ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Πλατύ άνοιγμα μπροστά στην Πρωτομαγιάτικη απεργία

«Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών». Με το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς να αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα στο φόντο της νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προετοιμάζουν την απεργία και τις συγκεντρώσεις της 1ης Μάη.

Το καθημερινό πρόγραμμα δράσης περιλαμβάνει εξορμήσεις και περιοδείες σε δεκάδες χώρους δουλειάς, συσκέψεις και συνελεύσεις, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες, με τις οποίες τα σωματεία ρίχνονται στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων, όπως και των έκτακτων κινητοποιήσεων (βλ. αναλυτικά στη σελ. 13) που οργανώνουν ως απάντηση στην επίθεση στη Συρία.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Από τις δεκάδες άλλες συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα, μέχρι στιγμής τα ραντεβού έχουν οριστεί σε Αρτα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Ηγουμενίτσα (10 π.μ., πεζόδρομος - ΟΤΕ), Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Καλαμάτα (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Λάρισα (10 π.μ., κεντρική πλατεία) και Χαλκίδα (10.30 π.μ., Στρογγυλό).

«Θέλουμε Συμβάσεις Συλλογικές και όχι βάσεις ΝΑΤΟικές»

Από τη συνέλευση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων
Από τη συνέλευση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων
Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων έγινε την Κυριακή η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

«Θέλουμε Συμβάσεις Συλλογικές, όχι βάσεις ΝΑΤΟικές». Το σύνθημα στα γραφεία του σωματείου αποτύπωσε την ανάγκη να συνδεθεί ο αγώνας για τα εργασιακά δικαιώματα με την πάλη για να μπει η σφραγίδα των εργαζομένων στις εξελίξεις. Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε τη συμμετοχή του σωματείου στο σημερινό συλλαλητήριο ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, ενώ επιβεβαίωσε πως δίνει όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας και της συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς.

Στην εισήγηση, ο πρόεδρος του σωματείου, Γιώργος Χαρβαλιάς, συνόψισε τα αντιλαϊκά μέτρα του τελευταίου διαστήματος, από την επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας μέχρι τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η εμπλοκή της χώρας σε αυτούς. Από το βήμα της συνέλευσης, ο Σύνδεσμος επανέλαβε τα αιτήματά του να κλείσουν οι βάσεις - ορμητήρια των ιμπεριαλιστών και να απεμπλακεί η Ελλάδα από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Τόσο από τον απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης όσο και από τις τοποθετήσεις εργαζομένων, φωτίστηκαν πλευρές της δράσης του Σωματείου, ενάντια σε απολύσεις, στη «μαύρη» και την υποδηλωμένη εργασία, αλλά και τα «μπλοκάκια», στην απληρωσιά και τους μισθούς πείνας, πλευρές από τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς. Στο πλαίσιο της συνέλευσης, οι εργαζόμενοι ψήφισαν για να αναδείξουν την εφορευτική επιτροπή που θα διενεργήσει τις αρχαιρεσίες του σωματείου.

Πολύμορφες δράσεις στη Θεσσαλονίκη

Σε σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, έχουν αποφασιστεί οι εξής κεντρικές δράσεις: Παρασκευή 20/4: Πανεξόρμηση των συνδικάτων στις ΒΙΠΕ Σίνδου και Κιλκίς. Στις 24/4 και 25/4: Κοινές εκδηλώσεις σωματείων με συλλόγους σπουδαστών, φοιτητών, μαθητών εσπερινών σχολείων. Πέμπτη 26/4: Μηχανοκίνητες πορείες σε Δυτική και Ανατολική Θεσσαλονίκη. Σάββατο 28/4: Παρεμβάσεις στις δύο μεγάλες λαϊκές αγορές της πόλης (Ξηροκρήνη - Μαρτίου).

Σάββατο 5/5: Ιστορικός περίπατος των σωματείων, με αφετηρία το χώρο θυσίας των εργατών το Μάη του '36. Τετάρτη 9/5: Κατάθεση στεφάνων στο χώρο θυσίας των εργατών τον Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου. Κυριακή 13/5: Συμμετοχή στη μέρα αντιιμπεριαλιστικής δράσης που έχει εξαγγείλει η ΕΔΥΕΘ.

Λάρισα: Με στάσεις εργασίας η συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς

Στάσεις εργασίας, διάρκειας μιας ώρας, την Παρασκευή 27/4 και τη Δευτέρα 30/4, έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με στόχο να αξιοποιηθούν για να φτάσει το κάλεσμα της συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργία στους χώρους δουλειάς.

Επίσης, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη σωματείων, το ΕΚΛ θα οργανώσει: Περιοδείες σε σχολές ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΤΕΙ. Εξορμήσεις στα στρατόπεδα, με ειδική προκήρυξη για τους στρατευμένους. Ποδοσφαιρικό τουρνουά 5x5 στις 24 και 26 Απρίλη. Προγραμματίζει επίσης προβολή αντιπολεμικής ταινίας, σύσκεψη με μετανάστες για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ θα συμμετάσχει στην Πορεία Ειρήνης που οργανώνει στις 13/5 η Επιτροπή Ειρήνης.

Πρόγραμμα δράσης στον κλάδο των Κατασκευών

Σε συγκέντρωση - συζήτηση για την Πρωτομαγιά καλούν τους εργαζόμενους στον κλάδο των Κατασκευών η Ομοσπονδία Οικοδόμων, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Ηλεκτρολόγων Αττικής και Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών, την Τετάρτη 25/4, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, η Ομοσπονδία μαζί με τα Συνδικάτα Οικοδόμων οργανώνουν συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και συνελεύσεις σε όλη τη χώρα. Αυτήν τη βδομάδα προγραμματίζονται αύριο Τετάρτη στο Ηράκλειο Κρήτης (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο) και την Πέμπτη 19/4 στη Λάρισα (11.30 π.μ., στο εργοστάσιο ΑΡΜΟΣ και Γενικό Συμβούλιο στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο).

Επίσης, αυτήν τη βδομάδα στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις θα γίνουν: Αύριο Τετάρτη, στο εργοτάξιο του Μουσείου Γουλανδρή (11 π.μ. - 12 μ.). Την Πέμπτη 19/4, στα εργοτάξια του στούντιο «Καραγιάννης» (ΤΕΡΝΑ) στο Μαρκόπουλο (11 π.μ. - 12 μ.), της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ (11 π.μ. - 12 μ.) και του «Παπαστράτου» στον Πειραιά (12 μ. - 1 μ.μ.). Την Παρασκευή 20/4, στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαλήρου (11 π.μ.- 12 μ.).

Συσκέψεις προετοιμασίας
  • Στο Ηράκλειο, τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ καλούν σε σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων, σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΗ, στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης».
  • Στο Αλιβέρι, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Εύβοιας, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κύμης, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Νότιας Εύβοιας και η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ καλούν σε σύσκεψη σήμερα Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
  • Συσκέψεις οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, μαζί με σωματεία της δύναμής του, την Τετάρτη 18/4, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του στο Καρλόβασι και αύριο Τετάρτη 25/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αρτας καλεί σε πλατιά σύσκεψη την Τετάρτη 18/4, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
Εκδήλωση στο Κορωπί

Εκδήλωση αφιερωμένη στην εργατική Πρωτομαγιά διοργανώνουν το Σάββατο 28/4, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Κορωπί, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, τα Συνδικάτα Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.

Καθημερινό πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών

Δεκάδες είναι οι εξορμήσεις που οργανώνουν καθημερινά σωματεία και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, μεταφέροντας στους εργαζόμενους το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς, συζητώντας με επίκεντρο αυτό και καλώντας σε συμμετοχή στην απεργία και τις άλλες πρωτοβουλίες.

Μεταξύ άλλων, σήμερα έχουν προγραμματιστεί οι εξής εξορμήσεις:

Από το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας και σωματεία του στα σούπερ μάρκετ. Από την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας σε «Κρι-Κρι», «ΣΕΡΓΑΛ», «NEKTAΡ», «Κουρτίδη», «Κοτόπουλα Νιγρίτας». Από το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής σε «Λάιον», «ΑΝΤΕΛΚΟ», «ΠΕΙΦΑΣΥΝ», «Φαρμαλούξ», «Αλφα Φαρμ», «Φαρμασέρβις», «ΕΛ ΦΑΡΜ», «ΕΝΦΑΡΕΛ», «ΜΕΔΙΣΥΛ», «Σαράντη», «Φανιοφάρμ», «Ξυδιά», «Προφάρμ», «Φαρμαστόκ». Από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε «Σκλαβενίτη» (ΙΖΟΛΑ), «Αττικα», «ΙΚΕΑ», «LIDL» (σε Βύρωνα και Δάφνη). Από το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές Αθήνας στο «Ερρίκος Ντυνάν». Από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σε Τεχνικές Υπηρεσίες, δημαρχείο, Καθαριότητα και αμαξοστάσιο Δήμου Αθήνας, αμαξοστάσιο και δημαρχείο Αμαρουσίου, δημαρχείο και ΚΕΠ Νίκαιας, Τεχνικά Συνεργεία και Πράσινο Κορυδαλλού. Από την Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής σε ΣΟΛ και «DELOITTE».


  • Το διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ μεταδίδει σήμερα Τρίτη, στις 5 μ.μ., ζωντανή εκπομπή για τις επικίνδυνες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Θα παραχωρήσει συνέντευξη ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος της Γραμματείας της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα και του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.
  • Νέα εκπομπή από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Απέναντι στη συνεχιζόμενη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας που δέχονται οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας διευρύνει τα μέσα αντίστασης, πάλης και οργάνωσής του και συμμετέχει με δική του ζωντανή εκπομπή στο webradio του ΠΑΜΕ. Ξεκινώντας από σήμερα Τρίτη, κάθε δυο βδομάδες - την πρώτη και την τρίτη βδομάδα κάθε μήνα - και για μία ώρα (8 - 9 μ.μ.), θα δίνει βήμα σε πρωτοπόρους εργαζόμενους, Επιτροπές Αγώνα, επιχειρησιακά σωματεία, να εκφραστούν μέσα από τα μικρόφωνα της εκπομπής του Συλλόγου. Η εκπομπή περιλαμβάνει ως θεματικές ενότητες: Ενημέρωση για τη δράση του Συλλόγου, συνεντεύξεις, σχόλια, μουσική και ενημέρωση από εστίες αντίστασης σε χώρους δουλειάς.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ