πληρώματα, αμειβόμενα σύμφωνα με τις ΣΣΕ της ΠΝΟ, και να είναι ασφαλισμένα σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία»!

Παίρνοντας την «πάσα», το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση χτες το απόγευμα στην οποία αναφέρει: «Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και ο γγ Ναυτιλίας, Διονύσης Τεμπονέρας, αφού μελέτησαν τις προτάσεις που υπέβαλε η ΠΝΟ στο υπουργείο, σχετικά με το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές, αποφάσισαν να τις ενσωματώσουν στο εν λόγω σχέδιο Απόφασης, όπως είχαν υποσχεθεί στη διοίκηση της ΠΝΟ, κατά τη συνάντησή τους την προηγούμενη βδομάδα», χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποιες είναι αυτές οι προτάσεις.

Προσθέτει η ανακοίνωση πως υπουργός και γραμματέας «επαναλαμβάνουν ότι το υπουργείο Ναυτιλίας παραμένει ανοιχτό στο διάλογο για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών». Είναι φανερό ότι η άθλια στάση της ΠΝΟ είναι «πολιορκητικός κριός» για να συρθούν οι ναυτεργάτες σε συμβιβασμό με τα μέτρα που ετοιμάζουν σε βάρος τους εφοπλιστές - κυβέρνηση.

Στον αντίποδα, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία με τις ανακοινώσεις τους απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής, να πάρουν οι ναυτεργάτες στα χέρια τους την υπόθεση οργάνωσης και περιφρούρησης της απεργίας, να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό. Να διεκδικήσουν ΣΣΕ με αυξήσεις, επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων, μόνιμη - σταθερή εργασία με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια κ.ά.

Στην Καβάλα

Στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχει και το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Νομού Καβάλας, προετοιμάζοντας τη μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών. Η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του νομού να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σήμερα στις 7 μ.μ. η συγκέντρωση στη Φλώρινα

Ενάντια στην πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, που βγάζει «στο σφυρί» μονάδες της ΔΕΗ

Σήμερα, Τρίτη 17 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση ενάντια στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ, ενάντια στην πολιτική της απελευθέρωσης που καταδικάζει τους εργαζόμενους σε νέες απώλειες δικαιωμάτων και το λαό στην ενεργειακή φτώχεια.

Τη συγκέντρωση οργανώνει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), που όλες τις προηγούμενες μέρες και σήμερα το πρωί πραγματοποιεί περιοδείες ενημέρωσης των εργαζομένων. Τους καλεί να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα ενάντια στην πολιτική της απελευθέρωσης και συνολικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, να καταδικάσουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και να απαιτήσουν την απεμπλοκή της χώρας σε αυτούς. Να δυναμώσουν την πάλη για λειτουργία του κλάδου της Ενέργειας με γνώμονα την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Παράλληλα, το σωματείο αποκαλύπτει το ρόλο περιφερειακής αρχής, δημάρχων, εργοδοτικών συνδικαλιστών που έχουν αναλάβει να προωθήσουν τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση με τις λιγότερες αντιδράσεις.

Επαναλαμβανόμενες απεργίες στη ΔΕΗ

Στο μεταξύ, σε επαναλαμβανόμενες απεργίες, που ξεκινούν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 22/4, προχωρούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, αντιδρώντας στην πώληση μονάδων της επιχείρησης. Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί απευθύνουν οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», προβάλλοντας την αντίθεσή τους συνολικά στην πολιτική της «απελευθέρωσης» που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες, κρίκος της οποίας είναι και η πώληση μονάδων από τη σημερινή κυβέρνηση.

Τονίζουν ακόμα την ανάγκη η Ομοσπονδία να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενημέρωση, την κινητοποίηση, τη συμμετοχή των εργαζομένων στις απεργιακές και άλλες πρωτοβουλίες. Το πρόγραμμα που αποφασίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΕΝΟΠ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συγκεντρώσεις, περιοδείες και συνεντεύξεις Τύπου, σήμερα και τις επόμενες μέρες, μέχρι και τις 25/4, μέρα που προγραμματίζεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Χτες το πρωί, εργαζόμενοι της ΔΕΗ προχώρησαν σε κατάληψη της κεντρικής εισόδου του κτιρίου που στεγάζεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας - Ηπείρου, αλλά και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αντιδρώντας στην πώληση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
Κανένας ξενοδοχοϋπάλληλος μόνος του μπροστά στη νέα σεζόν

Τα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου έθεσαν το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία και επισιτιστικά επαγγέλματα, στην Ενωση Ξενοδόχων του νησιού, σε συνάντηση που έγινε στις 4 Απρίλη. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ, με την εξαίρεση της πρόβλεψης που έχουν συμπεριλάβει οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας για εξαήμερη και επταήμερη εργασία, απαιτώντας την εξασφάλιση του πενθήμερου και των δύο ρεπό τη βδομάδα. Εθεσαν επίσης το αίτημα για υπογραφή τοπικής ΣΣΕ.

Απαίτησαν να σταματήσει η εντατικοποίηση που εξουθενώνει τους εργαζόμενους, ο αριθμός των οποίων παραμένει ίδιος παρά τη συνεχή αύξηση των τουριστών στο νησί. Απαίτησαν επίσης να αποδίδονται τα ένσημα που αντιστοιχούν στις πραγματικές μέρες δουλειάς των εργαζομένων και να μην απολύεται κανένας εποχικός πριν από το τέλος της σεζόν και το κλείσιμο των μονάδων. Κατήγγειλαν χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν χωρίς επίδομα ανεργίας, αφού δεν έχουν συμπληρώσει τα 100 ένσημα που απαιτούνται για να επιδοτηθούν έστω για τρεις μήνες από τον ΟΑΕΔ.

Οι εκπρόσωποι της Ενωσης γνωστοποίησαν τα σχέδιά τους να αποχωρήσουν από την Πανελλαδική Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Για την υπογραφή τοπικής ΣΣΕ είπαν πως θα μεταβιβάσουν το αίτημα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης, αλλά ισχυρίστηκαν πως... δεν θεωρούν μια τέτοια εξέλιξη «ώριμη». Επιπλέον, νίπτοντας τας χείρας τους ως προς τις καταγγελίες παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία, παρέπεμψαν στους εκπροσώπους της κάθε επιχείρησης. Τόσο το Εργατικό Κέντρο όσο και το Σωματείο καλούν σε αγωνιστική ετοιμότητα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Καλεί στην περιφρούρηση και στην απεργιακή συγκέντρωση

Ο Σύλλογος Σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής, στο πλευρό των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, στην περιφρούρηση της αυριανής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, εκτελώντας εντολές των εφοπλιστών, εντείνει την επιθετικότητα σε θεμελιώδη δικαιώματα των ναυτεργατών που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και θυσίες. Αμφισβητείται η υποχρεωτικότητα της εφαρμογής της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους ναυτεργάτες και της ασφάλισής τους στο δημόσιο ασφαλιστικό φορέα (ΝΑΤ- ΕΦΚΑ), και ταυτόχρονα προωθείται η παραπέρα μείωση των οργανικών συνθέσεων, διαμορφώνονται έτσι συνθήκες γαλέρας, που θέτουν σε αυξημένους κινδύνους την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Ολα αυτά για την αύξηση των κερδών των εφοπλιστών. Παλεύουμε και διεκδικούμε σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες στις σπουδές και στη ζωή σε στεριά και θάλασσα». Ο Σύλλογος καλεί τους σπουδαστές να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων: Εκπαιδευτικό ταξίδι, εύρεση καραβιού με ευθύνη αποκλειστικά του υπουργείου Ναυτιλίας και της διοίκησης της ΑΕΝ Ασπροπύργου για όλους τους σπουδαστές. Ναυτολόγηση με ΣΣΕ, συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org