ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Απρίλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ «GA FERRIES»
Μαύρο Πάσχα στα σαπάκια του Αγούδημου

Με τη συνδρομή των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, γιόρτασαν χτες λιτά έξω από τα ακινητοποιημένα καράβια

Από το χτεσινό «τραπέζι», που έστησαν οι ναυτεργάτες έξω από τα καράβια του Αγούδημου
Από το χτεσινό «τραπέζι», που έστησαν οι ναυτεργάτες έξω από τα καράβια του Αγούδημου
Στις 11 το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά, έξω από το δεμένο ακτοπλοϊκό πλοίο «ΜΙΛΕΝΑ», τα κάρβουνα είχαν ανάψει και οι σκάρες με τις μαρίδες είχαν πάρει τη θέση τους στις τρεις ψησταριές. Ψωμί, λίγη ρετσίνα και το τραπέζι ήταν έτοιμο. Ετσι γιόρτασαν το δικό τους «Πάσχα» οι ναυτεργάτες των πλοίων της εταιρείας GA FERRIES του εφοπλιστή Αγούδημου.

Είναι απλήρωτοι από το Φλεβάρη, εγκαταλειμμένοι στο πρώτο λιμάνι της χώρας, μέσα στα δεμένα και σβηστά πλοία «ΝΤΑΛΙΑΝΑ», «ΜΙΛΕΝΑ» και «ΡΟΜΙΛΝΤΑ». Και τα τρία ανήκουν στον Αγούδημο. Ο εφοπλιστής, με τις πλάτες του ΥΕΝ και πατώντας στη φιλοεφοπλιστική πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει εγκαταλείψει πλοία και πληρώματα στο έλεος της τύχης τους, εκβιάζοντας για να πάρει ολόκληρο τον μποναμά των επιδοτήσεων των λεγόμενων «άγονων» γραμμών, που είναι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ αξιώνει και νέες «άγονες» γραμμές, δηλαδή παραπάνω χρήμα.

Και ενώ ο Αγούδημος εισπράττει εκατομμύρια ευρώ, οι ναυτεργάτες των πλοίων του και οι οικογένειές τους όχι μόνο δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στρώσουν το γιορτινό τραπέζι με τον παραδοσιακό οβελία, αλλά ακόμα και τις μαρίδες με την οικονομική συνδρομή των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ κατάφεραν να τις προμηθευτούν. «Υπάρχουν συνάδελφοι που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από δάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους ναυτεργάτες.

Ταλαιπωρία στην έξοδο

Το «πασχαλινό» τραπέζι των απλήρωτων ναυτεργατών του Αγούδημου, χτες, συμπλήρωνε η ταλαιπωρία επιβατών, που δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν, αφού φέτος τα δρομολόγια είναι λιγότερα από πέρσι - 32 ήταν την περσινή Μ. Πέμπτη, 27 τη φετινή - καθώς οι εφοπλιστές έχουν ακινητοποιήσει με το «έτσι θέλω» 43 από τα περίπου 80 ακτοπλοϊκά πλοία. Ενώ τα πανάκριβα εισιτήρια «θέρισαν» και φέτος το δώρο των εργαζόμενων ταξιδιωτών.

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αν. Παπαληγούρας χτες, αφού περιόδευσε στο λιμάνι, εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια οι συγκοινωνίες, συνολικά, να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών, έτσι ώστε να έχουμε ποιοτική παροχή υπηρεσιών». Ενώ αποφάνθηκε προκλητικά για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ότι: «Η εικόνα είναι ότι είναι καλύτερα τα πλοία, η εικόνα είναι ότι ανταποκρινόμαστε με κατά πολύ πληρέστερο τρόπο από ό,τι παλιότερα»!

ΚΟ ΔΕΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δολοφονική η πολιτική της απελευθέρωσης και του κέρδους

Ανακοίνωση για το προχτεσινό θανατηφόρο «ατύχημα» στον ΑΗΣ Καρδιάς

Το προχτεσινό θανατηφόρο ατύχημα στον ΑΗΣ Καρδιάς, με θύμα τον 50χρονο Νίκο Κωνσταντόπουλο, υπομηχανικό και μόνιμο εργαζόμενο στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι οι εργαζόμενοι αποτελούν, για τη ΔΕΗ ΑΕ και τους μετόχους της, αναλώσιμα υλικά και τίποτα περισσότερο.

Η Κομματική Οργάνωση ΔΕΗ του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης, της «ανταγωνιστικότητας» και της «απελευθέρωσης της ενέργειας» οδηγεί στο θάνατο τους εργάτες. Στο όνομα του κόστους, εντατικοποιείται η εργασία με τη μείωση του προσωπικού και μάλιστα ειδικευμένου, δε λαμβάνονται μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Στους εργασιακούς χώρους της ΔΕΗ ΑΕ στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου, οι συνθήκες εργασίας γίνονται κάθε μέρα όλο και χειρότερες, με αποτέλεσμα πολλά ατυχήματα, με σοβαρές αναπηρίες, αλλά και θανατηφόρα.

«Την κύρια ευθύνη γι' αυτό, την έχουν τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική τους τόσα χρόνια προωθούν από κοινού την ιδιωτικοποίηση και την απελευθέρωση της ενέργειας». Σοβαρές ευθύνες φέρνουν και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικάτων, που ελέγχονται από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ που συγκαλύπτουν με τη στάση τους αυτήν την πολιτική και το μόνο που κάνουν είναι να εύχονται το πρόσφατο ατύχημα να είναι το τελευταίο, σημειώνει η ΚΟ ΔΕΗ του ΚΚΕ. Καλεί τους εργαζόμενους, να βγάλουν συμπεράσματά, να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, να ενισχύσουν το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα, για να δυναμώσει η πάλη για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Ταξικά και μαζικά στις εκλογές

Ξεκινούν στις 24 Απρίλη και ολοκληρώνονται στις 3 Μάη οι αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Από τον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων και των άλλων ταξικών δυνάμεων για την ανάκληση της απόλυσης στα «Τζάμπο»
Από τον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων και των άλλων ταξικών δυνάμεων για την ανάκληση της απόλυσης στα «Τζάμπο»
Κρίσιμη μάχη για όλους τους εργαζόμενους στο Εμπόριο, που καθιστά επιτακτική, μαζική και αποφασιστική τη συμμετοχή τους, αποτελούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που ξεκινούν στις 24 Απρίλη και ολοκληρώνονται στις 3 Μάη.

«Ψηφίζουμε μαζικά στο ταξικό μας σωματείο, καταδικάζουμε με την ψήφο μας τη μεγαλοεργοδοσία, δυναμώνουμε την εμπειρία, τη γνώση, τη συνέπεια, τη μαχητικότητα του σωματείου μας», τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος, καλώντας κάθε εμποροϋπάλληλο να κάνει δική του υπόθεση την επιτυχία των εκλογών. Η μαζική προσέλευση στις κάλπες με στόχο την ενίσχυση των ταξικών χαρακτηριστικών του σωματείου είναι η καλύτερη απάντηση και απέναντι στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις που κινούνται στη λογική της «ανταγωνιστικότητας», υπονομεύοντας τις ανάγκες των εργαζομένων.

«Με την ψήφο μας οφείλουμε να ενισχύσουμε το σωματείο που έδωσε μάχες και θα εξακολουθήσει να δίνει, ενάντια στις απολύσεις, στην καταστρατήγηση των ΣΣΕ, στην τρομοκρατία στους χώρους εργασίας, στη μεθόδευση των κυβερνήσεων και των εργοδοτών για κατάργηση της Κυριακής αργίας, στην απελευθέρωση του ωραρίου, στην απελευθερωμένη εργασιακή σχέση», υπογραμμίζει το σωματείο.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν με την αστυνομική τους ταυτότητα και το βιβλιάριο ασθενείας, στα γραφεία του σωματείου (πλ. Μητροπόλεως 10), καθημερινά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., εκτός Κυριακής 26/4 και 3/5 που οι εκλογές θα γίνουν 10 π.μ. - 7 μ.μ. Επίσης, οι εμποροϋπάλληλοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία των παραρτημάτων του σωματείου:

  • Στην Καλλιθέα (Θησέως 156, 1ος όροφος): 25/4 από 10 π.μ. έως 8 μ.μ. και 26/4 από 10 π.μ. έως 6 μ.μ.
  • Στην Αθήνα (Σωκράτους 51, 5ος όροφος): 26/4 10 π.μ. - 6 μ.μ.
  • Στη Ν. Ιωνία (Αγ. Γεωργίου 41, 1ος όροφος): 27/4 9 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Στο σωματείο εργαζομένων στα ΜΑΚΡΟ (Κηφισού και Π. Ράλλη - Ρέντη): 28/4, 9 π.μ. - 6 μ.μ.
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ενθαρρυντικό το μήνυμα της κάλπης

Με κριτήριο τα συμφέροντα της τάξης τους ψήφισαν οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης. Εμπιστεύτηκαν την «Ταξική Ενότητα Οικοδόμων» και της έδωσαν το σύνολο των 17 εδρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, «εκπαραθυρώνοντας» από το ΔΣ το ψηφοδέλτιο του εργοδοτικού συνδικαλισμού, της ΠΑΣΚΕ, η οποία στην απερχόμενη διοίκηση είχε μία έδρα. Συνολικά, στις εκλογές του Συνδικάτου που ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, ψήφισαν 2.643 οικοδόμοι. Η «Ταξική Ενότητα Οικοδόμων» έλαβε 2.507 ψήφους, ποσοστό 96%, κατέλαβε και τις 17 έδρες στο ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων, εξέλεξε 34 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο και 25 για την Ομοσπονδία. Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 105 ψήφους και δεν έβγαλε καμία έδρα το ΔΣ, ενώ εξέλεξε 1 αντιπρόσωπο για το ΕΚΘ και 1 για την Ομοσπονδία.

Θεωρείται σημαντική η συσπείρωση που επιτεύχθηκε στο σωματείο, σε συνθήκες αλλαγής της σύνθεσης του κλάδου και έντασης της κρίσης, με την ανεργία στο 50% να έχει οδηγήσει μια σειρά εργαζόμενους στις κατασκευές στο δρόμο της μετανάστευσης ή του επαναπατρισμού των αλλοδαπών εργατών. Παράγοντας που εμπόδισε ακόμη περισσότερους οικοδόμους να συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες του συνδικάτου, ήταν και η παρέμβαση των εργοδοτών που εκφράστηκε με τρομοκρατία και απειλές σε μια σειρά χώρους δουλειάς, όπως, π.χ., το Μετρό Θεσσαλονίκης και άλλα μεγάλα εργοτάξια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ