ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εξειδικεύουν το νέο γύρο της επίθεσης

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τους τομείς από τους οποίους θα γίνουν οι συνολικά 50 δισεκατομμυρίων ευρώ περικοπές των δημοσίων δαπανών ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα:

  • 18 δισ. θα «συνεισφέρει» η κεντρική κρατική μηχανή, μέσα από «εξορθολογισμό» της λειτουργίας όλων των κρατικών φορέων (ο Βαλς ισχυρίστηκε ότι θα εξαιρεθούν τα πανεπιστήμια και οι φορείς που αφορούν τους ανέργους), βελτίωση της δουλειάς των υπουργείων (για τα οποία αναφέρθηκε ειδικά στα σχέδια μείωσης των περιουσιακών τους στοιχείων).
  • 11 δισ. θα κοπούν από τις «κοινότητες», μέσα από ενίσχυση του «συλλογικού ελέγχου» των δαπανών τους (βλέπε στενότερος έλεγχος για τη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης με τον τρόπο που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου), η «διασαφήνιση» των αρμοδιοτήτων τους και η καλύτερη «επιλογή» των προγραμμάτων τους.
  • 10 δισ. θα κοπούν από την ασφάλιση της υγειονομικής περίθαλψης, μέσα από τρόπους όπως η «εκλογικευμένη» χρήση φαρμάκων, η στροφή στα γενόσημα, η καλύτερη «οργάνωση» των σχετικών υπηρεσιών.
  • 11 δισ. θα κοπούν από το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (συντάξεις και παροχές πρόνοιας). Ο Βαλς ανακοίνωσε ότι αυτές δε θα αυξηθούν (σε πρώτη φάση;) πριν τον Οκτώβρη του 2015.

Επιπλέον, προανήγγειλε περικοπές και σε βάρος των ανέργων, σημειώνοντας ότι το «καθεστώς ασφάλισης της ανεργίας θα πρέπει καλύτερα να συμβάλει στη λειτουργία της αγοράς εργασίας», θυμίζοντας μέτρα όπως π.χ. η μετατροπή του «επιδόματος ανεργίας» σε «επίδομα απασχόλησης», εξασφαλίζοντας τσάμπα εργατικά χέρια για τους μεγαλοεργοδότες. Συμπλήρωσε ότι ο «εκσυγχρονισμός» της πολιτικής για την οικογένεια θα «εξοικονομήσει» 0,8 δισ. ευρώ, ενώ η καλύτερη διάρθρωση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης 1,2 δισ. ευρώ.

Οι παραπάνω περικοπές είναι απαραίτητες - υπογράμμισε ο Βαλς - για να υλοποιηθεί το σύμφωνο ευθύνης και αλληλεγγύης (βλέπε τη συμφωνία με επιχειρηματίες και εργατοπατέρες για μέτρα στήριξης στις εταιρείες σε αντάλλαγμα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας), «να ξαναδώσουμε αγοραστική δύναμη στους μισθωτούς και για τη μείωση του δημόσιου χρέους».

Νωρίτερα, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει σύμβαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που καθαγιάζει τη λειτουργία των λεγόμενων «ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας», δηλαδή των δουλεμπορικών γραφείων που αλωνίζουν στην αγορά ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των πολυεθνικών και τσακίζοντας τα εργατικά δικαιώματα. Στην ανακοίνωση της προεδρίας αναφέρεται μάλιστα ότι η συγκεκριμένη σύμβαση αναγνωρίζει το ρόλο που αυτά τα γραφεία μπορούν να παίξουν στην καλή λειτουργία της αγοράς εργασίας, απαιτώντας να διαμορφώνεται ένα νομικό πλαίσιο και συνθήκες που εγγυώνται την κατάλληλη προστασία των εργαζομένων.

Νέος γραμματέας στο Σοσιαλιστικό Κόμμα

Στο μεταξύ, προχτές, εκλέχτηκε νέος γραμματέας στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, μετά από τα εξαιρετικά αρνητικά για το κόμμα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών. Ετσι, στη θέση του Αρλέμ Ντεσίρ αναδείχτηκε (με 67,12%) ο ελληνικής καταγωγής 62χρονος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, στενός συνεργάτης του πρώην στελέχους και του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

Ο Καμπαντελίς ως φοιτητής ήταν στη νεολαία της τροτσκιστικής «Κομμουνιστικής Διεθνιστικής Οργάνωσης» με το ψευδώνυμο «Κώστας» (από τον φιλόσοφο Κώστα Αξελό) και το 1986 προσχωρεί στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Καμπαντελίς δήλωσε έτοιμος να συνεισφέρει στη συζήτηση για να «συζητηθεί ο πολιτικός προσανατολισμός» και να «επαναδιατυπωθεί το σχέδιο» των σοσιαλιστών, σε μια περίοδο που συνολικά στην Ευρώπη η σοσιαλδημοκρατία «αναμορφώνεται», προκειμένου να εκπληρώσει τη σύγχρονη αποστολή της, πάντα στο πλευρό των μονοπωλίων και της εξουσίας τους.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ναυάγιο με νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους

Βυθίστηκε πλοίο που μετέφερε 324 μαθητές

Από τις προσπάθειες διάσωσης των ναυαγών, πολλοί εκ των οποίων ήταν παιδιά
Από τις προσπάθειες διάσωσης των ναυαγών, πολλοί εκ των οποίων ήταν παιδιά
ΤΖΙΝΤΟ.--

Με το φόβο ότι όσο περνούσαν οι ώρες θα ανέβαινε ο αριθμός των θυμάτων συνεχίζονταν οι έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων στο ναυάγιο του επιβατηγού πλοίου «Σεουόλ», του οποίου χτες το απόγευμα - τοπική ώρα - είχε απομείνει μόλις ένα μικρό μέρος έξω από τη θάλασσα, στην περιοχή του νησιού Τζίντο, στα ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Νότιας Κορέας και 450 χιλιόμετρα από τη Σεούλ.

Το πλοίο είχε ξεκινήσει το βράδυ της Τρίτης με πάνω από 450 επιβάτες (ανάμεσά τους 324 μαθητές και 14 καθηγητές που βρίσκονταν σε σχολική εκδρομή) και 24μελές πλήρωμα από το λιμάνι του Ιντσεόν και κατεύθυνση το νησί Γετζού. Σχεδόν τρεις ώρες (8.58 το πρωί της Τετάρτης τοπική ώρα) πριν φτάσει στον προορισμό του και μετά από έντεκα ώρες ταξιδιού εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ μόλις ένα τρίωρο αργότερα είχε βυθιστεί σχεδόν όλο, με εκατοντάδες ανθρώπους να βρίσκονται στα παγωμένα νερά (θερμοκρασίας 12 βαθμών, αρκετής για να προκαλέσει υποθερμία μέχρι και για δυο ώρες, σύμφωνα με όσα δήλωναν ειδικοί στα πρακτορεία).

Χτες το απόγευμα, το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εσωτερικών διατηρούσε τον αριθμό των επίσημα διασωθέντων στους 164. Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο «Γιονάπ» (Yonhap) ανέφερε 4 νεκρούς και 284 αγνοούμενους.

Τα αίτια του ναυαγίου παρέμεναν άγνωστα, με τις νοτιοκορεατικές αρχές να δηλώνουν ότι θα ασχοληθούν με αυτά όταν ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Πρακτορεία μετέδιδαν μαρτυρίες επιβατών, σύμφωνα με τις οποίες πριν ξεκινήσει το πλοίο να παίρνει κλίση άκουσαν έναν ήχο, με πολλούς να πιθανολογούν ότι έγινε πρόσκρουση σε ύφαλο ή ακόμα και με άλλο πλοίο. Ωστόσο, το «Ρόιτερς» επικαλέστηκε (ανώνυμες) δηλώσεις αξιωματικών από κρατικό σκάφος που συμμετείχε στις έρευνες, οι οποίοι σημείωναν ότι μέλη του πληρώματος του «Σεουόλ» τους είπαν ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν ύφαλοι ή βράχια και μάλλον υπήρξε πρόβλημα «δυσλειτουργίας» στο πλοίο. Επιπλέον, το πλοίο είχε αναχωρήσει με καθυστέρηση δυόμισι ωρών λόγω πυκνής ομίχλης, αν και στην περιοχή που έγινε τελικά το ναυάγιο αναφέρονταν «καλές καιρικές συνθήκες». Πάντως, αίσθηση έχουν προκαλέσει μαρτυρίες επιβατών που έλεγαν ότι οι οδηγίες που τους έδιναν ήταν να παραμείνουν στις θέσεις τους και όχι να πάνε στα μέσα διάσωσης, τα οποία παρεμπιπτόντως είναι άγνωστο αν ήταν πλήρη και επαρκή.

Το «Σεουόλ» κατασκευάστηκε το 1994 στην Ιαπωνία και φέρεται να μπορούσε να μεταφέρει ταυτόχρονα 921 ανθρώπους, 180 οχήματα και 152 εμπορευματοκιβώτια. Οι ομάδες διάσωσης σημείωναν ότι οι μεγάλες ποσότητες λάσπης στο βυθό δυσκόλευαν το έργο τους.

KINA
Απεργία σε πολυεθνική παπουτσιών

ΓΚΟΥΑΝΓΚΖΟΥ.--

Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις προσπάθειες της εργοδοσίας να καταπατήσει μια σειρά δικαιωμάτων τους ξεκίνησαν οι εργάτες σε εργοστάσιο της εταιρείας «Γε Γιουέν» (Ye Yuen) στη νότια Κίνα. Η συγκεκριμένη εταιρεία, που ανήκει σε ταϊβανέζικα κεφάλαια, χαρακτηρίζεται από πολλούς η μεγαλύτερη παραγωγός αθλητικών παπουτσιών στον κόσμο και παράγει προϊόντα για λογαριασμό των «γιγάντων» «Αντίντας», «Νάικ», «Ρίμποκ», «Ασικς», «Νιου Μπάλανς», «Τίμπερλαντ».

Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε μαρτυρίες εργαζομένων που δήλωναν πως πάνω από 10.000 απήργησαν χτες στη μονάδα της εταιρείας, στη νότια κινεζική επαρχία Γκουάνγκντονγκ, όπου η εταιρεία απασχολεί πάνω από 40.000 εργάτες. Βασικό αίτημα είναι η άμεση καταβολή των εισφορών για ασφάλιση και στέγαση που δεν είχε καταβάλει η εργοδοσία, η αύξηση των μισθών, η βελτίωση των συνθηκών και των συμβάσεων εργασίας. Μάλιστα, ένας εργάτης δήλωνε ότι αντιλήφθηκε τι είχε κάνει η εργοδοσία, όταν μετά από εργατικό «ατύχημα» έκανε αίτηση για να πάρει τις σχετικές παροχές αλλά δεν μπορούσε. Αλλος εργάτης δήλωνε πως η εργοδοσία μαζί με τις τοπικές αρχές τους εξαπατούσαν. Από τη μεριά της, η διοίκηση ισχυρίστηκε ότι στις διαπραγματεύσεις κατέθεσε «βελτιωμένη» πρόταση στους εργαζόμενους, λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν τις «αντοχές σε σχέση με τις προοπτικές του εργοστασίου».

Η «Γε Γουέν» έχει εργοστάσια σε Κίνα, Ινδονησία, Βιετνάμ, Μεξικό και ΗΠΑ. Το 2012 η συνολική της παραγωγή ξεπέρασε κατά πολύ τα 320 εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια. Στην ιστοσελίδα της εκθειάζει την «εταιρική κοινωνική ευθύνη» και ισχυρίζεται ότι δίνει «ειδική έμφαση στην παροχή υγιεινού και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος»... Αποτελεί κι αυτή ένα παράδειγμα των συνεπειών που έχουν για τον κινεζικό λαό η επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και η διαρκής προσέλκυση ξένων επενδυτών που η κυβέρνηση ταυτίζει με την «ανάπτυξη».

ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ζητά στρατιωτική ετοιμότητα και στο διάστημα

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Να επιταχύνουν τις αεροναυτικές και διαστημικές τους προσπάθειες για να αυξηθούν οι επιθετικές και αμυντικές τους ικανότητες», κάλεσε ο Κινέζος Πρόεδρος τους αξιωματικούς αεροπορικής βάσης την οποία επισκέφτηκε χτες στο Πεκίνο.

Η παραίνεση αυτή του Σι Τζινπίνγκ συνδέθηκε από πολλά πρακτορεία με την «αυξανόμενη στρατιωτική χρήση του διαστήματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες».

Στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η Κίνα αποφάσισε εξάλλου να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 12% για το 2014, μετά από μια αύξηση 10% το 2013. Στρατιωτική «κινητικότητα» υπάρχει, άλλωστε, σε όλη την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου οι συχνές εδαφικές «διαφορές» συνδέονται με αντιθέσεις, αλλά και ανακατατάξεις ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της περιοχής. Κινέζοι αναλυτές δήλωναν στα πρακτορεία πως η κίνηση του Τζινπίνγκ γίνεται για να ανταποκριθεί η Κίνα στις ανάγκες των καιρών...

ΧΙΛΗ
Η καταστροφική πυρκαγιά δεν έχει ελεγχθεί

ΒΑΛΠΑΡΑΪΣΟ.-- Η μεγάλη δασική πυρκαγιά στην παραλιακή πόλη του Βαλαπαραΐσο της Χιλής συνεχίζει το καταστροφικό έργο, πλέον δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές και σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις μπορεί να ελεγχθεί πλήρως και να κατασβεστεί.

Από αυτή την καταστροφή, που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, έχουν βρει το θάνατο 15 άνθρωποι, έχουν πλήρως καταστραφεί πάνω από 2.900 σπίτια, στην πλειοψηφία τους φτωχόσπιτα σε λόφους κοντά στην αρχική εστία της φωτιάς και πάνω από 12.500 άνθρωποι είναι οι πυρόπληκτοι.

Επίσης οι αρχές εξετάζουν όλες τις εκδοχές για την αιτία της πυρκαγιάς, χωρίς να αποκλείεται και αυτή του εμπρησμού, ενώ ήδη η περιοχή έχει κηρυχθεί από την κυβέρνηση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ