ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Ξεκινούν την παρωδία διαλόγου...

Προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών επιλογών. «Συζήτηση» στη βάση του διαβόητου πορίσματος

Ενώ ξεκινά σήμερα ο ψευτοδιάλογος για το Φορολογικό με βάση το τρομο-πόρισμα της επιτροπής Γεωργακόπουλου, ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, ξεκαθάρισε χτες ότι η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω από τη φιλοσοφία των αντιδραστικών αλλαγών που θέλει να επιβάλει τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό σύστημα.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων για τις κυβερνητικές προθέσεις και σε μια εποχή που τα διάφορα κυβερνητικά «παπαγαλάκια» μιλάνε για «ήπιες» παρεμβάσεις, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, μιλώντας χτες από το βήμα του συνεδρίου της διεθνούς (αγγλικής) εταιρίας λογιστών «Prise Waterhouse Coopers», επανέλαβε την πάγια κυβερνητική θέση, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν τομές σε μια σειρά ζητήματα, τα οποία στο παρελθόν είτε μείωναν την αξιοπιστία του συνολικού οικονομικού συστήματος, είτε προσέδιδαν βαθμούς αβεβαιότητας στις οικονομικές συμπεριφορές. Αναφέρομαι -- είπε χαρακτηριστικά -- σε μια σειρά ρυθμίσεις που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, στο ασφαλιστικό σύστημα, στον αναπτυξιακό νόμο, στο φορολογικό σύστημα».

Το πραξικόπημα με τη μορφή «διαλόγου» θα έχει χαρακτήρα «εξπρές», καθώς, σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλάκη, «θα έχει ολοκληρωθεί αποτελεσματικά τους επόμενους δύο-τρεις μήνες και θα μπορέσουμε έτσι από του χρόνου να έχουμε ένα πλήρες σύνολο καίριων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες τοποθετούν την ελληνική οικονομία σε ευρωπαϊκή τροχιά οριστικά και τελεσίδικα...». Υπεύθυνος της λεγόμενης επιτροπής διαλόγου ορίστηκε ο γγ του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Κανελλόπουλος.

Οπως ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οι φορείς που κλήθηκαν να προσέλθουν είναι οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΚΕΔΚΕ, Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, ΣΕΒ, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, καθώς επίσης και τα πολιτικά κόμματα. Το ΚΚΕ, σε τέτοιου είδους στημένους διαλόγους, όχι μόνο δε συμμετέχει αλλά αντίθετα τους καταγγέλλει. Το ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν αναμενόμενο, έσπευσε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση, ενώ η ΝΔ, επικαλούμενη... διαδικαστικούς λόγους, διαμήνυσε στην κυβέρνηση ότι το πόρισμα της επιτροπής για τη φορολογική μεταρρύθμιση μπορεί να συζητηθεί στη Βουλή.

Στη σημερινή «σύσκεψη» θα εξεταστεί ο τρόπος διοργάνωσης του «διαλόγου», ο προσδιορισμός του χρονοδιαγράμματος (σ.σ. ακόμη και αυτό έχει προαποφασιστεί από τον Ν. Χριστοδουλάκη), ο τρόπος λειτουργίας και ο ορισμός των μελών στις 5 ειδικές επιτροπές. Μόνο συμπτωματικό δεν είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ειδικών επιτροπών αντιστοιχεί στα 5 κεφάλαια της έκθεσης για την «αναμόρφωση του φορολογικού». Ετσι, προκύπτουν ανάγλυφα τόσο το πλαίσιο όσο και ο χαρακτήρας του δήθεν διαλόγου...

Η κλοπή με αριθμούς

Ακόμα ένα παράδειγμα της λεηλασίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ», με τη σαφή διευκρίνιση ότι κάθε ένα από τα παραδείγματα που δημοσιεύουμε τις τελευταίες μέρες ανταποκρίνεται σε πραγματικές περιπτώσεις φορολογουμένων. Το σημερινό παράδειγμα (που και πάλι για το 2002 τα εισοδήματα είναι αυξημένα κατά 5%) αναφέρεται σε οικογένεια με ένα παιδί, που πηγαίνει σε τάξη του Λυκείου. Η οικογένεια πριν από τρία χρόνια είχε πάρει στεγαστικό δάνειο για την αγορά πρώτης κατοικίας. Οι τόκοι που πλήρωσε πέρσι αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα του συζύγου, ενώ εκπίπτουν ακόμα οι ιατρικές δαπάνες και μέρος των δαπανών για την πληρωμή του φροντιστηρίου και την αγορά αγαθών με αποδείξεις. Με την προτεινόμενη «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης, έρχονται τα πάνω κάτω και η οικογένεια θα κληθεί να πληρώσει 183.000 δρχ. περισσότερους φόρους, ή σε ποσοστό 147,%!

Προτάσεις του ... 1996!

Τουλάχιστον από το φθινόπωρο του 1996, η κυβέρνηση Σημίτη επεξεργάζεται τα φορολογικά μέτρα, που ανακοίνωσε την προηγούμενη βδομάδα η διορισμένη επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Η παραπέρα αύξηση της δυσβάστακτης φορολογίας για μισθωτούς και συνταξιούχους, που είναι σήμερα ο πρώτος άμεσος στόχος των κυβερνώντων, προκειμένου να επιτευχθεί με ακόμα έναν τρόπο η αντιλαϊκή ανακατανομή εισοδημάτων και φορολογικών βαρών, δεν είναι σημερινή επιλογή. Ηταν μέσα στους προσανατολισμούς τους από την εποχή που προσπαθούσαν οι «εκσυγχρονιστές» να αξιοποιήσουν την πρώτη εκλογική νίκη του Κ.Σημίτη τον Σεπτέμβρη του 1996. Τότε, ο Γ.Παπαντωνίου είχε ξεκινήσει μια προπαγανδιστική εκστρατεία για τις λεγόμενες φοροαπαλλαγές. Είχαν προχωρήσει, μάλιστα, στη σύσταση - διορισμό «ειδικής επιτροπής», το πόρισμα της οποίας το είχαν αξιοποιήσει, προκειμένου να κατασυκοφαντήσουν κάθε εργαζόμενο που έκανε χρήση των ρυθμίσεων, βάσει των οποίων ορισμένες δαπάνες εξέπιπταν από το φορολογητέο εισόδημα.

Εγραφε, λοιπόν, ο «Ρ» στις 10 του Οκτώβρη του 1996:

«Το πόρισμα, βέβαια, για τις φοροαπαλλαγές είναι αποκαλυπτικό για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Είναι αυστηρά προσηλωμένο σε συγκεκριμένες ταξικές κατευθύνσεις και ιδιαίτερα αποκρουστικό τόσο για τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε, όσο -κύρια- για τον κυνικό τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να επιβληθεί η "νέα τάξη" στο φορολογικό σύστημα. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστούν επιλογές, σύμφωνα με τις οποίες οι οικονομικοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης:

  • Κάνουν "σκόντο" στις οικογενειακές δαπάνες για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη (...).
  • Καταργούν τα οικογενειακά έξοδα για φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και άλλες κατηγορίες σχολικών σπουδών (...).
  • "Βάζουν χέρι" στην αναγνώριση των τόκων που πληρώνει μια οικογένεια για στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας.
  • Κάνουν πως δε βλέπουν τα δισεκατομμύρια που αποσπά μια χούφτα αεριτζήδων στις συναλλαγές τους στο Χρηματιστήριο».

Για όσους δεν κατάλαβαν ακόμα περί τίνος πρόκειται, και τα τέσσερα αυτά στοιχεία που πρωτοδιατυπώθηκαν πριν τόσα χρόνια, βρίσκονται αυτούσια στις προτάσεις, που παρουσίασε η νέα διορισμένη από την κυβέρνηση επιτροπή για τη «φορολογική μεταρρύθμιση». Κι αν σήμερα ξαναφέρνουμε τις μεθοδεύσεις των κυβερνώντων στην επιφάνεια, είναι για να συνειδητοποιηθεί, από όσους δεν το αντιλαμβάνονται ακόμα ότι οι παράμετροι της πολιτικής, που θέλει να επιβάλει η οικονομική ολιγαρχία με το πολιτικό της προσωπικό, είναι στο σύνολό τους και στα επιμέρους σημεία τους δεδομένοι και από εκεί και πέρα, ανάλογα με το συσχετισμό των δυνάμεων και τις πολιτικές σκοπιμότητες, επιλέγουν τη στιγμή που θα τις φέρουν στην επιφάνεια. Σε ό,τι αφορά τις διαφόρου χαρακτήρα διορισμένες επιτροπές, ε, αυτές είναι για να προσφέρουν ένα πρώτο άλλοθι σε εκείνους η πολιτική των οποίων είναι ταυτισμένη με ακραίες αντιλαϊκές επιλογές. Από εκεί και πέρα, το λόγο παίρνουν οι...«διάλογοι», σαν κι αυτόν που ξεκινά σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας.


Κ.

ΣΗΜΙΤΗΣ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Ενημερωτική συνάντηση για την οικονομία

Υπό τη βαριά σκιά των εξελίξεων, που έχουν διαμορφωθεί σε πολλά μέτωπα της οικονομίας, πραγματοποιήθηκε χτες η προγραμματισμένη σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν.Χριστοδουλάκη. Η ενημερωτικού χαρακτήρα σύσκεψη, έγινε εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, με θέμα τις εξελίξεις στην οικονομία. Καθόλου διαφωτιστικός, ως συνήθως, ο υπουργός Οικονομίας, εξερχόμενος από το μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε προς τους παριστάμενους δημοσιογράφους, ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα θέματα της οικονομίας και ότι σήμερα ξεκινά ο ...κοινωνικός διάλογος για το φορολογικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ενημέρωση του πρωθυπουργού αφορούσε την πρόσφατη άτυπη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ στην Ισπανία. Στη σύνοδο αυτή, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομίας, διαπίστωσαν με ανησυχία ότι παρατείνεται η κατάσταση ύφεσης στις οικονομίες της ευρωζώνης, ενώ σημειώνεται και αναζωπύρωση του πληθωρισμού μετά τη νέα άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Αλλά και στο εσωτερικό η κατάσταση δεν είναι ρόδινη για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Ο διάλογος - οπερέτα για το φορολογικό ξεκινά σήμερα, με το ΚΚΕ αλλά και τη ΝΔ (για λόγους τακτικής και όχι ουσίας η τελευταία) να απέχουν από τις σχετικές διαδικασίες. Νωπές, άλλωστε, είναι ακόμα οι μνήμες από την ομόθυμη κατακραυγή - απόρριψη των προτάσεων Γεωργακόπουλου.

Στο δημοσιονομικό, επίσης, τομέα ο κρατικός προϋπολογισμός το α' δίμηνο παρουσίασε υστερήσεις και υπερβάσεις με αποτέλεσμα να υπάρξει διόγκωση των ελλειμμάτων, κάτι που ανησυχεί τα κυβερνητικά επιτελεία. Η καχεξία στο Χρηματιστήριο συνεχίζεται με το δείκτη να κινείται κάτω από τις 2.200 μονάδες. Αύριο, ξεκινά η πενελλαδική απεργία των εργαζομένων, με αποφάσεις των Εργατικών Κέντρων, για την απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων στο Ασφαλιστικό, με αποτέλεσμα να χαλάσει, ίσως οριστικά το σκηνικό της επίλυσής του με ...κοινωνική συναίνεση που με τόση επιμέλεια είχε προετοιμάσει η κυβέρνηση. Η τελευταία, έχοντας διανύσει ακριβώς το μισό της κυβερνητικής της θητείας, έρχεται αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα των πολιτικών της επιλογών, αλλά και με τα διάφορα γκάλοπ, που κάνει πολλούς καρεκλοκένταυρους να έχουν χάσει τον ύπνο τους στην προοπτική απώλειας της χρυσοποίκιλτης υπουργικής καρέκλας...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ