ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εμπρός για την επιτυχία της πρωτομαγιάτικης απεργίας!

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και δεν πρέπει να χαθεί ούτε μέρα

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την απεργία της Πρωτομαγιάς και τις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Για την επιτυχία του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς και την ανάδειξη του πραγματικού της περιεχόμενου, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα σχεδιάζουν τη δράση τους.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Ηδη, μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεδριάζουν, για να κηρύξουν απεργία και να πάρουν μέτρα για την επιτυχία της. Με αυτό το θέμα συνεδριάζει τη Δευτέρα η Κεντρική Διοίκηση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, στις 5 μ.μ. στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3, 7ος όροφος). Στη συνεδρίαση, που θα είναι ανοιχτή για τους εργαζόμενους του κλάδου, καλούνται όλα τα μέλη των Διοικήσεων των Παραρτημάτων και των επιχειρησιακών σωματείων στον Επισιτισμό και στα Ξενοδοχεία.

Επίσης, σε συνεδρίασή του, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργία και να διοργανώσει απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Αποφάσισε, επίσης, μία ώρα στάση εργασίας την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Απρίλη, προκειμένου να αξιοποιηθούν από τα σωματεία για εκδηλώσεις σε τόπους δουλειάς. Το ΕΚ Λάρισας σχεδιάζει ακόμα τις εξής εκδηλώσεις:

  • Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Απρίλη, από 4 έως 10 μ.μ., ποδοσφαιρικούς αγώνες 5Χ5 με ομάδες από σωματεία, εργαζόμενους και σχολές μαθητείας.
  • Την Πέμπτη 30 Απρίλη, στις 8.30 μ.μ., προβολή ταινίας στα γραφεία του.

Σύσκεψη για την 1η Μάη διοργανώνει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, το Σάββατο 25 Απρίλη, στις 10 π.μ., στο ΕΚΑ (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όροφος).

Για την καλύτερη προετοιμασία των εκδηλώσεων και της απεργίας της 1ης Μάη η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη τα ΔΣ των σωματείων, τη Δευτέρα 20 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης. Στη σύσκεψη θα συζητηθεί και η ανασυγκρότηση της Γραμματείας Αχαΐας.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνει στη Σάμο στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και στην Ικαρία στις 12 το μεσημέρι στις Ράχες. Επίσης, οργανώνει εκδήλωση για την Πρωτομαγιά την Πέμπτη 30 Απρίλη στο Δημαρχείο Καρλοβάσου.

Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην παραλία της Χαλκίδας (Στρογγυλό) καλεί η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ. Στο Ρέθυμνο η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στο δημαρχείο, στις 10 π.μ.

Εκδήλωση την Τρίτη για την Υγιεινή και Ασφάλεια

Διοργανώνεται από σωματεία, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας

Εκδήλωση με θέμα «Η προστασία υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Τα καθήκοντα των σωματείων» οργανώνουν επτά κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία την Τρίτη 21 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Η σημαντική πρωτοβουλία ανήκει στα εξής σωματεία: Ενωση Ελεγκτών Λογιστών Περιφέρειας Αττικής, Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet - Νetmed» και Σωματείο Εργαζομένων «360 Connect».

Στην εκδήλωση θα γίνουν παρουσίαση με slides από τον καθηγητή ΤΕΦΑΑ Κώστα Μπουντόλο, ομιλία από τον ειδικό γιατρό Εργασίας Σπύρο Δρίβα και παρέμβαση από την Εύη Γεωργιάδου, μηχανικό Ασφαλείας. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τα σωματεία. Τις άσχημες συνθήκες εργασίας σχολιάζει στην ανακοίνωσή της η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, συνθήκες που περιλαμβάνουν «ατελείωτες ώρες δουλειάς μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ώρες γεμάτες άγχος και πίεση, με το φόβο του εκπρόθεσμου και της παράλειψης που μεταφράζεται σε πρόστιμα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Ακόμα, η Ενωση υπογραμμίζει: «Θέματα, όπως η προστασία της υγείας των εργαζομένων, δεν πρέπει να νοιώθουμε ότι είναι πολυτέλεια, αντιθέτως πρέπει να μπαίνουν μπροστά στις διεκδικήσεις μας. Το σωματείο μας μαζί με την Ομοσπονδία μας, διεκδικούμε υπογραφή ΣΣΕ, που εκτός από τα μισθολογικά θέματα, πρέπει να καλύπτει και τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Αναγκαίο και απαραίτητο βήμα πρόληψης αποτελεί η θέσπιση πλαισίου υγείας και ασφάλειας, μεταξύ των οποίων θα διεκδικεί: Αμεση λήψη μέτρων για την υγιεινή κι ασφάλεια εργαζομένων ανάλογα με το χώρο, το επάγγελμα, τα καθήκοντα. Αμεση προκήρυξη θέσεων γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας με πλήρη κι αποκλειστική απασχόληση σε κάθε χώρο, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων».

Εργατικό γλέντι στον Πειραιά

Εργατικό γλέντι αλληλεγγύης διοργανώνουν για μια ακόμη χρονιά το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, η ΠΕΜΕΝ, ο «Στέφενσων», η ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Καθαριστριών, οι Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά και ο Σύλλογος Γυναικών «Η Πρόοδος». Το γλέντι θα γίνει την Κυριακή 19 Απρίλη, στη 1 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ, δίπλα από το ΥΕΝ.

Στο κοινό τους κάλεσμα, τα σωματεία και οι φορείς σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα: «Η επιτυχία των προηγούμενων χρόνων, όπου χιλιάδες άνεργοι, απλήρωτοι εργαζόμενοι, χαμηλόμισθοι πέρασαν λίγες στιγμές χαράς στα γλέντια αλληλεγγύης που διοργάνωσαν τα σωματεία μας, έδειξαν την αξία να συνεχιστούν τέτοιες πρωτοβουλίες. Φέτος, μπροστά στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, μπροστά στις εξελίξεις που έχουμε για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, μπροστά στην έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, επιλέγουμε να αφιερώσουμε αυτό το γλέντι αλληλεγγύης των σωματείων στην αντίθεσή μας στην προσπάθεια που γίνεται να τσακίσουν την οργανωμένη δύναμη των εργατών».

Ολοι στη συναυλία του ΠΑΜΕ στις 26 Απρίλη

Αμεσα δεμένη με την Πρωτομαγιά είναι η μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο διεθνές εργατικό τραγούδι, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 26 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ, με αφορμή και τη συμπλήρωση 16 χρόνων από την ίδρυσή του. Παράλληλα, η συναυλία έχει σκοπό να συνεισφέρει στην οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ, με τη λαχειοφόρο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη συναυλία θα παρουσιαστεί το τριπλό CD που ετοιμάζει το ΠΑΜΕ, με πολιτικά και εργατικά τραγούδια από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, όλα σε καινούργιες ενορχηστρώσεις, αλλά και δέκα πρωτότυπα τραγούδια. Κάλεσμα στη συναυλία έχουν απευθύνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών.

Στάση εργασίας για την απληρωσιά

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν σήμερα, Παρασκευή, από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ., οι εργαζόμενοι στην κλινική «Τίμιος Σταυρός», διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων. Τη στάση έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά. Την ίδια ώρα, θα γίνει συγκέντρωση έξω από το χώρο της κλινικής. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των εργαζομένων και του Συνδικάτου να αποσπάσουν δέσμευση για την καταβολή των μισθών, η εργοδοσία κατέβαλε μόνο το δώρο του Πάσχα και το μισθό που αντιστοιχεί στο Σεπτέμβρη του 2014. Σήμερα, συνεχίζει να οφείλει πέντε μισθούς και να μη δεσμεύεται για περαιτέρω καταβολές.

Βιβλιοπαρουσίαση στην Ελευσίνα

Η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ οργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Βιομηχανία Ν&Κ», του Βίλι Μπρέντελ, το Σάββατο 18 Απρίλη, στις 19.30 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων, Ανέργων και Νεολαίας (Νικολαΐδου 9, πεζόδρομος Ελευσίνας). Επίσης, την Κυριακή 19 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων, Ανέργων και Νεολαίας θα προβληθεί η ταινία «Παράσταση για ένα ρόλο», του Δ. Γρηγοράτου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ