ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Μονιμοποιήθηκαν και οι τελευταίοι συμβασιούχοι

Κατάκτηση για όλη την εργατική τάξη αποτελεί η ένταξη από χτες 167 εργαζόμενων στο μόνιμο προσωπικό, ύστερα από πολύχρονους αγώνες της Δημοτικής Αρχής

Η Δημοτική Αρχή της Νίκαιας βρέθηκε σταθερά στην πρωτοπορία των αγώνων για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών)
Η Δημοτική Αρχή της Νίκαιας βρέθηκε σταθερά στην πρωτοπορία των αγώνων για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών)
Μια πολύ σημαντική πολιτική νίκη στον αγώνα που χρόνια δίνει για το δικαίωμα των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά πέτυχε χτες ο Δήμος Νίκαιας, η Δημοτική Αρχή της «Δημοκρατικής Ενότητας», με στήριγμα το ΚΚΕ. Από χτες, 167 συμβασιούχοι εντάχθηκαν και τυπικά στο μόνιμο προσωπικό του δήμου, με αποτέλεσμα να είναι ο μοναδικός δήμος στη χώρα που «μετράει» ελάχιστους συμβασιούχους - περίπου 10, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς! Οι 167 συμβασιούχοι ήρθαν να προστεθούν σε άλλους τόσους εργαζόμενους που μονιμοποιήθηκαν από την ίδια αγωνιστική Δημοτική Αρχή, κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα θητείας της.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής απόφασης της Δημοτικής Αρχής να πάει κόντρα και να απειθαρχήσει στις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, μεταξύ άλλων, δημιουργούν πλήθος νομικών εμποδίων στο δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου το 2002, ξεκίνησε τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά όλων των εργαζομένων. Δεν επέλεξε να πετάξει στο δρόμο τους εργαζόμενους, όπως έκαναν άλλοι δήμοι, γιατί τάχα δεν πληρούσαν κάποιες νομικίστικες προϋποθέσεις. Αρνήθηκε συνειδητά να ακολουθήσει τη λογική του εφικτού, να προχωρήσει σε προσλήψεις μερικής απασχόλησης ή σε προγράμματα stage, που υπονομεύουν και χτυπούν την μόνιμη και σταθερή εργασία.

Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει, ταυτόχρονα, την υποκρισία και το ρόλο που παίζουν οι Δημοτικές Αρχές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που είτε προχωρούν σε απολύσεις συμβασιούχων, είτε προωθούν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, επικαλούμενες τα δήθεν ανυπέρβλητα εμπόδια που βάζει το ισχύον νομικό πλαίσιο, στη διαμόρφωση του οποίου έχουν καθοριστική συμβολή τα κόμματά τους.

Δείχνει ακόμα το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι. Το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης, που προϋποθέτει να μπουν στην άκρη οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και αλλού. Του δρόμου που επιβάλλει την καταδίκη τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρούν να τους παρασύρουν σε ατέρμονες και αναποτελεσματικές δικαστικές διαμάχες και να καλλιεργήσουν τη ψευδαίσθηση ότι η ΕΕ, με την περίφημη, πλέον, κοινοτική οδηγία 70/1999 είναι υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας.

Πολύχρονος και επίπονος αγώνας

Σε ό,τι αφορά τη μονιμοποίηση των 167 εργαζομένων, ο αγώνας ήταν πολύχρονος και επίπονος. Σύμφωνα με τα μέτρα και τους νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι εργαζόμενοι βρίσκονταν στον «αέρα» από το 2005. Η μονιμοποίησή τους προσέκρουε στο πλήθος των εμποδίων που θέτει η σχετική ρύθμιση στο Σύνταγμα, την οποία ψήφισαν κατά την αναθεώρηση του 2001 η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Σκόνταφτε ακόμα στο ΠΔ 164/2004 των «αποκλεισμών» της κυβέρνησης της ΝΔ, στα νομικά εμπόδια που βάζει πότε η μία αρμόδια αρχή και πότε η άλλη. Εμπόδια που απορρέουν από την πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων του κεφαλαίου να δημιουργούν στρατιές συμβασιούχων και να διαιωνίζουν το καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας τους.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η Δημοτική Αρχή πήρε την πολιτική απόφαση - αψηφώντας τα νομικίστικα τερτίπια - να περάσει τους συμβασιούχους στο δήμο στις αρχές του 2008 (προηγουμένως ήταν στη Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΤΕΟΠΑΝ, η οποία διαλύθηκε).

Τον περασμένο Οκτώβρη, η αγωνιστική πίεση που ασκούσε ο δήμος είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθεί ΦΕΚ με το οποίο οι εργαζόμενοι εντάσσονταν στους αορίστου χρόνου. Ωστόσο, διάφορα νομικά προσχήματα και κωλύματα έμπαιναν εμπόδιο στο να θεωρηθούν οι εργαζόμενοι αυτοί και τυπικά μόνιμοι. Σαν αποτέλεσμα, εξακολουθούσαν να είναι ξεκρέμαστοι και απλήρωτοι για 6 μήνες. Η σταθερή και επίμονη παρέμβαση από τη Δημοτική Αρχή έβγαλε και τα τελευταία νομικά εμπόδια και από χτες άρχισαν να πληρώνονται κανονικά ως μόνιμοι πια εργαζόμενοι του δήμου.

Η εξέλιξη αυτή είναι κατάκτηση με μεγάλη σημασία για όλη την εργατική τάξη. Ανοίγει δρόμους συνολικά για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ένα ακόμα σοβαρό αποτέλεσμα που φέρνει ο αταλάντευτος και πολύχρονος αγώνας της αγωνιστικής Δημοτικής Αρχής Νίκαιας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Μέρα χαράς

Το κλίμα χτες στο Δήμο της Νίκαιας ήταν πρόωρα πασχαλινό, καθώς οι εργαζόμενοι μετά από χρόνια εργασιακής ομηρίας είδαν τον αγώνα της Δημοτικής Αρχής να φέρνει αποτέλεσμα και να τους εξασφαλίζει μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Ο Κώστας Γεωργακάς 6 ολόκληρα χρόνια δούλευε στην επιχείρηση ως ηλεκτρολόγος και ήταν συμβασιούχος. Χτες η χαρά και η ικανοποίηση ήταν έκδηλη. «Η Δημοτική Αρχή, τόνισε, υλοποιώντας το πλαίσιο του ΚΚΕ για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, έδωσε τεράστιο αγώνα για να καμφθούν οι δυσκολίες που βάζει η κυβερνητική πολιτική. Ο αγώνας ευοδώθηκε και είμαστε πια οι τελευταίοι συμβασιούχοι στο δήμο».

«Χάρη στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής είμαστε πια αορίστου χρόνου και θα έχουμε σταθερή εργασία για να πηγαίνουμε το ψωμί στην οικογένειά μας», δήλωσε ο Κοσμάς Καπετανίδης και παράλληλα ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή, αλλά και το ΚΚΕ «που παλεύει για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους».

Τέλος, σε ανακοίνωσή της, η Δημοτική Αρχή Νίκαιας σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ότι η χτεσινή εξέλιξη «στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας και αποτελεσματικότητας του αγώνα που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα όταν αυτός στρέφεται σε σωστή κατεύθυνση ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που ευθύνονται για το σύνολο των προβλημάτων που ταλανίζουν τους εργαζόμενους».

Στην αντίπερα όχθη...

Δε χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να βρει περιπτώσεις όπου οι Δημοτικές Αρχές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με ό,τι έκανε ο Δήμος Νίκαιας, προχωρούν σε σωρεία απολύσεων συμβασιούχων. Σχετικά πρόσφατα και ενδεικτικά μόνο είναι τα παραδείγματα των παρακάτω δήμων:

  • Μάνδρας (ΠΑΣΟΚ): Απέλυσε 40 συμβασιούχους.
  • Ασπροπύργου (ΝΔ): Απέλυσε 85 συμβασιούχους.
  • Μαγούλας (ΠΑΣΟΚ): Απέλυσε 10 συμβασιούχους.
  • Θεσσαλονίκης (ΝΔ): Απέλυσε 300 εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και 750 οκταμηνίτες συμβασιούχους.
  • Μενιδίου (ΠΑΣΟΚ): Απέλυσε 600 συμβασιούχους το 2007.

Στα παραπάνω παραδείγματα πρέπει να προστεθούν και αποφάσεις για προσλήψεις συμβασιούχων με ευέλικτες μορφές εργασίας όπως για παράδειγμα κάνει, κατά κόρον, η Δημοτική Αρχή της Ελευσίνας (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ).

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποτελεσματική η γραμμή της απειθαρχίας

Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ χαιρετίζει την επιτυχή έκβαση του αγώνα της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Νίκαιας, επισημαίνοντας ότι δίνει απάντηση στο «γνωστό πρόβλημα των συμβασιούχων, χιλιάδων ομήρων σε όλη τη χώρα που με το κλείσιμο των Δημοτικών Επιχειρήσεων και με συνενοχή των αιρετών του δικομματισμού και των συνεταίρων τους, πετάγονται στο δρόμο».

Σημειώνει ότι ο Δήμος Νίκαιας συγκρούστηκε με το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο για τους ΟΤΑ, υπερασπίστηκε αταλάντευτα το δικαίωμα στη μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, «πρόβαλε στην πράξη τη γραμμή της απειθαρχίας και της ρήξης με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων διαχρονικά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των συμβιβασμένων πλειοψηφιών στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) και στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΟΤΑ».

Η ΚΟΠ υπογραμμίζει την ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας ειδικά τώρα που το κεφάλαιο αξιοποιώντας την κρίση επιτίθεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα και καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα κι απ' αυτόν τον αγώνα, να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, «να στρατευτούν με το ΠΑΜΕ, να ενισχύσουν ακόμα πιο αποφασιστικά το ΚΚΕ».

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΣ
Συνεχίζουμε τον αγώνα

Μιλώντας στον «Ρ» ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος επισήμανε: «Σαν Δημοτική Αρχή αντισταθήκαμε στη λογική της μερικής απασχόλησης και διεκδικήσαμε μαζί με τους εργαζόμενους μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Συνολικά, μαζί με τους τελευταίους εργαζόμενους, πάνω από 350 συμβασιούχοι έχουν μονιμοποιηθεί από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση η "Δημοκρατική Ενότητα", ενώ δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη με stage, εποχιακών και συνολικά με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Το αποτέλεσμα του πολύχρονου αυτού αγώνα δείχνει πως σε ένα τοπίο αιρετών που έχουν ασπαστεί τις συμφωνίες της ΕΕ για συμβασιούχους, μερική απασχόληση, stage, μπορεί να υπάρχουν δημοτικές αρχές που αγωνίζονται και ο αγώνας να φέρνει αποτελέσματα. Ο αγώνας θα συνεχιστεί για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ, καταβολή των παρακρατηθέντων πόρων, ώστε οι δήμοι να παρέχουν μεγαλύτερο έργο στους δημότες και να γίνεται απρόσκοπτα η μισθοδοσία των εργαζομένων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ