ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ασφάλεια για το κεφάλαιο κυνήγι στους μετανάστες

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε το νέο κανονισμό του Frontex

Περιπολία του Frontex με σκυλιά στον Εβρο

Motion Team

Περιπολία του Frontex με σκυλιά στον Εβρο
Σκληρότερα μέτρα καταστολής στα εξωτερικά θαλάσσια σύνορα των κρατών - μελών, αλλά και δράση των ευρωενωσιακών Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις θάλασσες, για την «ασφάλεια» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και των εμπορευμάτων που διακινούν, προωθεί η ΕΕ.

Χτες, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου εγκρίθηκε (με 528 ψήφους υπέρ, 46 κατά, 88 αποχές) ο νέος κανονισμός για το πώς θα συμμετέχουν οι συνοριοφύλακες σε θαλάσσιες επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων Frontex: Πού πρέπει να αποβιβάζουν όσους συλλαμβάνουν, τι «βοήθεια» θα λαμβάνουν άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας κ.λπ.

«Αυτοί οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex να πραγματοποιεί πιο αποτελεσματικές επιχειρήσεις και να αποτρέπει θανάτους στη θάλασσα», δήλωσε ο εισηγητής Κάρλος Κοέλιο, επιχειρώντας να ντύσει με το μανδύα του «ανθρωπισμού» το εκτεταμένο ανθρωποκυνηγητό που παραμένει βασικός στόχος της ΕΕ για την υποδοχή - εισαγωγή των μεταναστών.

Αλλωστε, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, αναφερόμενος στο νέο κανονισμό, «η παρακολούθηση των σημείων διέλευσης των συνόρων με την αποδοτικότερη δυνατή χρήση μέσων είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης (...) στόχος του Κανονισμού είναι να διαμορφώσει μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στα θέματα που αφορούν κυρίως την ανίχνευση, την αναχαίτιση, την έρευνα και διάσωση, καθώς και την αποβίβαση στο πλαίσιο των θαλάσσιων επιχειρήσεων που συντονίζει ο Frontex».

Ο κανονισμός πρέπει τώρα να εγκριθεί επισήμως από το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από το καλοκαίρι. Σημειωτέον για τέτοια θέματα «μεταναστευτικών ροών» στη Μεσόγειο και την «πολιτική» της ΕΕ, συζήτησαν χτες στο Αλικάντε της Ισπανίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της λεγόμενης Μεσογειακής Ομάδας της ΕΕ (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα).

Προστασία στη διακίνηση προϊόντων

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος τοποθετούμενος την Τρίτη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τη διαμόρφωση της Στρατηγικής της ΕΕ για την περιλάλητη «Θαλάσσια Ασφάλεια» τόνισε:

«Αποτελεί καθήκον της ΕΕ να διαφυλάξει τα συμφέροντά της για ένα ασφαλές, ανοιχτό και καθαρό θαλάσσιο περιβάλλον, που θα επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και των ανθρώπων και την ειρηνική, νόμιμη, δίκαιη και βιώσιμη χρήση του θαλάσσιου πλούτου. Στο σημείο αυτό, η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση, γιατί είναι μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη».

Θυμίζουμε ότι, αποχαιρετώντας ο υπουργός Αμυνας, στα μέσα Φλεβάρη το πλήρωμα της Φρεγάτας «Ψαρά» (συμμετέχει σε ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, στην Ερυθρά Θάλασσα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πειρατείας), είπε μεταξύ άλλων: «Ο σκοπός είναι συγκεκριμένος, και έχει να κάνει, καταρχήν, με τη συμμετοχή μας σε μία ευρωπαϊκή αποστολή (...) Εχει όμως να κάνει και με την ανθρωπιστική βοήθεια αλλά -ας μην το ξεχνάμε αυτό- και με την προστασία των εθνικών οικονομικών μας συμφερόντων στο όνομα της πολύ σημαντικής για την ελληνική οικονομία, και τη χώρα μας, παγκόσμιας ναυτιλιακής μας κοινότητας».

Σκηνικό έντασης στο Αιγαίο

Αερομαχίες σημειώθηκαν προχτές στο Αιγαίο, όταν σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερα οπλισμένα τουρκικά «F-16C», που «σηκώθηκαν» από την αεροπορική βάση του Μπαλίκεσιρ, μπήκαν στο Αιγαίο βόρεια - βορειοανατολικά της Σαμοθράκης και ενεπλάκησαν σε δύο περιπτώσεις με ισάριθμα ελληνικά «F-16C».

Οι αερομαχίες έγιναν ενώ τουρκικά πλοία διεξάγουν έρευνες σε περιοχή νοτίως της Χίου, για την ανέλκυση τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους που είχε καταπέσει στην περιοχή στις 8/10/1996. Η Τουρκία είχε υποστηρίξει αρχικά ότι το έριξαν ελληνικά μαχητικά, αλλά μετά την έρευνα του ΓΕΑ αποδέχτηκε την εκδοχή ότι το τουρκικό αεροσκάφος υπέστη βλάβη και συνετρίβη στη θάλασσα. Σώθηκε μόνο ο ένας χειριστής, ενώ ο δεύτερος, ο Ναΐλ Ερντογάν, δεν βρέθηκε ποτέ.

Πρόσφατα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε για «εσωτερική κατανάλωση» να υπόσχεται στην κόρη του νεκρού πιλότου ότι θα ξεκινούσαν ενέργειες για να ανελκυστεί το αεροσκάφος και να ανασυρθεί η σορός του χειριστή. Ακολούθησε στις 7 Απρίλη, ΝΟΤΑΜ μέσω NAVTEX, με την οποία η Τουρκία ενημέρωνε ότι προτίθεται να ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό και την ανέλκυση του «F-16» που κατέπεσε στη θάλασσα.

Η περιοχή ερευνών είναι σε διεθνή ύδατα νοτίως της Χίου. Οι έρευνες ξεκίνησαν τη Μεγάλη Δευτέρα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 τρέχοντος. Από τουρκικής πλευράς συμμετέχουν δύο ναρκοθηρευτικά. Παράλληλα δύο ελληνικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στη Χίο για να συνδράμουν τις έρευνες των Τούρκων, εάν αυτό ζητηθεί, αφού οι έρευνες γίνονται σε περιοχή άνωθεν ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως έχει επισημάνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η ΕΕΔΥΕ για τις δηλώσεις Βενιζέλου

Σε ανακοίνωση για τις δηλώσεις Βενιζέλου στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, η ΕΕΔΥΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου είναι ξεκάθαρη απόδειξη της ολοένα και βαθύτερης εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Οι αναφορές του για τις εξελίξεις και την παρέμβαση της ΕΕ στην Ουκρανία, στη Συρία, στην Αίγυπτο και στο Σεράγεβο είναι στηριγμένες στην ήδη δρομολογημένη Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ καθώς και στο στρατιωτικό της βραχίονα, την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας. Οι δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ αποτυπώνουν αυτό που επανειλημμένα έχει επισημάνει η ΕΕΔΥΕ, ότι η ΕΕ είναι μια ένωση κεφαλαίου, μια αγέλη από πεινασμένες ύαινες που τρέφονται με τη σάρκα των λαών».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό να βγάλει συμπεράσματα για το χαρακτήρα της ΕΕ, αλλά και της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Να καταδικάσει με τον αγώνα, αλλά και την ψήφο του τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Κι άλλες χαφιεδοκάμερες θέλει η κυβέρνηση

Να καλύψει τα νώτα της κυβέρνησης, μετά την αποκάλυψη των σχέσεων Μπαλτάκου και Χρυσής Αυγής, προσπάθησε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας. Σε συνέντευξη, ισχυρίστηκε πως ο Π. Μπαλτάκος δε συμφωνούσε με την κυβερνητική κατεύθυνση στο θέμα της Χρυσής Αυγής και ότι «από εκεί και πέρα βεβαίως κανείς δεν μπορούσε να υποθέσει ότι ο κύριος Μπαλτάκος έχει μια δίοδο επικοινωνίας με τη Χρυσή Αυγή, τελείως προσωπική του, αυτό δεν το ήξερα».

Στη ίδια συνέντευξη, ο Ν. Δένδιας επανέφερε το θέμα της λειτουργίας των χαφιεδοκαμερών, με πρόσχημα τη λεγόμενη «τρομοκρατία». Είπε ότι «προσπαθούμε μέσα από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης να αποκτήσουμε αυτά τα εργαλεία που θα βοηθήσουν τη χώρα να έχει την υποδομή που έχουν οι άλλες ευρωπαϊκές προοδευμένες χώρες στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Επίσης, να πείσουμε την ελληνική κοινωνία να δεχτεί τη χρήση αυτών των εργαλείων. Τι εννοώ ας πούμε; Κάμερες. Είχα προσπαθήσει το 2009 ως υπουργός Δικαιοσύνης τότε...».

Κι άλλη συνεκπαίδευση για το ΝΑΤΟ

Συνεχίζονται οι συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αντίστοιχες ΝΑΤΟικές. Σε αυτό το πλαίσιο, από 10/3 ως 4/4, και για σχεδόν ένα μήνα, η 337 Μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης (Αεροπορική Βάση Λάρισας) συμμετείχε στη 2η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2014 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Albacete στην Ισπανία. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν από την 110 ΠΜ τέσσερα αεροσκάφη «F-16 Block 52+». Οπως ανακοινώθηκε, «σκοπός του προγράμματος TLP είναι η εκπαίδευση των ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μεικτών σχηματισμών (COMAO), καθώς και η εξοικείωση και η συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και διαδικασίες».

Εκκληση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Ευχαριστίες για την οικονομική συμβολή στην προσπάθειά της για άμεση ηθική και υλική συμπαράσταση στα θύματα πολιτικής δίωξης στην Ελλάδα απευθύνει η «Δημοκρατική Μέριμνα», που καλεί και πάλι τους φίλους της, ανθρώπους του μόχθου, για ενίσχυση ενόψει των γιορτών του Πάσχα. Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της, Ακαδημίας 78, ΤΚ 10678, τηλέφωνο 210.3822.776 και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129/592361-13.

Εκρηξη στο σπίτι του Σμπώκου

Εκρηξη από δυναμίτη ή αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό σημειώθηκε χτες το βράδυ έξω από το σπίτι του Γιάννη Σμπώκου στην Κηφισιά. Ο Γ. Σμπώκος είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση για τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ