ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Για τη διά νόμου απαγόρευση της διάδοσης της κομμουνιστικής ιδεολογίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απέστειλε, χτες Πέμπτη, επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πιοτρ Ποροσένκο, σχετικά με τον απαράδεκτο νόμο που ενέκρινε η ουκρανική Βουλή στις 9 Απρίλη και που απαγορεύει τη διάδοση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και εξισώνει τον κομμουνισμό με το ναζισμό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας

Πιοτρ Ποροσένκο

Κύριε Πρόεδρε!

Στις 9 Απριλίου 2015, ένα μήνα πριν την 70ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης, το κοινοβούλιο της χώρας σας ενέκρινε ένα νόμο "για την καταδίκη του κομμουνιστικού και ναζιστικού ολοκληρωτικού καθεστώτος στην Ουκρανία και την απαγόρευση της προπαγάνδας και των συμβόλων τους" (Νο 2558). Επίσης, την ίδια μέρα το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε άλλο νόμο που ηρωοποιεί τους ντόπιους συνεργάτες των ναζί.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν πρόκληση για όσους αγωνίστηκαν με το τέρας του φασισμού. Είναι βλασφημία στα εκατομμύρια των ανθρώπων, που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη με το φασισμό, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου. Αποσκοπούν στην απαράδεκτη εξίσωση της Σοβιετικής Ενωσης με τη ναζιστική Γερμανία, την ώρα που είναι πασίγνωστη η συνεισφορά της ΕΣΣΔ, που με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, σήκωσε το κύριο βάρος του Πολέμου κατά του φασισμού. Είναι προσβολή στους κομμουνιστές των άλλων χωρών, όπως της Ελλάδας, που στάθηκαν στην πρωτοπορία του αγώνα ενάντια στο φασισμό και τον Ιμπεριαλισμό, για τα λαϊκά δικαιώματα κι ελευθερίες.

Κύριε Πρόεδρε!

Η επιδίωξη απαγόρευσης της διάδοσης των κομμουνιστικών ιδανικών, η απαγόρευση του ΚΚ, οι ποινικές διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών, είναι ένας ολισθηρός αντιδημοκρατικός δρόμος. Η επικίνδυνη αυτή απόφαση καταδικάζεται από το ΚΚΕ και τους Ελληνες κομμουνιστές, από τα κομμουνιστικά κόμματα σε όλο τον κόσμο και θα βρει απέναντί της χιλιάδες κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, εκατομμύρια ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη. Πρώτα απ' όλα, όμως, θα βρείτε απέναντί σας το λαό της Ουκρανίας, που βίωσε τις μεγάλες κοινωνικές κατακτήσεις του σοσιαλισμού στη χώρα σας, δίνοντας για πρώτη φορά κρατική υπόσταση στην Ουκρανία, με τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας, αλλά και τις ιστορικές κατακτήσεις που γνώρισε η ανθρωπότητα στα χρόνια του σοσιαλισμού.

Κύριε Πρόεδρε!

Η υπογραφή από μέρους σας των παραπάνω απαράδεκτων νομοθετημάτων θα σημαίνει την προώθηση μιας καταδικασμένης από τους λαούς ανιστόρητης επιλογής που σας φέρνει σε αντιπαράθεση με το δικαίωμα στην πολιτική δράση, με τα λαϊκά δικαιώματα, αναλαμβάνοντας μεγάλες ευθύνες.

Δημήτρης Κουτσούμπας

ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος».

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εμφάνιση «ταγμάτων εθελοντών» και ΝΑΤΟικά γυμνάσια

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και των πολιτοφυλάκων στην Ανατολική Ουκρανία, συνεχίστηκαν και χτες στο Ντονέτσκ, με τις τοπικές αρχές να καταγγέλλουν συνεχιζόμενα πυρά έως τις πρωινές ώρες. Επίσης, καταγγέλθηκε ότι τάγματα λεγόμενων εθελοντών, που δε συνδέονται τυπικά με τον ουκρανικό στρατό, έχουν αρχίσει όλο και πιο συστηματικά να δρουν σε περιοχές ελεγχόμενες από τους πολιτοφύλακες. Συγκεκριμένα, στα περίχωρα της πόλης Ντζρινσκ στην επαρχία του Ντονέτσκ εμφανίστηκαν τέτοια τάγματα, που ουσιαστικά βγήκαν από τις θέσεις του ουκρανικού στρατού.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ξεκίνησε χτες στη Ρουμανία, πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ΝΑΤΟική άσκηση με τη συμμετοχή Ρουμάνων, Βρετανών και Μολδαβών στρατιωτών, που θα συνεχιστεί έως τις 30 Απρίλη. Το σενάριο, όπως είπε ο υπουργός της Ρουμανίας, Μιρτσέα Ντούσα, έχει εγκριθεί από τη λυκοσυμμαχία από το 2014 και αφορά στην προστασία των ανατολικών συνόρων, περιλαμβανομένου και του λιμανιού της Κονστάντα στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ σημείωσε ότι για φέτος έχουν προγραμματιστεί 340 τέτοιες ασκήσεις.

Απάντηση της Ρωσίας

Ως έμμεση απάντηση στις ΝΑΤΟικές κινήσεις μπορεί να θεωρηθεί η δήλωση του Ρώσου υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, στη διάρκεια μιας ετήσιας διάσκεψης ασφαλείας, που είπε ότι «η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη τραγωδία στην αλυσίδα των χρωματιστών επαναστάσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους υπερέβησαν τα εσκαμμένα στην επιδίωξή τους να φέρουν το Κίεβο στη δική τους τροχιά. Αυτό δε θα μπορούσε παρά να προκαλέσει την αντίδρασή μας». Απέρριψε τις επικρίσεις της Δύσης, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία επιδιώκει να χαράξει εκ νέου τα σύνορα της Ευρώπης, και κατήγγειλε τη στρατιωτική ανάμειξη της Δύσης στη Σερβία, στο Ιράκ και στη Λιβύη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, από κουκουλοφόρους δολοφονήθηκε χτες έξω από το σπίτι του στο Κίεβο ο Ολες Μπουζίνα, Ουκρανός δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Sevodnia» που ανήκει στο φιλορώσο επιχειρηματία Ρινάτ Αχμέτοφ, γεγονός που συμβαίνει μία ημέρα μετά το φόνο ενός πρώην βουλευτή από το κόμμα του ανατραπέντος πρώην Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Και για τους δύο φόνους, ο Ουκρανός Πρόεδρος διέταξε έρευνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τέτοιες ενέργειες γίνονται για να «χτυπηθεί η κυβέρνησή του».

ΡΩΣΙΑ
Συνέντευξη Πούτιν εφ' όλης της ύλης

Εξωραϊσμός της καπιταλιστικής κρίσης, εκλεπτυσμένος αντικομμουνισμός και καπηλεία της Ιστορίας της ΕΣΣΔ

Από τη συνέντευξη Πούτιν
Από τη συνέντευξη Πούτιν
ΜΟΣΧΑ.--

Την καθιερωμένη πλέον τηλεοπτική συνέντευξη που απαντάει σε ερωτήσεις πολιτών, έδωσε χτες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συνέντευξη αυτή διήρκεσε 4 ώρες και ήταν εφ' όλης της ύλης. Σχετικά με την οικονομική ύφεση, που στην ουσία είναι καπιταλιστική κρίση, καθησύχασε ότι «το χειρότερο που έχουν προκαλέσει οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις έχει περάσει και ότι η χώρα θα βγει ενισχυμένη, ενώ εκτίμησε ότι η ρωσική οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη σε λιγότερο από δύο χρόνια».

Πρόσθεσε ότι μια «άρση των κυρώσεων δεν είναι πιθανή, διότι πρόκειται για ένα πολιτικό θέμα» και εκτίμησε ότι έχει στόχο να «περιορίσει την ανάπτυξη της χώρας», αλλά αντέτεινε ότι «η Ρωσία οφείλει να χρησιμοποιήσει τις κυρώσεις, για να φθάσει σε νέα όρια ανάπτυξης και να διορθώσει την οικονομική της πολιτική», προσθέτοντας ότι «τα εισαγόμενα προϊόντα πρέπει να αντικατασταθούν με εγχώρια».

Σε σχέση με την Ουκρανία, είπε ότι δεν υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, και σημείωσε σκωπτικά «υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους με τη βία... αλλά υπάρχουν επίσης άνθρωποι που δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό, οι οποίοι έχουν δουλέψει για τις συντάξεις τους ... Γιατί λοιπόν δεν τους πληρώνετε;», ρώτησε και πρόσθεσε «συνεπώς μπορούμε να πούμε ότι οι σημερινές αρχές στην Ουκρανία αποκόβουν το Ντονμπάς με τα ίδια τους τα χέρια».

Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος διέψευσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε ζητήσει από τη Ρωσία να πάρει το Ντονμπάς. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η απόφαση της Γαλλίας να μην εκπληρώσει τους όρους συμβολαίου για την προμήθεια δύο ελικοπτεροφόρων «Mistral» στη Ρωσία δεν θα υπονομεύσει τις αμυντικές ικανότητες της χώρας του.

Σχετικά με την «εξίσωση του φασισμού και του σταλινισμού» όπως είπε, σημείωσε ότι «είναι αδύνατο να εξισωθούν, γιατί ο δεύτερος δεν επεδίωκε την εξαφάνιση λαών». Αλλά στο πλαίσιο του εκλεπτυσμένου αντικομμουνισμού του, που γίνεται και με καπηλεία του σοβιετικού παρελθόντος, ισχυρίστηκε ότι η ΕΣΣΔ «διά της στρατιωτικής βίας επιχείρησε να επιβάλει το μοντέλο της στην ανατολική Ευρώπη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πράγμα που δεν ήταν σωστό και πρέπει να το παραδεχτούμε» και πρόσθεσε ότι «το ίδιο κάνουν και σήμερα σε όλο τον κόσμο οι ΗΠΑ».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με το Ιράν δήλωσε ότι «τώρα με την πρόοδο των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα - και αυτό είναι προφανώς κάτι θετικό - δεν βλέπουμε κανέναν λόγο για να συνεχίσουμε να διατηρούμε την απαγόρευση (της παράδοσης των S-300) μονομερώς», ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό δεν απειλεί το Ισραήλ».

Τέλος, σε σχέση με τις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο από την Αντιφασιστική Νίκη στις 9 Μάη στη Μόσχα, ο Βλ. Πούτιν σημείωσε ότι θα γίνει μια στρατιωτική παρέλαση «φόρος τιμής στους νικητές του ναζισμού» και σχετικά με Δυτικούς ηγέτες που δεν θα παραστούν στις εκδηλώσεις είπε με νόημα «όποιος δεν επιθυμεί (να πάει στη Μόσχα) μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Είναι προσωπική απόφαση κάθε πολιτικού ηγέτη και απόφαση της χώρας την οποία εκπροσωπεί. Ορισμένοι είναι πρόθυμοι (να παραστούν), ενώ σε άλλους απαγορεύτηκε από την Ουάσιγκτον που τους είπε ότι δεν θα πρέπει να πάνε».

Το ΚΚ Ουκρανίας αντιδρά στο αντικομμουνιστικό έκτρωμα

Την αντίδρασή του στην ψήφιση από το ουκρανικό κοινοβούλιου του νόμου «για την καταδίκη του κομμουνιστικού και ναζιστικού ολοκληρωτικού καθεστώτος στην Ουκρανία και την απαγόρευση της προπαγάνδας και των συμβόλων τους» (Αρ. 2558) στις 9 Απριλίου 2015, εκφράζει το ΚΚ Ουκρανίας. Ο πρώτος Γραμματέας της ΚΕ Πέτρο Σιμονένκο, με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει: «Ο νόμος που ψηφίστηκε αγνοεί κατάφωρα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ανθρώπου και του πολίτη που διασφαλίζονται από τα άρθρα 34, 36, 37 του Συντάγματος της Ουκρανίας και τα άρθρα 10, 11 της Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Βασικών Ελευθεριών της 4/11/1950. Ο νόμος αυτός είναι τόσο κακογραμμένος, λαϊκιστικός, αντιδημοκρατικός και αντιευρωπαϊκός που στην ουσία δημιουργεί παραλογισμό στη λειτουργία του κράτους και της δημόσιας ζωής». Επίσης σημειώνει ότι «δε θα συμβάλλει στην ανάπτυξη μια ανεξάρτητης και δημοκρατικής Ουκρανίας».

Ακόμα, υποστηρίζει ότι η «Ουκρανία θα πρέπει να συμβαδίζει με τα βασικά ευρωπαϊκά πρότυπα στον τομέα τον ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ανθρώπου και του πολίτη. Τα πρότυπα που αναφέρθηκαν είναι τελείως αντίθετα με την ιδεολογία του νόμου "για την καταδίκη κομμουνιστικών και ναζιστικών ολοκληρωτικών καθεστώτων στην Ουκρανία και απαγόρευση της προπαγάνδας των συμβόλων τους" (Αρ. 2558). Ολες οι αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ σήμερα έχουν καταργήσει τους νόμους που απαγόρευαν τη χρήση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και των συμβόλων της σοβιετικής περιόδου» και καλεί τον πρόεδρο να απορρίψει το νόμο.

Γεγονός είναι ότι οι συνθήκες είναι σύνθετες και απαιτείται ιδιαίτερη επιμονή για την ανάπτυξη της πάλης των κομμουνιστών ενάντια στον αντικομμουνισμό, που προωθείται μέσω της απαράδεκτης και αντιστόρητης ταύτισης του σοσιαλισμού - κομμουνισμού με το φασισμό και όπου εντάσσεται η πολιτική που εφαρμόζει η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις, όπως δείχνουν πολλά παραδείγματα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες (Βαλτικές και χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ