ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιπολεμική συναυλία των μαθητών

Συμμετέχουν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες

Από πρόσφατη αντιπολεμική κινητοποίηση των μαθητών στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από πρόσφατη αντιπολεμική κινητοποίηση των μαθητών στη Θεσσαλονίκη
Μεγάλη αντιπολεμική συναυλία συμπαράστασης στον ιρακινό λαό και καταδίκης των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών, διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ), το Σάββατο 19 Απρίλη στην πλατεία Αριστοτέλους. Θα ξεκινήσει από τις 5 το απόγευμα. Οι καλλιτέχνες που μέχρι και χτες είχε γίνει γνωστό ότι θα συμμετέχουν - αφιλοκερδώς - είναι: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Ζουγανέλης, Δημήτρης Ζερβουδάκης, «Μωρά στη Φωτιά», «De Facto», «Μαύρη Μαγιονέζα», Βασίλης και Κώστας Πρατσινάκης, Αγάθωνας Ιακωβίδης, Βασίλης Κασούρας, Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Παναγιώτης Καραδημήτρης.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες μαθητές, εκπρόσωποι του ΣΑΣΘ ανέφεραν ότι η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο των πολύμορφων αντιπολεμικών κινητοποιήσεων των μαθητών και αποφασίστηκε μέσα από συνεδρίαση του Συντονιστικού, στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι 15μελών και 5μελών Μαθητικών Συμβουλίων από περισσότερα από 50 σχολεία του νομού.

Επισήμαναν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν τελείωσε και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στο λαό του Ιράκ και πάνω απ' όλα στους συνομήλικούς τους. «Γνωρίζουμε πως όσα παιδιά γλίτωσαν από τις "έξυπνες" βόμβες των Αγγλοαμερικανών και δε σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, τώρα βιώνουν την πλήρη εξαθλίωση, τη φτώχεια και την πείνα, τα κατεστραμμένα σχολεία και νοσοκομεία», είπε η Ξ. Παφίλη από το 23ο Ενιαίο Λύκειο Θεσσαλονίκης.

Η Φ. Γεωργιάδου από το 3ο ΕΛ κατήγγειλε την κατοχή που έχει επιβληθεί στο Ιράκ, αλλά και τον υποκριτικό ρόλο των Ευρωπαίων ηγετών. Ειδικά αναφέρθηκε στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που από τη μια δήλωνε δήθεν την αντίθεσή της στον πόλεμο και από την άλλη παρείχε διευκολύνσεις στους φονιάδες του Ιράκ και τώρα θέλει να συμμετέχει στη μοιρασιά της λείας.

Τέλος, οι μαθητές εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των αδικοχαμένων συμμαθητών τους από το Λύκειο Μακροχωρίου. «Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, ειρηνικό, για ένα σχολείο καλύτερο όπως κι αυτοί το ονειρεύτηκαν», ανέφερε η Δ. Γκουντοβά από το 3ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων.

ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αφησαν τους αστυνομικούς χωρίς νερό!

Καταγγελίες της Ενωσης Ελλήνων Αστυνομικών για τις συνθήκες διαβίωσης των αστυνομικών που ακροβόλησαν στο Λεκανοπέδιο

Σοβαρές καταγγελίες έκανε χτες η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων για τους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας που έχουν αναλάβει τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ενωση τονίζει πως χαρακτηρίστηκε έκτακτο γεγονός η Σύνοδος και για το λόγο αυτό δεν υπήρχε διοικητική μέριμνα για τους 12.000 αστυνομικούς που ακροβολίστηκαν στο Λεκανοπέδιο, χωρίς να τους παρέχουν ούτε νερό, και για τους 2.000 που ήρθαν από την επαρχία, που διαμένουν σε ξενοδοχεία - τρώγλες.

Πιο συγκεκριμένα, καταγγέλλεται πως η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων είχε καταθέσει τις ενστάσεις της στους αρμοδίους «για να μην έχουν κανένα άλλοθι μεταγενέστερα. Χρειάστηκε χθες (σ.σ. προχθές) αργά το βράδυ, μετά από λιποθυμίες συναδέλφων, να τους επισκεφθούμε ξανά για να τους αναγγείλουμε επίσημα ότι από δω και στο εξής δε θα υπάρξει άλλη ανοχή», τονίζεται στην ανακοίνωση και συμπληρώνεται: «Είναι απλώς "λίγοι", υπολείπονται κατά πολύ για να σηκώσουν το βάρος μιας τέτοιας κινητοποίησης».

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση, επισημαίνεται για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης πως το μόνο που ενδιαφέρει τους ανθρώπους αυτούς «είναι η θέση τους, η ανέλιξή τους σε βάρος χιλιάδων φιλότιμων αστυνομικών υπαλλήλων. Είναι αυτοί που καρπώνονται μόνιμα τις επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας και δηλώνουν ανεύθυνοι για τις αποτυχίες».

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Ανούσια τα πανηγύρια για τη διεύρυνση

«Με ευχολόγια δε λύνονται τα τεράστια προβλήματα συνοχής που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΕΕ, ούτε τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που δημιούργησε η αδιέξοδη οικονομική και κοινωνική πολιτική των αριθμών που εφαρμόζει η ΕΕ στα πλαίσια των συνθηκών του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ». Αυτό, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, με αφορμή τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τη διεύρυνση.

«Η διεύρυνση της ΕΕ με δέκα νέες χώρες - ανέφερε ο Δ. Τσοβόλας - χωρίς ταυτόχρονη αύξηση των κοινοτικών πόρων, θα έχει ως θύματα τους Ελληνες αγρότες και την ελληνική περιφέρεια». Η ΕΕ, κατέληξε ο ίδιος, «θα έπρεπε να αλλάξει ριζικά την οικονομική και κοινωνική της πολιτική και να προχωρήσει στην πολιτική ενοποίησή της, αντί να κάνει ανούσια πανηγύρια που υποκρύπτουν, με την υπογραφή και της σημερινής πράξης διεύρυνσης, τον ενταφιασμό της πολιτικής της ενοποίησης».

«Φερμπότεν»!

Αυτό θα πει «συντεταγμένη πολιτεία»! Τι είσαι κύριε; Δημοσιογράφος; Και τι θες; Να καλύψεις τη Σύνοδο; «Απαγορεύεται»! Και να είσαι και ευχαριστημένος, αφού εδώ δε βομβαρδίζουμε (όπως στο «Παλεστάιν») τους δημοσιογράφους, εδώ, απλώς, τους «απαγορεύουμε» τις μετακινήσεις!

Κάπως έτσι εξελίχτηκαν χτες τα πράγματα στην αστυνομοκρατούμενη Αθήνα. Αστυνομοκρατία και εκτός χώρων διεξαγωγής της Συνόδου, αλλά και εντός! Εκπληκτοι οι δημοσιογράφοι, Ελληνες και ξένοι, έμαθαν για το φιρμάνι του διοικητή της ΓΑΔΑ και του υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που «δεν ήθελαν δημοσιογράφους στα πόδια τους»! Ως εκ τούτου η παραλιακή μέχρι τον Αστέρα της Βουλιαγμένης ήταν κλειστή από τις 6μ.μ. έως «όποτε νομίζουμε»... Μόνο που στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης γίνονταν χτες αλλεπάλληλες επαφές για το Ιράκ μεταξύ του Ανάν και αντιπροσωπειών (Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Ρωσία, Γερμανία), αλλά οι κύριοι της Αστυνομίας, σε απόλυτη - προφανώς - συνεννόηση με τους κυβερνώντες, επέβαλαν «φερμπότεν» στη μετακίνηση των δημοσιογράφων!

Γιατί άραγε; Φταίει το πάθος τους να μας «προστατέψουν» από τους... «τρομοκράτες»; Να 'ναι κάποια δυσλειτουργία της... «πλέριας» ευρωδημοκρατίας στο σκέλος της ελεύθερης διακίνησης; `Η μήπως η κυβερνητική απόφαση πως σ' αυτή τη Σύνοδο δε θα χαλάσουμε τη «γιορτή» με αυτό το... ασήμαντο και ενοχλητικό θέμα του πολέμου;!!

Οπως και να 'χει, η κυρία Αγγελοπούλου, πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένη. Η εκπαίδευση που έχουν λάβει οι «δικοί μας» από τα τζιμάνια του FBI ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αρχίζει να αποδίδει «καρπούς». Μόνο που οι καρποί μοιάζουν τόσο πολύ με τις διαταγές του Λαδά, την περίοδο της χούντας και της Γκεστάπο της εποχής της κατοχής!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ