ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολοι σήμερα στα συλλαλητήρια ενάντια στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα
  • Στην Αθήνα, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα
  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Συλλαλητήρια καταδίκης της νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία και της ελληνικής εμπλοκής στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ οργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και μια σειρά άλλες πόλεις, απευθύνοντας κάλεσμα σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα να πάρουν πρωτοβουλίες κινητοποίησης ενάντια στο νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, πρωτοβουλίες έκφρασης αλληλεγγύης στο λαό της Συρίας.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Σήμερα, επίσης, πραγματοποιείται το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Ξεσηκωμός! Ολοι στους δρόμους!

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Ξεσηκωμός! Ολοι στους δρόμους! Εξω η Ελλάδα από το νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα! (...)

Πραγματικός λόγος της επίθεσης είναι ο ανηλεής ανταγωνισμός των μακελάρηδων των λαών για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας, των αγορών και των δρόμων μεταφοράς. Ελεγχος που προϋποθέτει "φιλικά" καθεστώτα ή χάος, όπως είδαμε στη Λιβύη και στο Αφγανιστάν.

Με την επίθεση των ΗΠΑ - Βρετανίας - Γαλλίας περνάμε σε νέα φάση κλιμάκωσης των ανταγωνισμών στην περιοχή, αλλά και γενικότερα (...).

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μιλά για την Ελλάδα ως "πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας", τη στιγμή που μας βάζει στη μέση του κυκλώνα. Είναι ψέμα ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, όταν η κυβέρνηση έχει κάνει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι για τα αεροπλανοφόρα και την αρμάδα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Οταν συνεργάζεται με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ. Οταν η Τουρκία έχει ήδη εισβάλει σε Κύπρο και Συρία και μπαινοβγαίνει στο Αιγαίο, στηριζόμενη στην ανοχή των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ που έχουν σβήσει τα σύνορα στο Αιγαίο και θέλουν να την αξιοποιήσουν εναντίον της Ρωσίας. Η στάση των ελληνικών κυβερνήσεων υπέρ των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ εξυπηρετεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Ελλάδας, που σαν κοράκια περιμένουν τα συμβόλαια που θα βγουν μετά την καταστροφή και τη δολοφονία των λαών.

Οι αντεργατικές πολιτικές στο εσωτερικό της κάθε χώρας πηγαίνουν παράλληλα με την εξωτερική πολιτική των προκλητικών φιλοπόλεμων δηλώσεων και των εμπορικών ανταγωνισμών, των οικονομικών πολέμων. Ο πόλεμός τους είναι η συνέχεια της ειρήνης τους.

(...) Η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα είναι κίνδυνος για τον λαό με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι εργαζόμενοι της Ελλάδας τώρα πρέπει μαζικά να ορθώσουν μέτωπο ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ (...).

Τώρα ξεσηκωμός, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, η βάση της Σούδας που αποτελεί στρατηγικό κέντρο για τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Τώρα ξεσηκωμός, για να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων, για την αποδέσμευση της χώρας μας απ' το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Απέναντι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, οι εργαζόμενοι έχουμε να αντιτάξουμε τις αξίες της φιλίας και της Αλληλεγγύης. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Για την τελική νίκη των λαών».

Καλούν στο συλλαλητήριο

Αντίστοιχες ανακοινώσεις καταδίκης και κάλεσμα στο συλλαλητήριο έχουν βγάλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και η ΠΑΣΕΒΕ.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνουν επίσης οι 7 Ομοσπονδίες και οι 28 Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ που πραγματοποίησαν χτες σύσκεψη στην Αττική για την οργάνωση της πάλης.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι Επιτροπές Ειρήνης «δυναμώνουν τη δράση τους και διαθέτουν όλες τους τις δυνάμεις για την ανάπτυξη της πάλης του λαού μας» ενάντια στις δολοφονικές ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις αλλά και στην κυβέρνηση, η οποία, συνεχίζοντας την επικίνδυνη πολιτική των προκατόχων της, «διαθέτει για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ τις βάσεις και τα ευρωατλαντικά στρατηγεία».

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) καλεί τους αγωνιστές της Αντίστασης, τους φίλους και απογόνους, να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την τελευταία επίθεση στη Συρία.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Μεγαλώνει το κύμα καταδίκης της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στη Συρία

Αυξάνονται συνεχώς οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι φορείς που καταδικάζουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και καλούν στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται σήμερα και τις επόμενες μέρες σε μια σειρά πόλεις.

Στις δεκάδες καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στον «Ριζοσπάστη» προχτές Κυριακή, προστίθενται με σχετικές ανακοινώσεις τους οι παρακάτω φορείς:

Τα Εργατικά Κέντρα Αρτας, Λαμίας και Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.

Το Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ.

Οι Ομοσπονδίες Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Τα εργατικά συνδικάτα Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Μετάλλου Εύβοιας, Τεχνιτών Οικοδόμων Χαλκίδας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζακύνθου, Οικοδόμων Ζακύνθου, Χρηματοπιστωτικού Ζακύνθου, Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Αχαΐας, Ιδρυμάτων Υγείας Ιδιωτικού Δικαίου και ΝΠΙΔ Αχαΐας, Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Μαγνησίας, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Καθαριστριών Πειραιά, Καθαριστριών Αττικής, Οικοδόμων Κοζάνης, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου, Τουριστικών Επαγγελμάτων Εβρου, Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης, Οικοδόμων Καβάλας, Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας.

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

Επίσης, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου.

Από αγροτικούς συλλόγους και Ομοσπονδίες: Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πελασγίας, Στυλίδας - Εχιναίων, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων, Καζαντζάκη, Ηρακλείου, οι Επιτροπές Αγώνα Τυμπακίου και Αρκαλοχωρίου.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου.

Η ΕΕΔΔΑ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη νέα ιμπεριαλιστική επίθεση ενάντια στη Συρία και το λαό της και ταυτόχρονα «καταγγέλλει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την επέκταση και αναβάθμιση των ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας. Η ύπαρξή τους και μόνο κάνει τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού περί μη αποστολής ενόπλων στρατιωτικών δυνάμεων σε μια ενδεχόμενη σύρραξη στη Συρία κενές περιεχομένου».

Η ΕΕΔΔΑ καλεί το λαό σε πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, «να διεκδικήσει να μην υπάρξει καμιά εμπλοκή της χώρας μας σε κανένα ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να παλέψει για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Να απαιτήσει να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται εκτός συνόρων».

  • Την ιμπεριαλιστική επέμβαση καταδικάζει επίσης η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου.
Συγκεντρώσεις στην υπόλοιπη χώρα

Πέρα από τα σημερινά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συγκεντρώσεις ενάντια στην ιμπεριαλιστική επίθεση στη Συρία οργανώνονται από συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς και σε άλλες πόλεις της χώρας:

  • Σήμερα Τρίτη:

Πάτρα, 7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο. Βόλος, 7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου. Χαλκίδα, 7 μ.μ., Αβάντων (πίσω από τον Αγιο Νικόλαο). Αγρίνιο, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Ζάκυνθος, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο.

  • Αύριο Τετάρτη:

Λάρισα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Καρδίτσα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Χανιά, 7 μ.μ., πλατεία Αγοράς.

  • Την Πέμπτη 19/4:

Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

Για το σημερινό συλλαλητήριο της Αθήνας έχουν οριστεί οι εξής προσυγκεντρώσεις στις 6.30 μ.μ.:

-- Πλατεία Κλαυθμώνος: Σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κλαδικές ενώσεις και σύλλογοι ΕΒΕ.

-- Προπύλαια: Σύλλογοι Συνταξιούχων και Λαϊκές Επιτροπές της Αττικής, Σύλλογοι Γυναικών.

Πούλμαν για το συλλαλητήριο

Για την μετάβαση στο συλλαλητήριο, δρομολογούνται τα εξής πούλμαν: Ολυμπιακό Χωριό, 5.15 μ.μ., από Κακλαμανάκη 21. Μενίδι, 5.30 μ.μ. από την πλατεία Καράβου. Ανω Λιόσια, 5.30 μ.μ., από την τριγωνική πλατεία (πίσω από το δημαρχείο). Κόκκινος Μύλος, 5.30 μ.μ., από την τριγωνική πλατεία.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org