ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ - ΗΠΑ
«Προ των πυλών» νέες σαρωτικές αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στο πλαίσιο της Συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον

Ο Γ. Βαρουφάκης στο ινστιτούτο «Βrookings»

Associated Press

Ο Γ. Βαρουφάκης στο ινστιτούτο «Βrookings»
«Το καθήκον της κυβέρνησής μας είναι να δεχτεί το πολιτικό κόστος μερικών δύσκολων αποφάσεων που είναι αναγκαίες για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παγκόσμιων εταίρων μας». Αυτό είναι το μήνυμα που απέστειλε εκ νέου χτες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, διαβεβαιώνοντας τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΕΕ - ΗΠΑ, αλλά και το ΔΝΤ, για το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι «περισσότερο πρόθυμη από οποιονδήποτε άλλο να φέρει αυτές τις διαπραγματεύσεις σε πέρας επιτυχώς»...

Οι παραπάνω διαβεβαιώσεις δόθηκαν στην κεντρική ομιλία του Γ. Βαρουφάκη σε εκδήλωση του ινστιτούτου «Βrookings» στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Παρουσιάζοντας πτυχές από τη «μεταρρυθμιστική ατζέντα» της συγκυβέρνησης, εστίασε σε αντιλαϊκά μέτρα, όπως συγκεκριμένα στο δραστικό περιορισμό στις λεγόμενες «πρόωρες συνταξιοδοτήσεις» στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, στη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και σε άλλα μέτρα που έχουν ως στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, των τραπεζικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, και εξ ονόματος της συγκυβέρνησης, ο Γ. Βαρουφάκης, μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε για τα παρακάτω:

«Θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε, θα συμβιβαστούμε (!) σε μια λύση που δε θα δημιουργεί ύφεση».

Συγκεκριμένες οι αναφορές

Ασφαλιστικό - συντάξεις: Στο τραπέζι παραμένει η «στοχευμένη μείωση» των συντάξεων, με τον υπουργό να σημειώνει: «Αντί για την οριζόντια μείωση θα περιορίσουμε δραστικά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θα αποτρέψουμε εταιρείες (δημόσιες και ιδιωτικές) από το να μετακινούν τα κόστη στα ασφαλιστικά ταμεία». Είναι απόλυτα βέβαιο το γεγονός ότι δρομολογείται και η παραπέρα σύνθλιψη των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οπως ο ίδιος τόνισε, θα υπάρχει «πρόβλεψη για συμμετοχή στα συνταξιοδοτικά ταμεία» από το ποσοστό που θα διατηρήσει το κράτος στις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις.

Ιδρυση «δημόσιας τράπεζας επενδύσεων» στα πρότυπα της γερμανικής KFW. Μέσω αυτής και με την αξιοποίηση κρατικού χρήματος και κοινοτικών ενισχύσεων θα ενισχύονται οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Δημιουργία «κακής τράπεζας» (από τα αποθεματικά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας). Σε αυτό το πλαίσιο, οι τραπεζικοί όμιλοι θα ξεφορτωθούν τα βαρίδια από τα κόκκινα δάνεια (τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν εξυπηρετούνται), προκειμένου στη συνέχεια να φορτωθούν στο κρατικό χρέος.

Αδιάσπαστη Ευρωζώνη: Αυτή αποτελεί την «κοινή δέσμευση» στο πλαίσιο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης.

Οι πολιτικές μας για τις ιδιωτικοποιήσεις στοχεύουν στη «σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί για τα απαράδεκτα ξεπουλήματα του παρελθόντος».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα βρίθουν από παθογένειες που απαιτούν επείγουσα και εκτεταμένη θεραπεία».

«Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και το ΔΝΤ».

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι «δεν είναι στο σχέδιό μας εκλογές ή δημοψήφισμα. Δεν νομίζω ότι η διαφορά με τους εταίρους είναι τόσο μεγάλη».

Δεν κερδίσαμε το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά η εντολή που πήραμε ήταν να ακουστούμε, απάντησε όταν ρωτήθηκε για την πολιτική της κυβέρνησης.

«Δεν παίζεις με το Grexit. Αρνούμαστε να το συζητήσουμε».

Την ίδια ώρα, από την Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, ανοίγει ορθάνοιχτα το «παράθυρο» για την υποχρεωτική δέσμευση της διαθέσιμης ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι προτεραιότητες του αστικού κράτους, δηλαδή, πρώτα και κύρια, οι αποπληρωμές για το κρατικό χρέος, στο «ακέραιο και εγκαίρως», όπως έχει δεσμευθεί η συγκυβέρνηση.

Σε «εξαιρετικό κλίμα» για το κεφάλαιο

Σε εξαιρετικό κλίμα έγινε σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η χτεσινή συνάντηση του Γ. Βαρουφάκη με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία η καθυστέρηση της αποπληρωμής των ελληνικών δόσεων δεν «συνιστούν δίκαια επιλογή» για μία αναπτυγμένη οικονομία. Η Κρ. Λαγκάρντ έθεσε την αντιλαϊκή ατζέντα τής υπό εκκόλαψη συμφωνίας τονίζοντας:

1. «Σε βάθος μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, γιατί το ασφαλιστικό σύστημα στην παρούσα μορφή του δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε στο πλαίσιο σεμιναρίου κατά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

2. Μία δεύτερη μεταρρύθμιση «θα αγγίξει το φορολογικό σύστημα και την απαραίτητη ανεξαρτησία των φορολογικών αρχών, την αποτελεσματικότητα των φορολογικών εισπράξεων».

3. «Είναι σαφές ότι οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε βάθος επίσης».

Την ίδια ώρα: «Η διεθνής οικονομία και σίγουρα η αμερικανική οικονομία θα επωφεληθούν από μια ήρεμη επίλυση των προκλήσεων αυτών και έχουμε κάνει πολλά βήματα για να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε και να καλλιεργήσουμε ένα τέτοιο είδος λύσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζ. Ερνεστ.

Την έντονη ανησυχία τους για το ελληνικό ζήτημα, με αιχμή την πορεία των διαπραγματεύσεων, μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, εκφράζουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed. «Eίναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί το μέγεθος του σοκ που μπορεί να προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές από ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ», σημείωσε ο E. Rosengren, κορυφαίος αξιωματούχος της Fed.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, εάν η Ελλάδα θέλει να λάβει το υπόλοιπο ποσό του πακέτου στήριξης θα πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι τις 30 Ιούνη, δηλαδή μέχρι τη λήξη του σημερινού «προγράμματος». Οπως τόνισε «ό,τι κι αν συμβεί, παραμένει στην ΕΕ», διευκρινίζοντας ότι αν μείνει στην Ευρωζώνη θα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για κάτι τέτοιο.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
Αντιλαϊκή συνέχεια σε ρότα μνημονίου

Σε ρότα μνημονίου συνεχίζεται στο Α' τρίμηνο του 2015 η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ αδιατάρακτοι και στο ύψος τους παραμένουν οι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στις δαπάνες. Ταυτόχρονα, η «χρονική μετάθεση» της αποπληρωμής κρατικών δαπανών, ανάμεσά τους και οι επιστροφές φόρων που δικαιούνται λαϊκά νοικοκυριά, οδήγησε σε παραπέρα διόγκωση το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο εμφανίζεται σε υψηλότερα επίπεδα τόσο σε σχέση με το 2014 όσο και σε σχέση με το μνημονιακό στόχο.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών (Α' τρίμηνο 2015):

  • Πρωτογενή πλεονάσματα (κρατικός προϋπολογισμός): Διαμορφώθηκαν στα 1,7 δισ. ευρώ (από 1,5 δισ. ευρώ στο Α' τρίμηνο του 2014).
  • Καθαρά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός): Εμφανίζονται στα 10,6 δισ. ευρώ, περίπου στα περσινά επίπεδα. Να σημειωθεί ότι το Μάρτη εισέρρευσαν στο κρατικό ταμείο περίπου 150 εκατ. ευρώ, από τη «ρύθμιση - εξπρές» για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  • Δαπάνες (τακτικός προϋπολογισμός): Υποχώρησαν στα 11,98 δισ. ευρώ (από 12,25 δισ.) κυρίως εξαιτίας της μετακύλισης πληρωμών. Την ίδια ώρα, οι τόκοι για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους (αποτελούν τμήμα των δαπανών) αυξήθηκαν κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 2,2 δισ. ευρώ.
  • Να σημειωθεί ότι οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εμφανίζονται μειωμένες κατά 376 εκατ. ευρώ, στα 542 εκατ. ευρώ.
Νέες «διαρθρωτικές» παρεμβάσεις

Παραπέρα περικοπές σε «περιττές» δαπάνες και άλλες παρεμβάσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, προανήγγειλε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας.

Ειδικότερα:

-- Προωθείται σχέδιο νόμου για τη μείωση των δαπανών μετακίνησης και διαμονής δημοσίων υπαλλήλων.

-- Νέες περικοπές στις προμήθειες Υγείας.

-- Κωδικό προς κωδικό εξετάζεται το «μη μισθολογικό κόστος» διαφόρων υπουργείων. Στο «αρχικό ενδιαφέρον» της συγκυβέρνησης βρίσκονται οι δαπάνες που αφορούν σε τηλεπικοινωνίες, υπηρεσίες εκπόνησης τεχνικών μελετών, διαφημίσεις κ.ά.

-- Μείωση δαπάνης για υπηρεσίες στέγασης δημοσίων υπηρεσιών.

-- Συστήνονται επιτροπές για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου (καύσιμα, αλκοολούχα ποτά και παράνομος τζόγος).

-- Εξετάζονται οι προτάσεις για «φορολόγηση» του «μαύρου χρήματος» που βρίσκεται σε τράπεζες του εξωτερικού. Επί της ουσίας, παρέχεται φορολογική αμνήστευση έναντι συμβολικού φόρου, ο συντελεστής του οποίου βρίσκεται υπό συζήτηση.

-- Ειδικές αμοιβές προβλέπονται για τους προς επιλογήν επικεφαλής των ΕΑΒ και ΛΑΡΚΟ. Οι αμοιβές αυτές «επιδιώκεται να συνδεθούν, πέραν της ελάχιστης προβλεπόμενης, με τα κέρδη και τον τζίρο των επιχειρήσεων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποπροσανατολιστικό το δίλημμα «συμφωνία ή χρεοκοπία»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το δίλημμα "συμφωνία ή χρεοκοπία" είναι αποπροσανατολιστικό και καλλιεργεί το έδαφος, για να υλοποιηθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αλλωστε και η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους της μονιμοποιεί και ενισχύει τη χρεοκοπία του λαού».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ