ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρεμβάσεις ενάντια στην ενίσχυση της ευρωενωσιακής εργασιακής ζούγκλας

Eurokinissi

Παρεμβάσεις σχετικά με την ενίσχυση του αντεργατικού οπλοστασίου της ΕΕ, με μια νέα απαράδεκτη Οδηγία σχετικά με τους «όρους εργασίας» στην ΕΕ και τη συγκρότηση του ευρωενωσιακού μηχανισμού της «Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας», πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στη συζήτηση για την Οδηγία σχετικά με «τους διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση» που εντάσσεται στον λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Πρόκειται για έναν ακόμη αντεργατικό νόμο της ΕΕ, που νομιμοποιεί και γενικεύει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τις συμβάσεις μηδενικών ωρών, τα δουλεμπορικά γραφεία, τις πολύμηνες δοκιμαστικές περιόδους. Συνολικά δίνει το «πράσινο φως» στην εργοδοσία να εφαρμόζει το αντεργατικό οπλοστάσιο της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, ξεμπερδεύοντας με τα δικαιώματα των εργαζομένων, αρκεί αυτοί να «λαμβάνουν γνώση» γραπτώς για την εργασιακή γαλέρα που τους περιμένει. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος στην τοποθέτησή του ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Οδηγία γνωστοποίησης των όρων εργασίας στους εργαζόμενους: Οχι απλά κοροϊδία περί δήθεν "κοινωνικής Ευρώπης". Μέσα από το ελάχιστο, νομιμοποιείτε το χειρότερο.

Δεν δίνετε δικαιώματα στον εργαζόμενο. Στους εργοδότες δίνετε. Αρκεί να ενημερώνουν, πασάροντας ένα ραβασάκι για τους όρους εργασιακής ζούγκλας. Νομιμοποιείτε τις πιο βάρβαρες μορφές εργασίας (όπως συμβάσεις μηδενικών ωρών) προστατεύοντας την "ευελιξία των εργοδοτών", όπως λέτε.

Αποκλείετε ακόμα κι απ' αυτό χιλιάδες οικιακούς βοηθούς, ναυτεργάτες και άλλους.

Ιδού ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Πυλώνας. Αυτό ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση μόνο προς το χειρότερο αλλάζει. Γιατί δεν αλλάζουν τα μονοπώλια που την έστησαν.

Στις επερχόμενες ευρωεκλογές, η λαϊκή δυσαρέσκεια να μην εγκλωβιστεί σε υποσχέσεις βελτίωσής της, σοσιαλδημοκρατών τύπου ΣΥΡΙΖΑ και άλλων ούτε στον ευρωσκεπτικιστικό εθνικισμό για τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών κάθε κράτους ξεχωριστά. Να βρει τον ταξικό της δρόμο.

Ενίσχυση όσων στοχεύουν στην καρδιά του θηρίου: Τον καπιταλισμό, την Ευρωπαϊκή του Ενωση, τα μονοπώλια σε κάθε κράτος. Ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας».

Στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων συγκροτείται η «Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας»

Σε ό,τι αφορά τον ευρωενωσιακό μηχανισμό της «Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατήγγειλε τη συγκρότησή του, τονίζοντας ότι στόχος της είναι να αυξήσει την κινητικότητα των εργαζομένων από δουλειά σε δουλειά, από κλάδο σε κλάδο και από χώρα σε χώρα, να προωθήσει την εργασιακή γαλέρα της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος στην παρέμβασή του ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στην Ελλάδα, για να ελέγξει όλους τους χώρους δουλειάς, μια φορά τουλάχιστον, χρειάζεται 13 ολόκληρα χρόνια. ΕΕ και κυβερνήσεις ρήμαξαν κι αυτούς τους ελάχιστους και ανεπαρκείς κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Στόχος τους αποτελεί η εργοδοσία με λυμένα χέρια να ξεζουμίζει ανεμπόδιστα τους εργαζόμενους. Σε αυτά τα συντρίμμια των Επιθεωρήσεων Εργασίας σε κάθε χώρα έρχεται να συγκροτηθεί η λεγόμενη Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας.

Βασική επιδίωξη του νέου ευρωμηχανισμού είναι να πολλαπλασιάσει την κινητικότητα εργαζομένων, γιατί όπως προκλητικά αναφέρει η ΕΕ, μόνο 700.000 εργαζόμενοι μετακινούνται ετησίως από χώρα σε χώρα. Προστατεύετε και προωθείτε έτσι την εργασιακή γαλέρα, τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία. Με βάση τον αντεργατικό "Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων", τον οποίο συνυπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, προωθείται η αντικατάσταση των ΣΣΕ με εργατικά δικαιώματα ακόμα πιο κάτω, στο ναδίρ, που βαφτίζονται "ελάχιστοι κανόνες". Κριτήριο ψήφου όλα αυτά για τους εργαζόμενους.

Με την ταξική οργάνωση και ισχυρό ΚΚΕ παντού, οι εργαζόμενοι να αντεπιτεθούν, να βάλουν εμπόδια στην εργασιακή ζούγκλα, την ΕΕ και το σύστημά της».

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2019
Γιατί το ΚΚΕ λέει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι ίδιοι; Ετσι θα ήμασταν αν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ;
  • Γιατί το ΚΚΕ λέει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι ίδιοι; Ετσι θα ήμασταν αν ήταν κυβέρνηση η ΝΔ;

Το ΚΚΕ λέει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως και οι άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, συμπλέουν στρατηγικά, ότι γνώμονας των επιλογών και της στάσης τους στα κρίσιμα για τη ζωή του λαού ζητήματα είναι τα συμφέροντα της εγχώριας αστικής τάξης, η υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ. Συνεπώς, όποιος κι αν βρίσκεται στο τιμόνι της διακυβέρνησης, η ρότα έχει ήδη χαραχτεί από τα πριν και, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφοροποιήσεις ή καταβολές, είναι δεδομένο ότι τέτοιο περιεχόμενο θα έχει η πολιτική που θα υλοποιήσει, ταξικό υπέρ του κεφαλαίου και εναντίον του λαού.

Είναι αυθαίρετο αυτό το συμπέρασμα; Οχι.

Πρώτον, γιατί επιβεβαιώνεται από την πείρα του λαού. Το αδιανόητο να συγκυβερνήσουν οι δύο αντίπαλοι τριών δεκαετιών (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) έγινε δυνατό ακριβώς γιατί η στρατηγική τους είναι κοινή. Μαζί ψήφισαν 2 μνημόνια και φόρτωσαν την κρίση στις πλάτες του λαού. Το ίδιο ακριβώς επιβεβαιώνει και η πείρα της «πρώτη φορά αριστερής διακυβέρνησης». Τι είναι αυτό που έκανε τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μνημονιακότερος των μνημονιακών; Να διατηρεί και να επεκτείνει όλα τα μνημονιακά μέτρα, να ψηφίζει και νέα και 3ο μνημόνιο μαζί με όλους τους άλλους; Το γεγονός ότι, όπως είχε πει το ΚΚΕ πολύ έγκαιρα, η «αντιμνημονιακή» ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ είχε ως κριτήριο τη στήριξη της ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων, των κερδών της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες. Το παραμύθι που πούλησε στο λαό ήταν ότι μπορεί να συνταιριάσει αυτά τα αντιμαχόμενα συμφέροντα. Η κυβερνητική του πορεία επιβεβαίωσε ότι αυτό είναι αδύνατον και ταυτόχρονα δικαίωσε αυτό που έλεγαν μεγαλοεπιχειρηματίες παραμονές της εκλογής του, ότι δηλαδή δεν φοβούνται αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει κυβέρνηση γιατί «η οικονομία (εννοείται η καπιταλιστική) έχει τη δικιά της λογική και αυτή τελικά καθορίζει τις πολιτικές αποφάσεις». Και έτσι ακριβώς έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση.

Δεύτερον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τα «γυαλιά» στη ΝΔ ως προς την ικανότητα να ανταποκρίνεται στα προτάγματα του κεφαλαίου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν σταματάει να κομπάζει ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε εκεί που οι προηγούμενες αποτύγχαναν. Τα συγχαρητήρια ιμπεριαλιστικών οργανισμών, εκπροσώπων του κεφαλαίου κ.λπ. επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Το ποντάρισμά τους στον ΣΥΡΙΖΑ έπιασε τόπο.

Τρίτον, ακριβώς στο έδαφος αυτής της κοινής στρατηγικής βλέπουμε ένα πανηγύρι μεταγραφών - μετακινήσεων από το ένα κόμμα στο άλλο. Αντιμνημονιακούς να γίνονται μνημονιακοί, δεξιοί να βαφτίζονται «αριστεροί», «αριστεροί» να προσχωρούν στη δεξιά κ.λπ. Τους βλέπουμε όλους μαζί στο Κοινοβούλιο να στηρίζουν μέτρα που ευνοούν την ανάκαμψη του κεφαλαίου, τα κέρδη του, τσακίζοντας τη ζωή του λαού, φτάνοντας στο σημείο οι Νεοδημοκράτες να χαιρετίζουν την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στη δικιά τους λογική. Κι από την άλλη, στελέχη της κυβέρνησης να διευκρινίζουν ότι ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τους 151 στη Βουλή, τα βασικά νομοσχέδια θα συνέχιζαν να περνάνε, αφού υπάρχει ομοφωνία από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και άλλα αστικά κόμματα.

Τέταρτον, το παιχνίδι «ψάξε να βρεις τη διαφορά» το έχει παίξει πολλές φορές ο λαός χωρίς όμως να βγαίνει αυτός νικητής. Είτε με Μητσοτάκη είτε με Τσίπρα η κυβέρνηση που θα αναδειχτεί θα πιάσει τη σκυτάλη από κει που την άφησε η προηγούμενη. Και θα βαδίσει στον ίδιο δρόμο, της στήριξης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, της στρατηγικής της ΕΕ, των δεσμεύσεων του ΝΑΤΟ. Για τα κέρδη του κεφαλαίου μιλάνε, όταν υπόσχονται ο ΣΥΡΙΖΑ τη δήθεν «δίκαιη» και η ΝΔ τη «βιώσιμη» ανάπτυξη, όταν αποθεώνουν τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, που ο ΣΥΡΙΖΑ έμαθε γρήγορα να τις υλοποιεί, ενώ η ΝΔ λέει ότι «μπορεί και καλύτερα».

Πέμπτον, τη λογική του «μικρότερου κακού» επίσης πολλές φορές έχει διαλέξει ο λαός και πάντα το «μικρότερο κακό» οδηγεί στο μεγαλύτερο. Αλήθεια, τι διαφορετικό θα κάνει μια «χειρότερη κυβέρνηση» που δεν έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Οταν ήδη υπάρχουν οι δεσμεύσεις στο κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστικούς θεσμούς ότι θα διατηρηθούν οι μνημονιακοί νόμοι, τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060. Οτι η εργασιακή ζούγκλα δεν θα έχει κανένα «πισωγύρισμα». Οτι θα συνεχίσουν να υλοποιούν τα μνημόνια διαρκείας, τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ, τις δεσμεύσεις της Κομισιόν, του ΔΝΤ, του Συμφώνου Σταθερότητας, των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων κ.ο.κ. Οταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τα εύσημα από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τη βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, έχει πρωταγωνιστήσει σε δεσμεύσεις απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για νέες βάσεις, για παραχώρηση κι άλλων υποδομών, όπως λιμάνια και αεροδρόμια, για στήριξη των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, μεγαλώνοντας τους κίνδυνους για το λαό μας. Ολα αυτά άλλωστε είναι που προκαλούν αμηχανία στη ΝΔ, που βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ να της παίρνει την μπουκιά από το στόμα, να αποδεικνύεται καλύτερος και συνεπέστερος μαθητής.

Το ότι οι διαφορές τους δεν είναι ουσιαστικές και αφορούν επιμέρους ζητήματα δεν σημαίνει ότι ο λαός πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτήν τη λογική. Δηλαδή, να αποδεχτεί ως αιώνια και αμετάβλητη τη στρατηγική του κεφαλαίου και να επιλέγει με κριτήριο επιμέρους διαφορές, ασήμαντες για τα συμφέροντά του. Επιβεβαιώνεται ότι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι τη διαφορά με τον δικό τους αγώνα, δυναμώνοντας παντού το ΚΚΕ. Για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στις από χέρι αντιλαϊκές κυβερνήσεις, για να μπουν μεγαλύτερα εμπόδια σε αυτήν την πολιτική, όποιος κι αν την ασκεί την επαύριο των εκλογών, για να έρθουν ακόμα πιο αποφασιστικά στο προσκήνιο της διεκδίκησης οι σύγχρονες εργατικές και λαϊκές ανάγκες, να δυναμώσει ο αγώνας για την προοπτική για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Ιστοσελίδα του «Ριζοσπάστη» για τις εκλογές

Καθώς εντείνεται η δουλειά μελών, οπαδών και φίλων του ΚΚΕ για την ενίσχυση του Κόμματος στις εκλογές του Μάη, οι επισκέπτες του ιστότοπου του «Ριζοσπάστη » (www.rizospastis.gr) έχουν από χτες στη διάθεσή τους ειδική σελίδα, που συγκεντρώνει υλικό χρήσιμο για την εκλογική μάχη.

Στην ιστοσελίδα, η οποία θα ενημερώνεται καθημερινά, οδηγεί σύνδεσμος που υπάρχει στην πάνω δεξιά πλευρά της αρχικής σελίδας του ιστότοπου. Εκεί μπορεί κανείς να δει τα προεκλογικά σποτ που δίνει στη δημοσιότητα το ΚΚΕ, να διαβάσει και να «κατεβάσει» σε μορφή αρχείου pdf το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές και το αντίστοιχο για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, προεκλογικά φυλλάδια, ομιλίες και συνεντεύξεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, άρθρα του «Ριζοσπάστη» για τις θέσεις των κομμάτων. Μπορεί επίσης μέσω τριών συνδέσμων να γνωρίσει τους υποψηφίους του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, σε όλες τις Περιφέρειες και σε όλους τους δήμους της χώρας.

Στην ειδική ιστοσελίδα για τις εκλογές εμφανίζονται συγκεντρωμένοι σύνδεσμοι προς τα δημοσιεύματα της στήλης του «Ριζοσπάστη» «Ερώτηση - Απάντηση», που περιέχουν στοιχεία και επιχειρήματα χρήσιμα για καθέναν που συμμετέχει ενεργητικά στον προεκλογικό αγώνα, αλλά και για όποιον αναζητεί απαντήσεις σε ερωτήματα που έχει ο ίδιος, ή σε ζητήματα και διλήμματα που μπαίνουν από διάφορες πλευρές στο προεκλογικό σκηνικό.

Στο κάτω μέρος της σελίδας υπάρχουν σε μορφή αρχείων pdf τα προεκλογικά φυλλάδια που έχει ετοιμάσει το ΚΚΕ, τα περισσότερα για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων και κοινωνικών ομάδων, καθώς και ο σύνδεσμος προς το «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ», τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών για την αναζήτηση του εκλογικού τμήματος όπου ψηφίζει κάθε εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ